13 نکته برای خرید کاپشن کوهنوردی

وقتی نوبت به خرید تجهیزات کوهنوردی حرفه‌ای می‌رسد، در کاپشن کوهنوردی به دنبال چه ویژگی‌هایی هستید؟

انتخاب لباس مناسب برای فعالیت ورزشی که قصد انجام آن را دارید، می‌تواند یکی از سخت‌ترین تصمیمات زندگی شما باشد! ممکن است لباسی که انتخاب می‌کنید شما را بیش از اندازه گرم کند، به طرزی که شروع به عرق کردن کنید و یا ممکن است آن‌قدر سرد باشد که در طول فعالیت احساس راحتی نکنید و یا حتی خطر هایپوترمی شما را تهدید کند! پس هیچ‌گاه انتخاب و خرید پوشاک کوهنوردی مناسبتان را دست کم نگیرید، زیرا هر‌آن‌چه که می‌پوشید یا روزتان را می‌سازد یا آن را خراب می‌کند!

لایه لایه پوشیدن می‌تواند حلال این مشکلات باشد، اما همچنان باید به انتخاب‌هایتان توجه زیادی داشته باشید. برای مثال محصولی که گرمایش عالی ایجاد کرده و همچنان قدرت تنفس‌پذیری خود را حفظ می‌کند، انتخاب خوبی است و ارزش آن را دارد که روی آن سرمایه‌گذاری کنید.

البته باید بدانید که محدوده عظیمی برای انتخاب وجود دارد و شما با توجه به اقلیم، محلی که برای برنامه‌های ورزشی خود می‌روید، جنسیت، طبع بدنی و هر مسأله‌ای که فکر می‌کنید می‌تواند تأثیر‌گذار باشد؛ انتخاب مناسب و منحصر‌به‌فردتان را انجام دهید.

کاپشن‌های کوهنوردی می‌توانند آخرین لایه‌ای باشند که می‌پوشید و یا جزئی از لایه‌ی میانی باشند، که در صورت نیاز روی آن‌ها یک کاور ضد‌آب بپوشید. هنگام خرید یک کاپشن کوهنوردی باید توجه داشته باشید که در زمان برنامه‌هایتان ممکن است چند لایه لباس بپوشید؛ پس کاپشن کوهنوردی باید راحت بر تن بنشیند و حرکات شما را در حین فعالیت محدود نکند. در هوا‌ی بسیار سرد با وزش باد‌های شدید، پیشنهاد می‌کنیم از کاپشن‌هایی با قد بلند‌تر استفاده کنید. برای مثال کاپشن FORCLAZ با قد بلندی که دارد، محافظت کامل‌تری از شما ارائه می‌دهد.

امیدواریم برایتان در خصوص لایه‌لایه لباس پوشیدن سوء‌تفاهم پیش نیامده باشد. در واقع این‌گونه نیست که هر لباسی به دستتان رسید، روی هم بپوشید و فکر کنید لایه لایه لباس پوشیدید! در این طرز لباس پوشیدن، شما در هر‌لایه، لباسی انتخاب کنید تا وظیفه خود را به درستی انجام دهد. 

به جرأت می‌توانیم بگوییم، کاپشن مهم‌ترین لایه‌ی لباس کوهنوردی در برنامه‌های اجرا شده در هوای سرد سال است و نقش مهمی در برنامه‌های زمستانی دارد، زیرا اگر لایه‌ی بیرونی نتواند به خوبی از شما محافظت کند و اجازه دهد باد و باران به لایه‌های داخلی شما نفوذ کند؛ آن زمان باید به شما هشدار دهیم که خطر جدی هایپوترمی در کمین شما قرار دارد.

کاپشن‌ها را از نظر عملکرد می‌توانیم به دو دسته تقسیم کنیم:

این نوع کاپشن‌ها لایه‌ی بیرونی محسوب می‌شوند و نهایت محافظت را از شما به نمایش می‌گذارند. این دسته از پوشاک، قطعاً کاربردی‌ترین و گران‌ترین انتخاب شما خواهند بود. اما اصلاً به این جنبه‌ی انتخابتان توجه نکنید، زیرا به این نتیجه می‌رسید که کاملاً ارزشش را دارد! در این گزینه شما می‌توانید نمونه‌ی بارز ضرب‌المثل باستانی ما «هر چقدر پول بدی، همون قدر آش می‌خوری» را ببینید. به طوری که کاپشن‌های کوهنوردی با قیمت بالا‌‌تر، دوام بیشتری دارند و از کیفیت بالاتری برخوردارند. البته برند انتخابی و ویژگی‌های تأثیر‌گذار دیگر را نمی‌شود از یاد برد!

این کاپشن‌ها معمولاً در لایه‌ی دوم قرار می‌گیرند؛ زیرا تنها در مقابل هوا‌ی مرطوب و با وزش نسیم می‌توانند از شما محافظت کنند. این کاپشن‌ها معمولاً از پلی‌استر یا نایلون تولید می‌شوند و در شرایط باران‌های نم‌نم می‌توانید آن را بپوشید. البته به دلیل محافظت کمتری که دارند از کاپشن‌های ضد‌آب و باد قیمت مناسب‌تری دارند. البته کاپشن پلار کوهنوردی را نیز می‌توانیم در این دسته بررسی کنیم.

کاپشن پلار کوهنوردی نمی‌تواند محافظ شما در برابر آب باشد؛ اما لایه‌ی میانی بسیار خوبی است و شما را گرم نگه می‌دارد و با تنفس‌پذیری که دارد می‌توانید آسوده‌خاطر کاپشن ضد‌آب خود را روی آن بپوشید و به فعالیت ادامه دهید. در این بلاگ انواع کاپشن‌های کوهنوردی را از لحاظ رویه و عایق داخلی برای شما دسته‌بندی و بررسی می‌کنیم تا بتوانید آن‌ها را از هم تفکیک کرده و کاپشن کوهنوردی مناسب شرایطتان را راحت‌تر انتخاب کنید.

1. رویه‌ی کاپشن کوهنوردی

1-1- پلار

2-1- ضد‌آب

3-1-ویند‌استاپر

1-1- کاپشن پلار کوهنوردی

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، این کاپشن پلار کوهنوردی لایه‌ی میانی محسوب می‌شود و در برنامه‌هایی که می‌دانید با باد و باران رو به رو نمی‌شوید؛ برای گرم ماندن بهترین انتخاب می‌باشد. این کاپشن‌های کوهنوردی معمولاً از جنس پلی‌استر هستند. کاپشن پلار کوهنوردی تمام تلاشش را برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و باد انجام می‌دهد، ولی می‌دانید که به تنهایی در باران قابل استفاده نخواهند بود. زیرا عایق نیستند و نتیجه‌ی انتخاب کاپشن پلار کوهنوردی به تنهایی، خیس و سرد شدن شما خواهد بود.

زیرا کاپشن پلار کوهنوردی وقتی خیس می‌شود، وزن آن چند برابر شده و به راحتی نیز قابل خشک شدن نخواهد بود؛ اما به عنوان لایه‌ی بیرونی، برای روز‌های سرد و خشک می‌تواند انتخاب خوبی باشد و به عنوان لایه‌ی میانی همیشه عالی عمل می‌کند. با دارا بودن کاپشن پلار کوهنوردی می‌توانید همیشه گرم بمانید و در صورت رو به رو شدن با رطوبت می‌توانید یک ضد‌آب روی کاپشن پلار کوهنوردی خود بپوشید.

کاپشن پروتکتیو یک نمونه از کاپشن پلار‌های گرم و مناسب کوهنوردی است که قسمتی از ویژگی‌های آن را برایتان شرح می‌دهیم:

  • جنس پارچه پلار و تشکیل شده از 100% پلی استر
  • دارای قابلیت گرمایشی مناسب
  • دارای زیپ سرتاسری برای پوشیدن راحت‌تر کاپشن پروتکتیو
  • دارای قابلیت خشک شدن سریع
  • طراحی گیره‌های کشی قابل تنظیم در دو طرف پایین کاپشن پروتکتیو برای جلوگیری از نفوذ باد و سرما

برای مشاهده این کاپشن پلار در رنگ‌های متنوع اینجا کلیک کنید. این کاپشن پلار تضمینی برای گرم ماندن شما در روز‌های سرد خواهد بود.

-1-2 کاپشن ضد‌ آب کوهنوردی

اولین چیزی که برای انتخاب کوهنوردی در نیمه‌ی دوم سال، که مملو از روز‌های بارانی است؛ به ذهنمان می‌رسد، یک کاپشن ضد‌آب است تا ما را از نفوذ رطوبت حفظ کند. این محصولات از پارچه‌هایی تولید شده‌اند که به اصطلاح به آن‌ها ضد‌آب می‌گویند که در واقع پارچه‌هایی هستند که به صورت ذاتی در برابر نفوذ آب و در نتیجه خیس شدن مقاومت می‌کنند.

بسیاری از انواع کاپشن کوهنوردی از خواص پارچه‌های ضد‌آب بهره‌مند شده‌اند اما بعضی برند‌ها از فناوری‌های روز دنیا برای ضد‌آب بودن مدل‌های کاپشن کوهنوردی خود استفاده می‌کنند.

در واقع هرچه پارچه در برابر نفوذ آب مقاومت بیشتری نشان دهد، ضد‌آب‌تر است. اما بسیاری از محصولات ضد‌آب با دارا بودن این ویژگی، تنفس‌پذیری خود را از دست می‌دهند. به همین دلیل از فن‌آوری هایی چون Gore-Tex بهره می‌گیرند که علاوه بر ضد‌آب بودن محصول، تنفس‌پذیری را نیز به کاپشن گورتکس ارائه می‌دهد. به این صورت که مولکول‌های آب را از خود رد نمی‌کند. اما بخار‌ آب که از تبخیر تعریق بدن شما به وجود می‌آیند؛ چون کوچک‌تر هستند، به راحتی می‌توانند عبور کنند. 

حتماً کاپشن گورتکس قایا (GAYA) مدل اوزاک معرف حضور اکثر کوهنوردان می‌باشد. زیرا به دلیل داشتن ویژگی‌های منحصر‌به‌فردش از طرفداران بسیاری برخوردار است.

پوشش DWR را نیز می‌توانید در بسیاری از مدل‌های کاپشن ضدآب کوهنوردی ببینید. این پوشش که حاوی مواد فلوروپلیمر است به سطح پارچه‌ی کاپشن ضد‌آب اضافه می‌شود و مقاومت خوبی به محصول ارائه می‌دهد. برای مثال اپشن TRIBORD از نمونه‌های با کیفیت کاپشن ضد‌آب است که به دلیل مش‌های داخلی از قابلیت تنفسی خوبی نیز برخوردار است.

مشخصات کاپشن Tribord

  • تهیه شده از پارچه طرح‌دار با پلی‌استر و پلی‌آمید
  • صد‌در‌صد ضد‌آب و تنفسی
  • تعبیه مش‌هایی در قسمت داخلی برای تنفس
  • استفاده از نوار‌های شبرنگ در طراحی کاپشن برای دیده شدن در شب
  • دارای کلاه با‌ قابلیت تنظیم

کاپشن دوپوش کوهنوردی

کاپشن دو‌پوش کوهنوردی با یک لایه بیرونی ضد‌آب در کنار لایه داخلی پلار طراحی شده است که هم‌زمان به وسیله‌ی لایه‌ی پلار داخلی، فرد را گرم نگه می‌دارد اما با لایه ی ضد‌آب از شما در برابر خیس شدن محافظت می‌کند.

اما مزیت مهم کاپشن دو‌پوش کوهنوردی مجزا بودن لایه‌هایش است که به وسیله‌ی یک زیپ به یکدیگر متصل شده‌اند و کوهنورد می‌تواند اگر احساس گرما کرد، لایه‌ی رویی را جدا کرده و در بیاورد.

برای مثالکاپشن دوپوش کوهنوردی نورث‌فیس دارای ویژگی‌های زیر است:

  • دارای یک لایه‌ی پلار در زیر و کاپشن روی آن
  • قابلیت استفاده از لایه‌ها به صورت جداگانه
  • دارای آستر مش تنفسی در قسمت داخلی کاپشن
  • خاصیت گرمایشی بی‌نظیر و مقاومت در برابر آب و باد
  • زیپ‌های زیر بغل کاپشن برای تنفس‌پذیری بیشتر و تبادل هوا
  • لایه پلار داخلی دارای یک یقه‌ی بلند برای محافظت از گردن

3-1- کاپشن وینداستاپر

بادگیر‌ها را که به خاطر دارید؟ گاهی ارزش آن در بین کوهنوردان آماتور رعایت نمی‌شود اما بادگیر‌ها یکی از مورد‌پسند‌ترین محصولات کوهنوردی هستند. در حین فعالیت ممکن است دچار تعریق شوید و تنها یک نسیم کوچک کافی است تا عضله هایتان دچار گرفتگی شود و هر لحظه حرکت را برایتان سخت‌تر از لحظه پیش کند. چه برسد به باد‌های خشن و شدید زمستانی در ارتفاعات، که سرما را برایتان غیر قابل تحمل‌تر از هر لحظه‌ای می‌کند.

 ویند‌استاپر بودن کاپشن کوهنوردی شما، تضمینی برای محافظت کاملی از شماست که می‌تواند شما را از سخت‌ترین شرایط نجات دهد و اجازه می‌دهد به راحتی مشغول فعالیت شوید. هم چنین، در ورزش‌هایی که وزش باد شدید در آن بیشتر حس می‌شود مثل دوچرخه‌سواری، حضور یک کاپشن وینداستاپر می‌تواند بسیار کار‌آمد باشد.

اطلاعات بیشتر از این کاپشن را می‌توانید در بلاگ بادگیر سایت سیاه کمان ملاحظه کنید. اگر تا به امروز به نمونه‌های کاپشن وینداستاپر توجه نمی‌کردید، بگذارید یک مثال با‌کیفیت برای شما بزنیم:

مشخصات و ویژگی‌های کاپشن وینداستاپر ALTISPORT

  • پوشش داخلی میکروپلار برای گرمایش بیشتر
  • مقاومت در برابر باد با دارا بودن تکنولوژی وینداستاپر
  • خاصیت تنفسی مناسب برای جلوگیری از تعریق
  • دارای کلاه قابل تنظیم با پوشش دهی مناسب
2- عایق کاپشن کوهنوردی

1-2- پَر

2-2- الیاف

1-2- پَر

بر خلاف تصور عموم مردم، وقتی در خصوص این عایق در کاپشن پر کوهنوردی صحبت می‌کنیم. منظور کُرک است که زیر پَر‌های پرندگان قرار دارد. نه لزوماً خود پَر! پُر شدن یک کاپشن با پَر (کُرک) موجب قرار گرفتن هوا در بین ذرات آن می‌شود و این‌گونه می‌تواند گرمای بدنتان را حفظ کند. در واقع، این همان عملکردی است که برای پرندگان انجام می‌شود. شما نیز این روش حفظ کردن آن‌ها از سرما را می‌توانید با کاپشن پر کوهنوردی خود تجربه کنید.

کاپشن پر، قدرتمندترین عایق!

کاپشن پر بسیار سبک و گرم است و قابلیت این را دارد که به راحتی فشرده شود. اما خوب، کاپشن پر کوهنوردی معجزه‌ی الهی نیست و معایبی نیز در کنارش دارد. در واقع کُرک‌ها قابلیت تنفس‌پذیری زیادی ندارند و در صورت خیس شدن فضای خود را از دست داده و مچاله یا گلوله می‌شوند. در این صورت، دیگر هرگز قادر به گرم کردن شما نخواهند بود. 

پیشرفت تکنولوژی و استفاده از فناوری‌های مختلف منجر به آب‌گریزی کاپشن پر شده است؛ اما بازهم ما استفاده از کاپشن پر را در محیط‌های مرطوب توصیه نمی‌کنیم. عایق کاپشن پر به داشتن طول عمر طولانی مشهور هستند؛ ولی مراقبت از کاپشن پر را فراموش نکنید!

شاید برای شما هم تا‌کنون سؤال پیش آمده باشد که چرا بعضی از مدل های کاپشن پر به صورت تکه‌تکه دوخته شده است. در حقیقت باید به شما بگوییم، اکثراً کاپشن پر را به این روش می‌دوزند تا پر‌ها داخل کاپشن جا‌به‌جا نشوند و در‌ نتیجه عایق بودن کاپشن پر از بین نرود.

در‌ نهایت، برای خرید کاپشن پر کوهنوردی باید دو نکته اساسی را در نظر داشته باشید:

نکته اول

اولین و مهم‌ترین نکته در خصوص کاپشن پر کوهنوردی، قدرت پُر‌شوندگی آن‌هاست که به وسیله‌ی آن دسته‌بندی می‌شوند. Fill Power (توان پُر کردن) می‌تواند از حدود 450 تا بیش از 900 متغیر باشد، اما بیشتر محصولات با‌کیفیت دارای قدرت پُر‌کردن 800 یا بالاتر است. پیشنهاد می‌کنیم برای توضیحات بیشتر به بلاگ راهنمای گرمایش کاپشن 1 و 2 نگاهی بیاندازید.

نکته دوم

دومین نکته‌ای که با آن روبه‌رو خواهید شد، وزن پَر است که فهمیدن آن گاهی دشوار به نظر می‌رسد. خصوصاً در خرید اینترنتی کاپشن پر کوهنوردی که دسترسی به محصول ندارید؛ اما حتماً به این ویژگی توجه کنید، زیرا می‌تواند بسیار تأثیر‌گذار باشد. وزن حجمی پَر در یک محصول مشخص می‌کند که این کاپشن پر کوهنوردی تا چه اندازه می‌تواند نرم یا سفت باشد. همان‌طور که می‌دانید ویژگی مهم کاپشن پر کوهنوردی قابلیت جای‌گرفتن در کوله‌پشتی بدون آسیب رساندن به آن است و وزن حجمی (چگالی) مشخص می‌کند یک کاپشن پر تا چه حد می‌تواند فشرده شود. اما هر چقدر کاپشن پر کوهنوردی سنگین‌تر باشد؛ کم‌تر این قابلیت را دارد.

سوالی که برای بسیاری از کوهنوردان و طبیعت‌گردان، در هنگام استفاده از کاپشن پر کوهنوردی پیش می‌آید، تهیه‌ی پر این پرندگان است. در حقیقت پر و کرک پرندگانی چون اردک و غاز همیشه از راه اخلاقی و انسانی تأمین نمی‌شود. اما امروزه بسیاری از برند‌های دنیا، شروع به استفاده از محصولات با پر‌های دارای گواهی (RDS) کرده‌اند.

RDS یک گواهینامه جهانی است که به محصولات پَر داده می‌شود و نشان می‌دهد که برای بهره‌گیری از این کرک‌ها، با پرندگان درست رفتار شده و صدمه‌های غیر‌ضروری مثل مشکلات تغذیه یا کندن پرها در حالی که پرنده هنوز زنده است؛ وجود نداشته باشد.

علاوه بر بعضی از تولید‌کنندگان در خصوص تهیه‌ی پر و کرک پرندگان همیشه توضیحات کاملی می‌دهند و ما به عنوان یک مصرف‌کننده همیشه از آن‌ها بابت این شفاف سازی ممنونیم. یکی از مثال‌های خوب برای کاپشن پر کوهنوردی می‌توان به کاپشن پر نورس فیس اشاره کرد که از آن دسته کاپشن‌های گرم و زیبایی است که گذشتن از آن کار سختی خواهد بود.

مشخصات و ویژگی‌های کاپشن پر نورس فیس:

  • مجهز به جیب‌های متعدد با زیپ‌های ضدآب برای حمل وسایل ضروری
  • پرشده با 70% از پر اردک سفید
  • دارای کلاه با‌ قابلیت جدا شدن به همراه بند قابل تنظیم

2-2- الیاف

عایق مصنوعی یک گزینه محبوب ساخته شده توسط بشر است که بسیاری از افراد، خصوصاً کوهنوردان بابت حضور آن همیشه ممنون هستند! کاپشن الیاف را با محافظت خوب و قیمت مناسب می‌شناسند. اغلب مدل‌های کاپشن الیاف از ورقه‌های الیاف پلی استر تشکیل شده‌اند که هدف آن تقلید از توانایی به دام انداختن هوا در ذرات فضای خالی آن است. 

در واقع کاپشن الیاف نیز به همان روش کاپشن پر کوهنوردی کار می‌کند؛ یعنی گرمای بدن را توسط فضای خالی الیاف به دام می‌اندازد و با نگهداری آن به دور بدن، شما را گرم نگه می‌دارد. اما کاپشن الیاف به مرور زمان توانایی خود را از دست می‌دهد و در نتیجه طول عمر کوتاه‌تری نسبت به کاپشن پر دارد.

اما بزرگ‌ترین مزیت انتخاب کاپشن الیاف نسبت به کاپشن پر کوهنوردی و دلیل این‌که چرا برای محیط‌های خاصی به شما کاپشن الیاف توصیه می‌کنیم این است که کاپشن الیاف کوهنوردی در هنگام خیس شدن قابلیت‌های خود را از دست نمی دهد و همچنان به محافظت از شما ادامه می‌دهد. و به سرعت نیز خشک می‌شود که مزیت بزرگی است. همچنین، کاپشن الیاف تنفس‌پذیری بیشتری دارد و نسبت به کاپشن پر از قیمت کم‌تری برخوردار است. 

حتی شاید جالب باشد بدانید که بسیاری از افراد به پر پرندگان حساسیت نشان می‌دهند. اما کاپشن الیاف ضد‌آلرژی است پس برای این افراد، کاپشن الیاف انتخاب بهتری است. می‌دانید که کاپشن پر کوهنوردی عایق بسیار مؤثر و خوبی است، زیرا گرمای بدن شما را به دام می‌اندازد و بر روی سطح بدن نگه می‌دارد. همین موضوع باعث گرم ماندن شما می‌شود؛ اما کاپشن الیاف در به دام انداختن گرما به خوبی کاپشن پر نیست و بنابراین از تنفس‌پذیری بیشتری برخوردار است.

شاید الان به نظر شما واضح نیاید؛ اما واقعاً متوجه این تفاوت، در فعالیت‌های پرتحرک خواهید شد: کاپشن الیاف راهی برای تنظیم دمای بدن شما دارد تا بیش از حد گرم یا سرد نشوید. اگر بخواهید هنگام پیاده‌روی یا اسکی کاپشن پر کوهنوردی بپوشید، خیلی زود گرم می‌شوید. اما یک کاپشن الیاف می‌تواند شما را گرم نگه دارد؛ در حالی که هنوز اجازه می‌دهد هوای کافی از آن خارج شود.

به همین دلایل، کاپشن الیاف برای فعالیت‌هایی مانند کوهنوردی، دوچرخه‌سواری و تورهای اسکی ایده آل هستند. اما بخاطر داشته باشید که در اینجا میزان عایق رویه نیز مهم و بسیار تأثیر گذار است.

کاپشن الیاف انیسه مدل ترکینگ نمونه ای عالی برای مثال کاپشن الیاف کوهنوردی است. مشخصات قابل توجه این محصول:

  • ضد‌باد و مقاوم در برابر رطوبت
  • دارای پارچه پلی استر آبگریز و بسیار مقاوم
  • کلاه هودی متصل به کاپشن
  • دارای عایق الیاف سیلیکون با گرماژ 150
  • تهیه شده از فیبر پلی‌استر سیلیکون بکر

-2-3 ترکیب پَر و الیاف

برخی از تولیدکنندگان کاپشن کوهنوردی با ترکیبی از پر و الیاف تولید می‌شوند. این ساختار ترکیبی می‌تواند مزایای هر دو متریال را برای شما فراهم کند، در حالی که می‌تواند نقص هر کدام را بپوشاند. می توانید در بسیاری از برند‌های خوب کاپشن کوهنوردی این ترکیب را به صورت دقیق و سازماندهی شده ببینید. به صورتی که در پُر کردن بعضی نقاط از پر و بقیه‌ی نواحی از الیاف استفاده می‌شود. در بعضی محصولات نیز ترکیبی از هر دوی آن‌ها با یکدیگر مشاهده می‌شود.

مزایای کاپشن با عایق پَر و الیاف

  • وزن سبک‌تر
  • قابل فشرده شدن بیشتر از کاپشن الیاف به تنهایی
  • مقاوم در برابر آب نسبت به کاپشن پَر

معایب کاپشن با عایق پَر و الیاف

  • سنگین‌تر و بزرگ‌تر از کاپشن پَر
  • مقاومت کم‌تر در برابر رطوبت نسبت به کاپشن الیاف
  • گران‌تر از کاپشن الیاف

نکات قابل توجه برای خرید کاپشن کوهنوردی

کاپشن کوهنوردی باید متناسب با نیاز شما باشد. هر مسأله‌ی مربوط به شما می‌تواند روی انتخاب آن تأثیر‌گذار باشد. جنسیت، نوع فعالیت ورزشی شما، لوکیشن برنامه هایتان، اقلیمش و بسیاری از موارد دیگر می‌تواند انتخاب کاپشن کوهنوردی را تغییر دهد.

سایز مناسب کاپشن یکی از مواردی است که خیلی باید به آن توجه کنید. در انتخاب سایز کاپشن کوهنوردی، لایه لایه لباس پوشیدن را فراموش نکنید. اگر کاپشن شما سایز کوچک‌تری داشته باشد، با لباس‌های لایه‌های مختلف بر تن شما تنگ خواهد شد و این مسأ‌له عملکرد شما را مختل می کند و موجب راحت نبودن شما در طول فعالیت می‌شود ودر نتیجه آزادی عملتان را می‌گیرد. از طرف دیگر، اگر کاپشن شما خیلی بزرگ باشد، شما را گرم نگه نمی‌دارد و باعث هدر رفتن گرمای بدنتان می‌شود.

یک کاپشن بزرگ با سایز نا‌مناسب مانند یک بادبان حس می‌شود که باد را به داخل کاپشن راه می‌دهد و در نتیجه باعث سرما می‌شود. علاوه بر این، فضای اضافه این کاپشن کوهنوردی اور سایز، ممکن است به اطراف گیر کند و در مواقعی که نیاز به سرعت عمل دارید؛ دست و پا گیر شود.

تصور این‌که هر چه یک کاپشن کوهنوردی سنگین‌تر و پر‌حجم‌تر باشد، خاصیت گرمایشی بیشتری دارد را فراموش کنید! کاپشن‌های کوهنوردی سبکی را می‌توانید پیدا کنید که عایق بسیار عالی هستند و با خاصیت گرمایشی خوبی که دارند از شما محافظت می‌کنند.

قابلیت فشرده شدن برای بسیاری از افراد از اهمیت بالایی برخوردار است. خصوصاً اگر کوهنورد باشید می‌دانید که لوازم سبک و کم‌حجم چه جلوه‌‌ی ویژه‌‌ای در بین لوازم کوهنوردی دارد و راحتی جمع کردن آن‌ها در کوله پشتی باعث می‌شود در بین کوهنوردان از محبوبیت خوبی برخوردار شود. اگر این گزینه برای شما اولویت دارد، پیشنهاد می‌کنیم از میان مدل‌های کاپشن کوهنوردی پَر محصول مورد پسندتان را انتخاب کنید. زیرا کاپشن الیاف این قابلیت را به شما ارائه نمی‌دهد.

کوهنوردی زمستانی کار دشواری است و حتی افراد با‌مهارت و به همراه بهترین سیستم‌های لایه‌بندی نیز هر از چند گاهی متوجه می‌شوند که تهویه همیشه مفید و ضروری است. ناحیه زیر بغل مکانی پرطرفدار برای زیپ‌های تهویه است، زیرا این یک منطقه کلیدی است که در آن احتمال گرم شدن بیش از حد وجود دارد. اما این منطقه تا حدی توسط بازوها پوشیده می‌شود.

بنابراین تنفس‌پذیری را کمی مختل می‌کند و نیاز به یک تلنگر دارد. زیپ‌ها در این قسمت همین تلنگر هستند که در صورت نیاز می‌توانید از آن‌ها کمک بگیرید. برای ایجاد تنفس‌پذیری بیشتر می‌توانید زیپ‌ها را باز کنید و از تهویه‌ی بیشتر هوا بهره‌مند شوید.

تنفس‌پذیری یکی از مهم‌ترین آیتم‌های مهم لباس‌های کوهنوردی است. کاپشن‌های پشمی پلار یا کاپشن الیاف به دلیل فضا‌های آزادی که در بین متریال خود دارد، دارای تنفس‌پذیری خوبی هستند. بعضی مشتریان عزیز به دنبال کاپشن ضد‌آب هستند اما نمی‌دانند پیدا کردن محصولی که جلوی باران و خیس‌شدن را بگیرد؛ آسان است. اما ایجاد پارچه ای که مانع خیس‌شدن شود اما هم‌چنان باعث تبخیر عرق شما شود؛ بسیار دشوار است! پس لطفاً نقش مهم تنفس‌پذیری را در انتخابتان از یاد نبرید! 

بدن ما از طریق رسانش گرما را تلف می‌کند اما هنگاهی که بدن خیس است، این اتلاف ۲۶ برابر بدن خشک اتفاق می‌افتد. خوب در این شرایط تصور کنید لباس شما فاقد تنفس‌پذیری باشد. در این صورت بدن شروع به تعریق کرده و خیس می‌شود و در‌نتیجه اتلاف گرمایی آن بیشتر می‌شود و بدن در خطر افت دمای شدید یا هایپوترمی قرار می‌گیرد.

برای شما تا چه اندازه‌ای حضور کلاه کاپشن مهم است؟ در واقع باید بگوییم که مدل کاپشن کوهنوردی بدون کلاه کمی ارزان‌تر است  و به نسبت وزن کمتری دارد. اما در عوض از مزیت گرما و راحتی بیشتری برخوردار نمی‌شوید. برای استفاده‌های گاه‌به‌گاه یا به عنوان لایه میانی برای اسکی، بسیاری از افراد از نمونه‌های بدون کلاه استفاده می‌کنند تا در صورتی که کلاه خود را به همراه نداشتند؛ شامل محافظت کلاه شوند. اما بسیاری از کوهنوردان نیز مدل‌های بدون کلاه را استفاده می‌کنند و هیچ‌گاه هم از انتخابشان پشمان نشده‌اند!

اگر تصمیم شما در مورد انتخاب کاپشن کلاه‌دار جدی است، لطفاً اشتباهاً تصور نکنید که همه کلاه‌های کاپشن کوهنوردی یکسان هستند. برای شروع، تعدادی از برند‌های کوهنوردی کلاه‌هایی سازگار با کلاه ایمنی طراحی می‌کنند که بزرگ‌تر هستند و می‌توانید حدس بزنید که روی اکثر کلاه‌های ایمنی جای گیرد. پس در انتخاب خود دقت کنید.

افرادی که کاپشن بدون کلاه دوست دارند، وزن کمتر و بسته‌بندی راحت‌تر نصیبشان می‌شود. آن‌ها می‌توانند به راحتی برای شرایط سرد یک کلاه زمستانی به صورت جداگانه تهیه کنند. البته بعضی از کلاه‌های کاپشن کوهنوردی قابلیت جدا‌سازی دارند یا درون زیپ داخل یقه جمع می‌شوند. توجه کنید کلاه کاپشن انتخابی شما، بهتر است ضد‌باد باشد و به گونه‌ای مدل‌سازی شده باشد که هنگام قرار گرفتن روی سرتان، بتوانید دید همه جانبی و خوبی به اطراف داشته باشید و به خطر نیفتید.

هنگام انتخاب کاپشن کوهنوردی باید مطمئن شوید که به اندازه‌ی نیاز شما جیب وجود دارد و دقیقاً در جاهایی که شما می خواهید، طراحی شده است. بعضی از کاپشن‌های ورزشی مینیمال ممکن است اصلاً جیب نداشته باشند یا فقط با یک جیب کوچک طراحی شده باشند تا در میزان وزن صرفه جویی کنند. بعضی از افراد از کاپشن های کوهنوردی انتظار دارند که جیبی روی سینه داشته باشند که در محل بستن کمربند یا کوله‌پشتی مانعی مثل بر‌آمدگی جیب حس نکنند. یا به منظور اطمینان از سهولت دسترسی به محتوا‌‌ی جیب در هنگام فعالیت ممکن است جیب‌ها در قسمت داخلی قرار بگیرند.

در این صورت می‌توانید با دست مخالف بدون هیچ مشکلی به محتوا‌ی جیب کاپشن کوهنوردی دسترسی داشته باشید. یک جایگاه مناسب برای قرار دادن قطب‌نما یا حتی یک میان وعده کوچک برای شما! این جیب‌ها در قسمت قفسه‌ی سینه داخل یا روی کاپشن کوهنوردی به گونه‌ای طراحی می‌شوند که تنها با یک دست و به راحتی باز و بسته شوند. این مزیت در حین اجرای فعالیت‌ها گزینه مورد‌پسندی برای شما خواهد بود.

به طور معمول در لبه‌ی پایین کاپشن‌های کوهنوردی این بند‌های کشی تعبیه شده که آزادی اضافه پایین کاپشن را جمع کند و مانع ورود باد به داخل کاپشن شود. این بند کشی را به همین منظور می‌توانید بر دور کمر و دور مچ آستین‌ها نیز ببینید. البته در بعضی از مدل‌های کاپشن کوهنوردی، دور مچ آستین‌ها به وسیله بند‌های چسبی تنظیم می‌شود.

کلاه کاپشن کوهنوردی نیز اغلب دارای بند‌های تنظیم‌کننده می‌باشد. معمولاً بند‌های کشی در بغل، دور کلاه و پشت آن برای تنظیم دقیق سایز کلاه بر روی سر شما تعبیه شده است. این تنظیم‌کننده‌ها با استاپر‌های پلاستیکی ثابت می‌مانند و به سایز دل‌خواه در می‌آیند.

طراحان با نکته سنجی در قسمت‌هایی از کاپشن کوهنوردی که دو لایه می‌شود، از مش‌هایی استفاده می‌کنند که تنفس‌پذیری کاپشن کوهنوردی از بین نرود و هم‌چنان این ویژگی خود را حفظ کند.

مدل‌های کاپشن کوهنوردی با رنگ روشن نه تنها زیبا‌تر به نظر می‌رسند، بلکه اطمینان بیشتری از دیده‌شدن در شرایط نا‌مساعد آب و هوایی به شما می‌دهند. برای مثال در شرایط خطر مثل آتش‌سوزی که نیاز به کمک دارید این رنگ ها موجب سریع تر دیده شدن شما می شوند. هم چنین در ورزش هایی مثل اسکی یا دوچرخه سواری که امکان برخورد با یکدیگر زیاد است. پوشیدن یک رنگ روشن و زیبا  می‌تواند بسیار تأثیر‌گذار باشد و مانع اتفاقات این چنینی خواهد شد.

شاید توجه به جزئیات را گاهی فراموش کنید، اما به شما اطمینان می‌دهم برای داشتن بهترین کاپشن کوهنوردی باید برای کوچک‌ترین نکته نیز ارزش قائل شوید. توجه کنید که در نمونه‌های کاپشن ضد‌آب کوهنوردی، از زیپ‌های ضد‌آب استفاده شده باشد. وگرنه تمام تلاشتان برای یک انتخاب محصول ضد‌آب از بین می‌رود و امکان نشت آب از زیپ یا درز‌های آن وجود دارد.

حتی گاهی از بعضی کوهنوردان می‌شنویم که کاپشن ضد‌آبی که انتخاب کرده بودند را با خیالی راحت پوشیده‌ و به برنامه کوهنوردی در روز‌های بارانی رفته‌اند. غافل از این‌که زیپ جیب‌های کاپشن کوهنوردی، ضد‌آب نبوده و موجب از بین رفتن یا آسیب دیدن محتویات جیب آن‌ها شده است. در بعضی از کاپشن‌ها، قسمت جلویی زیپ با پارچه‌های ضد‌آب پوشیده شده که با دکمه بسته می‌شود و جلوی باد و سرما را می‌گیرد. توجه کنید که زیپ کاپشن‌ها محافظ داشته باشد تا باد از لا‌به‌لای آن نفوذ نکند.

اگر می‌خواهید از کیفیت کاپشن کوهنوردی که خریدید مطمئن باشید؛ کافی است نگاهی به درز‌های آن بیاندازید! شاید باور آن کمی عجیب باشد اما دوخت درز‌ها در رضایت شما از کاپشن مورد نظرتان از اهمیت وحشتناکی برخوردار است! اگر بهترین متریال را هم استفاده کنید اما دوخت مناسبی نداشته باشید، منجر به عدم کیفیت در نتیجه‌ی کاپشن کوهنوردی خواهد شد. پس حتماً دوخت آن را چک کنید تا از نفوذ هر‌گونه سرما به داخل کاپشنتان جلوگیری شود.

در کاپشن لایت قایا (GAYA) مدل یاپوق می‌توانید ببینید که تا چه اندازه به عایق‌بندی درز‌ها توجه شده است و همین مسأله موجب محبوبیت این مدل در بین کاپشن های کوهنوردی شده است.

کاپشن کوهنوردی، می‌تواند یکی از مهم‌ترین انتخاب‌ها در بین لوازم کوهنوردی شما باشد. امیدواریم با شناخت جدیدی که نسبت به کاپشن‌ها پیدا کرده‌اید بتوانید با نگاه جدیدی که دارید، کاپشن کوهنوردی خود را به درستی انتخاب کنید.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:
مروری بر مطالب ذکر شده

خلاصه نکات خرید کاپشن کوهنوردی

کاپشن کوهنوردی را باید بر اساس نوع منطقه، فصل، نوع برنامه و شناخت خودتان انجام دهید. اینطوری نیست که یک نسخه واحد ارائه دهیم و شما با خرید یک مدل دیگر بتوانید هرجایی آن را استفاده کنید! کاپشن کوهنوردی باید بر اساس فاکتورهای مختلفی شناسایی و انتخاب شود.

در فصل زمستان کاپشن کوهنوردی مهم‌ترین لایه پوشاک شما محسوب می‌شود. اگر این لایه عایق خوبی نباشد، بی‌شک سرمازدگی در انتظار فرد خواهد بود. بنابراین باید کاپشنی انتخاب کنید گرم باشد، آزادی عمل مناسبی به شما بدهد و در عین حال در برابر نفوذ و باد مقاومت داشته باشد، وزن آن نیز سبک باشد. اما سوال این است آیا همه‌ی ویژگی‌ها در یک کاپشن موجود است؟!

ممکن است اکثر ویژگی‌ها مانند عایق گرما و ضدآب و باد بودن را به کاپشن بخشید، اما اینکه وزنش نیز پایین بماند، خیلی ممکن نیست. هرچقدر مقاومت آن بیشتر باشد، وزن آن نیز به مراتب بیشتر از قبل است. به همین دلیل کاپشن‌ها را از لحاظ عملکرد و کاربرد به دو دسته تقسیم می‌کنند؛ دسته اول کاپشن‌های ضدآب و ضدباد هستند که قیمت بالایی نیز دارند اما به شدت وجودشان واجب است. دسته دوم کاپشن‌های تنفسی هستند که در لایه دوم پوشاک قرار می‌گیرند و گرمای خوبی دارند اما عایقی در برابر باد و آب نیستند.

رویه کاپشن می‌تواند به سه صورت؛ پلار، ضدآب و وینداستاپر باشد. جنس پلار در روزهای سرد و خشک بسیار مناسب است، زیرا گرمای بالایی دارد اما ضدآب نیست. بهتر است در روزهای بارانی آن را به عنوان لایه میانی استفاده کنید. رویه ضدآب برای لایه بیرونی به کار می‌رود که مانع از خیس شدن بدن و لباس‌های دیگر است. کاپشن‌های وینداستاپر همانطور که از نامشان پیداست در برابر نفوذ باد مقاوم هستند. شما می‌توانید با توجه به نیازتان هر 3 مدل را به صورت لایه لایه بپوشید.

حتی کاپشن‌های دوپوش کوهنوردی وجود دارد که اینکار را راحت‌ کرده است. در کاپشن دوپوش، پوشش اول از جنس پلار است تا گرمای بدن را حفظ کند تا احساس سرما نکنید و پوش دوم معمولا از جنس گورتکس یا پارچه‌های ضدآب دیگری است که مانع از نفوذ باران می‌شود. خیلی از کاپشن‌های دوپوش قابلیت جداسازی پوش‌ها را دارد. یعنی به صورت تکی هر کدام را می‌توانید استفاده کنید.

کاپشن کوهنوردی با دو نوع متریال می‌تواند عایق شود؛ پر یا الیاف. از ویژگی‌های کاپشن الیاف می‌توانیم به قیمت مناسب، مناسب هوای رطوبتی، عایق بهتر بودن، شست و شوی آسان‌تر و خشک شدن سریعتر آن اشاره کنیم. در حالی که کاپشن پَر وزن بسیار کمتری دارد، گرمایش بیشتری دارد، مناسب آب و هوای خشک است و خاصیت فشرده سازی آن بهتر و بیشتر از الیاف است.

در خرید کاپشن باید به نوع برنامه و اقلیم محیط کوه توجه کنید و همیشه سعی کنید کاپشنی بخرید که سایزتان باشد. اگر قصد لایه لایه پوشیدن دارید باید دقت داشته باشید لایه بیرونی کمی بزرگتر باشد که بتوانید زیرش کاپشن پلار بپوشید. وزن کاپشن نکته دیگری است که باید مد نظر قرار دهید. سنگینی زیاد مانع از حرکت می‌شود و سبکی بیش از حد نیز گرمایش و عایق خوبی ندارد.

شما می‌توانید انواع کاپشن کوهنوردی پر یا الیاف را از فروشگاه حضوری و یا آنلاین سیاه کمان تهیه کنید.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط