ماسال، شهری روی ابرها

برای خیلی از ما افرادی که در شهر‌های بزرگ، غرق دنیای ماشینی و دیجیتال شده‌ایم، زندگی روستایی شبیه به یک رویاست. اما ماسال، منطقه خوش آب و هوای استان گیلان است که به شما فرصت احساس آرامش را می‌دهد.

شهر ماسال

در گذشته، ییلاق ماسال تنها یک روستا بود اما با گذشت زمان دستخوش تغییرات بزرگی شد. به گونه‌ای که امروزه یکی از شهرستان‌های توریستی استان گیلان به حساب می‌آید. این شهرستان از دو منطقه با نام‌های ماسال (یا همان قسمت مرکزی) و شاندرمن تشکیل شده است. این مناطق سر جمع 94 روستا دارند که جمعیت آن‌ها بیش از 50 هزار نفر محاسبه شده است.

شهر ماسال در اطراف کوه‌های تالش قرار دارد که در قدیم‌الیام به آن رودکنار می‌گویند. این شهرستان پس از رودبار از مرتفع‌ترین شهر‌های استان گیلان محسوب می‌شود. این شهر پر از جاذبه‌های طبیعی است که نشان از لطف خداوندگار رحیم به بندگانش است. خیلی دور از ذهن نیست که بعضی از افراد به شهر ماسال گیلان، بهشت گمشده روی زمین می‌گویند!

تاریخچه ماسال گیلان

همان‌طور که گفتیم در گذشته به شهر ماسال، رود‌کنار گفته می‌شد. حکمت این نام‌گذاری به دلیل حضور رودخانه خالکایی از کنار این منطقه است. درواقع حضور این رود باعث ترویج کشاورزی و مبادلات کالا، در نهایت پیشرفت منطقه و تبدیل آن به شهر ماسال شد.

معنای لغوی ماسال نیز کوه وار، کنار کوه یا دارای کوه است که به دلیل نزدیکی به کوه‌های تالش برگزیده شده و از کلماتی مثل مسال، مازال یا کلمات مشابه آن‌ها گرفته شده است.

ماسال کجاست؟

برای بازدید از جاهای دیدنی شهر ماسال باید به استان گیلان سفر کنید و از طریق جاده فومن یا بندر انزلی به این منطقه سرسبز بروید. شهر ماسال که در غرب استان گیلان واقع شده، حدوداً 55 کیلومتر با مرکز آن که شهر رشت است فاصله دارد و از شمال به رضوان‌شهر، از شرق به فومن و صومعه‌سرا و از غرب و جنوب به خلخال و استان اردبیل منتهی می‌شود.

اگر مسیر دسترسی به جاده ماسال از تهران را می‌خواهید بهتر است به سمت کرج و بعد از آن به قزوین بروید. از آنجا می‌توانید وارد جاده قزوین _رشت شوید اما بهتر است حواستان را جمع کنید تا قبل از ورود به داخل شهر رشت، تابلو‌های راهنمای جاده فومن _ سراوان را پیدا کنید و از باقی مسیر که پوشیده از جنگل های سرسبز و انبوه است لذت ببرید.و

البته بسته به اینکه از کدام مسیر قصد رفتن به ماسال را دارید در انتخاب راه های رسیدن به آن مؤثر است. اگر قصد کنید مسیر جاده بندر انزلی را در پیش بگیرید، باید از رضوان شهر شروع کنید و از آن‌جا به سمت شاندرمن حرکت کنید. در این مسیر ییلاقات ماسال از منطقه شاندرمن آغاز می‌شود. حتی اگر مایلید از غرب این استان وارد مسیر جاده ماسال شوید، از مسیر خلخال به پونل راه بهشت زیبای گیلان را در پیش بگیرید.

برای کسانی که خیلی به مسافرت‌های جاده‌ای و با خودرو های شخصی تمایلی ندارند پیشنهاد می‌دهیم یک سفر هوایی به فرودگاه سردار جنگل رشت ترتیب دهید یا سفر لذت بخش با قطار به رشت را تجربه کنید؛ اما به هیچ عنوان رفتن به ماسال گیلان را از دست ندهید.

بهترین زمان سفر به ارتفاعات ماسال

ییلاقات ماسال یک منطقه چهار فصل محسوب می‌شود اما نکاتی برای انتخاب زمان سفرتان وجود دارد که نیاز دارید آن‌ها را مد‌نظر قرار دهید. برای مثال به دلیل مه غلیظی که در پاییز و زمستان این منطقه را می پوشاند احتمال دارد امکان دید مناظر زیبا از شما سلب شود اما پاییز رنگارنگ این منطقه نیز طرفداران خاص خود را دارد.

از طرفی به دلیل شالیزار هایی که در این منطقه قرار دارد رطوبت هوا بالاست که این مسأله بعضی روز های تابستانی را نفس گیر می کند اما اما بهار این طبیعت به دلیل حضور شکوفه ها حال و هوای جذابیت بی چون و چرایی دارد.

در آخر، از نظر گردشگرانی که به این منطقه  سفر کرده‌اند از اواخر اردیبهشت تا آخر  شهریور بهترین زمان بازدید از ارتفاعات ماسال است. زیرا می توانید ییلاقات ماسال را در سرسبز ترین حالت ممکن خود می‌بینید. ما نیز اواخر بهار، اواخر تابستان و حتی گاهی اوایل پاییز را برای سفر به این بهشت زیبا پیشنهاد می‌کنیم اما فراموش نکنید در پاییز نیاز به پوشاک گرمی خواهید داشت!

جاهای دیدنی شهر ماسال

از طبیعت سرسبز و دیدنی جاده ماسال که بگذریم این منطقه حرف‌های زیادی برای گفتن دارد. ماسال گیلان شامل دیدنی های بسیاری است که آن ها را یک به یک برایتان بررسی می‌کنیم. اگر حافظه خوبی دارید تمام این اطلاعات را به دهن بسپارید اما در غیر این صورت، حتماً آن‌ها را جایی یادداشت کنید تا زمانی که قصد سفر به ماسال را داشتید هیچ کدام از این موارد را از دست ندهید:

رودخانه خالکایی

همان‌طور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم، رود خالکایی نقش پررنگی در رونق گرفتن شهر ماسال داشت. این رودخانه از ارتفاعات کوه شاه معلم با ارتفاع 3150 متر که در 60 کیلومتری جنوب غربی ارتفاعات ماسال قرار دارد سرچشمه گرفته است و بعد از عبور از ییلاقات ماسال، وارد تالاب انزلی می‌شود. با اینکه این رود بعد از 40 کیلومتر از درون شهر ماسال می‌گذرد، اما از ییلاقات آن فاصله دارد. به همین دلیل از اطراف آن به عنوان منطقه‌ای سرسبز و بکر نام می‌برند که برای لذت بردن از طبیعت انتخاب مناسبی است.

اولسبلنگاه ماسال

نمی‌دانیم برای شما باید از زیبایی‌های چشم انداز آن شروع به گفتن کنیم یا معنای اسم جذاب آن را می‌خواهید بدانید؟

اولسبلانگاه ماسال محبوب‌ترین منطقه در این ییلاقات می‌باشد که نام جالب آن از گویش تالشی و با ترکیب دو کلمه اولَس و بِلَنگاه گرفته شده است که اولس در زبان محلی به معنی درخت مَمرَز و بِلَنگاه به معنی جای بلند است و معنای نام اولسبلنگاه ماسال جایگاه بلندی می‌باشد که درختان ممرز بر روی آن قرار دارند.

از ارتفاعات این منطقه می‌توانید کل شهر ماسال و تالش را ملاحظه کنید. این منطقه به حدی خوش آب و هواست که حتی مردمیان بومی منطقه هم برای دستیابی به یک هوای خوب به آنجا سفر می‌کنند. چه بسا که هر ساله تعداد گردشگرانی که به اولسبلنگاه ماسال سفر می‌کنند؛ بیشتر از سال گذشته محاسبه می‌شود. به همین دلیل است که منابع طبیعی که در این منطقه قرار دارد، تحت محافظت قرار گرفته‌اند. به همین دلیل اولسبلنگاه ماسال توانسته بافت سنتی خود را کاملاً حفظ کند.

این منطقه همچون نگین انگشتر شهر ماسال است.  گردشگران از سراسر میهن عزیزمان اقدام به اجاره خانه‌های چوبی این منطقه می‌کنند تا مدت کوتاهی بتوانند تجربه زندگی روستایی دلچسبی را داشته باشند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید ساخت و ساز‌های این منطقه تنها با مصالح چوبی امکان‌پذیر است و برق آن از پنل‌های خورشیدی و موتور‌های برق تأمین می‌شود و منبع آب این روستا چشمه‌های اطراف آن می‌باشد. به همین دلایل اولسبلنگاه ماسال توانسته اصالت واقعی خود را تا حدالمکان حفظ کند.

البته این موضوع رعایت نکات خاصی را هم شامل می‌شود. برای مثال باید بدانید که موتور‌های برق در ساعت 12 نیمه‌شب خاموش می‌شوند و سرویس‌های بهداشتی معمولاً در خارج از کلبه‌ها قرار دارند که این موضوع ممکن است برای بعضی افراد دشوار تلقی شود.

در منطقه اولسبلانگاه ماسال شاهد گذر ابرها می‌شوید که می‌تواند خاطره‌ای فراموش نشدنی را برای شما رقم بزند. پیشنهاد می‌کنیم بعد از آن نگاهی هم به منطقه دیدنی سوئه چاله نیز بیاندازید تا با چشم انداز اقیانوس ابرها لحظات شیرینی را برای خود رقم بزنید. سوئه چاله در زبان تالشی به معنای گلپر است که در نزدیکی اولسبلانگاه ماسال قرار دارد.

این نام گذاری به دلیل ازدیاد حضور گیاه گلپر در آن منطقه می‌باشد. یکی از جذابیت‌های ییلاق سوئه چاله، خانه‌های دو طبقه و رنگارنگ آن است. این ییلاق در 25 کیلومتری جنوب ماسال و در ارتفاع 1800 متری از سطح دریا قرار گرفته است.

منطقه باستانی اسبه ریسه

شاید تا به الان نمی‌دانستید اما جاهای دیدنی ماسال تنها به طبیعت زیبا محدود نمی‌شود. منطقه باستانی اسبه ریسه در روستایی با همین نام در مجاورت ارتفاعات ماسال قرار دارد. در واقع اسبه ریسه در سال 1386 در آثار ملی ایران به ثبت رسیده و قدمت آن به هزاره اول پیش از میلاد مسیح تا صده‌های نخست اسلام بر می‌گردد. در واقع این روستا دو دوره تاریخی عصر آهن و دوره هخامنشیان را پشت سر گذاشته که در گورستان‌ها نشانه‌های بسیاری از آن‌ها یافت می‌شود.

اما جذابیت‌های این منطقه حتی به منطقه تاریخی هم خلاصه نمی‌شود. برای سنگنوردان و ورزشکاران پر تلاش که به این مناطق سفر می‌کنند مژده‌ای داریم! دیواره سنگی اسبه ریسه یکی از بلند‌ترین دیواره‌های کشور است و در حال آماده‌سازی برای بهره‌برداری صخره نوردان و سنگنوردان خوب میهنمان است.

حتی اگر به کایاک سواری علاقه دارید باید بگوئیم رودخانه پر خروشی در کنار این دیواره قرار دارد که برای این ورزش مناسب است. این شد یک تیر و چند نشان! هم از طبیعت لذت ببرید، هم از مناطق باستانی دیدن کنید و هم زمان، از برنامه‌های ورزشی نیز عقب نمانید! محال است یک ورزشکار بازدید از این منطقه را پشت گوش بیاندازد!

ماسال شاندرمن

حقیقتاً گیلانی‌های عزیز علاوه بر سلیقه شگفت‌انگیز در وعده‌های غذایی خوشمزه، در انتخاب اسم‌های مناطق خود نیز بسیار جالب عمل کردند. معنی لغوی شاندرمن «با من رفتن» است و برخی از افراد قدیمی منطقه معتقدند دلیل این نام گذاری حضور کاروان‌های بسیار در ماسال شاندرمن بوده که از آن‌جا به سمت تالش و خلخال حرکت می‌کردند.

منطقه ماسال شاندرمن که در 60 کیلومتری شمال غربی شهر رشت قرار دارد چشم انداز‌های بینظیری دارد که بسیار مورد توجه بازدیدکنندگان قرار گرفته است. از مکان‌های دیدنی آن باید به آبشار پلکانی شته میل، رودخانه مرغک، جنگل اَلاشستان وزمه مندن، آبشار جیره وزن و خشکه دریا اشاره کرد. البته پنجشنبه‌بازار شاندرمن نیز یکی از قدیمی‌ترین بازارهای سنتی گیلان است که در آن انواع صنایع دستی مردم بومی به فروش می‌رسد و با خرید از آن‌ها می توانید به کسب و کار منطقه خیر و برکت ببخشید.

ییلاق دشت النزه نیز در بین کوه‌های ماسال شاندرمن قرار گرفته که مسیر عبور عشایر است و طبیعت بکر آن هر فردی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.همان‌طور که مشخص است امامزاده ابراهیم النزه نیز در این دشت قرار دارد.

شالما و چسلی

روستای شالما در 9 کیلومتری ارتفاعات ماسال قرار دارد که از طریق مسیر اصلی جاده ییلاقی اولسبلنگاه می‌توانید به آن برسید. این منطقه که در 12 کیلومتری غرب ماسال قرار دارد؛ هیچ مسافر و بازدید کننده‌ای را بدون رضایت از خود خارج نکرده است. دو رود شالما و چسلی در روستای شالما با یکدیگر پیوند می‌خورند و 5 چشمه در این روستا جریان دارد که به آن زندگی بخشیده است.

روستای چسلی را که به دلیل حضور امامزاده معروف اکثراً بین طبیعت گردان بسیار شناخته شده است. بنای این امامزاده مرتبط با دوره قاجار است که در سال 86 به عنوان اثر ملی به ثبت رسید. برای رفتن به این روستا باید از جاده اصلی شالما به سمت چپ حرکت را ادامه دهید و پس از ورود به شالما روستای بسیار خوش آب و هوای چسلی را می‌بینید. در کنار رودخانه چسلی یک پرورش ماهی احداث شده که اگر هوای خوردن یک ماهی کبابی بی‌نظیر به سرتان افتاده، پیشنهاد می‌کنیم به آنجا سر بزنید.

بام سبز ماسال

شاید نام بام سبز را زیاد شنیده باشید اما تا به امروز نمیدانستید که بام سبز ماسال کجاست؟ با ما همراه باشید تا در ادامه این مکان زیبا را با یکدیگر بررسی کنیم. بام سبز یکی از زیبا‌ترین چشم‌انداز‌های این منطقه را دارد که برای دیدن آن باید حدود یک کیلومتر از شهر ماسال فاصله بگیرید.

در منطقه بام سبز می‌توانید در یک قاب، دید زیبایی تا صومعه سرا و بندر انزلی داشته باشید. پس اگر قصد سفر به ییلاقات ماسال را داشتید بام سبز را هم در لیستتان قرار دهید. تمام کسانی که از این منطقه بازدید کردند بام سبز را به تمام افرادی که قصد سفر و تجربه مکان‌های جدید و زیبا را دارند توصیه می‌کنند.

غار آویشو

این غار که در سال 1389 در فهرست میراث فرهنگی کشورمان به ثبت رسیده است؛ با 75 ملیون سال قدمت، یکی از قدیمی ترین غارهای آبی ایران است. این غار در بخش شاندرمن ییلاقات ماسال واقع شده که 22 کیلومتر از قسمت مرکزی منطقه فاصله دارد اما زیبایی‌های اعجاب‌آور آن ارزش پیمودن مسیر را دارد.

البته در ارتفاعات ماسال حدوداً 17 غار پیدا شده است اما غار آویشو که از سطح دریا 1460 متر فاصله دارد و دارای 9 چاه آب اصلی است؛ از زیبا‌ترین و مهم‌ترین این غار‌ها به شمار می‌رود. اما در این بین، غار آویشو با دهانه 19 متری و عرض 14 متر بسیار جذاب و دیدنی است.

محل فوت میرزا کوچک خان جنگلی

یونس استاد سرایی که به لقب‌هایی چون میرزا کوچک خان جنگلی، مشهدی میرزا یا سردار جنگل معروف است یکی از بزرگمردان ایرانی بود که برای استقلال میهن عزیزمان مبارزات فراوانی انجام داد. محل فوت او در روستای گیلوانه واقع شده که کمی بالاتر از روستای اولسبلانگاه قرار دارد.

آبشار های طبیعت ماسال

اگر به یاد داشته باشید در ابتدای این بلاگ گفتیم که شهر ماسال در نزدیکی کوه‌های تالش قرار دارد به همین دلیل، حضور آبشارهای کوچک و بزرگ در آن اصلاً جای تعجب ندارد. ویوز، آبشار خون و آبشار رامین از بنام ترین آبشارهای طبیعت ماسال هستند. البته در این بین رامینه را می توان زیباترین آبشار این منطقه اعلام کرد. حتی بعضی آن را زیباترین آبشار ایران می دانند.

اماکن مذهبی در ارتفاعات ماسال

تعداد زیاد اماکن مذهبی در شهر ماسال بر مسافران و گردشگران این مسیر پوشیده نیست. حقیقتاً ترکیب این مکان‌های مذهبی در طبیعت زیبا، حس و حال متفاوتی دارد.

از جمله آن‌ها می‌توان به بقعه آقا سیدمهر علی و آقا سید رضا علی در روستای شالما، بقعه شاهزاده هاشم در چسلی، بقعه سنگ بست و زیارت گاه‌های کلکاپشت، بقعه سید صفی الدین در میر محله، خندیله پشت و شاه معلم در ماسال، بقعه امام زاده شفیع، بقعه متبرکه سبز قبا از نوادگان امام موسی بن جعفر(ع)، بقعه امامزاده میرزا، بقاع متبرکه پیر جلودار و آقا سرای فومن، بقعه عون بن علی فرزند محمد حنیفه از فرزندان امام علی (ع) اشاره کرد.

بازارهای سنتی در ییلاق ماسال

اگر ابتدای بلاگ را به یاد داشته باشید برایتان گفتیم که در گذشته ماسال را با نام رودکنار یاد می کردند. به مرور رودکنار محل تجمع برای خرید و فروش و تشکیل بازار شد و همین امر موجب پیشرفت و تبدیل آن به شهر ماسال گشته است. این نکته را برایتان یادآوری کردیم که به اهمیت شنبه بازار اشاره کنیم.

در واقع شنبه بازار، بازاری هفتگی برای عرضه محصولات محلی می‌باشد که میتواند برای بازدیدکنندگان بسیار جذاب باشد و شما هم با خرید از این محصولات می‌توانید به کسب و کار مردم روستایی برکت ببخشید؛ زیرا بیشتر مردم ییلاقات ماسال به کشاورزی یا دامپروری مشغولند یا لوازم دست بافت کوچک برای امرار معاش تولید می‌کنند.

سوغات روستای ماسال

محصولات محلی و طبیعی که در مدت اقامتتان از آن‌ها بی بهره نماندید را می‌توانید به همراه ببرید. انواع ترشی ها و نان های سنتی و محلی گیلانی، انتخاب خوبی برای سوغات است. صنایع دستی زیبایی هم چون شال‌های بافت، چادر بافت، انواع صنایع دستی مانند گیروه (به جوراب پشمی می‌گویند)، چنگیله (نوعی دستکش پشمی است)، انواع زین و یراق دست‌بافت اسب، لوازم چوبی، چلونگری (هنر فلزکاری)، نمد و جاجیم بافی و بسیاری هنر های دیگر در ییلاقات ماسال یافت می شود.

سفر به ماسال، سفری کوتاه به بهشت

برای سفر به ماسال و بازدید از زیبایی های آن منتظر چه هستید؟ اگر برای اقامت در شب دچار تردید شدید می توانید به سادگی یک اقامتگاه مدنظر قرار دهید. برای انتخاب آن کافی است نگاهی به سایت‌های اجاره آنلاین خانه یا ویلا بیاندازید. بسیاری از مردم این منطقه، یکی از طبقات منزل خود را اجاره می‌دهند یا  کلبه‌های مناسبی برای اجاره ساخته‌اند. پس با یک سرچ ساده خانه مورد پسند خود را برای اقامت کوتاه مدتتان پیدا کنید. البته هتل هایی نیز برای رزرو وجود دارند که شما را از امکانات بی‌بهره نگذارند.

لطفاً به نکات گفته شده توجه کنید و در مدت اقامتتان آسایش مردم بومی را دچار آسیب نکنید. فراموش نکنید وصف این زیبایی‌ها در کلمات نگنجیدند؛ پس خودتان دست به کار شوید و هر چه زودتر برای دیدن بهشت زیبای ییلاق ماسال به دل جاده بزنید.

شما از ییلاقات ماسال دیدن کرده‌اید؟ بعد از این بلاگ که یک نمونه عالی برای راهنمای سفر به ماسال است؛ می‌توانید به راحتی یک برنامه سفر عالی به این منطقه زیبا را بچینید.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط