آزاد کوه با ارتفاع 4355 متر از سطح دریا یکی از مرتفعترین قلههای ایران محسوب میشود و پس از قله خلنو، دومین قله مرتفع البرز نیز به شمار میرود. اگر قصد صعود به این قله را دارید، راهنمای صعود آن قطعا همان چیزی است که بدان نیاز دارید. پس تا انتهای این مقاله همراه مجله سیاه کمان باشید.
موقعیت جغرافیایی قله آزاد کوه
آزاد کوه در استان مازندران واقع شده است که از سمت شمال به جاده یوش-بلده و از سمت جنوب به جاده شمشک-دیزین و سمت غرب به جاده چالوس ختم میشود.
این قله با برخی از قلههای البرز مانند سرماهو، کمانکوه و یخچال از طریق یال جنوبی مرتبط است و همچنین از سما شمال با قله خلنو و نزدیک کوههای نور قرار دارد. خوب است بدانید رودخانه هراز از قله آزاد کوه سرچشمه میگیرد.
آزادکوه در محدوده شهرستان نور که به وسیله گردنه چورن، قله سرماهو و گردنه سرماهو به شکل خط الرس نعلی شکل در جهت شرق، جنوب و غرب به قله یخچال و کمانکوه به خط رأس متصل است و از دیگر جهات آزاد است.
چشم انداز قله آزاد کوه
از فراز قله آزادکوه، مجموعه قلل علمکوه در شمال غرب، ناز و کهار در غرب، دونا، سرخابها و سوتکها در جنوب غرب، خطالراسهای کمانکوه و عقبتر از آن خطالراس سرکچال در جنوب، نرگسها، پالونگردن، خلنو و قلل خطالراس آن به همراه قله دماوند در جنوب شرق رویت میشوند. از قله نمایی زیبایی از باغات و روستای نسن را در شمال قله میتوان دید.
بهترین زمان صعود به قله آزاد کوه
قبل از اینکه مسیرهای صعود را بررسی کنیم بهتر است نگاهی اجمالی به بهترین زمان پیمایش در این قله بیاندازیم. از آنجایی که این قله یکی از چهار قله مرتفع البرز به شمار میآید؛ در اکثر فصول هوای سرد در ان حاکم است به همین دلیل بهترین زمان برای صعود را در اواخر خرداد تا اواسط تیر ماه پیشنهاد میدهند. البته در اوایل ماه مهر که هوا هنوز چندان سرد نشده است نیز میتوانید به پیشمایش این قله بروید.
شاید بگویید تابستان که هوا سرد نیست چرا نباید اقدام به صعود کرد، در این موقعیت جواب بسیار ساده است؛ گرمای زیاد! سرما و گرما هر دو میتوانند آسیب زا باشند، پس برای جلوگیری از گرمازدگی و سرمازدگی بهترین زمان صعود از نظر کوهنوردان با تجربه، اواخر بهار و اوایل مهر تخمین زدهاند.
صعود به قله آزاد کوه در زمستان
صعودهای زمستانی مستلزم داشتن مهارت و صد البته تجربه کافی است. مخصوصا قلهای مثل آزاد کوه که در اطراف آن احتمال وقوع بهمن وجود دارد و جان پناهی نیز در مسیر نیست! پس اشراف کامل به مسیر و داشتن تجهیزات مناسب لازمهی صعود شما خواهد بود.
بررسی مسیرهای صعود به قله آزاد کوه
به صورت کلی چهار مسیر برای صعود به این کوه وجود دارد:
مسیرشمال شرقی که رایج ترین و نزدیکترین مسیر به قله است و از روستای کلاک بالا آغاز میشود.
مسیر جنوب غربی که طولانی ترین مسیر است و از روستای وارنگه رود آغاز میشود و پس از پیمایش دره وارنگه رود وارد دره شیرکمر و دشت سوتک میشود و با عبور از گردنه سوتک و دشت کمانکوه از طریق گردنه چورن به قله میرسد.
مسیر شمالی که از روستای نسن آغاز میشود و با عبور از دشت کمانکوه و گردنه چورن به قله آزاد کوه میرسد.
مسیر شرقی که از روستای ناحیه آغاز میشود و با عبور از گردنه چورن به قله آزاد کوه میرسد.
گردنه چورن تا قله آزاد کوه 52٪ = 29 درجه (خطر بهمن)
مسافت پیمایش از کلاک علیا تا قله، 7150 متر است. خوب است بدانید که در منطقه جان پناه وجود ندارد و نیاز به برپایی چادر متناسب با صعود هستید. در ضمن به طور متوسط مدت زمان صعود به قله آزاد کوه از مسیر کلاک علیا دو روز خواهد بود.
اسامی آزاد کوه و علت نام گذاری آنها
نام دیگر قله آزاد کوه «شاهزاده کج گردن» میباشد. یکی از دلایل نام گذاری این قله به این نام کج بودن مخروطی بالای قله است که گویی فردی گردنش را کج کرده باشد و از آنجایی که کوه هیبت و بزرگی خاصی دارد، آن را به یک شاهزاده کج گردن شبیه دانستند.
اما دلیل برای «آزاد کوه» صدا کردن آن نیز، فراخی اطراف آن است که برخلاف سایر قلهها که معمولا با قلل مختلف احاطه میشوند، این کوه آزاد از ارتباط با کوههای اطراف است، پس چرا به آن لقب آزاد کوه را ندهند؟!
بررسی میزان فنی و تکنیکی بودن قله آزاد کوه یا شاهزاده کج گردن
در صعودهای تابستانی نیاز به استفاده از وسایل فنی ندارید. در کل این قله تکنیکی و فنی نیست اما در زمستان احتمال ریزش بهمن در شیبها، میتواند آن را به یک قله خطرناک تبدیل کند. مخصوصا که جبهه شمالی قله دارای سوزنیها و پرتگاههای مختلف است.
وضعیت آب آشامیدنی و آنتن دهی مسیر آزاد کوه
طبق گفته کوهنوردانی که موفق به صعود شدهاند، در اکثر مسیر آنتن دهی وجود دارد و اگر در فصل بهار (اواخر خرداد و اوایل تیر) صعود کنید، به وفور چشمه و منبع آب آشامیدنی پیدا خواهد کرد. اما همیشه به یاد داشته باشید باید منبع آب خود را در حین پیمایش مدیریت کنید تا خدای نکرده به کم آبی و دهیتراته شدن نرسید.
صعود به قله آزاد کوه مانند هر قلهی دیگری نیاز به داشتن مهارت و قوای جسمی خوب میباشد. بهتر است در فصل مناسب که بالا به آن اشاره شد به پیمایش بپردازید و از صعود زمستانه تا حد زیادی جلوگیری کنید، زیرا خطر ریزش بهمن به بیشترین حد ممکن میرسد.
داشتن تجهیزات زیاد دلیل بر امکانات بالا نیست، بلکه تجهیزات مناسب با برنامه است که میتواند کیفیت پیمایش را چند برابر کند. اگر نمیدانید چگونه باید بهترین تجهیزات را برای کوهنوردی و صعودتان انتخاب کنید، میتوانید با خیال راحت از تیم مشاوره رایگان سیاه کمان برای خرید پوشاک و تجهیزات کوهنوردی بهره ببرید.
علم کوه، فنی ترین قله ایران علم کوه قلهای در منطقه تخت سلیمان است که…
Denounce with righteous indignation and dislike men who are beguiled
and demoralized by the charms pleasure moment so blinded desire that
they cannot foresee the pain and trouble.