نحوه‌ی شست و شوی کوله پشتی کوهنوردی

کوله کوهنوردی یک کالای بادوام است که با نگهداری خوب دیگر نیازی نیست هر سال آن را تعویض کنید. یک کوله خوب در حالت نرمال، باید چندین سال همراه سفرها و کوهنوردی‌های شما باشد. به همین دلیل برای کوهنوردان و کوله‌گردها، کوله پشتی یک سرمایه به حساب می‌آید. هرچقدر تلاش کنید تا کوله کوهنوردی کثیف نشود، اما همیشه تعریق بدن، گرد و خاک، لک‌های ریز و درشت، دیر یا زود به آن می‌چسبد و اگر سریع تمیز نشود، از عمرش می‌کاهد.

اما کوله پشتی کوهنوردی مانند لباس قابل شست و شو نیست و  نیاز به رعایت اصول خاصی دارد. برای آشنایی با نحوه‌ی صحیح شستن و خشک کردن کوله پشتی، در ادامه همراه با سیاه کمان باشید. اگر هنوز کوله کوهنوردی دلخواه خود را پیدا نکرده‌اید، حتماً یک سری به کوله های کوهنوردی سیاه کمان بزنید.

 

چه زمانی کوله کوهنوردی نیاز به شست و شو دارد؟

بهترین زمان برای شستن کوله، بعد از تمام شدن برنامه است. انتظار نداریم بلافاصله بعد از سفر یا کوهنوردی، قبل از تعویض لباس، به سراغ شستن کوله کوهنوردی بروید! اما باید بدانید پاک کردن کثیفی و لکه‌ها هنوز زمانی که تازه هستند، به مراتب راحت‌تر است. بنابراین تمیزکاری را پشت گوش نیندازید.

چک کردن زیپ‌ها و تمیز کاری لکه‌‎های کثیف، باعث افزایش طول عمر کوله کوهنوردی می‌شود. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت شست‌ و شوهای ملایم بعد از هر استفاده بسیار کاربردی‌تر از یک شست و شوی کامل بعد از هر فصل است. به طور کلی تداوم در تمیزکاری نتیجه بهتری دارد.

کوله کوهنوردی

قبل از شستن کوله کوهنوردی باید به چه نکاتی توجه کنید؟

قبل از شروع شست‌ و شو به دنبال راهکارهایی باشید که تولید کننده کوله کوهنوردی عرضه کرده است. معمولاً کمپانی و شرکت‌های معتبر، تگ شست و شو دارند که همراه کوله است. پس بهتر است قبل از هرچیزی، تلاش کنید راهکارهای اصولی که به صورت تخصصی برای کوله‌ پشتی‌تان ارائه شده است را انجام دهید.

معمولاً خیلی از شرکت‌ها ژل‌های مخصوص شست و شو را به صورت تخصصی ارئه می‌دهند تا از مواد شیمایی متفرقه استفاده نکنید.  گاهی اوقات توصیه می‌شود به صورت کامل کوله کوهنوردی را در آب غوطه‌ور کنید و گاهی اوقات از شما می‌خواهند جداً از این کار پرهیز کنید! به همین دلیل است که قبل از هرکاری اول باید به نوع کوله کوهنوردی خود توجه کنید.

اگر کوله کوهنوردی شما تگ شستشو ندارد، اصلاً مشکلی نیست! راهکارهای زیادی برای شستن وجود دارد که با توجه به یک سری نکات می‌توانید آن را عملی کنید.

یکی از این موارد، توجه به نوع و جنس کوله کوهنوردی می‌باشد. اکثر کوله‌های موجود در بازار دارای جنس های بزرنتی یا پلی استری می باشند. البته نمونه‌های قدیمی دارای پوشش نایلونی هم هستند که خاصیت آب گریزی دارند. هرکدام ازاین جنس‌ها، مزیت‌ها و ویژگی‌های خاص خود را دارند، که در نوع شستشو هم تأثیرگذار است.

شست وشوی عمیق یا سطحی؛ فرقی ندارد! به سه مورد زیر برای شروع نیاز دارید:

شستن کوله کوهنوردی

نحوه‌ی شست و شوی سریع کوله کوهنوردی

به این نکته اشاره کردیم شست و شوهای سریع بعد از هربار استفاده، به مراتب بهتر از شست‌ و شوهای دیر مدت اما عمیق است. پس بهترین کار این است بعد از هربار کوهنوردی طبق مراحل زیر اقدام به تمیز کردن کوله کنید:

تمام کوله پشتی را خالی کنید. حتی گرد و خاک نباید داخل کوله باقی مانده باشد. برای اینکه مطمئن شوید به بهترین شکل این اتفاق افتاده است، کوله را سر و ته کنید و چندبار بتکانید تا هرچه در جیب‌ها و فضای داخلی آن است، تخلیه شود.

حالا وقت استفاده از اسفنج است. به خوبی داخل کوله را با اسفنج گردگیری کنید. اگر لک خاصی نمی‌بینید نیازی نیست از آب و صابون استفاده کنید.

برای قسمت‌های بیرونی، اسفنج یا پارچه را به همراه مواد شوینده استفاده کنید. اما یادتان باشد زیاده‌روی نکنید، کافیست گرد و غبار و لک‌ها پاک شود.

اگر کثیفی کوله به حدی بود که از مواد شوینده بیشتر استفاده کردید، حتماً در مرحله‌ی آخر آن را با آب سرد آبکشی کنید تا به طور کامل مواد شوینده پاک شود. باقی ماندن آنها باعث خرابی کوله می‌گردد؛ پس حتماً آبکشی را درست انجام دهید.

نحوه‌ی شستن کوله پشتی به صورت دستی

اگر مدت زمان زیادی کوله خودتان را تمیز نکردید، پس حتماً نیاز به شستن اساسی دارد. برای اینکار اولین قدم خالی کردن تمام جیب‌ها است. بهتر است حتی داخل آن را جاروبرقی بکشید تا کوچک‌ترین ذرات گرد و غبار از آن خارج شود.

قدم بعدی جدا کردن بند شانه‌ای است. البته اگر کوله پشتی شما این قابلیت را دارد آن ها را جدا کنید؛ سعی کنید با پارچه و صابون و با ملایمت تمیزش کنید. برای آبکشی از چنگ زدن یا فشار بیش از حد بپرهیزید. کافیست آن را زیر آب روان بگذارید تا به آرامی مواد شوینده شسته شود.

حالا وقت آن است در وان یا لگن بزرگ، تا ارتفاع 20 سانتی‌متر آب ولرم بریزید. (هیچوقت از آب داغ استفاده نکنید.) کوله را در آب قوطه‌ور و به آرامی شروع به شستن قسمت‌های بیرونی کنید. معمولاً قسمت‌های بیرونی کثیفی بیشتری دارند؛ پس حتماً از مواد شوینده استفاده کنید. برای جیب‌ها و فضای داخلی، ملایمت بیشتری به خرج دهید، زیرا جنس پارچه‌های داخلی همیشه مقاومت کمتری نسبت به لایه‌ی بیرونی دارد. برای جیب‌های توری فقط با دست به آرامی شست‌ و شو دهید.

برای آب کشی، تمام آب‌ لگن را خالی و دوباره با آب سرد پر کنید و شروع کنید به آب کشیدن. نیازی نیست مثل لباس آن را بچلانید! با تعویض مکرر آب لگن، بعد از دوبار آبکشی، می‌توانید به نتیجه مطلوب برسید. یادتان باشد از مواد شوینده، خیلی کم استفاده کنید تا در آبکشی دچار مشکل نشوید. اما در هر صورت تا تمام مواد شوینده پاک نشده است؛ دست از آبکشی برندارید!

ماشین لباس شویی؛ قاتل کوله کوهنوردی!

کوله‌های کوهنوردی با کوله‌های روزمره بسیار متفاوت هستند. مراحل شست‌وشوی آنها نیز باهم فرق دارد. هیچگاه از ماشین لباس‌شویی برای شستن کوله کوهنوردی استفاده نکنید. چه ماشین لباس‌شویی درب جلویی داشته باشد، چه از بالا باز شود، یک خراب کننده اساسی در این مورد به حساب می‌‎آید. فقط در یک صورت از ماشین لباس شویی استفاده کنید. آن هم زمانی است که تولیدکننده خودش به این کار توصیه کرده باشد. در غیر اینصورت برای همیشه فکر شست و شوی راحت با ماشین را از ذهنتان بیرون کنید.

اگر تمیز کردن‌ بعد از هر برنامه و استفاده از کوله، مثل یک عذاب می‌ماند؛ بهتر است از کاور کوله استفاده کنید تا درصد زیادی از آلودگی‌ها توسط کاور به کوله پشتی اثابت نکند. از این طریق می‌‎توانید به صورت فصلی یک شست و شوی کلی داشته باشید.

چگونه کوله پشتی کوهنوردی را خشک کنیم؟

بعد از آبکشی، نوبت به خشک کردن است. به هیچ وجه از خشک کن، حتی با دور کند استفاده نکنید. گرمای خشک کن می تواند به پارچه بسته آسیب برساند، زیپ‌ها را منحرف کند و پوشش پلی اورتان را ذوب کند. بنابراین بهترین گزینه استفاده از هوای باز و در سایه است. بعضی افراد به اشتباه فکر می‌کنند؛ نور آفتاب به دلیل گرمای زیاد، راه مناسبی برای خشک کردن کوله کوهنوردی است. اما این یک اشتباه بزرگ محسوب می‌شود، زیرا تابش نور ماوراء بنفش می‌تواند پارچه را تخریب کند؛ پس تمام جیب‌های کوله کوهنوردی را باز کنید، آن را به صورت وارونه در فضای باز و حتماً در مکان سایه قرار دهید تا به مرور خشک شود.

نحوه از بین بردن بوی نامطبوع داخل کوله کوهنوردی

شاید در بعضی مواقع، کوله کوهنوردی شما کثیف نباشد، اما بوی نامطبوع گرفته باشد. در این صورت شست‌ و شو راه حل مناسبی نخواهد بود. برای از بین بردن بوی بد، اول از هر چیزی تمام کوله پشتی را خالی و مهم‌تر از همه، عامل ایجاد بو را سر به نیست کنید! اول به مدت یک روز آن را در هوای آزاد و در سایه قرار دهید، تا جای ممکن جریان هوا ایجاد شود. اگر نیاز می‌بینید لکه گیری هم کنید. برای رفع بوی بد، روزنامه را آغشته به عصاره وانیل کنید و به مدت یک هفته در کوله قرار دهید. بعد از هفت روز، یادتان نرود روزنامه را خارج کنید.

روش دیگر، استفاده از خوشبو کننده‎‌های خشک و جامد است. یک ورق از آن‌ها را در کوله قرار دهید تا بوی بد از بین برود.

اگر این دو مورد جواب نداد، شاید بهتر باشد تمیز کردن‌های بعد از هر برنامه را جدی‌تر بگیرید تا کار به اینجا نکشد!

کلام آخر!

حتماً می‌دانید کوله پشتی کوهنوردی؛ خانه کوله‌گردها به حساب می‌آید؛ پس یک سرمایه مهم محسوب می‌شود. بهتر است برای حفظ این سرمایه تمام تلاشتان را به کار ببرید. بهترین روش تمیز کردن، بعد از هربار استفاده است که مانع از نفوذ کثیفی بیشتر می‌شود و در زمان کمتری انجام می‌گیرد. اما اگر هر چند مدت یکبار، در صورت بروز آلودگی و کثیفی بیشتر، نیاز به تمیزکاری عمیق دارید؛ مراحل بالا را به خوبی انجام دهید تا عمر کوله کوهنوردیتان را زیاد کنید.

در آخر امیدواریم با خرید کوله پشتی مناسب و حفظ اصول نگهداری آن، سال‌های زیادی در کنارهم به ماجراجویی بپردازید.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:
مروری بر مطالب ذکر شده

خلاصه بلاگ نحوه شست و شوی کوله پشتی

کوله کوهنوردی کالای بادوامی است که نگهداری صحیح آن، باعث افزایش طول عمرش می‌شود. یکی از کارهای مهمی که در حفظ کوله پشتی، نقش بسزایی دارد، شست و شوی صحیح آن می‌باشد.

اول باید تشخیص دهید چه زمانی کوله کوهنوردی، نیاز به شستن دارد. یادتان باشد شست و شوی زیاد و نا به جا، به مرور نه تنها باعث افزایش عمر کوله نمی‌شود، بلکه عامل تخریب کننده‌ی آن نیز به شمار می‌رود.

پس در قدم اول سعی کنید بعد از اجرای هر برنامه، زمانی که هنوز کثیفی و لک‌ها بر روی کوله خشک نشده‌اند، اقدام به تمیزکاری سطحی کنید. شستن سطحی نیازی ندارد تمام کوله پشتی مورد تمیزکاری قرار گیرد. کافی است محل کثیفی را با آب و اسفنج تمیز کنید. البته قبل از اینکار، مطمئن شده باشید، تمام گرد و غبار را از کوله پاک کرده باشید.

نکته: اگر زمانی که کوله کوهنوردی گرد و خاک دارد، پارچه خیس روی آن بکشید، بیشتر باعث کثیفی و لک می‌شوید.

برای پاک کردن خاک‌ها، کوله را سر و ته کنید تا همه چیز خوب تخلیه شود، حتی می‌توانید در داخل کوله جارو برقی با دور کند بکشید تا حتی ذرات ریز را جمع کند.

اما اگر تمیز کردن مداوم را پشت گوش انداختید و با کثیفی بزرگ کوله کوهنوردی مواجه شده‌اید؛ وقت آن است یک شست و شوی عمیق انجام دهید. مهم‌ترین نکته این است به هیچ وجه از ماشین لباس شویی استفاده نکنید!

اگر وان دارید که چه بهتر، اگر نه هم، ایرادی ندارد، یک لگن را با آب ولرم پر کنید، کوله را در آن غوطه ور کنید تا خیس بخورد و بعد سعی کنید آرام، بدون اینکه ساییدگی برای پارچه به وجود بیاورید، محل کثیفی و لک را بشورید. تا جای ممکن تلاش کنید تا از تمیزکننده‌های شیمیایی استفاده نکنید. بهترین کار استفاده از محلول‌های مناسب و مخصوص، تمیز کردن کوله پشتی است. اما در صورت موجود نبودن آن، حداقل سعی کنید پودر ماشین لباس شویی و نظیر آن را استفاده نکنید یا خیلی کم فقط در حد رفع لک‌ها باشد.

برای آبکشی کوله، آن را زیر آب روان بگیرید تا تمام کف یا شوینده پاک شود. اگر مواد شیمیایی بر روی کوله باقی مانده باشد، باعث از بین رفت بافت پارچه می‌شود.

یکی از موارد دیگری که گاهی اوقات با آن مواجه می‌شوید، بوی نامطبوع کوله است. ممکن است کوله تمیز باشد اما بوی خوبی نداشته باشد. در این موقع شست و شوی یک عمل اضافه است. بهتر است تمام وسایل کوله را خارج کنید، آن را سر و ته در سایه، در هوای آزاد قرار دهید. جریان هوا تا حد زیادی از عطر و بوی کوله می‌کاهد.

قدم بعدی، چند برگه روزنامه یا کاغذ باطله را به عصاره وانیل آغشته کنید و در کوله بگذارید تا چن روز باقی بماند. اما حتما یادتان باشد بعد از چند روز، آنها را خارج کنید و نگذارید طولانی مدت آنجا بماند.

انجام همین چند مورد ساده و کوچک، می‌تواند سالها بر عمر کوله کوهنوردی شما اضافه کند. همیشه یادتان باشد تداوم در تمیز کردن کوله، ساده‌تر از شستن‌های فصلی و دیر به دیر است.

بلاگ مرتبط
تصویر خدمات

راهنمای کامل تعمیر، نگهداری و تمیز کردن چادر کوهنوردی

با رعایت کردن یک سری اصول، شما به راحتی می‌توانید بر طول عمر چادر کوهنوردی خود اضافه کنید، تا سال‌های زیادی از آن به خوبی استفاده کنید. این امر میسر نمی‌شود مگر با صرف زمان کمی برای نگهداری و تعمیر چادر، در حین اجرای برنامه و بعد از اتمام استفاده از آن. درست است که چادر کوهنوردی انواع مختلفی دارد، اما اصول نگهداری و مراقبت از آن تا حد زیادی یکسان است.

ادامه مطلب

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط