چرا چادرهای سه فصل انتخاب بهتری هستند؟

حتماً فکر می‌کنید که نیازی به توضیح ندارد و از اسم آن کاملاً مشخص است؛ چادر سه فصل، چادر کوهنوردی می‌باشد که در سه فصل سال می‌توانید از آن استفاده کنید و چادر چهار فصل نیز قطعاً برای همه‌ی فصول سال طراحی گشته؛ اما از نظر تجربی نیز همین نتیجه را گرفته‌اید؟

اگر تا به الان مفهوم این چادرها را از روی اسمشان درک می‌کردید، امروز وقت آن رسیده که این تصویر گُنگ را فراموش کنید تا مفهوم آن را به صورت کامل، برایتان توضیح دهیم.

چادر‌های 3 فصل از انواع چادر کوهنوردی سبک و قابل حملی هستند که برای پیاده‌روی مناسب می‌باشند.

چادر سه فصل از محبوب‌ترین چادرهای موجود در بین کوهنوردان می‌باشد. چادرهای سه فصل پناهگاه‌های سبک وزنی هستند که باد، باران تا برف‌های اندک را تحمل می‌کنند و با حفظ گرما در هوای سرد و تهویه‌ی عالی در هوای گرم، محیط امن خانه را در طبیعت برای شما فراهم می‌کنند. این چادر‌ها کاملاً ضدآب هستند و در زمان باران و هوای سرد انتخاب خوبی خواهند بود؛ اما در طوفان‌های بزرگ یا برف‌های سنگین بهتر است در هنگام استفاده از آن‌ها احتیاط کنید.

چادر‌های 3 فصل به دنبال ایجاد تعادل بین تهویه‌ی مناسب و قدرت نگهداری گرما هستند. به همین دلیل است که اغلب به صورت چادر دو پوش طراحی می‌گردند. در واقع این چادر‌های کوهنوردی برای هر نوع آب و هوا به غیر از طوفان و برف‌های سنگین مناسب می‌باشند.

همان‌طور که می‌بینید، فصل‌ها نیستند، بلکه محیط است که حکم انتخاب چادر کوهنوردی را صادر می‌کند!

ممکن است شما در فصل بهار نیز قصد صعودی سنگین و چند‌روزه در ارتفاعات داشته باشید که چادر سه فصل دیگر جوابگو نباشد، اینجاست که به چادر چهار فصل نیاز پیدا می‌کنید.

چادر‌های چهار فصل تنها برای طوفان و برف‌های سنگین مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ زیرا توانایی آن را دارند که در آن شرایط خطرناک از شما محافظت کنند. اما اگر در برنامه‌هایتان همچین ریسک‌های بزرگی ندارید، چادر سه فصل می‌تواند همیار همیشگی شما در تمام فصول سال باشد. خصوصاً اگر در مکانی که زمستان‌های معتدل دارد زندگی می‌کنید یا کمپ می‌زنید، یک چادر کوهنوردی سه فصل برایتان انتخاب مناسب‌تری خواهد بود.

نتیجه این که کار اصلی چادرهای چهار فصل حفظ افراد از آب و هوای شدید برفی یا طوفانی می‌باشد؛ اما یک چادر 3 فصل برای کوهنوردی‌های سبک تر و با قابلیت تنفس پذیری بیشتر طراحی می‌شود. بنابراین، تصمیم‌گیری در مورد مناسب بودن چادر برای شما به شرایط برنامه‌های صعودتان بستگی دارد نه به فصل!

چه چیزی چادر سه فصل را از چادر چهار فصل متمایز می‌کند؟

 

در یک کلام قدرت در مقابل تنفس‌پذیری!

بهتر است “چادر 3 فصل” را چادر بکپکینگ یا ترکینگ و “چادر 4 فصل” را چادر صعود‌های سنگین بنامیم. چادرهای سه فصل برای مقاومت در برابر شرایط معمول مرتبط با سفرهای ترکینگ همچون باد، باران، تگرگ‌های سبک طراحی شده‌اند. حتی بسیاری از این مدل‌ها از محافظتی عالی در هوای سرد برخوردار هستند.

چادرهای 4 فصل برای محافظت در موارد خاص آب و هوایی همچون بارش‌های سنگین برفی، وزش باد شدید و… طراحی شده اند. چادر 4 فصل، یک چادر کوهنوردی است که شما را در امان نگه می‌دارد؛ در حالی‌که چادر 3 فصل بسیار سبک تولید شده، تا علاوه بر استحکام و محافظت کافی، به راحتی قابل حمل باشد.

البته چادر 4 فصل برای کسانی که قصد دارند در هوا‌های بسیار چالش‌انگیز  یا برف‌های سنگین به کوهنوردی و برنامه‌های سنگین بپردازند؛ می‌تواند بهترین انتخاب باشد. اما برای کوهنوردانی که برنامه‌های معمول‌تر دارند؛ این چادر کوهنوردی بیش از اندازه سنگین و بزرگ است.

یک نقطه ضعف دیگر چادر چهار فصل، تهویه‌ی بسیار کم آن است که می‌تواند در شرایطی که دمای هوا بالا می‌رود، هوای داخل چادر را به شدت گرم و گرفته کند. در واقع، چادرهای چهار فصل بهترین انتخاب برای صعودهای سنگین و یا سفرهای طولانی در باران و طوفان‌های شدید هستند که داشتن یک پناهگاه امن و ایمن، تبدیل به نیاز ضروری برای ادامه ی حیات می‌گردد.

چرا چادر کوهنوردی چهار فصل همیشه انتخاب عاقلانه‌ای نخواهد بود؟

علاوه بر این‌که چادر کوهنوردی چهار فصل به علت نداشتن تنفس‌پذیری کافی اصلاً مناسب روز‌های گرم سال نیست؛ باید بدانید که هرچه چادر کوهنوردی محکم‌تر باشد، به احتمال زیاد سنگین‌تر خواهد بود.

چادر‌های چهار فصل برای شرایط بسیار شدید آب و هوایی طراحی شده‌اند. اما شاید شما به مکان‌هایی نروید که شرایط فوق‌العاده بد را تجربه کنید. در این صورت، انتخاب چادر 3 فصل، که احتمالاً نه تنها ارزان‌تر بلکه سبک تر هم می‌باشد، بسیار منطقی‌تر است.

چه اندازه چادری برای شما مناسب است؟

واقعیت موجود در اندازه و ابعاد چادر کوهنوردی این است که بسیاری از تولید‌کنندگان در مورد تعداد افرادی که می‌توانند در چادر کوهنوردی راحت بخوابند؛ اغراق می‌کنند. به عنوان مثال، چادر کوهنوردی دو نفره تنها برای دو فرد با اندازه متوسط مناسب است. اما اگر فضای بیشتری می‌خواهید، ممکن است یک چادر سه نفره برای راحتی بیشتر نیاز داشته باشید. اما فراموش نکنید، فضای اضافی به معنای سنگین‌تر شدن چادر است. بنابراین اگر می‌خواهید کوله‌پشتی سبک‌تری حمل کنید؛ باید چادر سبک‌تری نیز انتخاب کنید.

راهنمای خرید چادر کوهنوردی

هنگام خرید چادر، باید عوامل اساسی را در نظر بگیرید تا اطمینان داشته باشید که انتخاب شما متناسب با نیازهای ماجراجویی شما باشد. این شامل موارد زیر می‌گردد:

اندازه و ابعاد یک چادر کوهنوردی

اندازه چادری که انتخاب می‌کنید عموماً به تعداد افرادی که برنامه‌ریزی می‌کنید در چادر بخوابند، تعیین می‌شود.

وزن چادر کوهنوردی

هر چه سبک تر،بهتر! چادر کوهنوردی نیز مانند همه‌ی لوازمی که در سفر‌های بکپکینگ و ترکینگ برای کوله‌پشتی خود انتخاب می کنید؛ باید وزن کمی داشته باشد تا راحت‌تر حمل شود و آسایش سفرتان را تأمین کند. به دنبال یک چادر کوهنوردی سبک وزن باشید اما در عین حال مطمئن شوید همان سطح از راحتی و محافظتی که به آن نیاز دارید را به شما ارائه می‌دهد. زیرا اگر نتوانید یک خواب راحت درون آن داشته باشید، دیگر میلی به حمل آن در طول مسیر‌های طولانی نخواهید داشت.

شرایط آب و هوایی در انتخاب چادر کوهنوردی

همان‌طور که قبلاً گفتیم محیط است که چادر را انتخاب می‌کند! در مورد این‌که کجا می‌روید و شرایطی که با آن روبرو می‌شوید، دقیق فکر کنید. شرایط جوی در انتخاب چادر عامل مهمی است، بنابراین چادر به ویژگی‌هایی نیاز دارد که بتواند باران، باد، سرما و گرما را کنترل کند.

مواد تشکیل دهنده‌ی با کیفیت، توری‌های مناسب و با دوام، متریال ضدآب، مهر و موم صحیح درزهای چادر و … از مواردی هستند که مقاومت و محافظت مورد نیاز شما را تعیین می‌کنند.

طراحی عملکردهای یک چادر کوهنوردی

برخی از ویژگی‌های خاص در طراحی می تواند راحتی، حفاظت و سهولت استفاده از چادر را بهبود بخشد؛ که شامل پنجره‌ها، سایر نقاط تهویه، تنظیمات درب، قلاب‌های آویز و … می‌باشد. طرح‌های متفاوت سایبان نیز می‌تواند آسایش متفاوتی را به شما عرضه کند.

از ویژگی‌های دیگری که حضورش کیفیت چادر را بسیار بالا‌تر می‌برد؛ بندهایی برای حمل چراغ  است. این ویژگی به شما امکان آویز کردن چراغ و پخش کامل نور در کل چادر را می دهد در غیر این صورت نور چراغ به صورت نقطه ای روشنایی دهد که مانع دید کافی می‌شود.

کفی چادر کوهنوردی

جنس کف چادر از اهمیت بالایی برخوردار است و باید با کیفیت و مستحکم باشد اما در اکثر موارد، توصیه می‌کنیم برای محافظت از کف چادر در برابر سایش، یک زیر انداز چادر بخرید! اما فراموش نکنید وقتی صحبت از کمپ زدن در صخره‌های تیز و سنگ می‌شود؛ قرار نیست کاملاً از چادر محافظت کند. پس برای جلوگیری از آسیب به چادر باید باهوش باشید و در مورد محل چادر زدن دقت کنید.

آنچه یک زیر‌انداز انجام می‌دهد جلوگیری از فرسودگی کف چادر است، زیرا با گذر زمان و بدون استفاده از زیر‌انداز کف چادر در پی سال‌ها اصطکاک با زمین نا‌هموار آسیب‌های جدی می‌بیند.

بخاطر بسپارید که کف چادر قابل تعویض نیست، اما زیر‌انداز جایگزین می‌شود. به راحتی می‌توانید زیر‌انداز جدیدی برای چادر خود خریداری کنید که قطعاً بسیار ارزان‌تر از خرید چادر کوهنوردی خواهد بود! بنابراین داشتن زیر‌انداز، عمر چادر کوهنوردی شما را افزایش می‌دهد.

تعداد درب های چادر کوهنوردی

در نمونه‌هایی از چادر کوهنوردی که برای دو نفر طراحی گشته، مدل‌هایی که با دو ورودی تولید شده‌اند؛ راحت‌تر هستند. زیرا شما می‌توانید بدون رساندن آزار به فرد دیگر یا از خواب بیدار کردن شریک چادر خود در آن رفت و آمد کنید. چادرهای گنبدی معمولاً فضای بیشتری برای ورودی فراهم می‌کنند که تفاوت فاحشی در حریم شخصی درون چادر ایجاد می‌کند.

بهای چادر کوهنوردی

این که هر چند وقت یک‌بار قصد سفر به کوهستان یا کمپینگ دارید؛ در این گزینه تأثیر بسزایی دارد. اگر شما می‌خواهید تا چادر کوهنوردی‌تان تا مدت‌های مدیدی همراه شما باشد؛ چادرهای ارزان قیمت و آماتور بازار برایتان مناسب نیست. اگر تجربه سفر با این نمونه‌ها را داشته باشید؛ حتماً دیده‌اید که این چادر‌ها عامل دردسر و تجربه‌های تلخ شده‌اند!

ما شاهد افرادی بوده‌ایم که به دلیل چادر نا‌‌مناسب مجبور به ترک برنامه‌های کوهنوردی و تور‌های کمپینگ شده‌اند. زیرا در بعضی موارد چادر نا‌مناسب فقط یک تجربه‌ی تلخ نیست و می‌تواند زندگی شما را به مخاطره بیاندازد. شکستن میله‌های چادر، پارگی و نفوذ آب به داخل، همگی از عواملی هستند که هیچ کس دوست ندارد در طول سفر تجربه کند. درست است که چادر‌های حرفه‌ای هزینه‌های بالایی دارند اما هزینه برای آن‌ها، سرمایه‌گذاری برای سفرهای مطمئن و جذابی است که در آن خاطرات خوبی خواهید داشت.

راهنمای نگهداری از چادر کوهنوردی

چادر شما در شرایط مختلف از شما محافظت می‌کند. پس بهتر است شما نیز در حفظ و نگهداری آن تمام تلاش خود را انجام دهید. طول عمر چادر شما، تنها به نحوه‌ی مراقبت شما وابسته است.

فراموش نکنید که چادر شما با تمام استقامت و حفاظتش در نهایت از جنس پارچه است و ممکن است در اثر گیر کردن به سنگ یا اشیاء تیز پاره شود. پس میخ‌ها و تیرک‌ها را جدا از چادر نگهداری کنید؛ تا نا‌خواسته باعث آسیب به آن نشوید. بهتر است آن‌ها درون پک‌های جداگانه نگهداری کنید تا گم نشوند و محافظت لازم را داشته باشند.

همان‌طور که پیش‌تر نیز گفتیم برای حفاظت از کف چادر، زیر‌انداز را نیز فراموش نکنید.

و اگر نا‌خواسته هرگونه پارگی به وجود آمد؛ زمانی که آسیب هنوز جزئی است آن را ترمیم کنید تا به آسیب‌های بزرگ‌تری ختم نشود.

پیش از بسته‌بندی چادر کوهنوردی، از خشک بودن آن اطمینان حاصل کنید. اگر مجبور به جمع کردن سریع چادر شدید؛ حتماً در اولین فرصت ممکن آن را باز کنید و اجازه دهید خشک شود؛ زیرا بسته‌بندی چادر در حالی‌که هنوز مرطوب است می‌تواند موجب تولید کپک شود که به نوبه خود موجب از بین رفتن پارچه چادر کوهنوردی خواهد شد. ضمن اینکه بسته‌بندی آن با این حالت، موجب کم شدن مقاومت چادر کوهنوردی شما در مقابل آب و رطوبت خواهد شد.

ظرفیت چادر‌ها مشخص است؛ اما استفاده بیش از اندازه‌ی طرفیت چادر، می‌تواند موجب آسیب به آن شود. پس امنیت این پناهگاه را به مخاطره نیاندازید.

در خصوص استفاده از اجاق گاز و آتش در نزدیکی چادر بسیار احتیاط کنید! زیرا وزش باد ممکن است چادر کوهنوردی شما را گرفتار آتش کند. روشن کردن چراغ با سر شعله درون چادر نیز علاقه به خطر حریق، ریسک خفگی را نیز به وجود می‌آورد.

هنگامی که از کوهنوردی باز می‌گردید؛ باید آلودگی‌های روی سطح چادر را تمیز کنید. خاک، گل، شیره درختان، فضله پرندگان و… به روی چادر می‌چسبند و اگر پاکسازی نشوند موجب آسیب به سطح چادر خواهند شد. پس با یک پارچه مرطوب آن را تمیز کنید.

برای تمیز کردن چادر هیچ‌وقت از برس و مواد شوینده شیمیایی استفاده نکنید. بلافاصله بعد از پایان برنامه چادر را با یک پارچه مرطوب تمیز کنید، پنجره‌ها را باز کنید و اجازه بدهید چادر درهوای تازه خشک بشود.

در روز‌هایی که زندگی‌ها ماشینی و پر از مشغله و دردسر شده اند. کمپینگ و طبیعت‌گردی می‌تواند راهی عالی برای خالی کردن استرس‌های روزمره گردد. خوشبختانه چادر‌هایی طراحی شده‌اند که در اکثر روزهای سال می‌توانند همراه سفر شما گردند. پس اگر کمپینگ و طبیعت‌گردی در فصلی به غیر از تابستان برای شما عجیب است؛ بدون استرس آن را امتحان کنید؛ زیرا ما به شما چادر‌های سه فصل با کیفیتی معرفی می‌کنیم؛ تا کمپینگ و طبیعت‌گردی شما رنگ و بویی دیگر به خود بگیرد. پس، کوله‌پشتی خود را ببندید، چادر خود را برداربد و از خانه بیرون بزنید.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:
مروری بر مطالب ذکر شده

خلاصه راهنمای خرید چادر کوهنوردی

چادر کوهنوردی، از آن دسته کالاهای اساسی است که در انتخاب آن باید نهایت دقت را داشته باشید. زیرا جز کالاهای بادوام محسوب می‌شود و قیمت بالایی دارد به نسبت. پس مانند پوشاک نمی‌شود ساده آن را تعویض نمود. بنابراین بررسی همه جانبه نکات خرید واجب است.

همیشه برای برخی از کوهنوردان این سوال ایجاد می‌شود که چه چادری مناسب فعالیت‌های آنها است و از چه چادری می‌شود در اکثر جاها و برنامه‌ها استفاده کرد. اگر خیلی تخصصی نگاه کنید، هر فعالیت و مکانی چادر خاص خودش را می‌طلبد. اما یکم اگر عام‌تر به قضیه بنگریم، می‌شود گفت چادرهای سه فصل گزینه معقول و مناسبی هستند.

برای بک پکینگ و طبیعتگردی که بدون شک، بهترین گزینه چادرهای 3 فصل هستند. اگر برنامه کمگپینگ در ارتفاعات خیلی بالا را نداشته باشید، حتی در زمستان نیز می‌توانید از نمونه‌های باکیفیت چادرهای سه فصل استفاده کنید.

وقتی می‌گوییم باکیفیت، یعنی فاکتورهای اولیه که شامل ضدآب بودن و داشتن تیرک‌های مقام است، را داشته باشد.

ذکر این نکته ضروری است که چادرهای سه فصلی که از آنها صحبت میکنیم، کاملا تخصصی هستند و با چادرهای مسافرتی که خیلی‌ها از آن استفاده می‌کنند، کاملا فرق دارند. چه از لحاظ اندازه و سایز، چه از نظر کیفیت!

در اینجا به تشریح چادرهای مسافرتی نمی‌پردازیم؛ اما می‌توانیم به معرفی چادر سه فصل تخصصی کوهنوردی و کمپینگ اشاره کنیم.

قبل از انتخاب چادر مناسب، باید بدانید قرار است چند نفر از آن استفاده کنند و در کجا قرار است برپا گردد. اگر صعودهای سنگین دارید و در ارتفاعات بالا می‌روید، حتی در تابستان نیاز است از چادر زمستانی یا 4 فصل بهره ببرید. زیرل کوهستان شوخی ندارد و آب و هوای آن اصلا قابل قیاس با دمای شهر نیست. اما برای صعودهای سبک، می‌شود رو مدل‌های سه فصل، حساب باز کرد.

بعد از انتخاب چادر مناسب فصل، وقت آن است، به کیفیت متریال توجه کنید و در کنارش فاکتور مهم وزن را نیز بررسی کنید. ممکن است چادری را به شما معرفی کنند که مانند یک خانه مستحکم و ایمن باشد، اما اگر وزن و حجم بالایی داشته باشد، عملا برای کوهنوردی و کوله گردی کاربرد ندارد و حملش غیرممکن می‌شود، یا اگر فقط وزن را معیار قرار دهید، ممکن است مقاومت تیرک‌ها دچار مشکل باشد. به همین دلیل وزن  و کیفیت را باید به طور موازی باهم بررسی کنید.

البته برندهای مطرح دنیا، مانند فرینو، سالیوا و… به بهترین شکل توانسته‌اند، چادرهای بسیار مقاوم و در عین حال بسیار سبک تولید کنند که از هیمالیانوردی و کمپینگ را پوشش می‌دهد. اما باید بدانید هزینه‌ی خرید آنها به مراتب بالاتر از مدل‌ها و برندهای دیگر است. اما از لحاظ کیفیت خیالتان حسابی جمع خواهد بود.

البته مدل‌های دیگر از برندهای دیگری نیز هستند که از حق نگذریم واقعا کیفیت بالایی دارند. مانند برند اسنوهاک که چادرهایش هم پارچه‌های مقاوم در برابر خراش و ساییدگی دارد، هم ضد آب است و هم تیرک‌های مقاوم دارد و از همه مهم‌تر، قیمیت بسیار مناسبی دارد. بنابراین شاید یکی از بهترین گزینه‌های خرید برای افرادی که به  دنبال چادر سه فصل هستند باشد.

ما در مجموعه سیاه کمان تلاش کردیم تا مدل‌های مختلف با قیمت‌های متفاوت اما با کیفیت را داشته باشیم تا همه‌ی کوهنوردتن و علاقه مندان به طبیعت بتوانند چادر دلخواهشان را تهیه کنند.

سیاه کمان؛ حامی کوهنوردان !

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط