کوهنوردی برای مبتدیان چالشهای بسیاری دارد. هر فردی که برای اولینبار قصد کوهنوردی دارد باید با اصول و قواعد آن آشنایی پیدا کند. در قدم اول یک کوهنورد مبتدی باید اطلاعات زیادی در رابطه با مهارتهای کوهنوردی کسب کند. برخی از کوهنوردان حرفهای خاطرهی صعود خود به کوههای مختلف را ثبت میکنند. با مطالعهی این خاطرات اطلاعات بسیاری کسب خواهید کرد. بعد از بدست آوردن اطلاعات کلی باید به طور جداگانه در رابطه با مباحث کوهنوردی تحقیق کنید. بدینترتیب به عنوان یک کوهنورد مبتدی یک صعود خاطرهانگیز خواهید داشت.
آمادگی ذهنی در کوهنوردی برای مبتدیان
یکی از نکات مهمی که در کوهنوردی برای مبتدیان مطرح میشود آمادگی ذهنی است. منظور از آمادگی ذهنی سرعت العمل در تصمیم گیریها و موقعیتهای گوناگون میباشد. یک کوهنورد باید از آبوهوای منطقه اطلاعات کاملی داشته باشد و بتواند آبوهوای چند ساعت بعد را پیش بینی کند. کوهنورد باید بتواند در شرایط جوی مختلف مسیر مناسب را شناسایی کند. مجموع این عوامل و … ، نیاز به یک ذهن قوی و تسلط بالا دارد.
گرفتن تصمیمات عجولانه برای کوهنورد بسیار خطرناک است. فردی که قصد کوهنوردی حتی به صورت غیرحرفهای را دارد باید از آرامش روحی و ذهنی خود اطمینان داشته باشد. بدین ترتیب میتواند در مواجه با مشکلات راهحلهای منطقی و درستی را مطرح کند.
کوهنوردی برای مبتدیان
آمادگی بدنی در کوهنوردی برای مبتدیان
یکی از مهمترین عواملی که در کوهنوردی برای مبتدیان وجود دارد آمادگی بدنی این افراد میباشد. فردی که اضافه وزن دارد ابتدا باید تناسب اندام خود را بدست آورد. آنگاه اقدام به کوهنوردی کند. کوهنوردی نوعی فعالیت بدنی شدید میباشد از این رو افرادی که در طول هفته تحرکی ندارند نمیتوانند یک مسیر طولانی را کوهنوردی کنند. برخی از ورزشهایی که قبل از کوهنوردی به شما برای آمادگی بیشتر کمک میکند عبارتند از: پیادهروی تند، دویدن رو به عقب، انواع ورزشهای استقامتی و قدرتی
برای شروع کوهنوردی باید آموزش ببینید
آموزش در کوهنوردی برای مبتدیان از اهمیت بالایی برخوردار است. بدینترتیب یک فرد مبتدی باید برای کسب مهارتهای ضروری به یک آموزشگاه کوهنوردی مراجعه کند. برخی از آموزشهایی که در باشگاههای کوهنوردی ارائه داده میشوند عبارتند از: روشهای مختلف کوهنوردی در یخ، نحوهی برش یخ و استفاده از تبر.گاهی لازم است در برخی از مسیرها سر بخورید در آموزش کوهنوردی شما با نحوهی درست سرخوردن آشنا میشوید.
یک کوهنورد مبتدی باید با نحوهی صحیح عبور از مسیرهای صعب العبور آشنا شود. کوهنورد مبتدی باید بتواند نقشه خوانی کند و از انواع ابزار کوهنوردی به درستی استفاده کند همچنین باید با نحوهی کمکهای اولیه آشنایی داشته باشد.
برنامهریزی در کوهنوردی برای مبتدیان
در کوهنوردی برای مبتدیان باید برنامه داشته باشید. سعی کنید در اولین صعود خود از یک راهنمای حرفهای و آگاه کمک بگیرید. کوهها از لحاظ ارتفاع، دشواری مسیر، آبوهوا و غیره درجه بندی میشوند. بهتر است برای اولین صعود یک کوه با درجهی آسان را انتخاب کنید. بعد از آن باید ساعت حرکت را مشخص کنید. میتوانید مدت زمان مورد نیاز برای صعود را محاسبه کنید. در نقشه ایستگاههای مختلفی برای استراحت را مشخص کنید. حتما وضعیت چند روز آیندهی آبوهوایی کوه مورد نظر را بررسی کنید.
باید مدت زمان موردنیاز برای استراحت در هر ایستگاه را محاسبه کنید.در واقع با یک برنامهریزی صحیح یک کوهنوردی خوب را تجربه خواهید کرد.
بودجهای که در کوهنوردی برای مبتدیان در نظر گرفتهاید
کوهنوردی برای مبتدیان با توجه به هدف فرد میتواند پرهزینه یا ارزان باشد. اگر تصمیم دارید این ورزش را به طور حرفهای ادامه دهید .باید تجهیزات کوهنوردی استاندارد را به طور کامل تهیه کند.
برای رسیدن به کوه مورد نظر باید هزینهی حملونقل را پرداخت کنید که شامل هزینههای بلیط هواپیما، قطار،اتوبوس و ... میشود. افرادی که کوهنورد مبتدی محسوب میشوند بهتر است ابتدا کوههای اطراف شهر خود را برای صعود انتخاب کنند. بدینترتیب در بسیاری از هزینهها صرفه جویی میشود.
چنانچه صعود به قلهی کوه چندین روز زمان ببرد باید تجهیزات لازم برای زدن کمپ را به همراه داشته باشید. بدینترتیب در هزینههای اقامت صرفه جویی میکنید. البته احتمالات را در نظر بگیرید ممکن است به محض ورود به منطقه ای که کوه مورد نظر قرار دارد با تغییرات آب و هوایی مواجه شوید. بدین ترتیب باید به مسافرخانه یا هتل بروید. البته در این مواقع فدراسیون کوهنوردی فضاهایی را برای اسکان کوهنوردان در نظر می گیرند.
پوشاک مورد نیاز در کوهنوردی برای مبتدیان:
پوشاک مناسب یکی از تجهیزات اصلی کوهنوردی برای مبتدیان میباشد. نوع پوششی که برای کوهنوردی انتخاب میکنید باید موجب راحتی و آرامش شما در طول مسیر باشد. پوشش کوهنورد باید از موادی تهیه شود که سلامت و ایمنی وی را فراهم کند. کوهنوردان متناسب با جغرافیا و آب و هوای کوه نوع پوشش خود را انتخاب میکنند. یکی از نکاتی که به هنگام کوهنوردی باید به آن توجه کنید پوشش چند لایه میباشد.
همانطور که میدانید با افزایش ارتفاع دمای هوا کاهش پیدا میکند. بدین ترتیب شما به هنگام صعود به قله متناسب با سردی هوا باید لایههای لباس خود را افزایش دهید. به هنگام پایین آمدن از کوه نیز میتوانید متناسب با گرمی هوا لایههای لباس خود را کاهش دهید. این عمل سبب میشود که بدن با محیط سازگاری بیشتری پیدا کند. برخی از البسهی ضروری کوهنورد عبارتند از: کفش کوهنوردی، شالگردن، لباس اولیه، شلوار و …
کفش مناسب یکی از ابزار ضروری در کوهنوردی برای مبتدیان محسوب میشود. همانطور که میدانید پا قلب دوم انسان است از این رو محافظت از پا و پوشیدن کفش ایمن و مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. کفش ایمن برای کوهنوردی بسیار ضروری است شما به هیچوجه نمیتوانید با یک کفش معمولی از کوه بالا بروید.
برخی از ویژگیهای کفش کوهنوردی عبارتند از: دوام و مقاومت بالا در برابر شرایط آبوهوایی و مسیرهای صعب العبور، زیرهی سخت و مقاوم در برابر انواع سنگها، دوام در برابر بریدگی و خراشیدگی، رویه کفش باید راحت و مقاوم باشد، کفش کوهنوردی معمولا کمی بالاتر از مچ پا میباشد بدین ترتیب از پیچ خوردگی مچ پا محافظت میکند. کفش کوهنوردی باید به صورت طبی باشد. عدم استفاده از کفش مناسب کوهنوردی موجب آسیب دیدگی پا و کمر میشود.
کولهپشتی، باتوم و زیرانداز از اقلام ضروری کوهنوردی برای مبتدیان میباشد هریک از این ابزار ویژگیهایی دارند که عبارتند از: کولهپشتی مناسب کوهنوردی باید گنجایش مناسبی داشته باشد به طوری که کوهنورد در طول کوهنوردی دچار مشکل نشود. برزنت و نایلون روکشدار بهترین جنس برای کولهپشتی کوهنوردی میباشند.
کولهپشتی باید وزنی متناسب با قد و قدرتبدنی شما داشته باشد و در حین کوهنوردی شما را آزار ندهد. باتوم یک ابزار ضروری برای کوهنوردی میباشد شما میتوانید در طول مسیر به آن تکیه کنید. بدینترتیب به پاها، کمر و زانو فشار کمتری وارد میشود. در واقع باتوم به شما کمک میکند مسیرهای سخت و پر از سنگ را راحتتر بالا روید. زیرانداز کوهنوردی باید از جنس ضد آب و عایق باشد. بدینترتیب به هنگام استراحت سرمای زمین به بدن شما نفوذ نمیکند.
در کوهنوردی برای مبتدیان علاوه بر لوازمی که ذکر شد لوازم دیگری نیز مورد نیاز است که عبارتند از: کیسهخواب، چنانچه کوهنوردی شما دو یا چند روزه باشد باید این وسیله را همراه داشته باشید. بهتر است کیسهخواب شما از جنس الیاف مصنوعی و پر باشد. عینک، به هنگام کوهنوردی باید از پوست و چشمهای خود در برابر نور شدید آفتاب محافظت کرد.
عینک کوهنوردی باید از مقاومت بالایی در برابر سرما و گرما برخوردار باشد. تغذیه، آب یکی از ضروریترین لوازمی است که باید کوهنورد داشته باشد بهتر است علاوه بر خریدن بطریهای آب معدنی با خود قمقمهی آب داشته باشید. کنسرو لوبیا و تنماهی، بیسکویت و چای برای تغذیه در کوهنوردی مناسب هستند. وسایل بهداشتی، باید در کوهنوردی مسواک، حوله، کرم ضدآفتاب، کرم ضدنیش حشرات و … را همراه داشته باشید.
زمان در کوهنوردی برای مبتدیان اهمیت بالایی دارد. بهترین فصل برای کوهنوردی تابستان، بهار و اوایل پاییز میباشد. در این زمان شرایط آب و هوایی پایدار است. برف، بارندگی و باد شدید وجود ندارد. بدینترتیب صعود به قلهی کوه راحت تر صورت میگیرد. با این وجود کوهنوردهای حرفهای در هر فصلی میتوانند اقدام به صعود کنند. در واقع کوهنوردی در فصول سرد سال نیز جذابیتهای زیادی دارد.
بهترین ساعت برای آغاز کوهنوردی ابتدای صبح است. به خصوص در کوهنوردیهای یک روزه سعی کنید قبل از تاریک شدن هوا به مبدا برگردید. معمولا کوهنوردهای حرفهای معتقدند بهترین ساعت بازگشت به مبدا 2 بعدازظهر میباشد.
سخن آخر
کوهنوردی برای مبتدیان از جذابیت بالایی برخوردار است. شما بعد از صعود به قله میتوانید از بالاترین نقطه ی زمین به پایین و طبیعت نگاه کنید. رسیدن به قلهی کوه بسیار لذت بخش میباشد. اما به این نکته توجه کنید که برای کوهنوردی فقط علاقه کافی نیست.
رعایت اصول و قواعد کوهنوردی اهمیت زیادی دارد. برخی از نکاتی که یک کوهنورد مبتدی باید به آن توجه کند عبارتند از: قبل از شروع به صعود دربارهی سفر به طور کامل تحقیق کنید. باید آمادگی جسمی و ذهنی داشته باشید. تغذیه ی مناسب و آب کافی داشته باشید. یک کولهپشتی و کفش مناسب تهیه کنید. حتما از یک راهنما استفاده کنید. قبل از صعود در رابطه با وضعیت آبوهوا تحقیق کنید.
هواشناسی کوهستان؛ مهارتی برای کوهنوردی ایمن هواشناسی کوهستان و کوهنوردی پیوند عمیقی باهم دارند، زیرا…
Denounce with righteous indignation and dislike men who are beguiled
and demoralized by the charms pleasure moment so blinded desire that
they cannot foresee the pain and trouble.