راهنمای کامل شستشوی کیسه خواب

شستن کیسه خواب کوهنوردی به روش صحیح، حتما به طول عمر آن می‌افزاید. نگهداری از لوازم و تجهیزات کوهنوردی شاید یکی از سخت‌ترین کارها به نظر بیاید. در حالی که برای وسایل خود هزینه زیادی کرده‌اید، مایل هستید همیشه آن‌‌ها را تمیز و مرتب داشته باشید. اما شستشوی هر محصول، نیازمند رعایت اصول و قواعد خاص خودش است. در این بلاگ سیاه کمان؛ با اصول شستن و خشک کردن کیسه خواب آشنا می‌شوید. البته با توجه به جنس کیسه خواب، و شستشو با دست یا ماشین لباس‌شویی راه‌کارهایی مختلفی را ارائه می‌دهیم.

شستن کیسه خواب به صورت کامل یا لکه گیری؟

قبل از اینکه اقدام به شستن کیسه خواب کنید؛ دلیل اصلی این کار را بررسی کنید. تا زمانی که کیسه خواب به طرز غیرمعمولی کثیف نشده است، شما می‌توانید سال‌ها بدون نیاز به شستشوی اساسی از آن استفاده کنید. خیلی از اوقات ممکن است کیسه خواب شما به جای یک شست و شوی کامل، نیازمند پاک سازی موضعی یا به اصطلاح لکه گیری باشد.

یادآوری!

یادتان باشد شستن کیسه خواب در دفعات زیاد به مرور باعث ازبین رفتن متریال داخلی آنها می‌شود و ممکن است ساییدگی و پارگی را نیز به دنبال داشته باشد، که در مجموع تمام این موارد به ضرر شما خواهد بود، پس بهتر است در قدم اول، ابتدا لکه شویی را امتحان کنید.

برای لکه شویی بهتر است آب و صابون را بدون هیچ ماده شوینده شیمیایی دیگری، ترکیب کنید تا به صورت خمیر در بیاید، سپس با یک مسواک نرم، به آرامی شروع به شستن محل لکه نمایید. اگر حتی لکه ظاهری ایجاد نشده است، اما وسواس پاک کردن دارید؛ بهتر است این کار را در قسمت لایه‌ی بیرونی کلاه و یقه دور گردن، جایی که چربی پوست و مو، روی هم انباشته می‌شود، انجام دهید.

برای آبکشی کیسه خواب، با دور نگهداشتن لایه بیرونی از آستر درونی، بدون اینکه مواد داخلی کیسه خواب خیس شود، در کمال احتیاط آن را آبکشی کنید. اگر این کار برایتان دشوار بود، می‌توانید با یک ابر خیس به آرامی این کار را انجام دهید.

قبل از هرگونه اقدام به شستن کیسه خواب؛ به دنبال لیبل طریقه شستشوی کیسه خواب که معمولا توسط شرکت تولید کننده زده می‌شود، باشید و از دستور العمل آن پیروی کنید.

شستن کیسه خواب به صورت کامل

اگر به این نتیجه رسیدید که دیگر لکه گیری، جوابگو نیست و کیسه خوابتان نیاز به یک شست‌وشوی اساسی دارد، قبل از هرگونه اقدام به شستن؛ به دنبال اتیکت و یا لیبل طریقه شستن کیسه خواب، که معمولاً توسط شرکت تولید کننده زده می‌شود، باشید و از دستور‌العمل آن پیروی کنید. البته خیلی از افراد به دلیل دشوار بودن پروسه شستن کیسه خواب ترجیح می‌دهند آن را به مراکز حرفه‌ای شست و شو تحویل دهند.

شستن کیسه خواب و خشک کردن آن در خشک شویی‌های بزرگ صنعتی، احتمالاً بهترین راه خواهد بود؛ اما اگر خودتان مایل به شستن کیسه خواب هستید، قبل از هرچیزی حواستان باشد، وقت کافی برای این کار در نظر بگیرید، زیرا خشک کردن کیسه خواب به تنهایی حداقل 2 تا 3 ساعت زمان می‌برد. 

شستن کیسه خواب پر، نسبت به کیسه خواب‌های الیاف، زمان بیشتری لازم دارد.

شستن کیسه خواب با دست

برای شستن کیسه خواب از صابون‌های بدون آنزیم استفاده کنید. مواد شوینده شیمیایی که برای لباس به کار می‌برید؛ مناسب کیسه خواب نیستند؛ مخصوصاً از نرم کننده و یا ماده سفید کننده، تحت هیچ شرایطی استفاده نکنید.

وان حمام یا لگن را با آب ولرم پر کنید و صابون را با آب مخلوط کنید. حواستان باشد با توجه به حجم کیسه و وزن کیسه خوابتان به مقدار لازم صابون بریزید، هرچقدر میزان کف بیشتر شود، مراحل آبکشی سخت‌تر و طولانی‌تر می‌شود.

کیسه خواب را درون محلول آب و صابون بگذارید، حواستان باشد اگر لایه بیرونی کیسه خواب، جنس ضد آب دارد، آن را وارونه کنید. با حرکات آهسته کیسه خواب را به آرامی درون وان یا لگن حرکت و فشار دهید تا صابون به تمام سطح داخلی و بیرونی کیسه خواب، کشیده شود.

به مدت 20 تا 40 دقیقه کیسه خواب را در درون محلول آب و صابون رها کنید تا خوب خیس بخورد، سپس آب وان یا لگن را تخلیه کنید. بدون اینکه کیسه خواب را بلند کنید، با لوله کردن کیسه خواب، آب را از آن خارج کنید.

سپس دوباره در محفظه، آب پر کنید، کیسه خواب را درونش بگذارید و با حرکت دادن آهسته کیسه خواب به صورت تدریجی آن را آبکشی کنید. آنقدر این مرحله را تکرار کنید تا زمانی که کیسه خواب را لوله می‌کنید برای خروج آب، هیچ حباب صابونی بیرون نزند.

شستن کیسه خواب با ماشین لباس شویی

معمولاً اغلب کیسه خواب‌ها قابل شستشو در ماشین لباس شویی بدون پروانه هستند. (ماشین‌هایی که درب آنها از جلو است، نه بالا) البته اگر فضای ماشین کم باشد، کیسه خواب فضای کافی برای چرخش و تمیز شدن ندارد، بنابراین به حجم داخلی ماشین توجه کنید.

کیسه خواب را درون ماشین، با زیپ نیمه در دور آهسته یا نیمه آهسته قرار دهید. برای اینکه از دمای زیادی استفاده نشود و آب ولرم باشد از گزینه‌های مناسب شست‌وشو استفاده کنید. بازهم از حداقل میزان صابون استفاده کنید تا کف زیادی تولید نشود.

برای جریان بهتر آب و مواد شوینده، توصیه می‌‌شود دو عدد توپ تنیس نیز همراه کیسه خواب در ماشین لباس شویی قرار دهید. اگر احساس کردید بعد از آبکشی همچنان کف باقی است، یکبار دیگر مرحله آبکشی را تکرار کنید. در ماشین لباس‌شویی‌های جدید آپشن آبکشی وجود دارد، اما اگر همچین گزینه‌ای نبود، می‌توانید همین مراحل را بدون ریختن صابون از سر بگیرید.

خشک کردن کیسه خواب

پس از انجام آبکشی، ممکن است کیسه خواب شما هنوز نیاز به خشک کردن داشته باشد، حتماً به گرمای ماشین لباس‌شویی دقت کنید. گرمای ماشین حالت‌های مختلفی دارد، پس حتماً حواستان باشد تا با دمای زیاد باعث ذوب شدن الیاف درونی یا حتی پارچه کیسه خواب، نشود. می‌توانید بر روی حالت Delicate  و یا Wool قرار دهید که معمولا دمای پایین‌تر از 30 دجه سانتیگراد دارند.

پس از آن نیز کیسه خواب را به دور از تابش مستقیم نور خورشید، در هوای آزاد قرار دهید، تا کاملا خشک شود. اگر کیسه خوابتان در اثر خیسی وزن بیشتری پیدا کرده است، اصلا آن را آویزان نکنید، زیرا امکان جا به جایی الیاف و یا پر درونی وجود دارد. آن را با احتیاط بر روی سطح صاف پهن کنید تا به طور کامل رطوبتش از بین برود.

در آخر ممکن است شما احساس کنید سطح کیسه خواب خشک شده است، اما بهتر است برای اطمینان از خشک بودن سطح داخلی، چند روز آن را در مکان گرم، جایی که هوا هم جریان داشته باشد پهن کنید تا تمامی رطوبت آن گرفته شود. هر از چند گاهی هم تکانی به کیسه خواب بدهید، تا از جمع نشدن الیاف یا پر در یک نقطه خیالتان راحت شود.

هر وقت به نظرتان پف دوباره کیسه خواب برگشت و پرها به راحتی درون آن جابه جا می‌شوند، حالا می‌شود گفت که کامل خشک شده است. یادتان باشد اگر کیسه خواب سبکی دارد و در شرایط هوای گرم و در خاته مشغول به خشک کردن آن هستید، در حدود یک تا 10 روز طول می‌کشد تا به نتیجه دلخواه برسید. در همین شرایط، یک کیسه خواب سنگین حدود دو هفته تمام زمان می‌برد. اگر لایه رویی ضدآب است، بهتر است آن را پشت و رو کنید.

راهکارهای صحیح نگهداری از کیسه خواب

تمیز و خشک نگهداشتن، اولین نکته حیاتی سلامت کیسه خواب محسوب می‌شود؛ بنابراین سعی کنید با بدن تمیز وارد کیسه خواب شوید، زیرا کثیفی به مرور بر کیفیت کیسه خواب تأثیر منفی می‌گذارد.

استفاده از زیراندار کیسه خواب را در اولویت قرار دهید، مخصوصاً اگر در خارج از چادر قصد خوابیدن دارید. هیچگاه کیسه خواب را در تماس مستقیم با زمین قرار ندهید. زیرا ممکن است در اثر برخورد با چوب و سنگ‌های تیز، دچار سایش و پارگی شود.

این روزها ملحفه‌های مخصوص استفاده در کیسه خواب به راحتی در دسترس است. با تهیه کردن آن، علاوه بر اینکه حفظ دمای بیشتری صورت می‌گیرد، امکان تمیزی و شستشو نیز با سهولت زیادی وجود دارد. بعد از هر برنامه، کافیست ملحفه را فقط بشویید.

در موقع باز و بسته کردن زیپ، ملایمت به خرج دهید. پارگی زیپ کیسه خواب، مسئله کوچکی نخواهد بود؛ بنابراین، مراقب باشید تا با یک حرکت نابه جا، یک تجربه تلخ باقی نماند.

حتماً بعد از استفاده از کیسه خواب آن را در هوای باز بگذراید تا تمام رطوبت آن خشک شود. می‌توانید برای این کار از چادرتان کمک بگیرید! به آرامی آن را در سقف پهن کنید تا هوا بخورد. البته حواستان باشد در معرض تابش مستقیم آفتاب طولانی مدت قرار نگیرید و شدت تابش نیز ملایم باشد.

زمانی که از کیسه خوابتان استفاده نمی‌کنید، توصیه می‌شود آن را بر روی چوب لباسی آویزان کنید. این کار برای کیسه خواب‌های پر بهترین گزینه است، زیرا هرچقدر کمتر فشرده شوند، بر کیفیت و طول عمر آنها اضافه می‌شود.

اگر کیسه خوابتان خیس است، اصلاً آن را فشرده نکنید. (در کیف حمل نگهداری نکنید) چون فشرده سازی در زمان خیس بودن، به الیاف کیسه خواب آسیب می‌رساند، مخصوصاً اگر کیسه خواب از جنس پر باشد.

اگر کیسه خوابتان از پر است، توصیه می‌کنیک حتما از مایع ضد آب کننده Nikwax استفاده کنید، تا علاوه بر مقاومت در برابر نفوذ آب، به عمر کیسه خوابتان اضافه کنید. این کار یک لایه‌ی محافظتی برای کیسه خواب به حساب می‌آید. 

راهکارهای صحیح نگهداری از کیسه خواب به طور خلاصه:

 

سخن آخر

به طور کلی کیسه خواب‌ها جز تجهیزات گران قیمت و هزینه بری هستند که عمر طولانی دارند. اما با نگهداری در شرایط نامناسب نیاز به شست‌وشو پیدا می‌‎کنند که این امر علاوه بر اینکه زمان‌بر و دشوار است، بر طول عمر کیسه خواب نیز تأثیر منفی دارد. پس سعی کنید در تمیز نگه‌داشتن آن واقعاً کوشا باشید؛ اما تحت هر شرایطی نیاز به شست‎شو بود، با حوصله به مواردی که در این بلاگ اشاره کردیم، دقت کنید و بعد دست به کار شوید.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:
مروری بر مطالب ذکر شده

خلاصه بلاگ راهنمای شست و شوی کیسه خواب

تمیز کردن کیسه خواب همیشه دغدغه کوهنوردان و افراد اهل کمپینگ است. از آنجایی که کیسه خواب یک کالای بادوام محسوب می‌شود، پس نگهداری از آن واقعا در جایگاه ویژه‌ای قرار دارد.  اما این بدان معنی نیست که باید بعد از هربار استفاده آن را بشوریم. برای تمیز کردن راه‌های متنوعی وجود دارد.

قبل از هرچیز به صورت موضعی لکه گیری انجام دهید. بیشترین جایی که دچار کثیفی می‌شود، یقه و کلاه کیسه خواب است که در معرض تماس با چربی مو و پوست قرار دارد. برای تمیز کردن آنها، آب و صابون را باهم مخلوط کنید و با یک مسواک نرم، مکان مورد نظر را بشویید.

اگر کیسه خواب نیاز به شیت و شوی اساسی دارد، قبل از هرچیز چک کنید تا پیشنهاد تولید کننده برند برای شست‌وشو را پیدا کنید. معمولا لیبل طریقه شستن بر روی آنها درج شده است. اگر نبود؛ یکی از راه‌های مطمئن؛ تحویل کیسه خواب به مراکز خشک شویی معتبر است تا آنها خودشان بر اساس آگاهی اقدام به تمیز کاری کنند.

اگر خشک شویی مناسب سراغ ندارید، پس راهی نیست جز تلاش خودتان! پیشنهاد می‌کنم تا جای ممکن سعی کنید با دست بشورید و از ماشین لباس شویی استفاده نکنید. برای شست و شو با دست؛ لگن یا وان را پر از آب کنید، مقدار بسیار کمی صابون بریزید؛ بگذارید تا در محلول به مدت نیم ساعت خیس بخورد. یادتان باشد کف صابون اگر زیاد باشد مرحله آبکشی طولانی‌تر خواهد شد.

برای آبکشی، آب وان را تخلیه کنید، سپس دوباره آن را پر کنید و به آرتمی کیسه خواب را در آب تکان دهید. انقدر این مرحله را تکرار کنید تا دیگر هیچ اثری از کثیفی و کف نباشد. ممکن است خیلی طول بکشد، اما باید بدانید صبوری کلید سالم ماندن کیسه خواب شما خواهد بود.

برای شست و شو با ماشین لباس شویی؛ حتما باید ماشین بدون پره باشد و درب آن از جلو باز شود. گنجایش ماشین لباس شویی بسیار مهم است، زیرا اگر کم باشد؛ کیسه خواب به خوبی در آن نمی‌چرخد و تمیز نمی‌شود. در اینجا هم باید از صابون کمی استفاده کنید. حتی اگر فکر می‌کنید نیاز به آبکشی مجدد دارد، حتما اینکار را انجام دهید.

خشک کردن کیسه خواب، بهتر است در یک سطح صاف، پهن شده باشد. یعنی از تا کردن یا هرچیزی که باعث کش آمدن کیسه خواب شود، جلوگیری کنید. در معرض تابش مستقیم نور خورشید نیز قرار ندهید. در مکان سایه ولی با جریان هوای زیاد آن را قرار دهید. باید بگویم مرحله خشک شدن کیسه خواب یکی از طولانی‌ترین مرحله‌ها خواهد بود! ممکن است تا 10 روز طول بکشد تا به خشکی مطلوب برسد.

می‌دانید حتی کوچکترین نم و رطوبت در کیسه خواب، می‌تواند قاتل آن باشد. پس صبور باشید و هرچقدر زمان نیاز دارد را به آن بدهید تا کاملا خشک شود.

بلاگ مرتبط
تصویر خدمات

راهنمای کامل تعمیر، نگهداری و تمیز کردن چادر کوهنوردی

با رعایت کردن یک سری اصول، شما به راحتی می‌توانید بر طول عمر چادر کوهنوردی خود اضافه کنید، تا سال‌های زیادی همراه شما باشد. این امر میسر نمی‌شود مگر با صرف زمان کمی برای نگهداری و تعمیر چادر. درست است که چادر کوهنوردی انواع مختلفی دارد، اما اصول نگهداری و مراقبت از آن تا حد زیادی یکسان است.

ادامه مطلب

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط