15 فیلم‌ برتر کوهنوردی که الهام بخش کوهنوردان شدند!

هالیوود و صنعت فیلم سازی در هر مساله‌ای ورود کرده است. کوهنوردی نیز در این بین مستثنی از نگاه فیلم سازان نبود. بارها کارگردان‌ها و نویسنده‌های متعدد، در ژانرهای مختلفی به کوهنوردی و خطرات آن پرداختند. خیلی‌ها از تاثیر روانی و جسمی کوهنوردی فیلم ساختند، خیلی‌ها از لحظات دردآور و پر از خطر صعود به قله، عده‌ای دیگر به ماجراجویی در طبیعت و… . خلاصه با نگاه‌های متفاوتی از کوهنوردی، فیلم کوهنوردی زیادی تولید و اکران شده‌ است.

تماشای برخی از فیلم‌ کوهنوردی برتر در این موضوع، می‌تواند منبع تاثیرگذار و الهام بخش کوهنوردان در سرتاسر دنیا باشد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم اینبار به سراغ فیلم کوهنوردی برویم و به صورت کلی  برترین آنها را معرفی کنیم. اما برای اینکه هیجان تماشای فیلم برای مخاطبان همچنان باقی بماند از توضیح جزیئات و پایان فیلم خودداری می‌کنیم تا به قول معروف هیچ اسپویلی صورت نگیرد. اگر فیلمی باب میلتان بود و کنجکاو بودید آخرش را بدانید، از ما نپرسید! حتما خودتان به تماشا بپردازید و لذت ببرید.

1. فیلم کوهنوردی؛ مرو MERU

سال انتشار: 2015

امتیاز IMDB: 7.7

ژانر: مستند

کارگردان: جیمی چین و الیزابت چای واسارهیلی

فیلم کوهنوردی مرو، محصول آمریکا و هند است که به کارگردانی جیمی چین و همسرش ساخته شده. آنها با فیلم برداری در شرایط واقعی، ریسک بزرگی را متحمل شدند تا این فکر را در مخاطب ایجاد کنند؛ کوهنوردی‌هایی در این سطح آیا شجاعت است یا دیوانگی؟!

از افتخارات فیلم مرو، می‌توان به برنده شدن جایزه مستند تماشاگران در فستیوال سودانس ۲۰۱۵ اشاره کرد و همینطور نامزد دریافت جایزه در جشنواره گلدن تیلر را نیز در کارنامه خود دارد. فیلم مرو علاوه بر این افتخارات، ثبت رکورد صعود سه آلپنیست بر فراز قله مرو، در گینس را نیز به همراه داشته است.

2. فیلم کوهنوردی؛ صعود آزاد FREE SOLO

سال انتشار: 2018

امتیاز IMDB: 8.2

ژانر: مستند

محصول کشور: آمریکا

کارگردان: الیزابت چای واسارهیلی

مستندی دیگر از فیلمساز «مرو» که اینبار نه تنها صعود بدون طناب الکس هنولد در یوسیمیتی، قله ای بلندتر از مرتفع ترین ساختمان جهان را به نمایش گذاشته، بلکه مرحله به مرحله سختی‌های طول مسیر را ثبت و ضبط کرده است. واسارهیلی لحظات با این مستند لحظات استرس‌زا و در عین حال شگفت انگیز، تجربه صعود آزاد را به تصویر می‌کشد.

3. فیلم کوهنوردی؛ اورست EVEREST

سال انتشار: 2015

امتیاز IMDB: 7.1

محصول کشور: آمریکا

این فیلم بر اساس داستان واقعی یا بهتر است بگوییم حادثه‌ای که در سال 1996 اتفاق افتاده است، ساخته و تولید گردیده. در آن حادثه چندین کوهنورد به دلیل بروز طوفان، جان خود را از دست می‌دهند. حتی راهنماهای صعود که در آن تاریخ «راب هال» و «اسکات فیشر» بودند، از این طوفان جان سالم به در نمی‌برند. اما حضور «آناتولی بوکرایف» در امداد رسانی باعث حفظ جان عده‌ای می‌گردد که البته به دور از سختی و مشکل نبوده!

4. فیلم کوهنوردی؛ 7 سال در تبت Seven years In Tibet

سال انتشار: 1997

امتیاز :IMDB 7.1

محصول کشور آمریکا

7 سال در تبت با بازی «برد پیت» بر اساس داستان واقعی «هنریخ هار» ساخته شده است. او از اعضای اولین تیم گشایش مسیر در دیواره شمالی آیگر بوده است. داستان از آنجا شکل می‌گیرد که در طی جنگ جهانی دوم، هنریخ هار، کوهنوردی اتریشی، به همراه یک تیم عازم تلاشی بر روی نانگاپاربات می‌شود. اما در آنجا اسیر می‌گردد و برای فرار به تبت پناه می‌برد. داستان فیلم درباره‌ی 7 سال زندگی وی در تبت و دیدارش با دالایی لاما می‌باشد.

5. فیلم کوهنوردی؛ لمس خلاء Touching The Void

سال انتشار: 2003

امتیاز :IMDB 8

محصول کشور: کانادا

ژانر: هیجان انگیز، درام

داستان به سال 1985 اشاره دارد. زمانی که دو کوهنورد به دنبال صعود به قله آند می‌روند و موفقبه صعود نیز می‌گردند. اما در زمان فرود مشکلاتی سر راهشان قرار می‌گیرد و در خلال این مشکلات پای یکی از آنها دچار آسیب می‌گردد و طوفان در راه است. آیا همنورد دیگر طناب حمایتی را می‌برد یا جان خودش را نیز در ریسک بالا قرار می‌دهد؟!

6. فیلم کوهنوردی؛ THE SUMMITE

سال انتشار: 2013

امتیاز IMDB: 6.9

محصول کشور: آمریکا

کوهنوردان در سال 2008 عازم صعود قله K2 می‌شوند. اما در مسیر بازگشت از قله به دلیل پاره شدن طناب، 11 نفر جان خود را از دست می‌دهند. در این فیلم داستان صعود و مشکلات مسیر این گروه به تصویر کشیده می‌شود.

7. فیلم کوهنوردی؛ 127 ساعت 127 HOUR

سال انتشار: 2010

امتیاز IMDB: 7.6

محصول کشور: آمریکا

داستان فیلم بر اساس 127 ساعت تلاش برای بقا در دره یوتا می‌باشد. یک کوهنورد در حین ماجراجویی در یوتا، متاسفانه در یک دره باریک می‌افتد و از آنجا مشکلات شروع می‌شود. تلاش برای زنده ماندن و بقا، هیجان فیلم را بالا می‌برد.

8. فیلم کوهنوردی؛ نوردواند- دیواره شمالی

سال انتشار: 2008

امتیاز IMDB: 7.4

محصول کشور: سوئیس

 شاید ماهیت این فیلم کوهنوردی کمی متفاوت از بقیه باشد. از آن جهت که اینبار بحث بر سر رقابت است. داستانی واقعی درباره رقابت برای اولین صعود دیواره شمالی آیگر در سال 1936 که در نهایت منجر به فاجعه می‌شود! البته به تصویر کشیدن امکانات بسیار محدود در تجهیزات کوهنوردی و راه‌های سخت برای پیمایش، باعث ایجاد هیجان در تماشا می‌گردد.

9. فیلم کوهنوردی؛ بالاتر از لبه! BEYOND THE EDGE

سال انتشار: 2013

امتیاز IMDB: 6.8

کارگردان: لیان پولی

درباره کوه اورست فیلم های مختلفی وجود دارد اما این فیلم به اولین صعود موفق در سال 1953 می پردازد. اطلاعات این فیلم بر اساس مصاحبه با افرادی است که در آن صعود حضور داشتند. به همین دلیل جزئیات زیادی در آن به چشم می‌خورد.

10. فیلم کوهنوردی؛ ریل راک REEL ROCK

سال انتشار: 2010

ریل راک، مجموعه‌ای از فیلم‌های کوتاه است. به همین دلیل کارگردان واحدی ندارد. هر مجموعه در حدود 10 تا 15 دقیقه ساخته می‌شود اما پر از ماجرا و هیجان! ریل راک‌ها سالانه ساخته می‌شوند و داستان‌های کوهنوردان برتر در آنها به نمایش در می‌آید. فصل‌های 1 تا 4 این مجموعه، قابل دانلود هستند و همچنان تلاش برای ساخت و ادامه دادن این مسیر ادامه دارد.

11. فیلم کوهنووردی؛ بالا رفتن THE CLIMB

سال انتشار: 2017

امتیاز IMDB: 6.9

کارگردان: لودویک برنارد

محصول کشور: فرانسه

اگر تا الان فیلم‌هایی پر از رنج صعود و خطرات کوهنوردی، معرفی کردیم، دیگر بس است! فیلم THE CLIMB داستانی عاشقانه دارد. صعود مردی به اورست که تا حالا هیچ تجربه‌ای از کوهنوردی ندارد. او اینکار را برای تاثیر مثبت گذاشتن بر روی دختری که عاشقش است انجام می‌دهد. اما اورست بی‌خطر نمی‌شود! این فیلم نشان می‌دهد عزم مطلق گاهی اوقات می‌تواند بالاتر از تجربه قرار گیرد! اگر چه این فیلم برای تشویق به همچین خطراتی نیست؛ فقط روایتی از صعودی به اورست به دلیل عاشقانه است!

12. فیلم کوهنوردی؛ وحشی‌ترین رویا THE WILDEST DREAM

سال انتشار: 2010

امتیاز IMDB: 7.2

کارگردان: آنتونی گیفن

وحشی‌ترین رویا، فیلم کوهنوردی مستند درباره‌ی کوهنورد بریتانیایی؛ جورج مالوری است. نکته جالب در مورد وی، ناپدید شدن خود و همسرش در طی صعود به اورست است که در سال 1924 اتفاق افتاد. بعد از آن «کنراد آنکر» کسی بود که جسد مالوری را کشف کرد. این فیلم راوی داستان این دو فرد در طی زمان است. مخصوصا که بعد از کشف جسد، آنکر تصمیم می‌گیرد تا مثل مالوری در سال 1924 بدون استفاده از تجهیزات، اقدام به صعود اورست کند تا ببنید آیا واقعا می‌شود موفق شد یا نه؟!

13. فیلم کوهنوردی؛ 14 قله؛ هیچ چیز غیرممکن نیست 14 Peaks: Nothing is impossible

سال انتشار: 2021

امتیاز IMDB: 7.7

کارگردان: جونس

یکی از جدیدترین فیلم‌هایی که در رابطه با کوهنوردی منتشر شده است؛ فیلم 14 قله می‌باشد. فیلم راوی داستان کوهنورد شجاع نپالی «نیمسدای پورجا» است که قصد دارد در طی 7 ماه به 14 قله بالاتر از 8000 متر صعود کند. سفری که به ظاهر غیرممکن می‌رسد، اما بعد از تماشای فیلم متوجه می‌شوید؛ هیچ چیز غیرممکن نیست.

14. فیلم کوهنوردی؛  شرپا SHERPA

سال انتشار: 2015

امتیاز IMDB: 7.6

کارگردان: جنیفر پیدوم

این فیلم کوهنوردی با تمرکز بر شرپا فوربا تاشی، مردی که 21 بار از قله اورست صعود کرده توسط جنیفر پیدوم، فیلمساز استرالیایی ساخته شده است. او مقدسات کوه‌ها بر اساس فرهنگ شرپا را بررسی می‌کند. روایت فیلم بر اساس داستان واقعی کشته شدن 16 شرپا و اتفاقات بعد از آن است. برای تمام عاشقان کوهستان و هرکسی که قصد صعود به اورست را دارد، تماشای این فیلم ضروری محسوب می‌شود. منتقدین معتقدند این فیلم برای ادای احترام به راهنمایان شرپا می‎باشد.

15. فیلم کوهنوردی؛ صعود

سال انتشار: 1366

محصول کشور ایران

شاید تعجب کنید فیلم ایرانی، جایی در این لیست داشته باشد. مقایسه این فیلم با ساخته‌های خارج از کشور، قطعا مقایسه درستی نخواهد بود. اما برای دوستداران کوهنوردی؛ قطعا داستان زیبایی خواهد بود. فیلم صعود با کارگردانی فریدون جیرانی، درباره داستان صعود به دیواره علم کوه میباشد و اتفاقات در بین مسیر را شرح می‌دهد.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:

چه فیلمی تماشا می‌کنید؟!

در این بلاگ به معرفی 15 فیلم کوهنوردی برتر در جهان پرداختیم. البته داستان‌های زیادی در رابطه با صعود کوه‌های متفاوت وجود دارد. اگر بعد از تماشای این 15 فیلم همچنان علاقه‌مند به دیدن فیلم‌های بیشتر بودید، به راحتی با کمی جست‌وجو فیلم مورد نظرتان را پیدا می‌کنید. اما یادتان باشد همین حالا لیست بهترین‌ها در اختیارتان است! بنابراین می‌توانیم بگوییم تماشای فیلم خوش بگذرد.

تصویر خدمات

بلندترین قله صعود نشده جهان

کوهنوردی با اراده قوی پیوند خورده است، مخصوصاً از سال ۱۸۵۰ که این ورزش توسعه یافت. کوهنوردان به قدری در این ورزش هیجان‌انگیز غرق می‌شوند که برای رسیدن به بلندترین قله‌های جهان، حتی با خطر مرگ دست و پنجه نرم می‌کنند؛ اما آیا به راستی تمام قله‌های جهان فتح شده‌اند؟ در جهان قله‌های متعددی وجود دارد که بنا به شرایط متفاوت؛ چه از لحاظ قانون و مذهب و چه از لحاظ سختی و فنی بودن مسیر همچنان بدون هیچ فاتحی باقی مانده‌اند. در ادامه همراه سیاه کمان باشید تا با بلندترین این قله‌ها آشنا شوید.

ادامه مطلب
آپدیت محتوا فیلم کوهنوردی

فیلم کوهنوردی؛ هیمالیا

سال انتشار: 2015

محصول: کشور کره جنوبی

امتیاز: 6.4

کوهنوردی به نام هانگ گیل به دنبال پیدا کردن جسد دوستش که در یک صعود در کوه‌های هیمالیا در گذشته است می رود.

فیلم کوهنوردی؛ نانگا پاربات

سال انتشار؛ 2010

محصول: کشور آلمان

امتیاز IMBD: 6.6

این داستان بر اساس یک واقعیت ساخته شده است که در سال 1970 رخ داده است. این فیلم درباره صعود براداران مسنر به قله نانگاپارت است که تحت سرپرستی کارل هرلیخ کوفر از رخ روپال اقدام به صعود کردند. اما در مسیر برگشت گونتر مسنر جان خود را از دست می‌دهد.

انیمیشن کوهنوردی؛ قله خدایان The Summit of the Gods

سال انتشار: 2021

زبان فیلم: فرانسوی

منبع الهام: مانگای ژاپنی

قله خدایان یک انیمیشن است که با زبان فرانسوی ساخته شده است. این داستان بر اساس یک مانگای ژاپنی اثر جیرو تانیگوچی ساخته و تولید شده. اما کارگردانی این انیمیشن بر عهده پاتریک ایمبرت بوده است. باید بدانید این فیلم بیشتر به فلسفه کوهنوردی اشاره دارد. به همین دلیل می‌تواند کمی متفاوت‌تر از سایر فیلم‌ها باشد.

از موفقیت‌های قله‌ی خدایان، حضور آن در جشنواره فیلم کن در سال 2021 است و بعد در سپتامبر 2021 نمایش آن در سینماها آغاز شد.

فیلم کوهنوردی؛ مجازات آیگر The Eiger Sanction

سال انتشار: 1975

محصول: کشور آمریکا

جذابیت این فیلم قدیمی به این است که داستان در مورد کوهنوردی نیست اما به نوعی با آن گره می‌خورد. شخصیت داستان دکتر هملو، یک قاتل بازنشسته است که برای انتقام از یک دوست قدیمی، دوباره در یک سازمان مخفی استخدام می‌شود. در زمان ردیابی قاتل، مسیرش به کوهستان خطرناک می‌رسد و از اینجا به بعد قسمت کوه و کوهنوردی وارد داستان می‌شود.

سرو تروه؛ گلوله برفی در جهنم Cerro Torre: A Snowball’s Chance in Hell

سال انتشار: 2013

کارگردان: تامی دیرنهافر

موضوع: اولین مستند صعود به سرو توره

سرو توره یکی از دشوارترین دیواره‌هایی است که بر روی زمین وجود دارد. دیوید لاما وقتی اولین بار مجله سرو تروه را دید، به صورت هیجان زده تصمیم گرفت تا حتما این دیواره را صعود کند. این کوه با ارتفاع 3128 متر در پاتاگونیا وجود دارد. در بالای آن یک تکه یخ قارچی است که تجربه اولین کوهنوردان را به مرگ تبدیل می‌کند!

جیم بریدول که یک افسانه در دنیای کوهنوردی است توانست در سال 1979 به این دیواره مرگ بار صعود کند. او هنگامی که خبر صعود انفرادی لاما را شنید، در یک جمله وضعیت را اینگونه توصیف کرد: «به جایی می‌روی که گلوله‌های برفی در جهنم هستند» اما لاما به حرف او توجهی نکرد. در نتیجه یک فیلم دراماتیک از بارها تلاش وی، ساخته شد.

دره سربالایی Valley Uprising

سال انتشار: 2014

کارگردان: جاش لوول، پیتر مورتیمر، نیک روسن

موضوع فیلم: فرهنگ کوهنوردی دره یوسیمیتی

برخلاف تصور این مستند تارخی نیست، بلکه یک فضای سرگرم کننده راک اند رول است که سعی در نشان دادن تاریخچه کوهنوردی یوسیمیتی دارد. از نقاق قوت این فیلم این است که قبل اینکه به داستان کوه‌ها بپردازد به تمام چیزهای دیگر نظیر؛ کوهنوردان، افراطی‌ها، خیال پردازان، مدرنیست‌ها و یکی از بزرگترین کوهنوردی‌های تاریخ می‌پردازد.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط