
نیرمال پورجا، اعجوبه دنیای کوهنوردی
حتماً جسته و گریخته نام نیرمال پورجا را شنیدهاید. حتی اگر خیلی پیگیر اخبار کوهنوردی نباشید، باز هم نام نیرمال پورجا را به عنوان یک الگو و اعجوبه در دنیای کوهنوردی میشنوید. جالب است بدانید که این اسطوره تا قبل از 29 سالگی حتی یک کرامپون هم نپوشیده بود! بلکه تنها یک سرباز در ارتش انگلستان بود که در سال 2012 برای اولین بار به کوهستان سفر کرد و توانست به قله لوبوچه با ارتفاع 6119 متر صعود کند.
اما چگونه این اعجوبه دنیای کوهنوردی به این موفقیت رسید؟ در ادامه با ما همراه باشید تا نیرمال پورجا را بهتر بشناسید و روند رسیدن به اهدافش را بررسی کنیم.

نیرمال پورجا کیست؟
نیرمال پورجا یک کوهنورد نپالی است که به نام نیمز یا نیمسدای پورجا هم او را میشناسند. این کوهنورد با کارهای متفاوتی که در رزومه خود دارد؛ باورهای افراد را در زمینه کوهنوردی به چالش کشیده است.
نیمسدای اعجاب انگیز در 25 جولای 1983 در میاگدی نپال که در نزدیکی دائولاگیری قرار دارد، چشم به جهان گشود و در منطقه چیتوان رشد کرد. نیمسدای پورجا در سال 2003 همانند پدر به عضویت در تیپ گورخا که قسمتی از ارتش انگلستان است در آمد و در سال 2006 با سوچی پورجا ازدواج کرد. جالب است بدانید نیمسدای اولین گورخایی بود که در سال 2009 به رتبه SBS رسید. اگر با گورخا آشنایی ندارید، باید بگوییم آنها گروهی از سربازان نپالی هستند که حدود 200 سال است به ارتش بریتانیا خدمت میکنند.
اما نقطه عطف کار آنجاست که در سال 2018 درجه لنس کورپورال که همردیف سرجوخه است را از آن خود کرد؛ ولی در زمانی که در اوج کار خود بود، از آن کنارهگیری کرد تا بر روی علاقه قلبی خود که کوهنوردی بود، تمرکز کند. نیمز در خصوص سابقه کاری گذشته و علاقه خود به کوهستان این چنین میگوید:
«در نیروهای ویژه احساس شکست ناپذیری میکردم، اما کوهستان به من فروتنی را آموخت.»

رکوردهای اعجابانگیز نیرمال پورجا
یکی از سخنهای معروف این کوهنورد که دوست داریم در ابتدای این بخش به آن اشاره کنیم این است: «صادقانه بگویم، واقعاً نمیدانم چند سال سن دارم. من هرگز تولد خود را جشن نمیگیرم، زیرا سن فقط یک ذهنیت است، راهی است که به شما اجازه میدهد فکر کنید پیر شدهاید و برای انجام کارهای جدید سن خود را بهانه کنید.»
شما در ادامهی این بلاگ، از دستاوردهای یک فرد 39 ساله که در ادامه آنها را با شما بررسی میکنیم، شگفت زده خواهید شد! نیرمال پورجا برای عنوانهایی که امروزه کسب کرده، زحمات بسیاری کشیده و معتقد است زمانی که افراد زیادی او و هدفهایش را به تمسخر میگرفتتند، او در حال تلاش و طی کردن مراحلی سخت در زندگی خود بود.
نیمسدای در سال 2012 کوهنوردی را شروع کرد؛ اما 7 سال بعد و در سال 2019 وی پروژهای را شروع کرد که نگاه به فعالیت کوهنوردی را برای بسیاری از افراد تغییر داد! نیمسدای با پیمودن ۱۴ قلهی بالای ۸۰۰۰ متر در عرض ۶ ماه، رکوردی جدیدی از خود در تاریخ کوهنوردی ثبت کرد. اما صبر کنید! این تازه شروع فعالیت این کوهنورد اعجابانگیز است.
جالب است بدانید که رکورد قبلی صعود به 14 قله بالای 8000 متر، در دستان کیم چانگ هو از کره جنوبی بود که آن را در هفت سال و ۱۰ ماه و شش روز به پایان رساند؛ اما نیمسدای توانست در شش ماه و شش روز به آن دست پیدا کند. او این مأموریت را پروژه ممکن نامگذاری کرد. فکر میکنیم از هر جهت به این پروژه نگاه کنید، محشر است!
البته احتمال موفقیت آن مانند اسمش به نظر نمیرسید؛ اما نیمسدای ثابت کرد که هر ناممکنی را ممکن میکند. پروژه ممکن شامل سه مرحله میباشد. مرحله اول شامل صعود به شش قله آناپورنا، دائولاگیری، کانچنجونگا، لوتسه، ماکالو و اورست است که در ماه می 2019 به پایان رسید. کمی بعد در ماه جون 2019 مرحله دوم پروژه با صعود به قلههای کی۲، نانگاپاربات، برودپیک، گاشربروم ۱ و گاشربروم ۲ کامل شد و در نهایت در سپتامبر 2019 با صعود به قلههای ماناسلو، چوآیو و شیشاپانگما انتهای مرحله سوم ثبت شد و پروژه ممکن به اتمام رسید.
از دیگر فعالیتهای نیمسدای پورجا لیستی تهیه کردیم که میتوانید در یک نگاه این افتخارات شگفتآور را ملاحظه کنید:

ورای ممکن، کتاب نیرمال پورجا
با وجود تمام این رکوردها نباید برایتان خیلی عجیب باشد که بعضی نیرمال پورجا را یک ابر انسان میشناسند. این کوهنورد خلاق، کتابی در خصوص صعودهای بالای 8000 متری خود نوشته که توصیف واضحی از حال و هوای منطقه مرگ دارد! هرچه باشد اسکان در این ارتفاعات آسان نیست و خواندن این کتاب به کوهنوردان کمک میکند تا درک بهتری از حضور در بلندترین نقاط دنیا داشته باشند.
مجله تایمز با یک جمله جالب از نیرمال پورجا یاد کرده که اثباتی بر جذابیت قعالیتهای این کوهنورد نپالی در سراسر دنیاست.
«فارغ از اینکه عاشق کوهستان باشید یا نه، از سرسختی و شجاعت نیرمال پورجا شگفتزده میشوید و تحت تأثیر دستاوردهای او قرار خواهید گرفت.»
مجله تایمز

مستند نیرمال پورجا به نام چهارده قله
مستند نیمسدای شما را شگفتزده میکند! این فیلم که در سال 2021 پخش شده، چنان تأثیر عمیقی بر روی شما میگذارد که امکان درک بزرگی و شکوه کار این شرپاهای قهرمان را برایتان فراهم میکند.
مستند این هیمالیانورد نپالی با تصویر یک کوهنورد در ارتفاعات کوهستان و نشان دادن عظمت آن آغاز میشود و به تمام مشکلاتی که پیش روی این تیم قوی در «پروژه ممکن» قرار داشت، اشاره میکند. جالب اینجاست که مشکلات خانوادگی، روحی و مالی زیادی پیش روی نیرمال پورجا بود؛ اما این فرد با روحیه مصمم خود از پس تمام مشکلات برآمد و با کمک تیم قدرتمند خود پروژه که کمتر فردی امکان تحقق آن را میداد، ممکن کرد.
نکته دیگری که در این مستند به آن اشاره شده، تشکر نیمسدای از هوادان خود است، زیرا وی برای گرفتن مجوز صعود به قله شیشاپانگما که آخرین قله در پروژه ممکن بود، به مشکل خورد و با کمک هواداران خود از سراسر دنیا توانست این مجوز را از دولت چین دریافت کند.
نیرمال پورجا در «پروژه ممکن» توانست به توانایی انسان در به دست آوردن خواستههای خود اشاره خوبی داشته باشد. در میان برنامههای صعود، قله کی 2 همانند همیشه چالش برانگیز بود. بسیاری از کوهنوردان، تلاشهای بسیاری برای صعود به این قله تکنیکال داشتند؛ اما هیچ یک موفق نشده بودند و تمام امید آنها برای رسیدن به هدف از دست رفته بود. ولی حضور نیرمال پورجا همهچیز را تغییر داد.
وی با دادن انگیزه و برنامهریزی دقیق از کوهنوردان در بیس کمپ خواست تا بار دیگر برای رسیدن به خواسته خود تلاش کنند و پس از صعود تیم او به قله، کوهنوردان زیادی راه او را در پیش گرفتند و موفق به ایستادن بر روی قله کی2 شدند.
اما مستند نیرمال پورجا با جملهای هیجان انگیز از این کوهنورد نپالی به اتمام میرسد:
«من هنوز شروع نکردم. میدونین چیه؟ کار بعدی شاید بزرگتر هم باشه. منتظر باشیم تا ببینیم چی میشه.»
همانطور که میدانید طولی نکشید که این حرف وی نیز به تحقق رسید، زیرا در سال 2021 شاهد صعود زمستانه به قله کی 2 از او بودیم که در تاریخ این کوهستان کاملاً جدید بود و به جرآت زیادی نیاز داشت. اما چه کسی میداند که این کوهنورد نپالی در آینده چه اتفاقات جدیدی را رقم میزند؟ مطمئن هستیم که نام نیرمال پورجا در وقایع کوهنوردی و در تاریخ اراده انسان در راه هدف یا سختکوشی ماندگار خواهد بود.

موفقیت نیرمال پورجا از نگاهی دیگر
درست است که این کوهنورد نپالی همیشه عزمی راسخ برای رسیدن به اهداف خود داشت. اما همکاری و همیاری او نسبت به کوهنوردان دیگر نیز همیشه شهره عام و خاص بوده است. برای مثال، میدانید که رکورد شکنی نیرمال پورجا از قله آناپورنا آغاز شد که یکی از خطرناکترین کوههای جهان محسوب میشد.
بعد از موفقیت صعود و هنگام پایین آمدن از کوه به گوش نیرمال پورجا رسید که فردی به نام چین ووی کین که یک پزشک مالزیایی است، در ارتفاع 7500 متری از تیم خود جدا شده و به مدت 40 ساعت بدون آب، غذا و اکسیژن مانده بود. در این هنگام نیرمال پورجا، مینگما دیوید شرپا، سومین عضو خدمهاش گسمان تامانگ و گلجن شرپا مأموریت خود برای نجات او آغاز کردند. اما متأسفانه چین ووی کین در بیمارستان درگذشت.
در کانچن جونگا نیز برای نجات جان سه کوهنوردی از مسیر خود منحرف شدند و بخشی از اکسیژن خود را به آنها دادند. به طور کلی نیرمال پورجا در نجات نفرات مصدوم در کوهستان نقش مهمی از خود نشان داده است.

نیرمال پورجا، ماندگار در تاریخ کوهنوردی
نام نیرمال پورجا در تاریخ کوهنوردی ماندگار خواهد بود. کوهنوردی که 14 قله بالای 8000 متری را تنها در 189 روز صعود کرد و در این راه، رکوردهای زیادی را از آن خود کرد. سپس اولین صعود زمستانه به دومین کوه بلند جهان را در سال 2021 به ثبت رساند. این رکوردهایی نیست که به این سادگی از یاد برود!
- شما فکر میکنید کدام یک از خصوصیات نیرمال پورجا او را به یک افسانه در دنیای کوهنوردی بدل کرده است؟
- کدام یک از دستاوردهای نیرمال پورجا را ماندگارتر از بقیه موارد میدانید؟
ارسال دیدگاه لغو پاسخ
پست های مرتبط
هر آنچه که باید از کوه دنا بدانید! | معرفی 3 قله بلند آن
هر آنچه که باید از کوه دنا بدانید! کوه دنا برخلاف باور عموم یک قله…
هواشناسی کوهستان؛ مهارتی برای کوهنوردی ایمن
هواشناسی کوهستان؛ مهارتی برای کوهنوردی ایمن هواشناسی کوهستان و کوهنوردی پیوند عمیقی باهم دارند، زیرا…
راهنمای صعود به قله کرکس از 4 جبهه متفاوت
راهنمای صعود به قله کرکس قله کرکس یکی از مهمترین رشته کوههای بخش مرکزی است…
علم کوه، فنی ترین قله ایران
علم کوه، فنی ترین قله ایران علم کوه قلهای در منطقه تخت سلیمان است که…