
جنگل ابر شاهرود؛ ملاقات زمین با آسمان
شنیدن واژه جنگل ابر، کمی بهت و حیرت به همراه دارد. مگر میشود ابرها جنگلی تشکیل دهند؟! در جواب باید بگوییم بله؛ نمونه بارز آن جنگل ابر شاهرود که حتی به ثبت جهانی یونسکو نیز رسیده است. شاهرود مرز بین گلستان و سمنان میباشد. حقیقتاً اگر بگوییم ایران، سراسر پر از زیبایی وصف ناپذیر است؛ بیراه نگفتیم. حتماً میدانید استان گلستان سرسبز است و سمنان خشک و بیابانی، بنابراین روستای ابر شاهرود، تلاقی مرز بین جنگل و کویر میباشد.
اگر یادتان باشد روستای اوپرت، مرز بین سمنان و مازندران بوده است. اما اینبار به طرف دیگر مرز سمنان میپردازیم. جایی که ابرها، راهی برای فرار ندارند!

جنگل ابر کجاست؟
جنگل ابر در منطقه البرز شرقی، در شهرستان شاهرود، در بخش بسطام واقع شده است و در حالت تقریبی مرز بین سمنان و گلستان را تشکیل میدهد.
این روزها با وجود برنامههای مسیریابی، شاید آدرس دادن کمی عجیب به نظر برسد. اما آشنا شدن با نام شهرها، خارج از لطف نیست. برای رسیدن به جنگل ابر شاهرود؛ میبایست بعد از رسیدن به شاهرود به سمت بسطام حرکت کنید، سپس در 35 کیلومتری بعد از پلیس راه، مسیر جاده شاهرود-آزادشهر را در پیش گیرید تا به روستای ابر برسید.
جنگل ابر، با قدمتی نزدیک به دوره سوم زمین شناسی
جنگل ابر، به دلیل اینکه جنگلی پر از درختانی است با ابر محاصره شده، به این عنوان معروف شده است. درختانی که این جنگل را تشکیل میدهند، باقی مانده جنگلهای هیرکانی با گونههای گیاهی و جانوری متفاوت هستند. این جنگل 35 هزار هکتار وسعت دارد که در ادامهی جنگلهای شمال کشور در استان مازندران و گیلان محسوب میشود. به غیر از 7% ایران، دیگر اثری از جنگلهای هیرکانی نیست.
حتماً میدانید جنگلهای هیرکانی به عنوان موزه طبیعی یاد میشوند. آنها از زمان عصریخبندان سالم ماندند و بعد از آن دوباره گسترش پیدا کردند و حالا به عنوان گنجی ارزشمند در کنار ما هستند.
معرفی گونههای گیاهی و جانوری جنگل ابر شاهرود
قرارگیری جنگل ابر در میان دو اقلیم خشک و نیمهخشک و مرطوب و نیمهمرطوب باعث ایجاد تنوع گیاهی و جانوری شگفتانگیزی در این منطقه شده است. از درختان این منطقه میتوان به بلوط، توسکا، شیردار، افرا و آزاد اشاره کرد. اما در ارتفاعات بالاتر امکان یافتن نمونههایی از گیاهان چوبک، شبدر و آویشن نیز ممکن است.
در مورد گونه جانوران میتوانیم اسبهای وحشی، گرگ، خوک، پلنگ، خرس قهوهای، شغال، روباه، خرگوش و آهو را نام ببریم. البته فکر نکنید این جنگل از گونه پرندگان بینصیب مانده است؛ قرقاول، کبک، بلدرچین، کبوتر جنگلی، عقاب، کرکس، شاهین و فاخته به خوبی جایگاه خود را در جنگل ابر شاهرود حفظ کردهاند.

تفریحات جنگل ابر شاهرود
شاید از خودتان بپرسید، چرا باید به جنگل ابر شاهرود بروید. اگر جاذبهی طبیعی کمنظیر جنگل برای شما کافی نیست، پس بهتر است به تفریحات سالم و جذاب روی بیاورید.
اگر در حال مطالعه این بلاگ در سایت سیاه کمان هستید؛ یعنی یکی از طرفداران سرسخت کوهنوردی محسوب میشوید. بنابراین خبر خوب برای شما، امکان کوهنوردی و جنگل نوردی در جنگل ابر خواهد بود. تازه اگر تجهیزات مناسبی دارید، میتوانید دوچرخه سواری نیز انجام دهید.
لوازم مورد نیاز برای دوچرخه سواری کوهستان: دوچرخه کوهستان، کلاه ایمنی، عینک آفتابی، دستکش دوچرخه سواری، بارانی و سایر ملزومات شخصی

عکاسی و تماشای گونههای مختلف گیاهی و جانوری در جنگل ابر شاهرود، برای عکاسان یک تفریح ناب به حساب میآید. تصور کنید در جنگل ساعتها منتظر بشینید تا قرقاول و عقاب را ببینید و آن لحظات را ثبت کنید. اگر عکاس حرفهای حیات وحش نیستید؛ بنظرمان عکاسی از خرس قهوهای را در برنامهی خود قرار ندهید!
در فاصله 12 کیلومتری جنگل ابر، روستای ابر واقع شده است که همیشه پذیرای مسافران و گردشگران جنگل میباشد و به همین دلیل هم معروف است. این روستا برخلاف جنگل، در میان دشتی وسیع بیابانی قرار دارد. روستای ابر در ابتدای راه جنگل نوردی واقع شده و بسیاری از کوهنوردان و جنگل نوردان پیش از حرکت در این روستا استراحت میکنند و سپس راه میافتند.
برای رسیدن به جنگل ابر باید از یسطام گذر کنید. پس اگر وقت کافی دارید، حتماً به آرامگاه شیخ ابوالحسن خرقانی، شاعر و عارف ایرانی در روستای قلعه نو خرقان و مجموعه بایزید بسطامی دانشمند برجسته دوران، سری بزنید و از مکان تاریخی این شهر بازدید کنید.
توصیه میشود در شهر بسطام خریدهای لازم را انجام دهید، زیرا ممکن است در روستای ابر، امکاناتی نظیر شهر موجود نباشد.

دهها آبشار کوچک و بزرگ در جنگل ابر پنهان شده است که هنگام کوهنوردی و جنگل نوردی ممکن است به آنها برخورد کنید. اما مهمترین آنها آبشار شرشر و آلوچال میباشد که خودشان به عنوان یک جاذبه گردشگری محسوب میشوند. خیلی از گردشگران برای تماشای این دو آبشار پا به جنگل ابر میگذراند.
علاوه بر آبشار، چشمههای طبیعی از دل زمینهای جنگل هیرکانی میجوشد و در جاهای مختلفی قرار دارد که آب بسیار گوارایی دارند. یکی از آنها چشمه ترش نام دارد که یکی از بهترین مکانها برای کمپ و اقامت است.
در سمت دیگر مرز جنگل ابر، روستای شیرین آباد در گلستان قرار دارد که با داشتن آب و هوای مطبوع پذیرای شماست. اگر اهل ماجراجویی هستید؛ پیشنهاد میکنیم مسیر 7 کیلومتری از جنگل ابر را پیاده طی کنید تا به گلستان و روستای زیبایش برسید.
در سفر به جنگل ابر شاهرود؛ کجا اقامت کنیم؟
مسئله اقامت همیشه یکی از دغدغههای مهم سفر است، زیرا بسته به نوع سفر و تعداد همراهان میتوانید انتخاب درستی انجام دهید. اقامت در خانههای روستایی در نزدیکی جنگل ابر همیشه یک گزینه روی میز برایتان خواهد بود. اما حقیقتاً چه کسی است که از چادر زدن در دل همچین جنگلی گذر کند؟! کمپ کردن در روستای ابر قطعاً تجربه کم نظیری میشود که تا سالها طعم شیرین آن از خاطرتان نمیرود.
البته برای اینکه بتوانید یک کمپ کامل را برپا کنید، به تجهیزات خاصی نیاز دارید. با کلیک روی زیر تجهیزات مورد نیاز کمپ را از فروشگاه سیاه کمان تهیه کنید:
برای کمپینگ در جنگل ابر به چه تجهیزاتی نیاز است؟
کمپینگ کردن خیلی باصفا است اما به شرطی که با تجهیزات کافی و درست راهی طبیعتگردی شویم. تصور کنید بعد از ساعتها پیادهروی و کوهپیمایی، وقتی به مقصد رسیدید، متوجه شوید چادر را جا گذاشتهاید! برای جلوگیری از این اتفاق ما در بلاگ چک لیست کامل لوازم کمپینگ به صورت جداگانه به این مساله پرداختیم تا حتی کوچکترین چیزی را از قلم نیاندازید.

بهترین زمان سفر به جنگل ابر
اینکه در چه فصلی راهی سفر میشوید، بسیار حائز اهمیت است. مخصوصاً اگر قرار باشد شب را در طبیعت چادر بزنید. مسلماً فصل پاییز و زمستان که سرما به بیشترین حد خود میرسد، کمپ کردن اصلاً گزینه منطقی نخواهد بود. شاید برای پیمایش یک روزه و تماشای منظرهی برگ ریزان پاییزی یا درختان پوشیده شده با برف، گزینهی هیجان انگیزی به نظر برسد اما یادتان باشد شب مانی مسئلهای نیست که با کسی شوخی داشته باشد! یخ زدگی و حمله حیوانات بدیهیترین مشکلاتی است که با آنها مواجه میشوید.
بنابراین پیشنهاد سیاه کمان به شما، اقامت در روزهای نیمه اول سال، یعنی فصل بهار و تابستان میباشد. خصوصاً اواسط بهار که درختان برگهای تازه درآوردهاند و گلهای وحشی سطح زمین را میپوشانند. اردیبهشت و خرداد معتدلترین هوا در بین کل ماههای سال را دارد. اگر برای شما مقدور است، حتماً در این بازه زمانی از جنگل ابر دیدن فرمایید.

نکاتی که قبل از سفر به جنگل ابر باید بدانید:
جنگل ابر، مسیری پیمایشی دارد. بنابراین باید از آمادگی جسمانی خوبی برخوردار باشید تا بتوانید مسیر را طی کنید.
شما در دل جنگل قرار دارید و بعد از روستای ابر دیگر هیچ نوع امکانات رفاهی سر راهتان وجود ندارد، حتی سرویس بهداشتی! پس آمادگی رفتن به دستشویی صحرایی را داشته باشید و تمام تجهیزات و لوازم مورد نیاز را با خودتان بردارید.
قبل از اینکه اقدام به سفر کنید؛ حتماً وضعیت آبوهوای منطقه را چک کنید. اگر بارش در پیش است، از رفتن خودداری کنید، زیرا تمام مسیر لغزنده میشود و امکان بروز حوادث ناگوار افزایش میباید.
همانطور که ذکر کردیم، این جنگل زیست بوم حیوانات وحشی متفاوتی است، پس حتماً در زمان اقامت و شب مانی سعی کنید در مکان مناسبی آتش روشن کنید تا حیوانات نزدیک شما نشوند.
برای اینکه خطرات احتمالی را کاهش دهید، طوری برنامهریزی کنید که قبل از غروب آفتاب به مقصد رسیده و چادر را برپا کرده باشید. برپایی چادر و لوازم اقامت در تاریکی، عملاً کاری بسیار دشواری خواهد بود و وقت بیشتری از شما میگیرد.
اگر اولین بار است به جنگل ابر میروید، حتماً از راهنمای محلی کمک بگیرید. گم شدن در جنگل به سادگی اتفاق میافتد. نسبت به توانایی خود مغرور نشوید و حتماً درخواست کمک کنید. یادتان باشد جان شما بیشتر از غرورتان ارزش دارد!

سفر بیخطر!
مسیر دسترسی به جنگل ابر شاهرود و تفریحات در زمان اقامت را برای شما شرح دادیم و گفتیم چه نکات ایمنی را رعایت کنید تا سفری بیخطر و لذت بخش داشته باشید. با اینحال یادتان باشد شما نیز در قبال طبیعت مسولیتهایی دارید. جمع کردن زباله، خاموش کردن آتش، کمترین چیزی است که باید آنها را انجام دهید. حضور آفرود و موتور سیکلت، آسیب جدی به زیستگاه حیوانات و گونههای گیاهی میزند. از شما خواهش میکنیم از این نوع سفرها در منطقه جنگل ابر، خودداری کنید. بهترین گزینه برای شما کوهنوردی و طبیعتگردی در این جنگل هزاران ساله است.

اوپرت، مرز بین جنگل و کوهستان
از شگفتیهای شمال کشور و مازندران زیاد گفته شده است؛ اینبار نوبت به ییلاق اوپرت (اپرت) میرسد. درهای که مرز بین سمنان و مازندران قرار دارد و جنگل و بیابان را به واسطه کوههای بلند خود از هم جدا کرده است. اوپرت در سالهای اخیر به عنوان اقیانوس ابر مازندران معروف شده است. البته این تنها مکانی نیست که دریای ابر را در پیش چشم بازدیدکنندگان به نمایش میگذارد.
ادامه مطلبخلاصه بلاگ و معرفی جنگل ابر شاهرود
جنگل ابر شاهرود، پدیدهای است کم نظیر که در مرز بین گلستان و سمنان، در روستای ابر، صورت میگیرد. زیبایی بیش از حد این منبع طبیعی، آن را به یک جاذبه گردشگری تبدیل کرده است که بازدیدکنندگان خاص خودش را میطلبد.
لازم به ذکر است که جنگل ابر از جنگلهای هیرکانی ایران محسوب میشود. جنگلهای هیرکانی، موزههای طبیعی هستند. زیرا آنها از زمان عصر یخبندان به جا ماندهاند و منقرض نشدهاند. به همین دلیل میتوان قدمت جنگل ابر، نزدیک به دوره سوم زمین شناسی منسوب کرد.
آدرس جنگل ابر، در شهرستان شاهرود، شهر بسطام واقع شده است. بعد از بسطام، در جاده 35 کیلومتری بعد از پلیس راه، مسیر جاده شاهرود- آزادشهر را ادامه دهید تا به روستای ابر برسید.
از آنجایی که جنگل ابر بین دو اقلیم خشک و مرطوب واقع شده است، پوشش گیاهی و جانوری متنوعی دارد. درختانی مانند توسکا، بلوط، شیردار و افرا اشاره کرد. پوشش جانوری آن شامل گرگ، خوک، پلنگ، خرس قهوهای، آهو، کبک، قرقاول، بلدرچین، شاهین و عقاب نام برد.
در جنگل ابر میتوانید تفریحاتی نظیر کوهپیمایی، دوچرخه سواری در کوهستان را تجربه کنید. عکاسی از طبیعت بکر، بازدید از روستا و آشنایی با فرهنگ بومی منطقه، از جاذبههای فرهنگی جنگل ابر محسوب میشود.
اگر به جنگل ابر شاهرود سفر کردید، باید بدانید دو راه اقامتی پیش روی شماست. یا میتوانید اقامتگاه بومگردی و هتل در نزدیکترین فاصله اجاره کنید، یا تجربه کمپینگ را برای خودتان رقم بزنید. کمپینگ در جنگل از آن دسته تجربیاتی است که هرگز از خاطرتان نخواهد رفت. البته اگر تجهیزات مناسب داشته باشید.
تجهیزاتی که برای کمپینگ در جنگل ابر نیاز دارید، شامل چادر سه فصل، کیسه خواب با دمای کامفورت متعادل، زیرانداز برای کیسه خواب و چادر، کوله پشتی برای قرار دادن وسایل، کفش راحت، ست ظروف، کپسول و سرشعله کوهنوردی، مواد غذایی و آب به همراه داشته باشید.
بهترین زمان سفر به جنگل ابر شاهرود، بهار و تابستان است. زیرا دمای متعادلی دارد. سرسبزی و رویش گلها در بهار به زیبایی منطقه اضافه میکند. زمستان به دلیل سرمای زیاد، اصلا کمپینگ صحیح نیست. نه تنها دما، بلکه امکان حمله حیوانات وحشی نیز بیشتر است.
بهتر از قبل از شروع پیمایش در مسیر جنگل ابر، آمادگی جسمانی لازم را داشته باشید. اگر تجربه کوهنوردی ندارید، بهتر است کمی در این مورد مطالعه کنید. مثلا برای دستشویی رفتن، هیچ سرویس بهداشتی نیست. در بلاگ حفظ محیط زیست، به مساله سرویس بهداشتی در طبیعت اشاره کردیم که شما میتوانید آن را مطالعه کنید.
چک کردن وضعیت آب و هوا و برنامه ریزی قبل از سفر و پیمایش نه تنها برای جنگل ابر شاهرود، بلکه برای هر کوهنوردیای لازم است. این دو موضوع را باید به حدی جدی بگیرید که به صورت نهادینه در وجودتان دربیاید. تغییرات آب و هوایی در کوهستان و جنگل، به صورت غیرمنتظرهای رخ میدهد و شدت زیادتری نسبت به محیط شهری دارد.
امیدواریم همیشه در سلامت و لذت، برنامههایتان اجرا شود. اما برای محض اطمینان همیشه و هرجا، کیف کمکهای اولیه با خود داشته باشید. از اهمیت این کیف جادویی هیچگاه غافل نشوید.
ارسال دیدگاه لغو پاسخ
پست های مرتبط
هر آنچه که باید از کوه دنا بدانید! | معرفی 3 قله بلند آن
هر آنچه که باید از کوه دنا بدانید! کوه دنا برخلاف باور عموم یک قله…
هواشناسی کوهستان؛ مهارتی برای کوهنوردی ایمن
هواشناسی کوهستان؛ مهارتی برای کوهنوردی ایمن هواشناسی کوهستان و کوهنوردی پیوند عمیقی باهم دارند، زیرا…
راهنمای صعود به قله کرکس از 4 جبهه متفاوت
راهنمای صعود به قله کرکس قله کرکس یکی از مهمترین رشته کوههای بخش مرکزی است…
علم کوه، فنی ترین قله ایران
علم کوه، فنی ترین قله ایران علم کوه قلهای در منطقه تخت سلیمان است که…