بلندترین قله صعود نشده جهان

بلندترین قله صعود نشده جهان یکی دو تا نیست! بلکه چندین قله همچنان دست نخورده باقی مانده‌اند.

کوهنوردی با اراده قوی پیوند خورده است، مخصوصاً از سال 1850 که این ورزش توسعه یافت. کوهنوردان به قدری در این ورزش هیجان‌انگیز غرق می‌شوند که برای رسیدن به بلندترین قله‌های جهان، حتی با خطر مرگ دست و پنجه نرم می‌کنند؛ اما آیا به راستی تمام قله‌های جهان فتح شده‌اند؟ در جهان قله‌های متعددی وجود دارد که بنا به شرایط متفاوت؛ چه از لحاظ قانون و مذهب و چه از لحاظ سختی و فنی بودن مسیر همچنان بدون هیچ فاتحی باقی مانده‌اند. در ادامه همراه سیاه کمان باشید تا با بلندترین این قله‌ها آشنا شوید.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:

قله صعود نشده ماچوپوچار

ماچاپوچار با ارتفاع 6993 متر کوهیست که در منطقه آناپورنا در شمال مرکز نپال واقع شده و به زبان نپالی دُم ماهی نام‌گذاری شده است. ماچاپورچار به کوه مقدس شناخته می‌شود؛ هرچند که دلیل اصلی تقدس این کوه مشخص نیست؛ اما بر اساس اعتقادات هندوها قله کوه ماچاپوچار محل زندگی الهه‌ای به نام شیوا است به همین دلیل دولت نپال هرگونه صعود به این قله را ممنوع اعلام کرده است.

البته در سال 1957 گروه بریتانیایی به سرپرستی کلنل جیمی روبرت که قبلاً نیز به اورست صعود کرده بود، تا 150 متری این قله بالا رفتند ولی بنا به قولی که به مندرا داده بودند، بدون قدم نهادن در قله، بازگشتند. بعد از این گروه، دیگر به هیچ کسی مجوز صعود اعطا نشد و برای همیشه قله ماچاپوچار بدون کوهنوردان باقی ماند. البته یک صعود موفق اما غیرقانونی در سال 1980 توسط  بیل دنز کوهنورد نیوزلندی انجام می‌گیرد؛ که هیچوقت گزارش صعود آن پخش نمی‌شود و وی در اثر سقوط بهمن در کوه دیگری جان می‌سپارد.

قله صعود نشده سیپل، جنوبگان

کوه سیپل با ارتفاع 3110 متر در قطب جنوب یکی از کوه‌های فتح نشده جهان است و ارتفاع پایین آن، در نگاه اول تعجب همه کوهنوردان را در پی دارد، زیرا در زمانی که بلندترین کوه جهان با ارتفاع 8849 متر هر ساله میزبان چندین گروه صعود در فصل‌های مختلف است، چه چیزی باعث شده تا این 3110 متری بدون فاتح باقی بماند؟! در جواب باید به شرایط آب و هوایی بسیار سرد قطب اشاره کنیم.

این قله در قطب جنوب قرار دارد و مشکل اصلی فتح آن مسیر نیست، دمای پایین و دوری از دنیای متمدن است. گمان‌هایی وجود دارد که کوه سیپل در واقع یک آتشفشان خاموش است که توسط یک یخچال طبیعی پوشیده شده است.

قله صعود نشده کارجیانگ 1

این قله در منطقه خود مختار تبت در مرز چین و بوتان قرار دارد که با ارتفاع 7221 متر هنوز صعود نشده باقی مانده است. البته گروه‌های متعددی برای رسیدن به نوک این قله تلاش کردند منتها شرایط آب و هوایی بسیار سرد و در عین حال مسیرهای بهمن‌خیز کام کوهنوردان را ناکام باقی گذاشته است.

قله صعود نشده لابوچه کانگ 3

این قله با ارتفاع 7250 متر در منطقه تبت در بین توده کوه‌های لابوچه کانگ قرار دارد. در لابوچه کانگ 1 دو تلاش برای صعود ثبت شده است که اولی در سال 1986 موفقیت آمیز بوده است. اما صعودی که در سال 2010 توسط کوهنورد آمریکایی انجام گرفت بدون بازگشت همراه بود و وی در قله جان خود را از دست داد. ولی قله لابوچه کانگ 3 بدون تلاش برای صعود باقی مانده است.

قله صعود نشده؛ رخ شمالی کابرو

کوه کابرو شمالی در مرز بین چین و نپال در بین مجموعه قلل کابرو واقع شده است که در مجاورت کانجن چونگا سومین کوه مرتفع دنیا قرار دارد. در سال 2004 یک تلاش برای صعود به جبهه شمالی صورت گرفت اما با مسیر بهمن‌خیز امکان موفقیت حاصل نشد. در جبهه جنوبی نیز چند تلاش ثبت شد که فقط یکی از آن‌ها موفقیت آمیز بوده و قسمت جنوبی را از لیست کوه‌های صعود نشده حذف کرده است؛ در حالی که قسمت شمالی کابرو پر قدرت هنوز در این لیست حضور دارد.

قله صعود نشده موچو چیش

قله‌ موچو چیش با ارتفاع 7452 متر در زیر رشته کوه‌های قرقروم در پاکستان قرار دارد و بلندترین قله‌ای است که از لحاظ قانونی و مذهبی ممنوعیت ندارد ولی بدون فاتح باقی مانده است. البته دلیل این ناکامی در صعود وجود یخچال بتورا که یکی از بزرگ‌ترین یخچال‌های طبیعی خارج از مناطق قطبی زمین است، در شمال این قله قرار دارد و تلاش‌های صعودکنندگان را بدون موفقیت باقی می‌گذارد. البته جدیداً یک گروه از کشور چک دوباره تصمیم به صعود این قله دست نخورده، را زده‌اند؛ باید منتظر ماند و دید آیا بلاخره قله موچو چیش فتح می‌شود یا نه؟!

قله صعود نشده؛  چانگار پوئنسوم (گانگکهار پونزوم)

دلیل اینکه این قله با ارتفاع 7570 متر بدون فتح کننده باقی مانده است؛ ممنوعیت قانونیست. دولت بوتان در سال 1994 صعود به قله‌های بالاتر از 6 هزار متر را ممنوع اعلام کرد و بعد از آن کسی اجازه کوهنوردی در این قله را کسب نکرده است.  البته به دلیلی نزدیکی این قله به کشور چین، کوهنوردانی از سمت چین تا جایی که اجازه داشتند اقدام به کوهنوردی کرده‌اند؛ اما هیچگاه موفق به کسب مجوز صعود از دولت بوتان نشدند.

لازم به ذکر است که دولت بوتان قبل از 1983 هرگونه فعالیت کوهنوردی را قدغن کرده بود؛ زیرا اعتقاد داشتند کوه‌ها محل سکونت ارواح است! زمانی که بالاخره این ممنوعیت برداشته شد، در بین سال‌های 1985 و 1986 چهار تلاش برای صعود به قله چانگار پوئنسوم ثبت شد، با توجه به اینکه مهارت لازم برای صعود را داشتند؛ اما هرگز موفق به کسب این افتخار نشدند و بعد از آن هم دوباره دولت بوتان ممنوعیت صعود برای قله‌های بالای 6000 متر را صادر کرد که البته این ممنوعیت در سال 2004 به صورت شدیدتری اجرا شد و کل فعالیت‌های کوهنوردی فارغ از سطح ارتفاع ممنوع گشت تا بر اعتقادات خودشان باقی بمانند!

رخ شمالی قله ماشربروم

در سال 1960 این قله 7821 متری که در پاکستان واقع شده است، صعود شد اما کسی به رخ شمالی آن نرسید، بعد از آن هم کسی موفق به صعود رخ شمالی قله ماشربروم نشد و تا الان دست نخورده باقی ماند؛ زیرا علاوه بر مسیر بسیار فنی و دشواری که دارد، وضعیت جوی همیشه نامساعد نیز، تشدید کننده عامل ناکامی در صعود می‌شود.

قله‌های زیادی در جهان هنوز صعود هیچ کوهنوردی را به خود ندیده‌اند؛ مانند چند قله‌ای که در بالا به آنها اشاره کردیم همگی بنا به دلایل مختلف، اعم از مذهب و اعتقادات و یا محدودیت‌های قانونی و حتی دشواری مسیر؛ بدون صعود کننده باقی مانده‌اند. باید دید آیا بالاخره این دست نخوردگی قله‌ها از بین می‌رود یا نه...!
تصویر خدمات

سخت‌ ترین و فنی‌ ترین قله‌های ایران

آیا می‌دانید هر سال چندین کوهنورد خارجی برای فتح قله‌های ایران به اینجا سفر می‌کنند؟! کشور عزیزمان؛ ایران، سرزمین پهناوری است که از شمال تا جنوبش مملو از کوهستان‌هایی با شکل و شمایل متفاوت است. قله‌هایی فنی‌ و حرفه‌ای که در ارتفاعات مختلف در دل کوهستان‌های ایران جا خشک کرده‌اند. در این بلاگ قصد داریم به صورت لیست چندتا از سخت‌ترین قله‌های ایران را برای کوهنوردان و صخره‌نوردهایی که به دنبال چالش بیشتر و کسب تجربه‌های هیجان انگیزتری هستند، معرفی کنیم تا لذت صعود به قلل فنی و حرفه‌ای را بچشند

ادامه مطلب

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط