فواید کوهنوردی برای سالمندان

قبل از اینکه فکر کنید کوهنوردی برای افراد مسن خیلی سخت و طاقت فرسا است، باید بدانید که منظور از کوهنوردی برای سالمندان، فتح قله اورست نیست! مطمئناً در اطراف همه ما حداقل یک کوه برای کوهپیمایی وجود دارد و یک فرد سالمند اگر می‌تواند به راحتی راه برود پس حتماً می تواند کوهنوردی هم کند!

کوهپیمایی و پیاده‌روی برای سالمندان از مهم‌ترین ورزش‌هایی است که باید این افراد برای سلامتی خود انجام دهند تا امید به زندگی خود را افزایش داده و استقلال خود را حفظ کنند. مطالعات نشان داده است که حتی افراد پیر هم می‌توانند پس از 10 هفته تمرین ورزشی سبک، قدرت قلب و عروق خود را سه برابر کنند. پس هرچه زودتر به نزدیک‌ترین مسیر برای کوهپیمایی و پیاده‌روی بروید تا نیروی خود را چند برابر کنید و زندگی با کیفیت تری داشته باشید.

کوهنوردی باعث تقویت سلامت جسمی و روحی افراد سالمند می‌شود که در زیر به بعضی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

کوهنوردی سالمندان، مسبب بهبود سلامت قلب و عروق

قلب از مهم‌ترین اندام‌های بدن است که بدون وقفه در بدن هر فرد، به انجام وظیفه مهم خود مشغول است. وجود قلب سالم برای کارکرد درست همه‌ی اندام‌های بدن ضروریست. وظیفه اصلی قلب، پمپاژ کردن خون که مقادیر فراوانی اکسیژن و مواد غذایی دارد از راه شریان‌های بزرگ به سرتاسر بدن است.

افراد سالمند با کوهنوردی و کوهپیمایی می‌توانند خطر ابتلا به به بیماری‌های قلبی را کاهش دهند. تحقیقات نشان داده که کوهپیمایی منظم و مرتب سبب کاهش خطر بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی، دیابت نوع 2، آسم، سکته مغزی و برخی از سرطان‌ها می شود. یادتان باشد ضربان منظم قلب، آهنگ سلامتی شماست، پس لطفاً مراقب آن باشید!

کاهش آرتروز و درد زانو در افراد مسن با کوهنوردی

بسیاری از افراد مسن از آرتروز رنج می‌برند. کوهنوردی برای سالمندان ورزش عالی است که به فشرده‌سازی و آزاد سازی غضروف در زانو کمک می‌کند. در واقع کوهنوردی برای سالمندان باعث می‌شود که مفاصل، اکسیژن بیشتری را از مایع مفصلی تغذیه و مواد زائد التهابی آن‌ها را از بین ببرند؛ این عمل باعث کاهش آرتروز و درد زانو در افراد سالمند می‌شود.

کوهنوردی سالمندان، جلوگیری از پوکی استخوان

پوکی استخوان در همه افراد مسن اتفاق می‌افتد و زمانی که فعالیت بدنی در سنین بالا ادامه می‌یابد، سرعت پیشرفت پوکی استخوان کاهش پیدا خواهد کرد. این مسئله برای زنان اهمیت بیشتری دارد؛ به این دلیل که بعد از دوران بارداری دچار کمبود کلسیم می‌شوند و برای بیماری پوکی استخوان مستعد‌تر هستند.

به طور کلی کشیدگی متعادل در تاندون‌ها در ورزش‌هایی مانند کوهنوردی و سنگنوردی، ساخت استخوان‌ها را تحریک می‌کند و در مقابل، بی‌تحرکی می‌تواند باعث از دست دادن ساختمان استخوان‌های بدن شود. از مهم‌ترین تأثیرات پیوسته کوهنوردی و کوهپیمایی مرتب و منظم، ایجاد مقاومت در استخوان و اجازه استحکام به آن است.

کاهش استرس و تقویت سلامت روان با کوهنوردی سالمندان

از دیگر فواید کوهنوردی برای سالمندان، کاهش استرس و آرامش بخش بودن این فعالیت است. گذراندن وقت در طبیعت موجب یک تحول عظیم در بعد روانی و روحی افراد سالمند می‌شود.

تقویت تمرکز و افزایش بازدهی ذهنی توسط کوهنوردی سالمندان

با افزایش سن، بدن بیشتر با مشکلات ذهنی و اختلال تمرکز درگیر می‌شود، کوهنوردی بیشتر از هر ورزش دیگری به افراد سالمند کمک می‌کند تا تمرکز بهتری بر زندگی و درون خود داشته باشند. یکنواختی ریتم ورزش‌هایی مانند کوهپیمایی یک تمرین عالی برای تقویت تمرکز و بازدهی ذهنی می‌باشد.

در این ورزش تمام حرکات با سرعت ثابت و آرام انجام می‌شود و اگر فرد سالمند بر روی دم و بازدم خود تمرکز کند و با دنیای بیرون ارتباط برقرار کند، حتماً نتیجه آن مانند یک مدیتیشن عمل خواهد کرد و به آرامش ذهنی و درونی خواهد رسید. این مساله باعث کاهش حواس‌پرتی‌ها، افزایش راندمان ذهنی، موجب فائق آمدن بر مشکلات و سختی‌های روزمره زندگی شهری می‌شود.

بهبود روابط دوستانه و کاهش انزوا طلبی

شاید بتوان گفت کوهنوردی تنها ورزشی است که همه گروه‌های سنی از کودکان تا افراد سال‌خورده در آن فعالیت دارند و می‌تواند موجب افزایش ارتباطات بین افراد شود. در واقع کوهنوردی یک راه عالی برای افزایش حلقه‌ی دوستان و دور بودن از انزوا و تنهایی است. 

کاهش افسردگی سالمندان با کوهنوردی

افسردگی در افراد مسن شایع است. تغییراتی که در زندگی افراد سالخورده رخ می‌دهد مانند از دست دادن عزیزان، بازنشستگی و موارد دیگر می‌تواند باعث افسردگی شود. افسردگی سالمندان خطر سایر مشکلات سلامتی مانند بی خوابی یا مشکلات قلبی را افزایش می‌دهد. اما با ورود به طبیعت و قرار گرفتن افراد سالمند در برابر نور خورشید، جذب ویتامین D در آن‌ها افزایش پیدا می‌کند. ویتامین D علاوه بر اینکه برای سلامت استخوان ضروری است با افسردگی نیز مقابله کرده و آن را بهبود می‌بخشد.

فراموش نکنید جذب ویتامین D علاوه بر سلامت استخوان‌ها، با افسردگی نیز مقابله می‌کند.

کوهنوردی داروی ضد افسردگی

تقویت حافظه 

ارتباط منظم با طبیعت می‌تواند عملکردهای شناختی مانند حافظه و تمرکز را تقویت کند. تحقیقات انجام شده در دانشگاه میشیگان آمریکا نشان داده که طبیعت‌گردی و کوهنوردی ارتباط مستقیمی با بهبود عملکرد حافظه دارد، چون کوهنوردی باعث تحریک نورون سازی می‌شود. با تولید سلول‌های جدید، مغز آسیب‌های خود را درمان می‌کند و عملکردش را بهبود می‌بخشد و موجب تقویت حافظه نیز می‌شود.

نشاط و شادی افراد سالمند در کوهنوردی

در هنگام کوهنوردی تمام تنش و ناراحتی از افراد مسن دور می‌شود و در نتیجه نا‌خودآگاه خلق و خوی آن ها بهتر خواهد شد. ورزش‌های بدنی مانند کوهنوردی باعث ترشح اندورفین (هورمون شادی‌آور) می‌شود که احساسات مثبت را در همه افراد مسن تقویت می‌کنند. مطالعات ثابت کرده‌اند که کوهنوردی اگر به صورت منظم انجام شود، مکانیسم‌های دفاعی در برابر افکار و رفتارهای اضطراب‌آور را بهتر کنترل می‌کند.

درمان بی خوابی با کوهنوردی

فعالیت کوهنوردی کیفیت خواب را در افراد مسن بهتر می‌کند. اختلال بی‌خوابی به دلایل زیادی باعث افسردگی، اضطراب و سایر بیماری‌های دیگر می شود. یکی از راه‌های از بین بردن این اختلال، ورزش و تحرک بخصوص ورزش‌های هوازی مانند کوهنوردی است.

نکات ضروری کوهنوردی سالمندان

حضور در طبیعت و همراه بودن با دیگر افراد در کوهپیمایی در هر سنی تأثیری شگرفی بر روی سلامت جسم و روان آن فرد خواهد گذاشت، اما شروع هر فعالیتی نیاز به نکات و اطلاعاتی برای ورود به آن دارد، پس اگر فرد مسنی هستید، لطفاً این موارد را رعایت کنید.

با پزشک خود مشورت کنید

قبل از شروع کوهنوردی یا هر فعالیت بدنی که خارج از برنامه روزانه شما باشد، همیشه باید از قبل با پزشک خود مشورت کنید تا کوهنوردی با کیفیتی داشته باشید.

تمرینات بدنی قبل از کوهنوردی

اگر به تازگی کوهنوردی نکرده‌اید، باید بدن را از قبل با تمرین آماده کنید. برای شروع می‌توانید از پیاده‌روی کوتاه شروع کنید و هر روز زمان آن را بیشتر از روز قبل کنید. با لذت بردن از این مسیرهای کوتاه و آسان در نهایت رفتن به یک کوهنوردی طولانی برایتان راحت خواهد شد.

انتخاب مسیر مناسب کوهنوردی

فراموش نکنید هرگز نباید بر روی بدن خود فشار وارد کنید و از حد راحتی خود فراتر بروید. اگر با شخصی یا گروهی به کوهنوردی می‌روید، از قبل تحقیق کرده و مسیری را که چالش زیادی در آن وجود ندارد را انتخاب کنید. باید اشاره کنیم که شما باید در کوهنوردی هر لحظه به صدای بدن خود گوش بدهید و زمانی که احساس خستگی کردید، حتماً به خود استراحت دهید.

بررسی آب و هوا

هیچ چیز بدتر از نیست که در یک روز کوهنوردی عالی و آفتابی دچار طوفان شوید. برای جلوگیری از هرگونه چالش غیر منتظره، همیشه قبل از عزیمت هوا را بررسی کنید، سپس همه چیزهایی را که برای کوهنوردی خود نیاز دارید را آماده کنید. حتماً با خود می‌گویید که برای انجام این کار به یک برنامه ریزی درست نیاز دارید. نگران نباشید! ما در بلاگ راهنمای جامع برنامه ریزی کوهنوردی تمام مراحل را به طور کامل برایتان توضیح دادیم، پس خواندن آن را از دست ندهید.

حداقل با یک همراه کوهنوردی کنید

کوهپیمایی به تنهایی در مسیرهای ایمن آرامش بخش است؛ اما همراه بودن با یک دوست نیز می‌تواند فواید خود را داشته باشد. به خاطر داشته باشید که اگر مجروح شوید یا به کمک احتیاج داشته باشید، کوهپیمایی تک نفره خطرناک است، بنابراین اگر قصد رفتن از مسیرهای پیاده‌روی سخت و چالش برانگیز را دارید، بهتر است یک همراه با خود داشته باشید.

انتخاب کفش کوهنوردی مناسب

پوشیدن کفش کوهنوردی مناسب خطر زمین خوردن شما را کاهش می‌دهد. هنگام پوشیدن کفش مناسب مسیرهای مورد نظر خود را در نظر بگیرید و کفش مناسبی بپوشید.

دیگران را از رفتن خود با خبر کنید

حتی اگر با یک همراه کوهنوردی می‌کنید، باید به خانواده یا دوستانتان بگویید که مسیر و مقصدتان کجاست و چه زمانی انتظار بازگشت شما را داشته باشند. در بسیاری از مسیرهای کوهنوردی خدمات تلفن همراه ضعیف و یا اصلاً آنتن موبایل وجود ندارد؛ بنابراین آگاه کردن دیگران از حضور شما در طبیعت به حفظ سلامت شما کمک زیادی می‌کند.

همراه داشتن کوله پشتی کوهنوردی

حتی برای کوهپیمایی کوتاه‌مدت می‌توانید آب، تنقلات، ضد آفتاب، اسپری، سوت نجات و یک جعبه کوچک کمک‌های اولیه در کوله پشتی خود گذاشته و با خود حمل کنید. میان وعده سبک اما پر انرژی مانند لقمه‌های کوچک عسل و گردو، انواع مغزها و شکلات همراه خود داشته باشید. حتماً می‌دانید که افراد مسن در مقایسه با دیگران به کمبود آب بدن حساس‌تر هستند، بنابراین آب کافی همراه خود ببرید.

استفاده از عصای کوهنوردی

یک کوهنورد می‌تواند با استفاده از عصای کوهنوردی بخشی از فشاری که به زانوها وارد می‌شود را دفع کند. تحقیقات نشان داده که استفاده از عصای کوهنوردی در شیب ۲۵ درجه به سمت پایین، فشار وارده به زانوها را بین ۱۲ تا ۲۵ درصد کاهش می‌دهد. عصای کوهنوردی باعث می‌شود تا وزن شما به طور مساوی روی زانوهایتان تقسیم شود. کوهنوردانی که اکثر اوقات به کوهنوردی طولانی می‌پردازند و از این عصاها استفاده می‌کنند، متوجه تفاوت و فشار کمتر بر روی زانوهایشان خواهند شد؛ پس فراموش نکنید حتماً از عصای کوهنوردی یا یک چوب دستی در مسیر استفاده کنید.

در آخر باید گفته شود که شما به عنوان یک فرد مسن اگر توانایی راه رفتن بدون کمک دیگران را دارید، بهتر است در برنامه هفتگی خود یک روز را به کوهنوردی و کوهپیمایی اختصاص دهید. بودن در طبیعت و دوری از زندگی پر مشغله شهری باعث بهبود کیفیت زندگی و افزایش طول عمر شما خواهد شد.

امیدوار هستیم که این بلاگ به تغییر سبک زندگی شما کمک کند و تمام محدودیت‌های ذهنی شما به عنوان یک فرد مسن برای سپری کردن یک روز در طبیعت را از بین ببرد. منتظر نظرات و سوال های شما در بخش نظرات هستیم.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:
مروری بر مطالب ذکر شده

مروری بر بلاگ فواید کوهنوردی سالمندان

این روزها توجه به افراد سالمند، باید با توجه به صورتی باشد که باعث افزایش روحیه و سلامت جسمی آنها شود. کوهنوردی ورزشی است که به هر دو جنبه جسم و روان به خوبی می‌پردازد. البته منظورمان صعود به قله برای سالمندان نیست! اگر فرد سالمند به خوبی از پس راه رفتن بربیاید، پس حتما یک کوه در اطراف پیدا می‌شود که بسیار سبک و کم ارتفاع باشد تا فرد در آنجا پیمایش کند.

حتی تحقیقات نشان داده است که اگر فرد سالمندی بتواند ده هفته پشت هم کوهنوردی کند، قدرت قلب و عروق خودش را تا سه برابر افزایش داده است. همه خوب می‌دانیم داشتن قلب سالم برای پمپاژ خون چقدر واجب است!

آرتروز بیماری شایع در بین سالمندان است. اما در کوهنوردی حرکات به گونه‌ای است که غضروف‌های زانو فشرده و بعد آزادسازی می‌شود که خودش عامل تقویت انها است و مانع از ابتلا به آرتروز و زانو درد می‌شود.

پوکی استخوان هم مانند آرتروز، در سالمندان رخ می‌دهد. مخصوصا در خانم‌ها که به دلیل بارداری، کلسیم زیادی از دست می‌دهند. بی تحرکی یکی از عوامل مهم پوکی استخوان است، کوهنوردی که نقطه مقابل بی تحرکی است، می‌تواند در کشش استخوان‌ها تاثیر بگذارد.

سپری کردن زمان در طبیعت باعث باعث آرامش روان می‌شود و از استرس کم می‌کند. چیزی که سالمندان به شدت به آن نیاز دارند. حتی باعث افزایش تمرکز و حافظه آنها می‌شود و از ابتلا به آلزایمر یا بیماری‌های مشابه جلوگیری می‌کند. حتی اگر سالمندان درباره تنفس صحیح و دم و بازدم به موقع اطلاعات کافی داشته باشند و آنرا انجام دهند، مثل یک مدیتیشن می‌ماند و به سلامت روان و حفظ آرامش‌ انها بیشتر کمک می‌کند.

معمولا افراد مسن، دچار انزوا می‌شوند، زیرا فرزندان آنها مستقل شده‌اند و خودشان بازنشسته. به همین دلیل جامعه افراد نزدیک آنها تقلیل پیدا می‌کند. اما کوهنوردی موقعیتی است برای آشنایی با افراد مختلف و سپری کردن زمان با جوانان یا هم سن و سال‌ها. به همین دلیل یکی دیگر از نتایج کوهنوردی، کاهش انزوا طلبی آنها خواهد بود. همینقدر که از تنهایی دربیایند، تا حد زیادی از افسردگی دور شده‌اند. علاوه بر آن در کوه در معرض تابش خورشید هستند و ویتامین D جذب می‌کنند. همه خوب می‌دانیم ویتامین دی یکی از اصلی‌ترین عوامل کاهش افسردگی است.

تقویت حافظه و به وجود آمدن نشاط و شادی از ویژگی‌های دیگر کوهنوردی در سنین بالا است. کوهنوردی برای جوانان نیز همچین تاثیرات دارد، اما در دوران پیری این نتایج نه تنها به بهبود کیفیت زندگی کمک می‌کند که بحث حفظ سلامتی آنها نیز مطرح است.

اما با تمام این تفاسیر بهتر از قبل از شروع کوهنوردی، سالمندان با پزشک خودشان مشورت کنند تا با خیال راحت و توصیه‌های پزشکی شروع کنند. بررسی آب و هوا و چک کردن مسیر، کارهایی است که هر کوهنورد حرفه‌ای قبل از پیمایش انجام می‌دهد، پس شما نیز ان را پشت گوش نیاندازید و جدی بگیرید. حفظ ایمنی از طریق همین چنتا کار ساده بدست می‌آید.

 سعی کنید حتما به اطرافیان اطلاع دهید که قصد کوهنوردی دارید و جزئیات برنامه را بدانند. برای بهتر و سبک‌تر پیمایش کردن، استفاده از باتوم را بخاطر بسپارید.

کوهنوردی خوش بگذرد!

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط