دریاچه چورت؛ شاهکار یک زلزله!

شمال کشور عزیزمان، ایران، همیشه پر از گوهر ناب طبیعی است که مقصد گردشگران از راه‌های دور و نزدیک است. اینبار می‌خواهیم یکی از قطب‌های گردشگری طبیعی استان مازندران را معرفی کنیم. دریاچه‌ی چورت که یکی از دیدنی ترین دریاچه های مازندران محسوب می‌شود، قدمت زیادی ندارد اما در دل مراتع شهرستان ساری جا خوش کرده است. قطعاً زیبایی منحصر به فرد این دریاچه، آینه‌ی طبیعت برای تمام طبیعت‌گردان خواهد بود. با ما در مجله سیاه کمان همراه باشید تا به اطلاعات بیشتری درباره‌ی موقعیت جغرافیایی و تفریحات این نگین سبز، دست پیدا کنید.

چگونگی پیدایش دریاچه چورت

این دریاچه‌ی جوان که به خواهرخوانده دریای خزر نیز معروف است، تنها 80 سال قدمت دارد. در مقایسه با سن انسان، پیر محسوب می‌شود، اما در قیاس با پدیده‌های طبیعی دیگر مانند دریاچه ارواح مازندران بسیار جوان است.

دلیل پیدایش این نگین گوهرین مازندران، زلزله بود! در سال 1318 خورشیدی در اثر رانش زمین و بسته شدن مجرای آب، این دریاچه پدید آمد. آب چشمه‌ای که در نزدیکی بود، وقتی مسیر رفتن نداشت، در مکان فعلی جمع شد و به مرور با بارندگی‌های بیشتر بر وسعت دریاچه افزوده شد.

اکنون دریاچه‌ی چورت وسعتی در حدود دو و نیم هکتار دارد. شکل هندسی دریاچه به صورت بیضی شکل است که در عکس‌های هوایی واقعاً همچون نگینی در دل جنگل‌های هیرکانی می‌درخشد.

دریاچه چورت کجاست؟

استان مازندران، حد فاصل ساری تا کیاسر، در فاصله‌ی 10 کیلومتری روستای چورت، میزبان این پدیده‌ی طبیعی در بخش چهاردانگه شهرستان ساری است. فاصله‌ی چورت از پایتخت ایران، چیزی در حدود 350 کیلومتر می‌شود.

مسیر دسترسی به دریاچه چورت

از دو مسیر می‌توان راهی این دریاچه‌ی زیبا و بکر شد. دوستانی که در شمال کشور زندگی می‌کنند، مسلماً مسیری که از ساری شروع می‌شود، سریع‌تر و راحت‌تر است. اما برای گردشگران دیگر، مسیر سمنان به چورت توصیه می‌شود. البته اگر خیلی از این دو مسیر دور هستید، توصیه می‌کنیم خودتان را به تهران برسانید و با خیال راحت تصمیم بگیرید کدام راه و جاده را انتخاب کنید.

می‌توانید از تهران خودتان را با وسایل حمل و نقل عمومی به ساری برسانید و از آنجا راهی شوید یا اگر اهل سفر جاده‌ای هستید، با ماشین خودتان جاده‌های سمنان را طی کنید. برای تفریح و گشت‌وگذار، هر دو مسیر بسیار جالب خواهند بود.

فاصله ساری تا دریاچه چورت

بعد از طی کردن 23 کیلومتر به سمت جنوب و روستای تاکام، وارد مسیر فرعی شوید و راه روستای چورت را در پیش بگیرید. حدود 15 کیلومتر بعد، شما به روستا می‌رسید. از روستا تا دریاچه چورت حدود 10 کیلومتر فاصله است که می‌توانید با آفرود یا حتی پای پیاده راهی شوید. البته اگر آفرود ندارید و از طرفی توان پیاده‌روی هم ندارید؛ هیچ نگران نباشید. از بومی‌های منطقه که نیسان دارند، تقاضا کنید تا شما را به مقصد برسانند.

مسیر دسترسی به چورت از سمنان

ابتدا خودتان را به شهر شهمیرزاد برسانید که از سمنان حدود 25 کیلومتر فاصله دارد. از آنجا مسیر جاده را به سمت ساری طی کنید. بعد از پیمودن 150 کیلومتر، بلافاصله بعد از پلی که از رودخانه گذر می‌کند، به ورودی جاده‌ی روستای چورت می‌رسید. از روستا تا دریاچه مسیر مشخصی دارد و شما با کمک گرفتن از راهنمای محلی می‌توانید به سهولت راه را طی کنید تا به آینه‌ی طبیعت برسید.

چه زمانی راهی دریاچه چورت شویم؟

همیشه برای رفتن در طبیعت، فصل بهار مانند بهشت است، تابستان سر سبز و زنده منتظر ورود گردشگران خواهد بود، هوای گرم با ترکیب خنکای آب دریاچه، واقعاً لذت بخش است. اما امان از پاییز رنگارنگ که زیبایی رنگ‌ها در آب دریاچه چورت تلألو پیدا می‌کند و همچون آینه‌ای زیبایی را دو برابر می‌کند. بنابراین اگر تجهیزات و پوشاک مناسب طبیعت‌گردی در فصل سرد را دارید، حتماً پاییز سری به دریاچه جورت بزنید.

فصل زمستان، در حیطه گردشگری کم لطفی می‌شود، دلیل آن هم سختی راه و سردی محیط است. اگر سابقه سفر و کمپینگ در زمستان را دارید و محیط خلوت را ترجیح می‌دهید، بهترین زمان بازدید از دریاچه چورت برای شما، زمستان خواهد بود. اما همیشه سختی راه را جدی بگیرید. لغزندگی و لیز بودن جاده چه با ماشین، چه به صورت پیاده خطرات خودش را دارد. یادتان باشد هر بار زمین بخورید آسیب جدی به استخوان‌هایتان وارد می‌کنید. بلاگ آسیب استخوان در کوهنوردی را مطالعه کنید تا به اطلاعات کافی در این زمینه دست پیدا کنید.

تفریحات دریاچه چورت چیست؟

ماهیگیری

از آنجایی که دریاچه بر اثر رانش زمین و تجمع آب در دره به وجود آمده است، گونه جانوران آبزی در زمان پیداش آن نبود؛ اما به مرور مردم در آن ماهی‌های خانگی رها کردند، پرنده‌های مهاجر باعث جابه‌جایی تخم ماهی شدند و در نهایت امروزه این دریاچه در دل خود جانورانی همچون ماهی را پرورش می‌دهد.

قایق سواری

از حالا بگوییم خبری از قایق‌های کرایه‌ای نیست! اگر خواهان تجربه‌ قایق سواری بر روی دریاچه چورت مازندران هستید، از قایق‌های بادی کمک بگیرید و با پارو زدن، لذت پا گذاشتن روی آب را لمس کنید.

عکاسی

هنرمندان و عکاسان طبیعت، سخت به دنبال مکان‌های بکر و سوژه‌های طبیعی ناب هستند، دوستداران هنر و طبیعت به راحتی می‌توانند در هر فصل، زیبایی مختص به خود را شکار کنند

گشت در اطراف

در فاصله‌ی 80 کیلومتری چورت، چشمه‌های باداب سورت قرار دارد که قطعاً یکی از بی‌نظیرترین جاذبه‌های طبیعی استان مازندران است و بعد از دماوند به عنوان دومین آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

شنا ممنوع!

بله، این گزینه جزء تفریحات دریاچه چورت نخواهد بود، زیرا در این منطقه امکان غرق شدن به دلیل وجود گونه‌های گیاهی کف دریاچه بسیار زیاد است و محیط‌بانان منطقه در این ناحیه، شنا را ممنوع اعلام کردند. لطفاً برای چشیدن طعم لذت زودگذر، یک عمر پشیمانی برای خودتان و اطرافیان به وجود نیاورید. از این دستور پیروی کنید تا اتفاق ناگواری را رقم نزنید!

وضعیت اقامتگاه دریاچه چورت

برای گردش در دریاچه چورت یک روز کافی است، اما اگر از راه دور می‌روید و قصد ماندن دارید. سه راه پیش روی شماست.

01

رزرو هتل

اگر اهل هتل و اقامت کاملاً راحت هستید، به شهر ساری برگردید و آنجا هتل رزرو کنید.

02

اجاره بومگردی

یا در روستای چورت خانه کرایه کنید، بومی‌های منطقه برای گردش اقتصادی حتماً خانه‌هایی را برای اجاره اختصاص می‌دهند. شما با اجاره بومگردی‌ها و خرید محصولات محلی از آنان باعث رونق اقتصاد محلی نیز می‌شوید.

03

کمپینگ

در کنار دریاچه با صدای پرندگان و قورباغه هم می‌توانید کمپ بزنید. البته حواستان باشد که در فاصله معین و معقول از دریاچه، کمپ خود را برپا کنید. آرامشی که در زندگی شهری بسیار سخت به دست می‌آید را در کنار دریاچه چورت به آغوش بکشید و صبح در میان انبوه درختان چشم باز کنید!

تجهیزات لازم جهت کمپ در چورت

اگر تصمیم گرفتید شب را کمپ بزنید، پس نیازمند وسایل و تجهیزات خاصی هستید. قبل از هر چیزی زمان و فصل سفر را در نظر بگیرید و با توجه به آن راهی شوید. اما در حالت کلی شما نیاز به چادر و زیرانداز چادر دارید تا از نفوذ رطوبت جلوگیری کنید. کیسه خواب یادتان نرود، برای تجربه‌ی خواب راحت حتماً زیرانداز کیسه خواب نیز با خود ببرید.

اما بهترین بخش طبیعت‌گردی، آشپزی در طبیعت است. از آنجایی که با ماشین می‌روید و مسیر کوهنوردی پیش رو ندارید، به راحتی می‌توانید وسایل کمپینگ مورد نیازتان را ببرید. ساج با داشتن سه پایه، برای قرار دادن بر روی شعله‌های آتش بسیار کاربردی است. اما اگر اهل آشپزی بر روی گاز کوهنوردی هستید، می‌توانید از ست ظروف پخت و پز اسنو هاک استفاده کنید. قاشق و چنگال، کاسه و بشقاب کچوا، لیوان، فلاسک، چاقو و جای ادویه یادتان نرود.

برای داشتن اطلاعات بیشتر، حتماً بلاگ لذت آشپزی در طبیعت را مطالعه کنید. اگر هم اصلاً اهل آشپزی نیستید، برای شما بهترین راه حل غذای آف کوک است که به صورت آماده منجمد می‌شود و بسیار هم متنوع و لذیذ است.

برای آن دسته از گردشگرانی که در طی روز قصد ماندن و لذت بردن از طبیعت را دارند، پیشنهاد می‌کنیم از سایبان سفری استفاده کنند تا از تابش آفتاب یا حتی بارش باران در امان بمانند.

می‌بینید برای داشتن ساعات با کیفیت همه چیز مهیا است، فقط باید اراده کنید و تصمیم بگیرید برنامه‌ی مورد نظرتان را چطور پیش ببرید. با توجه به آن می‌توانید به راحتی تجهیزات لازم و کاربردی را تهیه کنید.

اگر خرید کردن حضوری برایتان سخت است، کافیست از سایت سیاه کمان ثبت سفارش کنید. اطلاعات هر محصول در سایت به طور واضح ذکر شده است؛ اما اگر بازهم سوالی داشتید، به راحتی می‌توانید از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

کلام آخر و توصیه‌ی سیاه کمان

دیدن هر مکان گردشگری در هر جای ایران عزیزمان، تجربه‌ای ناب و دلپذیر است. اما تصور کنید بعد از پیمودن مسیرهای طولانی به دریاچه‌ی چورت برسید، ولی تا چشم کار می‌کند تنها زباله ببینید، آیا دلتان می‌خواهد همچنان در آن مکان بمانید؟ بازهم برمی‌گردید به این دریاچه؟! مسلماً خیر! اگر هر شخصی خودش را در برابر طبیعت مسئول نداند، دیری نخواهد گذشت که عاقبت تمام تفریحات طبیعت‌گردی، بازگشت با روحیه‌ی سرخورده خواهد شد.

لطفاً در طبیعت زباله را رها نکنید، از آتش کردن بی‌رویه خودداری کنید.

اگر با آفرود سفر می‌کنید؛ لطفاً صدای موزیک را زیاد نکنید تا پرندگان و حیوانات دیگر را بترساند. چرخ ماشین را از دل چمن و سبزه‌زار حرکت ندهید.

رعایت این نکات بسیار ساده و راحت است و هیچ هزینه‌ای ندارد، اما باعث سلامتی و حفظ محیط زیست می‌شود. یادتان باشد زمین میراث مشترک همه‌ی نسل‌ها است، حفظ آن وظیفه‌ی ماست و برای آن باید تلاش کنیم.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:
تصویر خدمات

نقش انسان در حفظ محیط زیست

انسان از راه‌های متنوعی می تواند یکی از مهم‌ترین عوامل تخریب محیط زیست شود. این راه‌ها را دسته‌بندی کرده و از شاخه‌های زیر بررسی می‌کنیم:

ادامه مطلب
مروری بر مطالب ذکر شده

خلاصه و معرفی بلاگ دریاچه چورت

دریاچه چورت که محلی‌ها آن را دریاچه میانشه هم می‌نامند، در نزدیکی روستای چورت از توابع شهرستان ساری استان مازندران قرار دارد. این دریاچه حدود هشتاد سال پیش بر اثر رانش زمین به وجود آمد. در سال ۱۳۲۰ در این منطقه زلزله‌ای رخ داد که باعث رانش زمین و بسته شدن مسیر آب چشمه‌ای شد که در کنار دریاچه فعلی قرار دارد و این اتفاق، دریاچه ۵/۲ هکتاری میانشه را به وجود آورد.

اطراف دریاچه پوشیده از گیاهان خودرو مانند پونه و نعنا و آویشن وحشی است و آب آن، زیستگاه ماهی هایی است که با توجه به موقعیت جغرافیایی و جدید بودن این زیست بوم احتمالا بوسیله انسان ها به دریاچه آورده شده اند. عده ای نیز وجود این ماهی ها را ناشی از جابجایی تخم ماهی هایی می دانند که به علت چسبیدن به پر پرندگان به این منطقه منتقل شده اند.

برای دسترسی به این منطقه باید از جاده ساری- کیاسر به سمت روستای چورت راهی شوید این مسیر حدوداً از طرف تهران 350 کیلومتر فاصله دارد زمانی که وارد روستای چورت شدید بایستی تقریبا فاصله ای به اندازه 10 کیلومتر مسیر خاکی را طی کنید تا به این دریاچه برسید.

یکی از دلایل سفر برای خیلی‌ها ماهیگیری است. هم می‌شود کنار دریاچه چادر زد و هم قلاب را به امید اینکه ماهی‌ای به سرش گیر کند به آب انداخت. به خاطر وجود تنه‌های درخت نباید در این دریاچه شنا کرد و عمق آن هم مشخص نیست. به جای شنا در اطراف پیاده روی یا قایق سواری کنید و در جنگل ساکت اینجا قدم بزنید.

چون مسیر رسیدن کوهستانی و پیچ در پیچ است، بهترین فصل سفر بهار، اواسط تابستان و اوایل پاییز است. پاییزها، رنگ درختها سبز و قرمز و زرد می‌شود و برگ‌ها اطراف دریاچه را می‌پوشانند. زمستان به دلیل سردی هوا و بارانی بودن، احتمال لیز شدن جاده و خطرات ناشی از آن وجود دارد. بهتر است در زمستان به مشاهده دریاچه چورت نروید، مگر اینکه تجربه کمپینگ در این فصل را داشته باشید.

کمپینگ در هر فصلی باشد، نیازمند تجهیزات خاص خودش است. یک چادر سه فصل با زیرانداز ضدآب، باید داشته باشید. برای خواب راحت علاوه بر چادر، کیسه خواب و زیرانداز مخصوص آن نیز باید باشد.

بهتر است تجهیزات آشپزی در طبیعت را با خود ببرید. تا رفع گرسنگی همراه با تجربه‌ی لذت بخش باشد. برای اینکار بهتر است گاز و سرشعله کوهنوردی با ست ظروف آشپزی داشته باشید، تا حجم و وزن کمی داشته باشند و در عین حال، کاربردی باشند.

پوشاک مناسب فصل و آب و هوای منطقه از واجبات است. یادتان باشد کفش مخصوص پیاده روی داشته باشید. در رزوهای آفتابی کرم ضدآفتاب و کلاه فراموش نشوید.

امیدواریم سفر خاطره انگیزی از دریاچه چورت بدست آورید. اگر برای کمپینگ و سفر به این منطقه، تجهیزات مناسب ندارید؛ می‌توانید به فروشگاه آنلاین و یا حضوری سیاه کمان مراجعه کنید. از جوراب که کوچکترین چیز است تا چادر و کیسه خواب را می‌توانید به بهترین کیفیت با قیمت مناسب دریافت کنید. سیاه کمان حامی طبیعتگردها و کوهنوردان خواهد بود.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط