قله سبلان بعد از دماوند و علم کوه، سومین قله مرتفع ایران میباشد. اما نه مثل دماوند ارتفاع زدگی شدید دارد و نه مانند علم کوه فنی است. به همین دلیل به یکی از قلل محبوب کوهنوردان مبتدی تبدیل شده است. مسلما صعود به قله افتخاری است که هر کوهنورد به دنبال آن است. پس چه بهتر که از مسیرهای سبکتر شروع شود تا به قلههای فنی و تخصصی برسد. به همین دلیل در این بلاگ از مجله سیاه کمان راهنمای صعود به قله سبلان را به شما ارائه خواهیم کرد.
موقعیت جغرافیایی قله سبلان کجاست؟
کوه سبلان در 35 کیلومتری اردبیل واقع شده است که از جنوب شرقی مشگین شهر 25 کیلومتر فاصله دارد.
از لحاظ زمانی فاصله سبلان با اردبیل اگر با ماشین طی شود چیزی در حدود 2 ساعت است که مسیر کوهستانی و بدون ترافیک میباشد.
مسیر دسترسی تهران به سبلان
از تهران تا سبلان به دو صورت زمینی و هوایی میتواند طی شود. مسلما مسیر کوتاهتر خرید بلیط هواپیما به مقصد تهران به اردبیل خواهد بود.
مسیر زمینی آن نیز از قزوین شروع میشود و بعد به زنجان میرسد و از آنجا به سمت اردبیل میروید. که مسافت آن حدود 690 کیلومتر است. اگر وقت کافی دارید و اهل گردش هستید میتوانید با اندکی تغییر مسیر از مکانهای دیگری نیز دیدن کنید. برای مثال اگر از قزوین به حاده اسالم و خلخال بروید از جاذبههای زیبایی آنجا نیز بهره خواهید برد و شاید تنها 10 کیلومتر راه خود را دورتر کنید.
گزینه دیگری نیز که میتوانید در نظر بگیرید، سر زدن به تبریز و دیدن از جاذبههای گردشگری آن منطقه است. اما باید بدانید مسافت این جاده به طور تقریبی 820 کیلومتر خواهد بود.
درجه سختی صود به سبلان
قبل از اینکه مسیرهای صعود به قله سبلان را بررسی کنیم، بهتر است درجه سختی آن را بسنجیم تا ببینیم آیا اصلا مایل به صعود هستیم یا نه!
سبلان در بین کوهنوردان به عنوان یک قله با میزان سختی متوسط شناسایی میشود و برای افرادی که حرفهای هستند صعود به آن تنها یک دستگرمی محسوب میشود و افراد مبتدی با این قله میتوانند توانایی خودشان را به چالش بکشند.
دقت کنید وقتی از کوهنورد مبتدی صحبت میکنیم منظورمان کسی نیست که تا حالا پایش به کوه باز نشده و یک آن تصمیم بگیرد به صعود برود! مطلقاً خیر! بلکه منظورمان افرادی هستند که مدتی است به طور جدی و مرتب به پیمایش کوه میروند، بدنشان از آمادگی جسمانی خوبی برخوردار است و نکات صحیح گام برداری در کوه را میدانند و از آن مهمتر تجهیزات مناسب صعود را دارند و زیر نظر متخصصان و کوهنوردان با تجربه به پیمایش میپردازند.
یادتان باشد شما قصد صعود به سومین قله مرتفع ایران را دارید، پس خیلی ساده به آن نگاه نکنید. هر کوهی در سادهترین مسیر خودش مملو از خطر و ریسک است.
سبلان چند قله دارد؟!
شاید برایتان جالب باشد بدانید سبلان تنها یک قله نیست! بلکه سه قله ی مشهور به نام های سلطان ساوالان، کسرا و هرم دارد. تخته سنگی در غرب قله سلطان ساوالان قرار دارد که به شکل عقاب است، و این عقاب به سمت شرق نگاه می کند، که از مسیر غربی قابل رویت میباشد و سنگ محراب از مسیر شرقی قابل رویت است.
مسیرهای صعود به قله سبلان
شاید یکی از خوبیهای بیشمار قله سبلان، مسیرهای متفاوت دسترسی به این قله مرتفع است. به طوری که از کوهنوردان مبتدی تا حرفهای میتوانند با انتخاب مسیر متناسب با مهارتشان اقدام به صعود کنند و خودشان را به چالش تازهای دعوت کنند.
مسیر شمال شرقی سبلان؛ محبوبترین مسیر صعود
در جنوب شهر لاهرود در جاده مشگین شهر اردبیل، مسیر رایج آبگرم شابیل آغاز میشود و بعد از آن با گذر از پناهگاه توسط یال شرقی به قله میرسید. این مسیر سادهترین و مشخصترین مسیری است که به قله میرسد. زیرا تمام طول راه پاکوب شده است و حتی پرچمهای نشانه گذاری جهت پیدا کردن راه درست نیز وجود دارد.
اگر میگوییم سبلان برای کوهنوردان تازه کار هم مناسب است، دقیقا از همین جبهه است و بس!
مسیر غربی؛ دومین مسیر برای رسیدن به قله سبلان
مسیر غربی، از پای دریاچه قره گل شروع میشود و پس از گذر از هرم چال و یخچال عظیم هرم به جانپناه غربی و سپس قله سبلان میرسد. سنگ عقاب که یکی از نمادهاس قله سبلان میباشد در این مسیر وجود دارد. سنگ عقاب یا قارتال، جاذبه طبیعی سبلان است که به تخته سنگی به شکل عقاب نشسته است که گویی به سمت شرق نگاه میکند.
مسیر جنوبی؛ سختترین مسیر صعود به سبلان
مسیر جنوبی، که از سمت جنوب قله آغاز میشود و در نزدیکی قله به وسیله یال شرقی به قله منتهی میشود. در این مسیر جانپناهی وجود ندارد. این جبهه سختترین راه صعود به این قله میباشد که از سنگهای بزرگ تشکیل شدهاست. پیست اسکی آلوارس که یکی از مجهزترین پیستهای اسکی ایران است در این مسیر قرار دارد.
به خاطر بسپارید این مسیر به دلیل صعب العبور بودن و وجود تخته سنگهای عظیم در بین راه، فقط به کوهنوردان حرفهای پیشنهاد میشود.
پیست اسکی آلوارس
در سال 1385 در سی کیلومتری سرعین پیست اسکی آلوارس شروع به فعالیت کرد. کوهنوردانی که قصد پیمایش از مسیر جنوبی دارند باید راه خودشان را از این پیست آغاز کنند. علاوه بر این، فعالان عرصه اسکی میتوانند در این پیست کیفیت مورد نیازشان را دریافت کنند.
از آنجایی که ارتفاع پیست اسکی آلوارس از دریا بسیار زیاد است در اکثر فصول سال، حتی تابستان برف در آن وجود دارد، که از قضا همین موضوع اسکی در زمستان را کمی سخت کرده است زیرا گاهی اوقات به حدی برف زیاد است که خطرات بیشماری به همراه دارد و در پی آن، پیست تعطیل میگردد.
آب و هوای قله سبلان و هم هوایی در آن
سبلان برخلاف خیلی از کوههای دیگر که بهترین زمان صعود را در اردیبهشت معرفی میکنند، در این بازه زمانی طوفانی است. اما از خرداد کم کم هوا به سمتی میرود که شرایط صعود فراهم شود. بهتر است از تیر تا شهریور برنامهی پیمایش خود را تنظیم کنید. زیرا در این مدت آب و هوای سبلان پایدارتر است، اما همچنان باید انتظار بارش را گاهی اوقات داشته باشید.
از آنجایی که سبلان، سومین قله مرتفع میباشد، پس حتما نیاز به هم هوایی دارید. اگر نمیدانید چگونه باید هم هوایی را انجام دهید، حتما بلاگ «نکات کلیدی هم هوایی در کوهنوردی» را مطالعه کنید.
دریاچه سبلان؛ معروف ترین نماد این قله
به محض جست و جو کردن نام سبلان، قطعا در بین عکسها، تصویری از دریاچه سبلان میبینید. این دریاچه از بارشها و آب شدن برف قله به وجود آمده است و هیچ منبع آب زیر زمینی ندارد به همین دلیل کاملا آب شیرین است.
دریاچهی بیضی شکلی در ابعاد ۱۴۰ *۸۰ متر در دهانهی آتشفشانی کوه و حدود ۲۵ متر پایین تر از لبه های مخروطی اتشفشان قرار گرفته است. جالب است بدانید هیچ موجود زندهای در این دریاچه زندگی نمیکند، به دلیل سرمای شدیدی که در اکثر سال در آن منطقه حاکم است. اما زلال بودن آب در فصل تابستان منظرهی فوق العادهای در کنار قله است. از آن بهتر شاید یخ زدگی دریاچه باشد که یکدست آن را سفید میکند.
خوب است بدانید کمترین و بیشترین عمقی که از این دریاچه به دست آوردهاند ۴-۱۶ متر است که توسط یک کوهنورد غواص و آتشنشان ضمن تصویر برداری ثبت شده است.
لوازم مورد نیاز برای صعود به قله سبلان
تجهیزات باید به اندازه و کاربردی انتخاب شود. اگر بیش از حد نیاز اقدام به جمع آوری وسایل، پوشاک و حتی مواد غذایی کنید به جز اینکه کوله پشتی خود را سنگین کرده باشید و فرسودگی به همراه داشته باشد، چیز دیگری عایدتان نخواهد شد. برعکس این مساله، یعنی کم برداشتن وسایل نیز مشکلات خاص خودش را دارد. پس به همین دلیل باید به صورت اصولی بر اساس فاکتورهای متفاوت اقدام به بستن کوله پشتی کنید.
قبل از هر چیزی با توجه به دما و وضعیت آب و هوای منطقه، کیسه خواب، چادر و پوشاک مود نیازتان را بردارید. بعد به تعداد روزهایی که در حال پیمایش هستید دقت کنید و با توجه به آن مواد غذایی (برای هر وعده و میان وعده) به طور مشخص، منبع غذایی کنار بگذارید. قمقمه یا کمل بگ در لیتر مناسب انتخاب کنید که دچار کم آبی نشوید و خدای نکرده خطرات دهیتراته شدن را به سراغتان نیاید.
برای اینکه جزئیات بیشتری از تجهیزات داشته باشید، سیاه کمان چک لیست لوازم کوهنوردی را برایتان آماده کرده است که با خیال راحت اقدام به جمع آوری وسایل کنید.
فقط به خاطر داشته باشید که چیدمان صحیح کوله پشتی کوهنوردی، آخرین مرحلهای است که باید رعایت کنید.
قله سبلان به عنوان سومین قله مرتفع ایران، از سه سمت متفاوت قابلیت دسترسی دارد که سختترین آن مسیر جنوبی است و سادهترین و رایجترین آن مسیر شمال شرقی است که از آبگرم شابیل شروع میشود. در تمام طول مسیر تلفن همراه آنتن دهی دارد و چشمه نیز در مسیر وجود دارد، با اینحال مدیریت آب شرب، فراموش نشود.
برای تهیهی تمامی لوازم صعود به سبلان شما میتوانید به فروشگاه سیاه کمان (حضوری و آنلاین) که حامی کوهنوردان است، مراجعه کنید.
هواشناسی کوهستان؛ مهارتی برای کوهنوردی ایمن هواشناسی کوهستان و کوهنوردی پیوند عمیقی باهم دارند، زیرا…
Denounce with righteous indignation and dislike men who are beguiled
and demoralized by the charms pleasure moment so blinded desire that
they cannot foresee the pain and trouble.