کوهنوردی زمانی ایمن و دلچسب میشود که با لوازم و تجهیزات مناسب انجام گیرد. از طرفی توجه به وسایل غیرضروری و دستوپاگیر هم مسالهای مهم است، چراکه کنارگذاشتنشان نورد و پیمایشی دلپذیر را تضمین میکند. وقتی به دنبال چکلیستی قابلاعتماد برای جمع کردن تجهیزات کوهنوردی خود هستید، باید بدانید چه وسایلی را از آن حذف کنید تا کولهای با وزن مناسب داشته باشید. متاسفانه کولهپشتی سنگین، بسیاری از کوهنوردان را از ادامه پیمایش باز میدارد.
یادتان باشد در حالت خستگی و کاهش توان بدنی، وزن وسایل شما بیشتر بهنظر خواهد رسید، پس از قبل به این موضوع توجه و از بردن وسایل اضافی خودداری کنید. در این مقاله به شما کمک میکنیم کولهپشتی خود را سبکتر و با کنار گذاشتن وسایل غیرضروری، لذت کوهنوردی را برای خود دوچندان کنید.
تجهیزات کوهنوردی بهاندازه؛ کولهپشتی سبک و سنگین ممنوع!
تجهیزات کوهنوردی به لوازمی گفته میشود که در نورد و پیمایش مورد استفاده قرار میگیرند و مانند شمشیری دولبه عمل میکنند. بردن وسایل زیاد مضر است و از طرفی، نبردن تجهیزات کافی عواقب جبرانناپذیری بههمراه دارد. نباید از ترس سنگین شدن کوله پشتیتان وسایل ضروری را حذف کنید و از سویی دیگر باید وسواس جمع کردن لوازم اضافی را نیز کنار بگذارید. درواقع این تجهیزات اضافی و ناکارآمد است که باعث افزایش وزن کوله شما میشود، پس همه چیز بهاندازه، نه زیاد و نه کم!
خط قرمز بزرگی بر روی لوازم غیرضروری و بیفایده بکشید
لوازم غیرضروری در کوهنوردی فقط وزن کوله شما را زیاد میکنند و در پیمایش ناکارا هستند. این وسایل عبارتاند از:
لوازم آرایش و جواهرات؛ کیف لوازم آرایش و جواهرات تزیینی از غیرقابلاستفادهترین وسایل هستند و فقط جای لوازم کوهنوردی ضروری را اشغال میکنند. البته منظور، داشتن یک تقویتکننده لب برای جلوگیری از خشکی، کرم ضدآفتاب و مرطوبکننده یا گوشواره کوچکی در گوش نیست، چراکه نه وزنی دارند و نه جای زیادی را اشغال میکنند.
کتاب؛ هرچند خواندن کتاب در هر مکانی لذتبخش است، اما بردنش به کوه و گنجاندنش در میان لوازم کوهنوردی اشتباه است. اگر دلتان میخواهد در کوه چند صفحهای مطالعه کنید، میتوانید نسخه دیجیتال کتاب را در گوشیتان داشته باشید یا از چند صفحه از آن کپی گرفته و همراه خود ببرید.
دوربینهای بزرگ با لنز؛ اگر با هدف عکاسی به کوه نرفتهاید دلیلی ندارد دوربین حرفهای و لنزهای مختلفی را با خود حمل و وزن کولهپشتیتان را زیاد کنید. در کوهنوردی، دوربین گوشی بهترین گزینه برای ثبت خاطرات است.
وسایل الکترونیکی، دیجیتالی و گجتهای مختلف؛ به جز پاوربانک که شارژ گوشیتان را تامین میکند، بردن سایر وسایل این چنینی اشتباه است. شما در کوهنوردی به تبلت یا لپتاپ احتیاجی ندارید و این لوازم فقط وزن کولهتان را زیاد میکنند.
صندلی تاشو؛ سنگها بهترین صندلی در کوه هستند، نیازی به بردن صندلی تاشو، هرچند جمعوجور و کوچک نیست.
لوازم کوهنوردی اضافی را کنار بگذارید
هرچند داشتن لوازم کوهنوردی کافی و ایمن شرط پیمایشی مطمئن است اما همیشه به همه لوازم، با هم احتیاج پیدا نخواهید کرد. در ادامه، این وسایل را در سه دسته کلی و بهتفکیک آوردهایم تا به شما بگوییم اضافات را کنار گذاشته و راحتتر حرکت کنید. این سه دسته شامل:
لباس؛ هر فصلی به لباس مناسب خود نیاز دارد. وقتی مطمئن هستید که در مسیر کوهنوریتان باران نخواهد آمد، نیازی به بردن بارانی و پانچو نخواهید داشت. وقتی از دمای هوا آگاهید و میدانید سرد یا گرم است، متناسب با آن لباس بردارید و پیشبینیهای غیرممکن نکنید. اینکه بسته به مدتزمان کوهنوردیتان لباس اضافی داشته باشید مهم است، اما وسواس بردن چندینوچند دست لباس را کنار بگذارید.
کفش؛ با داشتن پوتین کوهنوردی باکیفیت و مناسب هم لازم نیست با خود کفش اضافی، دمپایی یا صندل ببرید. جز در موارد خاص، بردن کفش اضافی فقط بارتان را سنگین میکند.
تجهیزات صعود و فرود پیشرفته؛ وقتی هدفتان از کوهنوردی پیمایشی ملایم و بدون چالش است، نیازی به بردن همه لوازم صعود و فرود ندارید. داشتن طناب کوهنوردی مفید است، اما نیازی به جمع کردن همه تجهیزات نیست.
غذا و وسایل پختوپز؛ غذا مبحث مهمی هنگام کوهنوردی است، چراکه انرژی شما را تامین میکند. لذت آشپزی در کوه و طبیعت هم با هیچ چیز قابلمقایسه نیست. اما وزن کولهپشتیتان را درنظر بگیرید. اگر مدت کوهنوردیتان کوتاه است نیازی به تجهیزات پختوپز متنوعی نخواهید داشت، اما اگر سفری چندروزه را در پیش دارید بردن بهاندازه این وسایل کمکتان میکند.
بسته به اینکه تنها کوهنوردی میکنید یا با جمعی از دوستان و عزیزانتان، تجهیزات آشپزی زیادی احتیاج نخواهید داشت. اگر گروهی کوهنوردی میکنید وسایل را بین خودتان تقسیم کنید تا از وزنشان بکاهید. در کوهنوردی دستهجمعی یک قابلمه، ماهیتابه و کتری به همراه تعدادی لیوان،کاسه یا بشقاب، قاشق، چنگال و چاقو کفایت میکند. نیازی به بردن چندین ظرف مختلف برای پختن و خوردن غذا نیست.
در کوهنوردی انفرادی نیز به همین وسایل اما در اندازه کوچکتر و تعداد کمتر احتیاج دارید. قرار نیست در کوه تجهیزات کامل یک آشپزخانه را همراه خود داشته باشید. خلاق باشید و بهترین غذاها را با کمترین امکانات بپزید و لذت ببرید. البته همه اینها در شرایطی است که بخواهید چند روز کوهنوردی کنید، در غیر این صورت بهترین کار، بردن غذاهای آماده و مقوی است.
مهمترین نیاز هرکوهنورد پیش از هر چیزی انرژی و سوخت کافی است. همه تجهیزات کوهنوردی بیفایده خواهند بود اگر توان کافی برای استفاده از آنها را نداشته باشید، پس نوشیدن بهاندازه آب و انتخاب غذای مناسب بسیار مهم است. حجم کم یا زیاد آب و غذا دردی از شما دوا نمیکند. غذا و خوراکیها باید مقوی و بهاندازه باشند و داشتن آب کافی ضروری است.
هرچند قند و چربی بخشی از انرژی شما را هنگام کوهنوردی فراهم میکنند، اما مصرف زیادشان اشتباه است و میتواند مشکلساز شود. تنوع غذایی کم هم هنگام کوهنوردیهای چندروزه باعث میشود اشتهایتان را از دست بدهید و درنتیجه نیروی کمی داشته باشید. یک مدل غذا و خوراکی را با خود به کوه نبرید و با بهرهمندی از غذاهای مغذی و متنوع، سوخت بدنتان را فراهم کنید و از کوهنوردی لذت ببرید.
لباسهای مستترکننده در مسیر؛ قدغن در میان تجهیزات کوهنوردی!
لباس مناسب بخشی از تجهیزات کوهنوری ضروری است. لباسهایی که در مسیر مستترتان میکنند را نه بپوشید و نه با خود به کوهنوردی ببرید. رنگهایی مانند خاکستری، سفید، زرد و سبز بسته به پوشش گیاهی و بافت کوه میتوانند شما را در مسیر نامرئی و تشخیصتان را دشوار کنند. وقتی در کوهنوردی بهراحتی دیده شوید ایمنتر خواهید بود، پس در انتخاب رنگ لباستان دقت کنید.
تجهیزات کوهنوردی کهنه و ناایمن را با خود به کوه نبرید
باید از سلامت و ایمنی تجهیزات کوهنوردی خود مطمئن شوید. اگر در کوهنوردیتان قصد صعود و فرود دارید، از همه ابزارهای خود اطمینان حاصل کنید. بردن طناب و هارنس پوسیده، باتوم شکسته و چکش خراب بسیار ناایمن است و میتواند پیامدهای جبرانناپذیری داشته باشد. پس لوازم کوهنوردی نامطمئن خود را کنار بگذارید و از بردن آنها به کوه جدا خودداری کنید.
در کنار لوازم کوهنوردی اضافی، بدن غیرآماده و صورت اخموی خود را هم به کوه نبرید!
در کنار لوازم کوهنوردی اضافی، بردن بدنی غیرآماده به کوه از بزرگترین اشتباهات است! البته منظورمان این نیست که برای نورد و پیمایش در کوه حتما نیاز است ورزشکار حرفهای باشید، اما آمادگی فیزیکی ابتدایی در کوهنوردی ضروری است. پس خستگی خود را به کوه نبرید و با استراحت کافی، پیمایشی ایمن را تجربه کنید. فراموش نکنید وقتی دستهجمعی کوهنوردی میکنید روحیه و حال شما دیگران را تحت تاثیر قرار میدهد، پس از بردن صورت عبوس و گرفته به کوه جدا خودداری کنید!
چند نکته تکمیلی در مورد لوازم کوهنوردی
اگر قرار نیست شب را در کوه بمانید به کیسهخواب احتیاج پیدا نمیکنید، پس نیازی به بردن آن نیست.
حتی اگر در فصلی خشک و غیربارانی به کوهنوردی میروید از بردن کولهای که ضدآب نیست اجتناب کنید.
هنگام کوهنوردی بهخصوص در فصول بارانی و نمناک، از پوشیدن لباسهای نخی و پنبهای که آب را به خود جذب میکنند و سنگین میشوند خودداری کنید.
داشتن کیف کمکهای اولیه در کوهنوردی ضروری است، وسایل داخل آن را چک کنید و اضافات را با خود به کوه نبرید.
در کوهنوردی گروهی حتما از برخی وسایل به صورت مشترک استفاده و وزن آنها را در میان خود تقسیم کنید.
پیش از جمع کردن وسایلتان باز هم چندبار لیست تجهیزات کوهنوردی خود را بررسی و تا حد امکان اضافات را از آن حذف کنید.
سخن آخر
برای تجربه نورد و پیمایشی مطمئن و راحت، داشتن لوازم کوهنوردی مناسب مسالهای مهم است. اما مهمتر از آن استفاده درست و بهجا از این تجهیزات است. نیازی نیست همه چیز را همیشه با خود به کوه ببرید. باید بدانید چه وسایلی غیرمفید و ناکارا هستند و آنها را از لیست خود حذف کنید تا از وزن کولهپشتیتان کاسته شود. هوشمندی در داشتن چشماندازی دقیق از مسیر و شرایط پیشرو است، پس همه چیز را درنظر بگیرید و متناسب با وضعیتتان بهترین و کارآمدترین لوازم و تجهیزات را انتخاب کنید.
از وزن وسایلتان کم کنید تا ببینید تا چه ارتفاعی بالا میروید و اوج میگیرید و چه پتانسیل کشفنشدهای دارید!
علم کوه، فنی ترین قله ایران علم کوه قلهای در منطقه تخت سلیمان است که…
Denounce with righteous indignation and dislike men who are beguiled
and demoralized by the charms pleasure moment so blinded desire that
they cannot foresee the pain and trouble.