کفش کوهنوردی زمستانه | خرید تا نگهداری آن

کوهنوردی در زمستان سرشار از اتفاقات غیرمنتظره و خطرناکی است که حتی فکرش را نمی کنید. پس سعی کنید همیشه تجهیزاتی داشته باشید که در نوع خود بهترین باشند و ایمنی شما را تضمین کنند. کافیست برای برنامه صعود خود وقت بگذارید تا با برنامه ریزی دقیق، شانس خود را برای یک صعود موفق بیشتر کنید.  

یکی از این لوازمی که باید در انتخاب و خرید آن دقت زیادی داشته باشید، کفش کوهنوردی است. در تمام فعالیت ها از کوهنوردی گرفته تا سنگنوردی، کفش اولین چیزی است که باید به داشتن آن فکر کنید.

از زمان های قدیم شنیده ایم که “پا قلب دوم انسان است! ” پس باید در هر شرایط و هر زمانی به بهترین شکل از آن محافظت کنید. در این بلاگ قصد داریم شما را با کفش کوهنوردی، اجزا و نحوه مراقبت و نگهداری از آن آشنا کنیم.

فراموش نکنید در کوهنوردی مخصوصاً فصل زمستان، کفش کوهنوردی زمستانه اولین دارایی شماست! قدم برداشتن روی برف برای همه ی ما کار خوشایند و هیجان انگیزی است. اما آیا پاهایمان هم به اندازه ما هیجان دارند؟! پاها بخش عمده ای از پیاده روی در کوهستان و بالا رفتن از ارتفاعات را بر عهده دارند، پس مهم است که به آن ها اهمیت بدهیم و از آن ها محافظت کنیم. باید گفت انتخاب کفش کوهنوردی مناسب کار چندان آسانی نیست.

این سوال پیش می آید که آیا شما یک کوهنورد معمولی هستید یا بیشتر زمان خود را دل کوه سپری می کنید؟ دانستن تفاوت بین این دو در تعیین اینکه چه کفشی مناسب برنامه هایتان است می تواند کمک زیادی به شما کند. اگر محلی را برای صعود انتخاب کرده اید که باید از مسیرهای سنگلاخی، برفی و یخبندان عبور کنید، کفش کوهنوردی زمستانه انتخاب مناسب شما خواهد بود. این کفش ها برای تحمل بار و فشارهای سنگین طراحی و تولید شده اند و می توانند در سخت ترین شرایط از پاهای شما محافظت کنند.

انواع کفش کوهنوردی مناسب فصل زمستان

کفش کوهنوردی نیمه سنگین

این نوع کفش ها یک لایه بیرونی و یک لایه داخلی دارند که امکان جدا شدن از هم ندارند. به دلیل سبک بودن نسبت به کفش های سنگین امکان راه رفتن و حرکت برایتان راحت تر خواهد بود. این مدل کفش های کوهنوردی ساق دار هستند تا از مچ پاهایتان در مسیرهای سراشیبی و سربالایی محافظت کنند. از این کفش ها می توانید در زمان های برفی هم استفاده کنید. البته نه به مدت طولانی! امیدواریم طی مسیر گرفتار یخبندان نشوید، چون این نوع کفش نمی تواند به تنهایی شما را در مسیرهای یخبندان همراهی کند.

البته اگر کوهنورد باهوشی باشید و تمامی این اتفاقات را از قبل پیش بینی کرده باشید، حتماً کرامپون خود را فراموش نکرده اید! با نصب کرامپون می توانید تا چندین ساعت از مسیرهای دشوار یخی عبور کنید.

کفش کوهنوردی سنگین (تک پوش)

تفاوت این مدل کفش کوهنوردی با کفش های نیمه سنگین، سخت بودن زیره و مقاومت بالای آن است. کفش های سنگین کوهنوردی قابلیت نصب کرامپون دارند که برای صعودهای برفی و گذر از مسیرهای یخی مناسب است. البته پیشنهاد می شود در برنامه های چند روزه از آن ها استفاده نکنید، چون به دلیل جدا نشدن قسمت داخلی و بیرونی، خشک شدن آن زمان بر است و با پوشیدن مجدد آن، پاهایتان دچار آسیب می شوند.

کفش کوهنوردی دوپوش

این مدل کفش کوهنوردی زمستانه برای صعودهای 4000 تا 7000 متری و برنامه های دو روزه مناسب است. پوشش داخلی آن معمولاً الیاف پریمالوفت است و قسمت بیرونی آن کاملاً ضد آب بوده تا طی مسیر پاهایتان خشک بمانند. در این مدل، دو کفش داخل هم قرار دارند. نسبت به مدل های دیگر سنگین تر هستند. اگرچه آزادی حرکت و سرعت شما را حین حرکت کاهش می دهد، اما برای مسیرهای برفی و چند روزه شما ایمن ترین کفش است.

اگر پوش بیرونی کفشتان خیس شد، می توانید آن را در بیاورید تا خشک شود. اگر زمان کافی برای خشک شدن پوش بیرونی ندارید و کفشتان هنوز کمی خیس است، نگران نباشید. حتی در این شرایط هم قادر اند از پاهایتان در برابر سرما و یخ زدگی محافظت کنند. این کفش کوهنوردی زمستانه قابلیت نصب کرامپون دارد تا در صعود های یخی، ایمنی بیشتری داشته باشید.

بعضی از مدل های کفش کوهنوردی دو پوش، گتر دار هستند که در اصلاح به آن ها دو و نیم پوش گفته می شود و با پوشش قسمت بالایی پا علاوه بر جلوگیری از سرما، مانع نفوذ آب به داخل کفش می شوند.

کفش کوهنوردی سه پوش

کفش های هیمالیا نوردی که برای ارتفاعات 8000 متر طراحی شده اند. همانطور که از نام آن ها پیداست دارای سه کفش است که داخل هم قرار دارند. پوشش بیرونی به صورت یک گتر بلند است که تا نزدیک پایین زانو را می پوشاند و تمام قسمت کفش را در برمی گیرد. زمانی که کمپ زده اید و می خواهید داخل چادر بروید، می توانید پوشش های بیرونی را در آورید و فقط با پوشش داخلی وارد شوید تا داخل چادر هم پاهایتان گرم بمانند. پوش داخلی این نوع کفش اغلب از الیاف پریمالوفت بوده که گرمایش بسیار زیادی دارد.

بدون شک داشتن یک کفش کوهنوردی زمستانه مناسب می تواند بر کیفیت برنامه و صعود شما تأثیرگذار باشد. پس لازم است که اجزای آن را کاملاً بشناسید تا بتوانید خرید کفش کوهنوردی را به بهترین شکل انجام دهید.

رویه کفش کوهنوردی

رویه کفش کوهنوردی با توجه به نوع استفاده و کاربردی که دارد، تولید می شود. جنس رویه کفش کوهنوردی باید در برابر سایش و پارگی مقاوم باشند که از مواد زیر ساخته می شود:

پارچه گورتکس

تکنولوژی گورتکس در تولید پوشاک و رویه کفش کوهنوردی مورد استفاده قرار می گیرد. مواد تشکیل دهنده پارچه گورتکس 20 هزار برابر کوچک تر از مولکول آب و 700 برابر درشت تر از مولکول بخار آب است. بنابراین برای داشتن تنفس و تبادل رطوبت برای ساخت رویه کفش کوهنوردی استفاده می شود تا در شرایط بارانی و برفی از نفوذ آب و باد جلوگیری شود.

Tinsulate

یک عایق حرارتی از الیاف مصنوعی پلی استر است و به دلیل حفظ گرمای بدن برای تولید پوشاک و رویه کفش کوهنوردی مورد استفاده قرار می گیرد.

کولار (Kevlar)

پارچه های مقاوم در برابر فشار و ضربه هستند که برای مسیرهای سنگلاخی و ناهموار برای تولید رویه کفش کوهنوردی، کاربردی اند.

الیاف پریمالوفت

یک عایق گرمایشی نانو نقره و یا ذرات طلا است که در تولید پوشاک، کیسه خواب و رویه کفش کوهنوردی به کار می رود. این الیاف کم حجم، گرمایش فوق العاده ای دارند و در ساخت رویه کفش کوهنوردی زمستانی استفاده می شوند. تنفس پذیری عالی و انتقال رطوبت از ویژگی های این الیاف است که باعث خشک نگه داشتن پا حین فعالیت می شود.

ویژگی های رویه کفش کوهنوردی زمستانه مناسب:

_ قابلیت ضدآب داشته باشد.

_ تنفس پذیر باشد.

_ در صورت خیس شدن، سریع خشک شود.

_ مقاومت کامل در برابر سرما، رطوبت داشته باشد.

_ از روی پا و تا قسمت غوزک را کاملاً بپوشاند.

_ انعطاف پذیر باشد، در حدی که به پا فشار وارد نکند.

زیره کفش کوهنوردی

باید گفت هیچ کفشی بدون زیره کامل نمی شود. در واقع زیره کفش کوهنوردی ستون اصلی کفش است. زیره کفش کوهنوردی در قسمت بیرونی آن است که در تماس مستقیم با زمین قرار دارد و از پاهای شما در برابر عوامل بیرونی محافظت می کند. برخی زیره ها آنقدر زیبا هستند که خودشان معیاری برای خرید کفش کوهنوردی اند! هر زیره کاربرد خاص خود را دارد و هنگام خرید کفش کوهنوردی باید به نوع و کاربردهای آن دقت زیادی کنید تا از ترک خوردن و شکستگی های زیره کفش کوهنوردی پیشگیری کنید.

زیره ویبرام 

کمپانی ویبرام یک شرکت مطرح ایتالیایی در زمینه تولید انواع زیره کفش کوهنوردی است. این کمپانی با توجه به نوع کاربرد و برنامه های مختلف زیره های گوناگونی نیز تولید می کند. قسمتی از زیره ویبرام که با سطح زمین در تماس است دوام و اصطکاک بالایی دارد تا در شرایط سخت و دشوار از پای شما محافظت کند.

کمپانی های بسیاری در سراسر جهان از این زیره کفش کوهنوردی مقاوم در تولید و طراحی محصولات خود استفاده می کنند. شرکت ایرانی لاوان دارای گواهینامه ساخت کفش های کوهنوردی، ترکینگ و همچنین سنگنوردی است که از زیره ویبرام در ساخت کفش هایش استفاده می کند. برندهای خارجی مانند Bestard، Meindl، Grisport نیز در ساخت زیره کفش کوهنوردی خود از این جنس بهره می برند.

مزایای زیره ویبرام:

_ دوام و اصصکاک بالا در تماس با سطح زمین

_ مقاومت بسیار در برابر سایش

_ مقاوم ترین زیره در برابر عوامل بیرونی

_ قابلیت جذب ضربه های وارد شده به پا

_ ضدلغزش

_ مقاومت بالا در برابر نفوذ آب

زیره  EVA

یکی از پرطرفدارترین مواد مورد استفاده در تولید زیره کفش کوهنوردی می باشد. این نوع زیره بسیار سبک می باشد و به دلیل تغییر شکل در دماهای مختلف با لاستیک و TPU (پلی یورتان ترموپلاست) ترکیب می شوند تا تغییر شکل پیدا نکنند. فوم EVA در محیط های آبی لغزنده است به همین دلیل قسمت تحتانی زیره کفش کوهنوردی که با زمین در تماس است را با لاستیک و قسمت بالایی را با EVA ترکیب می کنند.

مزایای زیره EVA: 

_ انعطاف پذیری بالا

_ عایق حرارتی مناسب در برابر سرما

_ قابلیت استفاده در زیره میانی کفش کوهنوردی

_ استفاده از آن برای تولید زیره بیرونی در کفش های سبک

زیره PU

این نوع زیره کفش کوهنوردی از ترکیب پلیپول و ایزوسیات ساخته می شود. به دلیل چگالی پایینی که دارد باعث سبکی کفش می شود. البته نسبت به زیره های ویبرام اصطکاک پایین تری دارد که در دو نوع سخت و نرم تولید می شود.

مزایای زیره پلی یورتان:

_ عایق حرارتی در برابر سرما

_ سبک و انعطاف پذیر

زیره Rubber

کفش هایی که با این زیره ساخته می شوند دارای ویژگی های زیر هستند:

_ ضد آب بودن

_ دوام و استحکام بالا

_ قدرت اصطکاک بالا

_ مقاومت در برابر سایش

_ سنگین اما با کیفیت

نحوه بستن بند کفش

بستن بند کفش با توجه به سربالایی و سرپایینی بودن مسیر تغییر می کند. در مسیرهای سربالایی، بندها باید شُل تر و در سراشیبی سفت تر بسته می شود. پس از پوشیدن کفش کوهنوردی زمستانه با ضربه ای به پاشنه کفش، پاشنه پایتان را به انتهای کفش چسبانده و بندها را از نوک کفش تا بالا یکی یکی سفت کنید. نکته مهمی که باید به آن دقت کنید این است که اگر بندها را سفت ببندید،

میزان جریان خون در پاها کم می شود و در پی آن سرما تأثیر بیشتری می گذارد و شُل بستن آن باعث حرکت بیش ازحد پا داخل کفش شده و با سایش، سبب اختلال در حرکت و گام برداری می شود. برای دیدن ویدئو و توضیحات بیشتر درباره بستن بند کفش کلیک کنید.

انتخاب سایز کفش کوهنوردی

انتخاب و خرید کفش کوهنوردی مناسب با سایز پا، در حفظ سلامتی پا و عملکردتان بسیار تأثیرگذار است. نحوه انتخاب سایز کفش در کوهنوردی و سنگنوردی کاملاً متفاوت است، پس به تفاوت های آن اهمیت دهید و نادیده شان نگیرید. در سنگنوردی ممکن است بسیاری از ورزشکاران کفش هایی انتخاب کنند که برای پایشان تنگ است اما برای کوهنوردی این نوع انتخاب اصلاً توصیه نمی شود.

فراموش نکنید کفش کوهنوردی تنگ را معیار انتخابتان قرار ندهید، چون صد در صد شما را دچار مشکل و آسیب های جدی مانند کمر درد، زانو درد . آسیب های غوزک پا می کند.

پیشنهاد می کنیم:

_حدالامکان ساعات آخر روز را برای خرید کفش کوهنوردی اختصاص دهید، زیرا در زمان پا کمی از حالت طبیعی خود بزرگتر است.

– برای پوشیدن کفش کوهنوردی و انتخاب سایز، جورابی که با آن به کوهنوردی می روید را بپوشید.

وقتی کفش را پوشیدید قبل از بستن بندهای آن پاهایتان را به سمت جلو هدایت کنید تا نوک انگشتان کاملاً جلوی کفش را احساس کنند. این کار را تا زمانی که انگشتان خمیده نشده اند و هیچ فشاری به آن ها وارد نمی شود ادامه دهید. بعد از انجام این کار پشت پای شما باید به اندازه یک انگشت با کفش فاصله داشته باشد. سپس پای خود را به سمت عقب ببرید تا پشت پا کاملاً قسمت پشتی کفش را لمس کند.

حال باید بین قسمت جلویی کفش کوهنوردی و نوک انگشتان به اندازه یک انگشت فاصله وجود داشته باشد. انگشتان را حرکت دهید تا از راحتی و عدم فشار آن ها مطمئن شوید.

در اکثر فروشگاه های تجهیزات کوهنوردی سطح شیب داری وجود دارد که با رفتن روی آن می توانید وضعیت پا و کفشی که انتخاب کرده اید را مورد ارزیابی قرار دهید.

روش دیگری برای اندازه گیری دقیق تر و آسان تر سایز پا وجود دارد که با انجام آن می توانید کفش کوهنوردی خود را انتخاب کنید. در مواردی که قصد خرید اینترنتی کفش کوهنوردی داشته باشید، این روش کمک زیادی به شما می کند.

ابتدا یک کاغذ بزرگ تر از پای خود را روی یک سطح صاف بگذارید. پا را روی کاغذ در حالتی که وزن خود را آن انداخته اید، قرار دهید. در این حالت پا به پهن ترین حالت ممکن می رسد، زیرا هنگام گام برداری پنجه های پا کاملاً پهن می شوند. سپس از بلندترین انگشت پا تا قسمت انتهایی پاشنه را اندازه گیری کنید. اندازه ای که به دست آورده اید را می توانید با جدول زیر تطبیق دهید و سایز دقیق کفش کوهنوردی خود را بیابید.

البته باید دقت داشته باشید که اندازه به دست آمده سایز کفشی است برای روزمره استفاده می کنید و برای خرید کفش کوهنوردی باید یک سایز از کفش شهری خود بزرگتر انتخاب کنید. 

اگر یک کوهنورد آقا هستید و اندازه ای که از پای خود گرفته اید 26 سانتی متر است، سایز استاندارد کفش شما 41 خواهد بود. اما برای خرید کفش کوهنوردی مناسب خود باید یک سایز بزرگتر از اندازه استاندارد را انتخاب کنید.

مراقبت و نگهداری از کفش کوهنوردی

اگر کفش های کوهنوردی خود را دوست دارید و می خواهید برای مدت طولانی، شما را در صعودهای مختلف همراهی کنند، بهتر است از آن ها به خوبی مراقبت کنید. با تمیز کردن و نگهداری از کفش ها می توانید طول عمر آن ها افزایش دهید. پس کارهای زیر را انجام دهید:

_ در طول برنامه اگر در گل و لای فرو رفتید، تا جایی که ممکن است حتی در یک جوی آب هم که شده آن را تمیز کنید. منتظر خشک شدن گل روی کفشتان نباشید تا بعداً آن را تمیز کنید، چون بعد از خشک شدن تمیز کردن آن سخت تر می شود.

_ بعد از برگشت به خانه، تمام آلودگی ها و گرد و خاک روی کفش را پاک کنید. می توانید این کار را با استفاده از برس یا مسواک نرم انجام دهید. برای تمیر کردن کفش به ابزار سخت تری نیاز ندارید، چون روی کیفیت و دوام پارچه رویی کفش تأثیر می گذارد.

_ اگر آلودگی ها با برس تمیز نشد، مقداری شوینده ملایم مانند مایع لباس شویی را با آب مخلوط کنید و با برس به آرامی روی کفشتان بکشید. از سرکه می توانید به عنوان جایگزینی برای مواد شوینده استفاده کنید.

_کفی و بندهای کفش را درآورید، آن ها بشویید. روزنه هایی که بند از آن عبور می کند را کاملاً تمیز کنید.

_ شستن زیره کفش را از یاد نبرید. بسیاری از افراد تمیز کردن قسمت زیرین کفش را نادیده می گیرند. زیره کفش بیشتر از قسمت های دیگر در معرض آلودگی و کثیفی قرار دارد. ممکن است برای برداشتن گل و لای از زیره به ابزای مانند چوب یا حتی پیچ گوشتی نیاز داشته باشید! این کار با دقت کافی انجام دهید تا به زیره کفشتان آسیبی وارد نشود.

_ بعد از شستن کفش، آن را در دمایی مانند دمای اتاق و با تهویه مناسب خشک کنید.

_ زمانی که کفش هنوز خیس است، روی آن اسپری ضد آب مخصوص کفش بزنید تا در برابر نفوذ آب در برنامه های بعدی مقاوم تر شود.

_ کفش های خیس و نم دار را هیچ وقت داخل یک مکان مرطوب، کیسه های پلاستیکی یا صندوق عقب ماشین قرار ندهید.

_ بهتر است بعد از بازگشت از برنامه و تا زمان استفاده مجدد، برای حفظ فرم و شکل کفش کوه خود، داخل آن را با کاغذ یا پارچه پر کنید.

_ بعد از تمامی این مراحل، کفش را داخل کاور قرار داده و از گذاشتن در معرض نور مستیقیم خورشید خودداری کنید.

 

نکاتی که برای انتخاب و خرید کفش کوهنوردی زمستانه گفته شد را به خاطر بسپارید تا در صعودهای زمستانی، ایمنی خود را تضمین کنید.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:
مروری بر مطالب ذکر شده

خلاصه بلاگ کفش کوهنوردی زمستانی از خرید تا نگهداری

اولین دارایی شما در کوهنوردی زمستانی، کفش مخصوص آن است. پاها بخش عمده‌ی پیمایش را به عهئه دارند، پس باید در اولین فرصت به فکر آنها باشید و کفش مناسب انتخاب کنید. در زمستان به دلیلی سردی هوا و وجود باران و برف، اهمیت انتخاب کفش مناسب دوچندان می‌شود.

کفش کوهنوردی زمستانی، انواع مختلفی دارد. نمونه اول کفشهای نیمه سنگین هستند که لایه داخلی و بیرونی آن جدا نمی‌شوند و به همین دلیل وزن سبکتری نسبت به مدل‌های دیگه دارند. از طرف دیگر برای استفاده طولانی مدت در برف، خیلی مناسب نیستند. مگر اینکه در یخبندان کرامپون همراه داشته باشید.

کفش‌های سنگین، زیره بسیار مقاومی دارند، برای گذر از مسیرهای یخی و برفی، امکان نصب کرامپون نیز در آنها موجود است. اما به دلیل دیر خشک شدن داخل کفش، توصیه می‌کنند در کوهنوردی‌های چند روزه استفاده نکنید تا پاها اذیت نشوند.

کفش‌ کوهنوردی دوپوش برای صعودهای 4000 تا 7000 متر مناسب است. این مدل از دو کفش جدا تشکیل شده است که در داخل هم می‌روند. لایه بیرونی کاملا ضد آب است. اما وزن کفش‌های دوپوش کمی زیاد است و آزادی عمل و راحتی زیادی ندارد. فکر کنم این بهایی است که برای محافظت پاها باید پرداخت کنید.

اگر هیمالیانورد هستید، پس کفش کوهنوردی سه پوش باید داشته باشید که دقیقا برای قله‌های بالاتر از 8000 متر طراحی شده است. پوش بیرونی مانند یک گتر است که ساق پاها را به خوبی پوشش می‌دهد و کل سطح کفش (لایه‌ی میانی) را در بر می‌گیرد. در زمان خوابیدن شما می‌توانید پوش اول را به پا داشته باشید تا گرمای پاها را حفظ کنید.

کفش‌های کوهنوردی دارای رویه و زیره‌های متفاوتی هستند تا بر اساس نوع نیاز و برنامه بهترین انتخاب را انجام دهید. مثلا بعضی‌ها پارچه گورتکس دارند که در برابر نفوذ آب مقاوم است. بعضی‌ها عایق حرارتی با الیاف مصنوعی دارند و برخی پارچه‌های مقاوم در برابر سایش و پارگی دارند.

با این تفاسیر، کفش کوهنوردی زمستانی باید چندتا ویژگی داشته باشد، مثلا در عین حال که ضدآب است قابلیت تنفسی داشته باشد و در مقابل سرما عایق حرارتی باشد. علاوه بر اینها از انعطاف کافی برخوردار باشد.

زیره کفش کوهنوردی می‌تواند از ویبرام، ایوا و یا پی،یو باشد، هرکدام خصوصیات مختص به خودشان را دارا هستند. مثلا زیره ویبرام دوام و اصطکاک بالایی در تماس با سطح زمین دارد و بسیار مقاوم است. تا جایی که بتواند مامع از لغزش نیز می‌گردد.

زیره EVA انعطاف پذیری بیشتری دارد، عایق حرارتی مناسب‌تری است و بیشتر در لایه میانی از آن استفاده می‌شود. در نهایت زیره PU است که به عنوانی سبکی شهرت دارد. بعضی از کفش‌ها از ترکیب این چند زیره به وجود می‌آیند. یعنی زیره هرکدام سه لایه دارد که متشکل از موارد بالا است.

زیره RUBBER نیز یکی از شناخته شده‌ها است. این زیره کمی سنگین است اما مقاومت و اصطکاک بالایی دارد و در مقابل سایش و سرما عایق است و در ضدآب نیز هست.

برای کوهنوردی زمستانی یا هر فصل دیگر اگر نیاز به کفش دارید، حتما به فروشگاه سیاه کمان مراجعه کنید تا با راهنمایی متخصصین ما در حوزه فروش، بهترین را انتخاب کنید.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط