آسیب‌ استخوان در کوهنوردی؛ حادثه یا اتفاق طبیعی؟!

داشتن استخوان‌های قوی و سالم در کوهنوردی به عنوان یک گنج محسوب می‌شود. گنجی که از دوران کودکی و نوجوانی با مصرف مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم به دست آوردید و با بازی‌های کودکی و ورزش‌ آنها را تثبیت کردید. اما مثل هر گنج دیگری می‌تواند رو به افول پیش رود و از بین برود. از همین رو مراقبت و رسیدگی به آن باید مرتب انجام گیرد تا همیشه بتوان از مزایای استخوان‌های قوی بهره برد.

از جهتی تا جوان هستید، کمتر به این مساله فکر می‌کنید، زیرا بدن همچنان پر قدرت به فعالیت خود می‌پردازد. متأسفانه در سنین بالاتر، فشارهایی که در طول جوانی به آن وارد شده است؛ به شکل آسیب‌های جدی نمایان می‌شود.

اگر می‌خواهید حتی تا زمان مسن‌ شدن، همچنان در مسیر کوهنوردی بمانید و به توانایی خود به بالا بردن کوله پشتی، پیمایش ایمن در انواع زمین‌ها و جلوگیری از آسیب‌های ناشی از استخوان‌های ضعیف، ایمان داشته باشید، اجازه دهید نکات مراقبتی استخوان را در این بلاگ مورد بررسی قرار دهیم.

کلید داشتن استخوان‌های قوی

برای داشتن استخوان‌های قوی و جلوگیری از آسیب استخوان در کوهنوردی نیاز به دو کلید اساسی دارید که به احتمال زیاد از قبل با آنها آشنا هستید. تغذیه و ورزش، دو کلید مهم در حفظ سلامت استخوان‌ها هستند. بالا نگه داشتن تراکم استخوان مستلزم تأمین مواد معدنی مانند کلسیم و منیزم در رژیم غذایی است. البته فقط به همین‌ها محدود نمی‌شود. برای مثال ویتامین D برای سلامت استخوان بسیار ضروری است.

نکته!

داشتن استخوان و عضله قوی، قبل از هر چیزی نیازمند داشتن ذهن قوی است! تا بتوانید به رژیم غذایی و تمرینات ورزشی مقید باشید.

بنابراین اگر واقعاً داشتن استخوان قوی در کوهنوردی برایتان مطرح است، توصیه می‌شود با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا رژیم غذایی سالم و در عین حال مغذی را به شما ارائه دهد. این کار در واقع یک نوع سرمایه‌گذاری در رابطه با سلامتی به شمار می‌رود. در این بین باید ورزش را نیز همراه رژیم ادامه دهید. حتی پیاده‌روی روزانه می‌تواند تفاوت زیادی ایجاد کند. حتماً نیاز نیست به باشگاه‌های بدن سازی بروید، از قدم‌های کوچک شروع کنید. وقتی ورزش مثل یک عادت در پوست و گوشتتان رفت، آنگاه به مراحل بعدی خودتان را ارتقا دهید.

یادتان باشد حتی راه رفتن با کوله پشتی باعث تقویت استخوان‌ها می‌شود. اما به شرطی که رعایت اصول کوله چینی را انجام داده باشید و حواستان به وزن کوله پشتی باشد تا به کمرتان آسیب نرسانید. البته برای اینکه توزیع وزن باری که به دوش دارید به صورت استاندارد انجام شود؛ حتماً از باتوم کوهنوردی استفاده کنید.فواید باتوم کوهنوردی که دو پای کمکی کوهنوردان به حساب می‌آید، را می‌توانید در مجله سیاه کمان مطالعه کنید.

آسیب استخوان در کوه

هر انسان در زمان تولد دارای 350 استخوان است که به مرور در زمان رشد از تعدد آن کاسته می‌شود و چیزی در حدود 100 استخوان گویی محو می‌شود! یک انسان بالغ کمی بیشتر 200 استخوان در بدن خود دارد. مسلماً استخوان‌ها ناپدید نمی‌شوند و هیچ جادو و مجیکی هم در کار نیست! پس تکلیف تعداد کاسته شده چه می‌شود؟! باید بگوییم هنگامی که در حال رشد هستید، استخوان‌های کوچک به هم متصل می‌شوند و یک استخوان بزرگتر را به وجود می‌آورند.

یادآوری این نکته ضروری است!

پیمایش کوه به طور عادی و در صورت رعایت اصول و قواعد کوهنوردی نه تنها مسبب آسیب استخوان نمی‌شود، بلکه باعث سلامت جسم و روح شما نیز می‌شود. اما حوادث در کوهنوردی اجتناب‌ناپذیر است. هرچه کوه تخصصی‌تر، متأسفانه آسیب‌ها و شکستگی‌ها مهلک‌تر می‌شود. اگر اخبار کوهنوردی را دنبال کنید، متوجه می‌شوید حتی افراد حرفه‌ای چقدر درگیر دست و پنجه نرم کردن با حوادث مختلف هستند.

چرا آسیب استخوان در زمان فرود بیشتر است؟

سوانح مربوط به آسیب استخوان، اصولاً برمی‌گردد به زمان فرود کوهنوردان که گاهی با سقوط نیز همراه می‌شود. مهم‌ترین نکته در زمان سقوط، گرانش زمین است که از قضا برحسب ارتفاع نیز تغییر می‌کند و عملاً کنترل فرد را ازبین می‌برد. به همین دلیل برخورد با زمین با شدت زیادی اتفاق می‌افتد و در پس این اقدام زاویه‌ و سطحی که به آن اصابت می‌کنید نیز بر روند شکستگی تأثیر می‌گذارد. اگر شرایط محیطی هم مانند ریزش سنگ و بهمن را به این شرایط اضافه کنیم؛ متوجه می‌شوید که شرایط در زمان فرود واقعاً بحرانی می‌شود.

انواع آسیب استخوان در کوهنوردی

01

شکستگی باز و بسته

اگر آسیب استخوان و محل شکستگی دچار زخم شده باشد، به طوری که باعث شود زخم با محیط بیرون در تماس باشد، یعنی فرد دچار شکستگی باز شده‌ است. متأسفانه در این مورد احتمال عفونت نیز وجود دارد و به مراتب درجات خطر بیشتری را نسبت به شکستگی بسته دارد. زمانی بسته تلقی می‌شود که هیچ زخمی شکل نگرفته باشد، پوست سالم و شکستگی درونی باشد.

02

در رفتگی استخوان

همانطور که از نامش پیداست، اگر آسیب استخوان به صورتی باشد که دو استخوان از جای اصلی خود در بروند، به این عمل در رفتگی استخوان می‌گویند که معمولاً از محل قرارگیری مفصل‌ها اتفاق می‌افتد. در این موقعیت معمولاً با پارگی و آسیب رباط نیز همراه است. بنابراین بهتر است فرد مصدوم را حرکت ندهید و با بستن آتل به شخص آسیب دیده کمک کنید.

03

پیچ خوردگی استخوان

مفصل‌ها دارای محافظ و بادیگاردی به نام رباط هستند. در مواقع فشار بیش از حد اول به آنها آسیب وارد می‌شود تا از استخوان‌ها مراقبت کنند. اگر رباط‌ها بیش از حد کشیده شوند، در اصطلاح عمل پیچ خوردگی اتفاق می‌افتد و مانند در رفتگی نیاز به بستن آتل دارد.

امداد رسانی هنگام آسیب استخوان در کوهنوردی

حادثه هیچگاه خبر نمی‌کند، بنابراین بهتر است نسبت به انجام یک سری امداد رسانی‌ها آگاه باشیم. اولین نکته این است تا روشن نشدن وضعیت مصدوم، اقدام به جابه جایی شخص نکنیم و کار امدادی را در همان محل شروع کنیم. البته شرایط محیطی در کوه بسیار متفاوت است، پس بررسی کنید تا خطرات محیطی مانند ریزش سنگ و بهمن در کمین نباشد. آرامش خودتان را حفظ کنید و بعد صحنه‌ی حادثه را ارزیابی کنید و اگر احتیاج به کمک دارید، از دیگر همنوردانتان کمک بگیرید.

بهتر است اول وضعیت هوشیاری و تنفس مصدوم را چک کنید. در قدم بعدی تمام زخم‌های سطحی و شکستگی‌های باز را با گاز استریل تمیز کنید و سعی در کنترل خونریزی داشته باشید. اگر زخم خاصی نمی‌بینید ولی مصدوم از درد ناله می‌کند، بدانید که شکستگی یا در رفتگی به وجود آمده و اقدامات لازم نظیر بستن آتل را شروع کنید. در کوه اگر وسیله‌ی تخصصی برای آتل ندارید، بهترین گزینه کمک گرفتن از باتوم کوهنوردی است. 

حواستان باشد اقدام به جا انداختن استخوان تحت هیچ شرایطی نکنید. مگر اینکه پزشک هستید و حوزه‌ی تخصصی شما محسوب شود. در غیر اینصورت، آسیب جدی‌تری به فرد مصدوم وارد می‌کنید.

3 راهکار برای جلوگیری از آسیب استخوان در کوهنوردی

1

استفاده از باتوم کوهنوردی

قبل از اینکه به تکاپو بیفتید یا از جایی بپرید، میزان سفتی زمین فرود آمدن را بسنجید. همیشه قرار نیست چیزی از آسمان برای شما ببارد یا گرفتار یک بلای طبیعی شوید. بیشتر آسیب‌ها ناشی از عدم توجه به اینگونه مسائل شکل می‌گیرد. همیشه از میزان استحکام و موقعیت باتوم خودتان مطمئن شوید و بعد با تکیه کردن به آنها، گام بردارید. یادتان باشد باتوم‌ها برای کاوش کردن مسیر روبه‌روی شما در دستانتان هستند؛ پس قبل از اینکه در رودخانه، مسیرهای شیب‌دار و هرجای دیگری حرکت کنید، اجازه دهید عصای کوهنوردی شما زودتر در آن نقطه قدم بردارد.

02

آهسته حرکت کردن

آهسته گام برداشتن باعث می‌شود فرد محتاط‌‌ تری باشید و از این طریق حواستان دو برابر بیشتر جمع می‌شود. یادتان باشد اگر به هر دلیلی دچار شکستگی شدید، تا مدت‌ها توان پیاده‌روی ساده را هم نخواهید داشت؛ چه برسد به کوهنوردی! بنابراین ضرب المثل معروف را همیشه به یاد داشته باشید. دیر رسیدن بهتر از هرگز نرسیدن است! در کوهستان قبل از راه افتادن بهتر است مکان‌های کمپ کردن و استراحت را مشخص کنید تا با برنامه به پیمایش بپردازید.

03

گرم کردن بدن

یکی دیگر از کارهایی که می‌توانید انجام دهید، گرم کردن قبل از شروع است. کار بسیار ساده‌ای که باعث گرم شدن مفصل‌ها می‌شود. مفاصل متحرک عملکرد مناسب استخوان‌ها را تضمین می‌کنند و به رباط‌ها و تاندون‌ها اجازه می‌دهند تا به خوبی کار کنند. کلاس‌های پیلاتس و یوگا به انعطاف‌پذیری بدن کمک بسیاری می‌کند. اگر می‌خواهید کم هزینه‌تر این کار را انجام بدهید، می‌توانید با استفاده از باتوم، حرکات کششی انجام دهید. بدین صورت که باتوم را پشت سرتان ببرید آنها را پشت گردن خود نگه دارید، دست‌ها را در دو طرف خود نگه دارید و کمی به عقب متمایل شوید.

رابطه تقویت عضله با استحکام استخوان چیست؟

هنگامی که یک عضله منقبض می‌شود، نقطه لنگر استخوانی خود را می‌کشد و فشار طبیعی روی استخوان ایجاد می‌کند؛ به همین دلیل قوی نگه داشتن ماهیچه باعث استحکام استخوان‌ها نیز می‌شود. اگر کشش عضلانی رو به افزایش باشد، در نتیجه بازسازی و مقاوم سازی استخوان نیز بیشتر می‌شود. به همین دلیل روزی نیم ساعت ورزش کردن که به تقویت عضلات منجر شود، می‌تواند تفاوت بزرگی برای قوی سازی استخوان ایجاد کند.

ورزش‌هایی که به تقویت عضله و استخوان کمک می‌کنند:

کلام آخر

حتی کارهایی که در زندگی روزمره خودتان انجام می‌دهید، مانند پیاده‌روی باعث قوی‌ شدن عضلات شما می‌شود. بنابراین تصور کنید اگر در طول یک سال حداقل روزی 30 دقیقه ورزش داشته باشید، چه معجزه‌ای برایتان اتفاق می‌افتد. اگر می‌خواهید از آسیب استخوان جلوگیری کنید، با تقویت آنها شروع کنید. همیشه یادتان باشد، طبیعت بنا به طبع خود وحشی است و پر از خطر! بنابراین یک سری عوامل محیطی ممکن است باعث صدمات به شما یا همنوردان همراهتان شود. سعی کنید با حفظ خونسردی و با استفاده از کیف کمک‌های اولیه زخم را بررسی و ضدعفونی کنید.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:
مروری بر مطالب ذکر شده

خلاصه بلاگ آسیب استخوان در کوهنوردی؛

لازمه کوهنوردی، داشتن استخوان و عضلات قوی است. درباره درد عضلانی در بلاگی جدا، توضیحات کاملی ارائه دادیم. اینبار نوبت به استخوان و آسیب‌هایی است که ممکن است پیدا کند.

استخوان قوی از زمان کودکی ساخته می‌شود تا در زمان پیری همراه شما باشد. اما با اینحال گاهی اوقات حوادث ممکن است، تاثیری در روند استحکام استخوان‌ها داشته باشند.

استخوان قوی با تغذیه درست و ورزش بدست می‌آید. شاید در حرف این دو چیز خیلی ساده باشند اما وقتی نوبت به عمل می‌رسد، میبینیم خیلی از ماها همین دو نکته را رعایت نمی‌کنیم. البته همیشه سخت‌ترین قدم، اولین قدم است. پس فقط کافی است شروع کنید. نمی‌توانید تصور کنید پیاده‌روی روزانه چه تاثیر مهمی می‌تواند داشته باشد. ابتدا عادت ورزش کردن را برای خودتان نهادینه کنید، بعد می‌توانید قدم بزرگتر را بردارید و برای تمرینات سخت‌تر به باشگاه بروید.

حتی اگر کوهنوردی را درست و صحیح انجام دهید، از چیدمان صحیح کوله و قرارگیری درستش مطمئن باشید، در حین کوهنوردی می‌توانید عضلات و استخوان‌های قوی بسازید.

اما گاهی اوقات در کوه، دچار حادثه می‌شویم که امری اجتناب ناپذیر هستند. بیشترین آسیب استخوتن در کوهنوردی، هنگام فرود رخ می‎دهد. زیرا قرار گیری پا و کشش جاذبه، همه چیز را سخت‌تر می‌کند. به همین دلیل توصیه می‌کنیم همیشه از باتوم کوهنوردی در مواقع حساس استفاده کنید. باتوم می‌تواند ضرب فرود را کم کند و اگر مانعی سر راه باشد، زودتر از پاهای شما خبر دار می‌شود.

کار دیگری که برای جلوگیری از آسیب می‌توانید انجام دهید، این است که آهسته حرکت کنید، مراقب اطراف باشید و بدانید به کجا گام می‌گذارید. البته گرم کردن قبل از شروع حرکت را از یاد نبرید. می‌توانید با انجام حرکات کششی مناسب، بدنتان را گرم کنید.

آسیب استخوان می‌تواند به صورت شکستگی باز و بسته اتفاق بیوفتد و یا در رفتگی استخوان باشد. در هنگام شکستگی باز، باید خیلی مراقب باشید که زخم فرد مصدوم دچار عفونت نشود و خیلی زود بیمار را به مرکز درمانی انتقال دهید.

شکستگی بسته، نیازمند بستن آتل است، ناحیه شکسته شده مصدوم را سعی کنید ثابت نگهدارید تا به مرکز امداد یا درمانی برسید. هر تکان بی‌جا می‌تواند منجر به مشکل بزرگتری شود. برای در رفتگی نیز همین اقدام‌ها را انجام دهید. اما یادتان باشد سعی نکنید بیمار را درمان کنید! کافی است اقدامات اولیه را انجام دهید، تازه اگر در زمینه امداد و نجات اطلاعات دارید!

هر عمل نا به جا می‌تواند آسیب جبران ناپذیری برای بیمار به وجود آورد، پس لطفا این توصیه را جدی بگیرید و کمک‌هایتان در قالب اطلاعات و توانمندیان حفظ کنید.

برای اینکه عضلات و استخوان‌های قوی داشته باشید؛ توصیه می‌کنیم ورزش‌های مثل شنا، پیاده روی و یا راه رفتن بر روی تردمیل را حتما در برنامه ورزشی خودتان قرار دهید. ورزش علاوه بر استحکام استخوان‌ها، باعث تقویت ماهیچه می‌شود که اینکار خودش از فشار وارد شونده بر استخوان جلوگیری می‌کند.

انجام فعالیت‌های ورزشی روزمره و کوهنوردی، باعث سلامت جسم و روح می‌شود. داشتن روحیه خوب و جسم سالم، باعث می‌شود حتی در انجام کارهای روزانه، انرژی و تمرکز بیشتری داشته باشید. پس حتما کوهنوردی و ورزش را انجام دهید.

تصویر خدمات

اهمیت جعبه کمک‌های اولیه

جعبه کمک های اولیه کوهنوردی باید به نحوی انتخاب شود که جای کمی را در کوله پشتی شما اشغال کند و در عین حال حجم آن مناسب با تمام تجهیزات مورد نیاز شرایط کوهستان باشد. فکر می‌کنید رعایت این تناسب دشوار است؟!

ادامه مطلب

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط