
لذت آشپزی در طبیعت
اولین واژهای که برای آشپزی در طبیعت با آن روبرو میشوید ” عشق” است. بله عشق! قبل از هرچیزی لازم است شما عاشقانه طبیعت و گشت و گذار در آن را دوست داشته باشید. بعد از آن خود به خود به سمت آشپزی در طبیعت خواهید رفت. شاید در نگاه اول آشپزی در کمپ یا طبیعت کار آسانی باشد؛ اما باید بدانید جزئیات بسیار زیادی دارد که با آگاهی از آن میتوانید به یک آشپز حرفهای تبدیل شوید که حتی فکرش را هم نمیکردید!
اما چطور می توان به این لذت دست یافت؟ یکی از دغدغههایی که ممکن است هر کوهنورد و کوله گردی داشته باشد، حمل لوازم آشپزی و چیدمان صحیح آن در کوله پشتی است. البته با توجه به نوع برنامه ای که در پیش دارید، میتوانید لیست لوازم آشپزی در طبیعت خود را تهیه کنید.

تمایل دارید به برنامههای کمپینگ و آفرود بروید؟ یا اینکه قصد کوهنوردی و طبیعتگردی با کمترین و در عین حال کاربردیترین لوازم را دارید؟ جالب است بدانید لوازم مورد نیاز آشپزی در کوه با برنامههای آفرود و کمپ، زمین تا آسمان تفاوت دارند! معمولاً کمپهای آخر هفتهتان را با ماشین میروید؛ به همین دلیل میتوانید تجهیزات بیشتر و به طبع سنگینتری مانند ساج، سه پایه، ماهیتابههای بزرگ و …. را با خود حمل کنید.

برای آشپزی در طبیعت کوهستان باید چه وسایلی را انتخاب کرد؟
ظروف کوهنوردی
یقیناً برای فعالیتهای کوهنوردی و چند روزه سعی میکنید تا حد امکان لوازم سبک و کم حجم را با خود همراه داشته باشید. از قاشق و چنگال گرفته تا قابلمه و ماهیتابه مورد نیاز برای طبخ غذا. همانطور که میدانید شرکتهای مختلفی در زمینه تولید لوازم آشپزی در طبیعت فعالیت دارند و با تولید تجهیزات فوقالعاده سبک این نیاز کوهنوردان و طبیعت گردان را تا حد زیادی برطرف کردهاند.
ظرفهایی از جنس آلومینیوم و به خصوص سیلیکون به دلیل مقاومتی که در برابر حرارت دارند، مناسبترین گزینه برای طبخ غذا خواهند بود، اما چه چیزهایی ظروف سیلیکونی را برای آشپزی متفاوت میکند؟ در واقع سیلیکون یک لاستیک مصنوعی بوده که از ترکیب سیلیسیم و اکسیژن ساخته شده است. ظروفی که با این ترکیب تولید میشوند به هیچ وجه طعم غذا را عوض نمیکنند و بر کیفیت غذا تأثیری ندارند.
با درست کردن غذا در ظروف سیلیکونی یک آشپزی ایمن خواهید داشت، زیرا این لوازم خلاف برخی فلزات با مواد غذایی و نوشیدنیها، هیچ واکنشی نشان نمیدهند، بنابراین یک غذای سالم و لذیذ خواهید داشت. لوازمی که از سیلیکون ساخته میشوند، کاملاً منعطف هستند؛ به این معنی که میتوانید آنها را با اشغال کمترین فضا در کولهتان جای دهید؛ پس میتوانند جزء اولویتهای شما باشند.
اکثر تجهیزات آشپزی در طبیعت با هدف سبکی و کم جا بودن از نوع سلیکونی ساخته میشوند مانند لیوان، ست ظروف شامل قابلمه، بشقاب، کاسه، قوری و… که همگی آنها به راحتی قابل تاشدن هستند. مسئلهای که شاید خیلی از افراد خوش ذوق و با سلیقه به آن اهمیت میدهند، انتخاب رنگ وسایل آشپزی است.
ظروف سیلیکونی در رنگهای شاد و متنوعی تولید میشوند، بنابراین با داشتن آنها نه تنها رغبتتان به آشپزی بیشتر شده؛ بلکه باعث زیبایی غذایتان و لذت بیشتر شما از آشپزی در طبیعت میشود.

البته ظروف آلومینیومی هم میتوانند گزینه انتخابی شما باشند و مورد استقبال بسیاری از افراد هستند. منظورمان از آلومینیوم، فلزی است که آنودایز شده به این معنی که با ایجاد یک روکش نچسب و نسوز به ظروف، آنها در برابر حرارت مقاوم شده و به دلیل رسانای خوبی که برای انتقال انرژی هستند. میتوانید در کمترین زمان غذای خود را درست کنید. همانطور که گفته شد، استفاده بهینه از حجم کوله پشتی، مهمترین امری است که باید به آن توجه داشت، به همین دلیل ست ظروفی که داخل هم قرار می گیرند، را به شما پیشنهاد میکنیم.

از قاشق و چنگال غافل نشوید!
این ابزار کوچک قادرند آشپزی شما تا چندین برابر حرفهای تر و در عین حال آسانتر کنند. خبر خوب این که میتوانید همهی آنها در یک پک داشته باشید. قاشق و چنگالهایی از جنس تیتانیوم و آلومینیوم آنودایز تولید شدهاند که میتوانند به عنوان یک دستیار خوب شما را در آشپزی همراهی کنند. البته این نوع قاشق و چنگال بیشتر برای زمانهایی که برنامههای کوهنوردی در پیش دارید، توصیه میشود.
یکی از مشتریان سیاه کمان بیان میکرد: “در کمپهای آخر هفته خود برای لذت بیشتر از آشپزی در طبیعت همیشه از قاشق و بشقابهای چوبی که خودش ساخته استفاده میکند. او اظهار داشت تختههای چوبی هم برای آماده کردن مواد اولیه آشپزی بسیار کارآمد هستند و متناسب با برنامهای که میرود، تختههایی با سایزهای مختلف را با خود حمل میکند. حتی استفاده از میز کار برای قرار دادن لوازم آشپزی را جزء ملزومات کمپها میدانست”.
اگر فضای کامل برای حمل تجهیزات داشته باشید، می توانید از میز و صندلیهای تاشو برای آشپزی و استراحت در طبیعت استفاده کنید. این مدل از میز و صندلیها در ابعاد، اندازه و شکلهای گوناگونی تولید میشوند و با هدف سبکی و کم حجم بودن مختص برنامههای طبیعتگردی، کمپ و سفر طراحی شدهاند.

چاقو کوهنوردی و طبیعت گردی
باید گفت که چاقو جزء مهمترین ابزاری است که باید در لیست لوازم آشپزیتان قرار گیرد. اگر بخواهیم واضح تر در مورد آن بگوییم، باید گفت که بدون آن نمیتوانید آشپزی مورد انتظارتان را در طبیعت داشته باشید. پس چاقوها را هیچ وقت دست کم نگیرید!
حتماً میدانید که برای برش و یا قطعه قطعه کردن هر خوراکی و مواد غذایی چاقوی مختص آن تولید شده است. برای مثال چاقوی برش فیله، چاقوهای مخصوص استیک و ماهی، همچنین چاقوهایی چندمنظوره با برندهای مختلف طراحی شدهاند که بسیار کاربردی هستند. البته این چاقوها بیشتر در سفرها و کمپهایی که صرفه جویی در حمل لوازم مطرح نیست بیشتر استفاده میشوند.
اما برای برنامههای کوهنوردی که نیاز به چاقوی خوب و بُرنده دارید و از طرف دیگر مسئله اشغال فضای کوله به کمترین شکل مطرح است، چاقوهایی طراحی شده که به راحتی تا میشوند و جای کمی را در بر میگیرند. حتی بعضی از این مدل چاقوها به قدری کوچکاند که میتوانید آنها را در جیب خود بگذارید و هنگام نیاز به آن دسترسی راحتتری داشته باشید.

کپسول گاز و سرشعله کوهنوردی
بدانید که حتی با داشتن تمام این لوازم اگر منبع گرمایشی خوبی برای طبخ غذا نداشته باشید، حمل تجهیزات آشپزی کار بیهودهای خواهد بود و فقط خودتان را خسته میکنید! به روشهای مختلفی میتوان حرارت مورد نیاز برای تهیه غذا را تأمین کرد. در روشهای کوهنوردی نوین، روشن کردن آتش تقریباً منسوخ شده و همه به دنبال یک روش سریع و ایمن برای تهیه غذا هستند.
در درجه اول استفاده از سرشعله و کپسول گاز را به دلیل راحتی پیشنهاد میکنیم. این محصولات در ابعاد و اندازههای مختلفی وجود دارند و به دلیل فضای ناچیزی که در کوله پشتی اشغال میکنند، بهترین منبع تأمین سوخت برای طبخ غذا و دم کردن انواع دمنوش و چای هستند.
ناگفته نماند که از فایر باکسها هم میتوانید برای داشتن یک آتش جمع و جور و گرم استفاده کنید. جت بویل یا اجاق خوراک پزی هم میتواند گزینه مناسبی برای داشتن یک منبع حرارتی هنگام آشپزی باشد. مهمترین مزیتی که این اجاقها دارند صرفه جویی در مصرف سوخت و سرعت بخشیدن به پروسه جوش آوردن آب و یا پخت غذا است.

گنجینه سیاه کمان برای آشپزی در طبیعت
بسیاری از علاقه مندان آشپزی در طبیعت تمایل به طبخ غذا به شیوه سنتی و روشن کردن آتش دارند. روشهای مختلف و نکات جزئی اما مهم برای روشن کردن آتش وجود دارد. پیشنهاد سیاه کمان همچنان استفاده از کپسولهای گاز، سرشعله ها و فایر باکس است.
اما اگر تمایل به طبخ غذا روی آتش دارید، بهتر است نکاتی را رعایت کنید. دقت داشته باشید در جایی آتش برپا کنید که قبلاً در آن محل آتش روشن کردهاند، زیرا روشن کردن آتش در طبیعت باعث میشود تا چندین سال در آن مکان هیچ گیاهی سبز نشود. پس بهتر است کاری نکنیم که طبیعت از ما دلگیر شود!
احتمالاً پیش آمده روزهایی را برای طبیعت گردی خود انتخاب کرده باشید که زمین به دلیل بارش باران در روز قبل خیس بوده و روشن کردن آتش را کمی سخت یا حتی غیر ممکن میکند. برای حل این مشکل پیشنهاد میکنیم یک صفحه آهنی یا حلب و یا ساجهایی که در آن آتش برپا می کنند را حتماً با خود همراه داشته باشید تا بتوانید به راحتی آتش مورد نیاز خود را فراهم کنید.
به یاد داشته باشید تا حد امکان برگهای خشک و چوبهای ریز را برای روشن کردن آتش جمعآوری کنید و سپس جهت شعله ور کردن و روشن ماندن طولانی مدت آن از تکههای بزرگتر چوب استفاده کنید. اما برای روشن کردن آتش از چه ابزاری باید استفاده کرد؟ برای ایجاد شعله میتوانید از قرصهای آتش زا و چخماخ استفاده کنید.

شاید بارها برایتان اتفاق افتاده باشد هنگام جمعآوری لوازم خود، قرص آتش زا را در خانه جا گذاشته باشید و زمانی متوجه این موضوع شدهاید که به انتهای مسیر رسیدهاید! در این شرایط چه باید کرد؟ یکی از طبیعتگردان حرفهای سیاه کمان میگفت:
“بارها قرص آتش زا را فراموش کردم و هنگام برپایی آتش دچار چالش شدم. اولین چیزی که برای شعله ور کردن آتش به ذهنم رسید، استفاده از مواد پلاستیکی بود. با روشن کردن یک تکه پلاستیک و قرار دادن خرده چوبها روی آن توانستم آتش کوچکی برپا کنم و سپس با گذاشتن تکههای بزرگتر چوب، آتش را شعله ور کرده و آمادهی یک آشپزی هیجانانگیز شدم! از آن به بعد تصمیم گرفتم همیشه در کولهام قرص آتش زا را همراه داشته باشم، زیرا در روشن کردن هرچه راحتتر آتش کمک زیادی میکند.”
نکته جالبتر اینکه بسیاری از افراد داشتن یک انبر را برای حمل ظروف داغ فراموش میکنند و هنگام برداشتن ظرف از روی آتش دچار مشکل میشوند. به همین دلیل تأکید میشود که همیشه انبر و دستگیره نگهدارنده را در لیست لوازم خود جای دهید. البته از دستمال پارچهای هم می توانید به عنوان یک جایگزین برای برداشتن ظروف از روی آتش استفاده کنید.

تا به اینجا در مورد آشپزی صحبت کردیم، اما باید در برنامههای کوهنوردی و طبیعتگردی چه غذاهایی بخورید که انرژیتان حفظ شود؟ همانطور که میدانید در برنامههای طبیعتگردی دامنه انتخاب بیشتری برای تهیه غذا دارید و میتوانید غذای مورد علاقه خود را درست کنید؛ اما در کوهنوردیهایتان بهتر است برای غذا خوردنتان هم برنامهریزی داشته باشید.
البته پیشنهاد میشود که از چند روز قبل به فکر ذخیرهسازی انرژی مورد نیاز خود در فعالیتتان باشید. یادتان باشد خوراکیهایی انتخاب کنید که ضمن حفظ انرژی، به اصطلاح خیلی سنگین نشوید تا از ادامه مسیر جا نمانید! میان وعدهها را هرگز فراموش نکنید! بسیاری از کوهنوردان آبنبات، آجیل، میوه خشک و شیرینی را داخل جیبهای خود قرار می دهند تا اگر حین حرکت دچار افت قند شدند، با خوردن مقداری شیرینی انرژی از دست رفتهشان را بازگردانند.

اکنون وقت آن رسیده از خانه و اتاق خود خارج شوید و برای یک بار هم شده آشپزی طبیع زیبا را تجربه کنید. تصور اینکه بدون تجهیزات آشپزخانه بتوانید خوشمزهترین غذاها را طبخ کنید که حتی در بهترین رستوران ها هم سِرو نشود، یک لذت بزرگ خواهد بود.
- شما برای کوهنوردی یا کمپینگ از چه وسایلی برای آشپزی در طبیعت استفاده میکنید؟
- آیا این لوازم در برنامههای مختلف با هم تفاوت دارند؟
خلاصه بلاگ آشپزی در طبیعت
اگر تا 5 سال قبل کسی از آشپزی در طبیعت حرف میزد، بیشک سختی و مشقت آشپزی کردن را تصور میکردیم. انگار باید برمیگشتیم به سیستم زندگی در صدههای قبل که خبری از گاز شهری نبود و همه چیز با آتش پخته میشد. اما حالا به لطف صفحات مجازی، آشپزی در طبیعت تبدیل شده است به یک تفریح لذت بخش که حتما باید بخشی از طبیعتگردی باشد.
برای اینکه آشپزی کردن لذت بخش باشد، باید تجهیزات و وسایل مناسب آن را داشته باشید. خداروشکر این روزها تجهیزات آشپزی در طبیعت در مدلها و اندازههای مختلف وجود دارد که با توجه به نوع برنامه میتوانید آنها را انتخاب کنید.
ظروف کوهنوردی یکی از آنها است که واقعا انواع بسیار متنوعی دارد. یکی از رایجترین آنها ست قابلمه، تابه و کتری آلومینیومی است که روکش تفلون دارد. به احتمال زیاد این ست که برندهایی مختلفی آن را عرضه کردهاند را در عکسهای طبیعتگردها دیدهاید. باید بدانید حتی ظرفیت دو نفره و چهار نفره از این ست موجود است.
برای سرو غذا نیز، بشقاب و کاسههای سیلیکونی و پلاستیکی مخصوصی هستند که بسیار سبک و در عین حال فاقد مواد مضر میباشند تا به راحتی بتوانید در آن غذا میل کنید. از خوبیهای این ظروف، حجم کم و سبکی آنها است تا برای کوهنوردان و طبیعتگردها مشکلی به وجود نیاورد.
قاشق و چنگال و لیوان از آن دسته وسایلی است که حتما باید به صورت مجزا داشته باشید. اتفاقا انواع بسیار مختلفی از آنها موجود است. از مدلهای جمع شونده گرفته تا آلومینیومی و بسیار مقاوم. بهتر است بر اساس نوع برنامه اقدام به خرید این دو گزینه کنید. از آنجایی که قیمت بسیار کمی دارند، میتوانید حداقل دو یا سه مدل مختلف از آنها تهیه کنید.
چاقو طبیعتگردی از آن چیزایی است که طرفداران خودش را دارد. خیلیها حتی کلکسیونی از چاقو درست میکنند. حقیقتا کار لذت بخشی است که برای هر موقعیت یک چاقو با کارایی مختلف داشته باشید. برندهای بسیاری هستند که فقط تولید چاقو مخصوص طبیعتگردی را تولید میکنند.
سرشعله و گاز کوهنوردی از آن دسته تجهیزاتی است که هر طبیعتگردی به آن نیاز دارد. علاقه به درست کردن آتش را درک میکنم اما آیا از آسیبهای اتش بر محیط زیست آگاه هستید؟! علاوه بر آن، خیلی از مواقع تهیه هیزم کار سختی خواهد بود، یا ممکن است به دلیل باران همه جا خیس باشد، پس توصیه میکنیم حتما سرشعله همراهتان باشد.
برای برپایی آتش نیز بهتر است از فایر باکس یا ساج استفاده کنید. درست شنیدید، بهتر است در ساج آتش برپا کنید در زمانهای بارانی. هرچند که برپایی آتش بر خاک واقعا کار غیرمحیط زیست دوستانهای است!
اگر با تمام این تفاسیر باز دلتان آتش خواست، حتما فندک و قرص آتشزا همراه داشته باشید تا راحتتر آتش درست کنید. شما میتوانید تمام تجهیزات مورد نیاز کمپینگ مانند ساج، ظروف آشپزی، لیوان، چاقو و یا حتی چادر و انواع کیسه خواب را از سیاه کمان تهیه کنید و اگر در هر مورد نیاز به راهنمایی داشتید با مشاوران ما به صورت رایگان در تماس باشید.
ارسال دیدگاه لغو پاسخ
پست های مرتبط
هر آنچه که باید از کوه دنا بدانید! | معرفی 3 قله بلند آن
هر آنچه که باید از کوه دنا بدانید! کوه دنا برخلاف باور عموم یک قله…
هواشناسی کوهستان؛ مهارتی برای کوهنوردی ایمن
هواشناسی کوهستان؛ مهارتی برای کوهنوردی ایمن هواشناسی کوهستان و کوهنوردی پیوند عمیقی باهم دارند، زیرا…
راهنمای صعود به قله کرکس از 4 جبهه متفاوت
راهنمای صعود به قله کرکس قله کرکس یکی از مهمترین رشته کوههای بخش مرکزی است…
علم کوه، فنی ترین قله ایران
علم کوه، فنی ترین قله ایران علم کوه قلهای در منطقه تخت سلیمان است که…