
راههای جلوگیری از تاول پا در کوهنوردی
هر کوهنوردی، اگر از آسیبهای شایع کوهنوردی در امان باشد، حتماً دست کم یک بار تجربه تلخ تاول زدن را کسب کرده است و خوب میداند همان ضایعه پوستی کوچک، چطور توانایی خراب کردن یک برنامه خوب و تفریحی را دارد. به شخصه در برنامههای طبیعتگردی و کوهنوردی زیادی شاهد عقب نشینی همنوردانمون از ادامه مسیر بودم، آن هم بخاطر تاول کوچکی در ناحیه پشت پا و یا بین انگشتان ظاهر شده بود.
اما تاول چیست و چرا در زمان راه رفتن زیاد و ورزش سر و کلهاش پیدا میشود؟ همراه ما در سیاه کمان باشید تا علاوه بر پاسخ این سوالات، راهکارهای پیشگیری و درمان آن را باهم بررسی کنیم.

تاول چیست؟
در واقع تاول واکنش دفاعی پوست به موقعیت تحت فشار است و حالت محفاظتی پوست را دارد. تاول یک ضایعهی پوستی دردناک و متورم است که در آن مایع در زیر لایه بیرونی پوست جمع میشود. به طور شایع در نتیجه اصطکاک کفشی که اندازه پا نیست و یا سایش جوراب نامناسب در تماس با پوست پدیدار میشود.
معمولاً کاهش فشار اکسیژن محیط در ارتفاعات، سرما و کاهش جریان خون، پوست را آسیبپذیرتر میکند، به همین دلیل امکان بروز و گسترش ضایعات پوستی بیشتر میشود. لازم به ذکر است که نقاط گرم و مرطوب پوست؛ بستر تحریک کننده قوی برای تاول زدن محسوب میشوند، پس تا جای ممکن از ایجاد کردن همچین محیطی جلوگیری کنید.

عوامل موثر در ایجاد تاول پا در کوهنوردی در یک نگاه:

راههای پیشگیری از تاول پا در کوهنوردی
برای اینکه دچار تاول نشوید، هیچگاه کفش نو را در اولین کوهپیمایی نپوشید! قبل از اینکه به طی کردن مسیرهای طولانی بپردازید، سعی کنید کمی در روزمره و یا پیادهرویهای سبک با کفش راه بروید تا قالب کفش با پاهایتان هماهنگ شود. تلاش کنید قبل از صعود تمرینات خود را تدریجی افزایش دهید تا در نواحی حساس پینه بسته شود و مقاومت بالایی کسب کند. پینه نشان از تمرینات مناسب و تطبیق و آمادگی کوهنورد برای فعالیت حرفهای را نشان میدهد.

به این نکته اشاره کردیم که در اثر اصطکاک پا با کفش، پوست دچار تاول میشود که محیط گرم و مرطوب هم به این ضایعه دامن میزند و باعث گسترش بستر آلوده میشود. بنابراین اولین و مهمترین گزینه که خیلی از این عوامل را دربر میگیرد؛ خرید کفش مناسب است. همیشه از ضد آب بودن کفشها شنیدهایم اما معمولاً به این فکر میکنیم که در باران در امانیم و پاها خیس نمیشود. کاملاً درست است، ولی حواسمان به نکات پنهان نیز باشد.
خشک ماندن پا برای سلامت و عدم به وجود آمدن ضایعات پوستی، امری حیاتی محسوب میگردند. از طرفی در اثر فعالیت زیاد، پا شروع به تعریق میکند و محیط مرطوبی ایجاد میشود. اما اگر کفش دارای حالت تنفسی باشد و بخارها راهی برای خارج شدن داشته باشند و در عین حال سطح رویی ضد آب باشد؛ شما عملاً دو فاکتور مهم یعنی؛ بستر گرم و مرطوب، که لازمه بروز تاول است را از بین بردهاید.
حواستان باشد سایز درست انتخاب کنید! برای این کار شما میتوانید از فروشندگان کفش کوهنوردی که تجربهی خوبی در این زمینهها دارند کمک بگیرید. خوب است بدانید اکثر تاولها در زمان فرود و صعود رخ میدهند. در زمان صعود، پاشنهی پا در معرض خطر است و در زمان فرود و بازگشت انگشتان و جلوی پاها، چون فشار بیشتری را تحمل میکنند؛ سریعتر بدن واکنش خود را به صورت ضایعه پوستی در این نقاط، نشان میدهد.

جوراب باید از تماس مستقیم سطح پوست با کفش جلوگیری کند و اصطکاک درون کفش را کاهش دهد، بنابراین از جورابهای ضخیمتر و یا دو لایه استفاده کنید. به هیچ وجه از جورابهای با جنس پنبه استفاده نکنید، زیرا خاصیت جمع کردن آب را دارد و محیط مناسبی برای ایجاد تاول درست میکند. جورابهای از جنس کتان نیز اصلاً مناسب کوهپیمایی و مسیرهای طولانی نیستند، با اینکه قیمت بیشتری نسبت به جورابهای نایلونی دارند اما کاربردشان کمتر است.
بر اساس تحقیقات، جوراب های 100 درصد کتان معمولاً بدترین نوع جوراب هستند و انواع گران قیمت بر ارزان قیمت ها ارجحیتی ندارند. آنچه اهمیت دارد، ماده بکار رفته در بافت است که نتایج جنس نایلون در این مورد بهتر از کتان بود. جوراب های غیر کتانی و دارای ماده سنتیک نه تنها به جلوگیری از ایجاد تاول در پای ورزشکاران کمک می کند بلکه در پیشگیری از ناراحتی پوستی ایجاد شده در دیابتی ها نیز موثرند. لازم به ذکر است در صورت دسترسی داشتن به پوشش نوار اکسید، شما میتوانید با نواربندی نقاط حساس از بروز تاول جلوگیری کنید.
یادتان باشد اگر ناخنهای انگشتان پا بلند است، حتماً قبل از برنامه آنها را بچینید و کوتاه کنید، زیرا بلند بودن آنها سبب فشردگی و ناراحتی پا میشود. برای داشتن آرامش در کوه و لذت بردن از مناظر اطراف، باید تمام تلاشتان را بکار ببرید تا از بروز هرگونه صدمات جلوگیری کنید. مخصوصاً ضایعات پوستی؛ به همین منظور اگر میخواهید پس از بازگشت از کوه، آرامش در پاهایتان حس کنید و لذت ببرید، بهتر است پاهایتان را با یک پارچه خیس شده در آب سرد، تمیز و بلافاصله آن را خشک کنید و جوراب خشک بپوشید.

راههای درمان تاول پا در کوهنوردی
اگر با وجود رعایت موارد بالا همچنان دچار تاول شدهاید؛ نگران نباشید. راه درمان بسیار سادهای دارد فقط کافیست با حوصله یک سری نکات را رعایت کنید.
اگر بعد از تمام شدن برنامه کوهنوردی و یا ورزش، پوستتان تاول زد، فقط کافیست آن قسمت را خوب تمیز کنید، استریل نگه دارید و زمان بدهید تا پا استراحت کند. یادتان باشد معمولاً بدون درمان خاصی خوب میشود.
اما اگر در حین ورزش این اتفاق برایتان افتاد، سری به کیف کمکهای اولیه بزنید، بهتر است اول جورابها را در بیاورید، نقطه را استریل کنید، میتوانید از کرم زینک اکسید نیز استفاده کنید، بعد آن نقطه را پانسمان کنید.
پیشنهاد میکنیم در صورت به همراه داشتن کفش اضافی برای مدت کوتاهی علاوه بر تعویض جوراب، با کفش متفاوتی ادامه دهید تا پا کمی استراحت کند و فشار از روی نقاط آسیب دیده کم شود. در حین مسیر حتماً به طور مرتب پاها را چک کنید تا قبل از زیاد شدن تاول، چارهای بیاندیشید. میتوانید با پودر بچه محیط خشک به وجود بیاورید و کمی از احتمال بروز ضایعه پوستی بکاهید.
برای تاولهای بزرگ، ابتدا یک سوزن را در اثر حرارت زیاد استریل کنید و به آرامی به نقطهای ضربه بزنید تا آب جمع شده در زیر پوست خالی شود و بعد با کرم ضدعفونی کنید و در نهایت پانسمان انجام دهید. به خاطر احتمال افزوده شدن عفونت ثانویه بر روی تاول بازشده باید از كرمهای آنتیبیوتیك استفاده كرد.برای محافظت بیشتر میتوانید بالشتکهای مخصوص (Moleskin) را از داروخانه بخرید. حفرهای بزرگتر از اندازه ضایعه پوستی را در آن ایجاد کنید و آن را روی منطقه تاولزده پوست بچسبانید. در صورتی که پاها پس از مدت معقولی بهبود نیافت یا به نظر میرسید عفونت پیدا کرده است، به دکتر مراجعه کنید.

چکیدهی تاول در کوهنوردی
تاولها ضایعات آزاردهندهای هستند كه كار و فعالیت فرد را مختل میكنند و ممكن است در هر جایی پیدا شوند ولی شایعترین محل ظهور آنها روی دست و پا است. تاول هنگامی پیدا میشود كه پوست به حدی ساییده شود كه لایه سطحی پوست (اپیدرم) از لایه پشتیبان خود (درم) جدا گردد و در بین این دو لایه آب جمع شود.
برای پیشگیری از بروز آن بهتر است کفشهایی با قابلیت تنفسی و ضدآبی بپوشید و حتما حواستان به انتخاب سایز مناسب باشد، یک کفش نو هرگز نباید به زور به پا برود، بلکه خیلی راحت و سریع سایزتان میشود. اگر به سختی در حال پوشیدن کفش هستید بدانید که همراه این سختی، تاول نیز هست!
بعد از خرید کفش کوهنوردی مناسب، حالا نوبت به انتخاب جوراب است، همانطور که مفصل به این نکات پرداختیم، یادتان باشد جوراب از جنس کتان و پنبه انتخاب نکنید. و همیشه پاهایتان را خشک نگهدارید در کفش. برای این کار علاوه بر تعویض جوراب میتوانید از پودر بچه نیز کمک بگیرید.
اگر با رعایت این موارد همچنان دچار مشکل شدهاید؛ در مورد تاولهای کوچک بهتر است آنها را فقط ضد عفونی کنید و به پا استراحت دهید. اگر بزرگتر بود میتوانید با سوزن استریل نسبت به تخلیه کردنش اقدام کنید و بعد به ضدعفونی و پانسمان بپردازید. در آخر امیدواریم هیچگاه به این ضایع کوچک اما دردناک گرفتار نشوید و همیشه نهایت لذت را از برنامههای خود ببرید.

آسیب های شایع در کوهنوردی
باید به این موضوع آگاه باشید که کوهنوردی سرشار از اتفاقات غیرمنتظره است، به همین دلیل باید خودتان را برای آسیب های احتمالی آماده کنید. امیدواریم در هیچ زمانی اتفاق ناگواری برایتان نیافتد، اما پیشگیری بهتر از درمان است! فراموش نکنید که این آسیب ها می توانند شما را از کارهایی که مشتاق آن هستید، بازدارند و یا مانع ماجراجویی های بعدی شما شوند. اما زمانی که با آسیب ها و صدمات روبرو شدید چه باید کنید؟
ادامه مطلبارسال دیدگاه لغو پاسخ
پست های مرتبط
هر آنچه که باید از کوه دنا بدانید! | معرفی 3 قله بلند آن
هر آنچه که باید از کوه دنا بدانید! کوه دنا برخلاف باور عموم یک قله…
هواشناسی کوهستان؛ مهارتی برای کوهنوردی ایمن
هواشناسی کوهستان؛ مهارتی برای کوهنوردی ایمن هواشناسی کوهستان و کوهنوردی پیوند عمیقی باهم دارند، زیرا…
راهنمای صعود به قله کرکس از 4 جبهه متفاوت
راهنمای صعود به قله کرکس قله کرکس یکی از مهمترین رشته کوههای بخش مرکزی است…
علم کوه، فنی ترین قله ایران
علم کوه، فنی ترین قله ایران علم کوه قلهای در منطقه تخت سلیمان است که…