رشته کوه دنا

هر آنچه که باید از کوه دنا بدانید!

کوه دنا برخلاف باور عموم یک قله یا یک کوه نیست، بلکه رشته کوهی است پیوسته، که در خود چندین قله‌ی بلند و مرتفع را جای داده است. بلندترین آن قله قاش مستان با ارتفاع تقریبی 4459 متر می‌باشد. از همین رو نمی‌توان یک راهنمای صعود برای آن عرضه کرد، ابتدا باید قله‌ها را بشناسیم و بعد اقدام به صعود یا پیمایش کنیم. اطلاعاتی که در این بلاگ به آنها خواهیم پرداخت.

موقعیت جغرافیایی کوه دنا

کوه دنا در مرز سه استان یاسوج، اصفهان و فارس قرار گرفته است. به طور دقیق از 20 کیلومتری شهر یاسوج شروع می‌شود و تا 70 کیلومتری شمال غربی در استان اصفهان ادامه می‌یابد. البته در مورد طول این رشته کوه به طور قطع سخن نگفته شده است، برخی منابع طول آن را بین 70 تا 90 کیلومتر گزارش داده‌اند که پهنای آن 15 کیلومتر است.

دلیل اختلاف طول بین 70 تا 90 کیلومتر را می‌توانیم اینگونه توضیح دهیم که این کوه از شمال غرب در روستای کتا از توابع شهرستان دنا آغاز می‌شود و در منطقه کاکان در 30 کیلومتری جنوب شرقی یاسوج پایان می‌گیرد. در صورتی که شروع و پایان دنا را کتا و کاکان در نظر بگیریم، طول آن 90 کیلومتر خواهد شد.

مرتفع‌ترین کوه‌های رشته کوه دنا

شاید برایتان جالب باشد بدانید بیشترین تعداد قله‌های بالای 4000 متر در ایران، در این رشته کوه قرار دارند که همانطور در ابتدا به آن اشاره کردیم بلندترین آن قله قاش مستان است. اما در مجموع 49 قله بالای 4000 متر در این رشته کوه وجود دارد که برخی از آنها شناخته‌ شده تر از سایرین هستند و اهمیت بیشتری از لحاظ کوهنوردی دارند. مانند:

  • قله بن رو با ارتفاع 4250 متر
  • قله کرسمی با ارتفاع 4260 متر
  • قله حرا غربی با ارتفاع 4300 متر
  • قله حرا شرقی با ارتفاع 4310 متر
  • قله حوض دال با ارتفاع 4350 متر
  • قله ماش با ارتفاع 4400 متر
  • قله مورگل با ارتفاع 4426 متر
  • قله برج آسمانی با ارتفاع 4435 متر
  • قله قاش مستان با ارتفاع 4450 متر
رشته کوه دنا

صعود به قلل رشته کوه دنا

صعود به قاش مستان

قاش مستان یا بیژن 3، بلندترین قله رشته کوه دنا است که رایج‌ترین و ساده ترین راه صعود به آن از روستای خفر پادانا آغاز می‌شود. درست است که شروع مسیر از این روستا خواهد بود اما می‌توان از دو راه متفاوت به این قله رسید که یکی کوتاه‌تر و ساده‌تر است و دیگری طولانی‌تر. مسیر سمت چپ کوه دژ مسیر ساده و کوتاه و مسیر سمت راست کوه دژ یا مسیر آبشار طولانی‌تر است که البته کوهنوردان معتقدند صفای این مسیر بیشتر نیز می‌باشد.

صعود به قله حوض دال

یکی از مسیرهای دسترسی به دنا و اصلی‌ترین مسیر صعود به قله حوض‌دال، شهر سی‌سخت در استان کهگیلویه و بویراحمد می‌باشد. سی‌سخت مرکز شهرستان دنا و در ۴۰ کیلومتری شمال غرب یاسوج واقع شده است. دلیل نام گذاری این قله وجود پرنده‌ای به نام دال بوده است که این پرنده شکاری و بومی ایران شناخته شده. از قضا زیستگاه‌های این پرنده شکاری، کوهستان دنا در کهگیلویه و بویراحمد است.

اگر شب در سی‌سخت یا حتی یاسوج باشید، صعود یک روزه به قله حوض‌دال امکان‌پذیر است. از مبدا صعود در ارتفاع ۲۶۰۰متری تا پناهگاه حوض‌دال دنا، ۴ الی ۵ ساعت راه پیش رو دارید. مسیر پاکوب مناسب و مشخصی دار اما شیب نسبتا زیاد و البته یکنواختی وجود دارد. ساده‌ترین و نزدیک‌ترین مبدا صعود حوض‌دال در مسیر جاده آسفالته گردنه بیژن و در مجاورت قله سی‌چانی است. این نقطه به نام برف‌انبار نیز معروف می‌باشد.

قله حوض دال

صعود به قله مورگل

برای رسیدن به این قله می‌توانید دو مسیر متفاوت را انتخاب کنید:

مسیر جنوب شرقی که به معنای پیمایش بخشی از خط الراس برای رسیدن به مورگل است و از روستای سی سخت آغاز میشود.

مسیر شمالی که از روستای خفر آغاز شده و با عبور از جانپناه قاش مستان به تنگه کیخسرو و خط الراس و نهایتا قله می‌رسد. این مسیر برای صعود به مورگل  رایج‌تر است.

خطرات صعود به قلل دنا

مسلما هر صعودی خطرات خاص خودش را دارد، اما در مورد رشته کوه دنا و قلل دنا می‌توانیم به سه مورد وزش شدید باد، سرما و گیجی ناشی از ارتفاع زدگی اشاره کنیم. سرما و باد تکلیفشان مشخص است و ما در مجله سیاه کمان راه‌های مقابله با سرمازدگی را در بلاگی جداگانه تشریح کردیم به همین دلیل اینجا از دوباره گوییم پرهیز می‌کنیم.

در مورد ارتفاع زدگی هم اتفاقا بلاگ «همه چیز درباره بیماری ارتفاع» را داریم. اما به طور خلاصه می‌توانم پیشنهاد دهم برای جلوگیری از این موضوع یک شب قبل از صعود را در ارتفاع نزدیک به قله کمپ کنید تا هم هوایی صورت گیرد. بدین صورت کمتر دچار ارتفاع زدگی خواهید شد.

تجهیزات صعود به قلل دنا

برای صعود همیشه باید مجهز بود، یکی از ارکان اصلی تعیین کننده انتخاب تجهیزات فصل پیمایش است. مسلما تجهیزات یک صعود تابستانه با زمستانه از زمین تا آسمان متفاوت خواهد بود. از کفش تا پوشاک باید بر طبق آب و هوا انتخاب شود.

بعد از فصل، باید به تعداد روزهایی که در پیمایش هستید دقت کنید تا با توجه به آن کوله کوهنوردی مناسبی انتخاب کنید و آب و مواد غذایی به اندازه بردارید.

دقت کنید وجود یک باتوم کوهنوردی همیشه می‌تواند کمک شایانی به شما در انتقال وزن زیاد کوله به زمین داشته باشد. از اهمیت استفاده‌ی آن غافل نشوید.

آخرین کلام درباره رشته کوه دنا

رشته کوه دنا با داشتن قلل مرتفع بالای 4000 متر یکی از مقاصد خوب پیمایش برای کوهنوردان محسوب می‌شود. اما برای داشتن یک صعود لذت بخش و ایمن باید با گروه‌های با تجربه اقدام به پیمایشکرد و از تجهیزات مناسبی برخوردار بود.

شما می‌توانید برای تهیه تجهیزات خود به فروشگاه حضوری و انلاین سیاه کمان مراجعه کنید تا از مشاوره رایگان خرید نیز بهره‌مند شوید.

در دنیای ما ماجراجویی کنید
تصویر خدمات

راهنمای صعود به قله کرکس

قله کرکس یکی از مهم‌ترین رشته کوه‌های بخش مرکزی است که با ارتفاع ۳۸۹۵ متر در شهرستان نطنز استان اصفهان واقع شده است. البته لازم به ذکر است که کوه کرکس دارای قله‌های متعددی است که مرتفع‌ترین کرکس نام دارد پس بیشتر به همین نام شناخته شده است. از لحاظ زمین شناختی بعضی‌ها معتقدند که این کوه حاصل گدازه‌هایی است که از راه شکاف زمین به بیرون راه یافته است.

ادامه مطلب

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط