قله کرکس یکی از مهمترین رشته کوههای بخش مرکزی است که با ارتفاع 3895 متر در شهرستان نطنز استان اصفهان واقع شده است. البته لازم به ذکر است که کوه کرکس دارای قلههای متعددی است که مرتفعترین کرکس نام دارد پس بیشتر به همین نام شناخته شده است. از لحاظ زمین شناختی بعضیها معتقدند که این کوه حاصل گدازههایی است که از راه شکاف زمین به بیرون راه یافته است.
در ادامه باهم ویژگیهای این قله و مسیرهاس متفاوت صعود را بررسی میکنیم و تجهیزات لازم جهت پیمایش در فصلهای متفاوت را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
دلیل نام گذاری قله کرکس
همانطور که از نامش میشود حدس زد، وجود پرنده کرکس در این ناحیه سبب نام گذاری آن شده است. اما همیشه پشت هر حقیقتی افسانه و داستانهایی نیز وجود دارد که گاهی هیجان و معنای متفاوتی را به معقوله نام گذاری میبخشد. اولین افسانهای که در رابطه با قله کرکس وجود دارد این است که ارتفاع زیاد این قله به قدری بود که حتی پرندگانی چون کرکس توانایی پرواز بر فراز آن را نداشتند.
اما دومین افسانهی جالب داستانی است از زمان شاه عباس صفوی بدین مضمون که کرکسی جام شاه عباس را واژگون میکند و شاه به سبب عصبانیت پرنده را میکشد اما بعد متوجه میشود که جام زهرآگین بوده است و از کردهی خود پشیمان میشود. برای جبران عذاب وجدان خود دستور دفن کردن این پرنده در بالای کوه را میدهد و از این واقعه به بعد به همین نام شناخته میشود.
موقعیت جغرافیایی کوه کرکس
کوه کرکس از جهت شمال غرب به جنوب شرق در شهرستان های نطنز و کاشان امتداد دارد. دامنه شمالی این کوهستان به سمت کاشان و دامنه های جنوبی به سمت نطنز می باشد. خوب است بدانید وسعت کوههای کرکس در حدود 3400 کیلومتر است به همین دلیل دو استان امتداد دارد. از این مساحت تقریبا 114 هزار هکتارش به عنوان منطقه محافظت شده اعلام شده است.
مسیرهای صعود به قله کرکس
به صورت تقریبی برای رسیدن به قله کرکس 5 مسیر متفاوت وجود دارد که بعضی از آنها شناخته شدهتر و ایمنتر هستند و دو تا از آنها کمترین تردد را برای صعود شامل میشود که در ادامه به ذکر آنها و مشخص کردن ویژگیهایشان خواهیم پرداخت.
مسیر جنوبی(روستای کشه) که متداولترین مسیر شناخته شده است.
مسیر شرقی(روستای طامه)
مسیر شمال شرقی (روستای اوره)
مسیر شمال غربی(روستاهی بیدهند)
مسیر چشمه لاعشه از طریق چشمه اصفهانیها (کمتر شناخته شده است)
مسیر گله از طریق مسیر طامه (کمتر برای صعود انتخاب میگردد)
کروکی مسیرهای صعود به کرکس کتاب کوه های ایران- نگارش جناب علی مقیم
بررسی مسیر صعود کوه کرکس از روستای کشه (مسیر جنوبی)
فاصله کشه از نطنز حدود 25 کیلومتر است. اما از ظرف دیگر فاصله شما با قله کمتر خواهد بود از لحاظ ارتفاعی، زیرا از ارتفاع 2160 متر شروع به صعود خواهید کرد که مبدا چشمه اصفهانیها یا منطقه توریستی رایان است.
اگر در ادامه درخت گردو به چشمتان خورد پس بدانید مسیر را درست طی کردهاید، کمی در زیر سایه درخت به استراحت بپردازید. به خاطر بسپارید از چشمه تا پناهگاه با شیب تند مواجه میگردید. این پناهگاه ظرفیتی 60 نفری دارد با داشتن سرویس بهداشتی، مکان خوبی برای پناه گرفتن در میان کوه و اندکی استراحت است، مخصوصا که در کنار آن چشمه آب نیز وجود دارد. در ادامه کافی است مسیر پاکوب را در پیش گیرید تا به قله برسید.
جاده نطنز – اصفهان، روستای طرقرود در 25 کیلومتری نطنز، روستای کشه در 5 کیلومتری طرقرود. متوسط زمان صعود از این مسیر 5 ساعت میباشد.
مسیر شرقی؛ روستای طامه
در واقع مسیر شرقی، طولانیترین راه برای صعود به قله کرکس است که اتفاقا سه مبدا متفاوت است. مسیر دره آبشار، چشمه طامه و گرده سنگ طولانیترین راه است. برای سعود از این جهت ابتدا باید خودتان را به روستای طامه از طریق جاده امیریه برسانید. ارتفاع این روستا از سطح دریا در حدود 2050 متر است. این مسیر از باغ و چشمه دراشت گذر میکند و پاکوب است. از نشانههای این مسیر وجود سنگ عقاب و درخت چنار در مجاور آن اشاره کرد.
نطنز، روستای طامه در 4 کیلومتری غرب نطنز، باغهای دراش در غرب روستا، دره پاکدار در جنوب باغها. متوسط زمان صعود از این مسیر 6 الی 7 ساعت میباشد.
مسیر صعود به قله کرکس از شمال شرقی روستای اوره
صعود از این مسیر مستلزم خروج از نطنز به سمت کاشان است. برای شروع صعود به قله کرکس باید به سمت امامزاده سلطان گور آباد بروید. این جاده از بالای روستای اوره گذر میکند. بعد از ورود به دره حدود 30 دقیقه بعد به کنار آبشار میرسید که انتهای آن یک شیب تند وجود دارد با احتیاط از آن گذر کنید که دیگر نزدیک قله هستید. خوب است بدانید برای صعود به کرکس از این مسیر تنها 1700 متر ارتفاع گیری دارید.
جاده نطنز – کاشان، امامزاده سلطان گورآباد، روستای اوره. متوسط زمان صعود از این مسیر 7 ساعت میباشد.
مسیر شمال غربی از روستای بیدهند برای صعود کرکس
در سی کیلومتری شهر نطنر روستای بیدهند قرار دارد که محل شروع کوهپیمایی به سمت کرکس یک کیلومتر بالاتر از اینجا شروع میشود. در ابتدای مسیر شیب ملایم وجود دارد، بعد از آن به منطقه معروف گردنبند خواهید رسید. خوب است بدانید در ابتدای مسیر یک استخر آب در ارتفاع 2380 متری وجود دارد که میتواند نشان شما از مکان مبدا قرار گیرد.
کیلومتری جاده قدیم نطنز – کاشان، پل هنجن، بعد از روستاهای هنجن، چیمه و لوجر، روستای بیدهند. متوسط زمان صعود از این مسیر 5 الی 6 ساعت میباشد.
پناهگاه و مسیر صعود کرکس
امکانات مسیر صعود به قله کرکس
وقتی صخبت از امکانات در مسیر صعود به قله میشود قطعا نباید انتظار سوپر مارکت و هتل در بین راه داشته باشید! بلکه حتی وجود یک چشمه که آب شرب داشته باشد، نعمتی محسوب میگردد، حالا تصور کنید علاوه بر منبع آب آشامیدنی یک سرپناه برای استراحت نیز وجود داشته باشد. در این موقعیت میشود ادعا کرد در بین مسیر امکانات خوبی وجود دارد. ویژگیهایی که مسیر صعود به کرکس دارا میباشد.
این جان پناه دارای سرویس بهداشتی نیز میباشد، کافی است در کنار چشمه آفتابه را پر کنید با خود ببرید. برای حفظ نظم محیط، توصیه میکنم بعد از استفاده آفتابه را در جای خود قرار دهید.
پوشش گیاهی منطقه کرکس
شاید مسیر این کوه به اندازه کوه سیالان و علم کوه سر سبز نباشد. اما خالی از پوشش گیاهی نیست و گیاهان مختص به منطقه را دارا میباشد. با توجه به شرایط اقلیمی اکثراً گیاهان بوتهای مانند درمنه، گون، گندمیان و گیاهان دارویی در آنجا رشد میکنند و برخی از درختچهها که به صورت پراکنده وجود دارند. در ارتفاعات بالاتر بخاطر سردی و حجم برف در نیمی از سال و گرما و شدت آفتاب در نیم دیگر سال به جز بوته های خار پوشش گیاهی دیگری دیده نمیشود.
پوشش جانوری کرکس
خوب است با جانوران آن منطقه آشنا شوید تا اگر در بین مسیر برخی از آنها را مشاهده کردید، تعجب نکنید و از قبل آمادگی مواجه شدن با آنها را داشته باشید. انواع جانوران وحشی اعم از خزندگان، پرندگان و پستاندارانی نظیر کل و بز، قوچ و میش وحشی، آهو، گراز یا خوک وحشی، گرگ، شغال، روباه، کفتار، پایکا که نوعی موش صحرایی است که در ارتفاعات زیست میکند در آنجا وجود دارد. اما حقیقت این است تنها حیواناتی که کوهنوردان تا به امروز مشاهده کردند گله بز بوده است! پس خیلی نگران مواجه شدن با حیوانات وحشی را نداشته باشید.
تجهیزات لازم جهت صعود به قله کرکس
هیچ صعودی بدون داشتن تجهیزات مطمئن دلنشین نخواهد بود. برای مثال انتخاب کفش نامناسب میتواند حتی شما را از ادامه مسیر باز دارد. یا حتی اگر بهترین کوله پشتی را داشته باشید اما طریقه چیدمان صحیح آن را ندانید، ممکن است دچار کمر درد و آسیب به زانوها شوید. پس میبینید چقدر انتخاب درست در کنار مهارت استفاده از آن میتواند به شما کمک کند و تجربهی خوبی برایتان رقم بزند.
برای شبمانی اگر قصد ماندن در جان پناه را ندارید، بهتر است یک چادر کوهنوردی سه فصل با خود ببرید. برای خواب راحت نیز شما به یک کیسه خواب و زیرانداز مخصوص آن احتیاج دارید.
برای آماده سازی غذا علاوه بر سرشعله و سوخت، باید ست ظروف و ماگ مناسب داشته باشید. از آنجایی که حجم و وزن در چیدمان کوله بسیار اهمیت دارد، ظروف مخصوص کوهنوردی دارای حداقل وزن ممکن هستند و در عین حال کیفیت بالای جنس نیز دارند. برای مثال شاید ظروف در ظاهر پلاستیکی بنظر آیند اما اکثرا دارای ویژگی BPA FREE هستند، یعنی فاقد مواد مضر و سرطانزا میباشند.
در نهایت نیز باید از اهمیت استفاده از باتوم کوهنوردی صحبت کنیم که علاوه بر راحت کردن گام برداری، وزن کوله را بین بدن تقسیم میکند و از بروز آسیبهای جدی به زانو و کمر تا حد زیادی جلوگیری میکند. تحقیقات نشان داده است که افرادی که در حین صعود از باتوم کوهنوردی استفاده میکنند به مراتب انرژی بیشتری حفظ میکنند و کمتر دچار خستگی میشوند.
با داشتن تجهیزات مناسب اقدام به صعود به قله کرکس کنید. همیشه حفظ ایمنی حرف اول را میزند. اما در این بین یادتان باشد شما مهمان کوهستان و طبیعت هستید، حتما زبالههایی که تولید کردهاید را با خود برگردانید و حواستان باشد تا به پوشش گیاهی آسیبی وارد نکنید. حفظ طبیعت، حفظ میراث است.
اگر دغدغه تهیه تجهیزات کوهنوردی با کیفیت و کاربردی دارید، کافی است به فروشگاه حضوری و آنلاین سیاه کمان مراجعه کنید تا از مشاوره ریگان خرید بهره مند شوید.
علم کوه، فنی ترین قله ایران علم کوه قلهای در منطقه تخت سلیمان است که…
Denounce with righteous indignation and dislike men who are beguiled
and demoralized by the charms pleasure moment so blinded desire that
they cannot foresee the pain and trouble.