در فعالیتهایی مثل کوهنوردی و صخرهنوردی که بدن در بیشترین میزان فشار قرار میگیرد، بسیار مهم است که تغذیه به صورت اصولی رعایت شود، زیرا موادی که میل میکنید تأثیر مستقیمی روی عملکرد شما دارد. در نظر نگرفتن نوع منطقه، اشتباهی است که اکثر افراد مرتکب میشوند. به همراه داشتن مواد غذایی مشابه در تمام مناطق با فشار جوی و آب و هوای متفاوت، میتواند تبدیل به یک اشتباه بزرگ گردد. به همین دلیل توصیه میکنیم قبل از هر چیزی اول این موارد را بررسی کنید. یادتان باشد نه تنها نوع غذا بلکه میزان مصرف و زمان خوردن هم از اهمیت ویژهای برخوردار است.
جلوگیری از اشتباه رایج غذایی در کوه با بارگیری بدن قبل از اجرای برنامه!
اصولا وقتی از بارگیری بدن قبل از اجرای برنامه صحبت میکنیم، همه افراد وعده صبحانه به چشمشان میآید! اما اشتباه نکنید؛ از صبحانه نمیخواهیم صحبت کنیم. هدف از این بارگیری، تأمین 2 نیاز بدن قبل از انجام فعالیتهای استقامتی مانند کوهنوردی است.
01
تأمین ویتامینها، املاح و مواد معدنی مورد نیاز
02
ذخیره سازی این مواد در بدن، برای استفاده در حین اجرای برنامه
بارگیری و ذخیره سازی انرژی در بدن را باید ۴۸ ساعت قبل از اجرای برنامه شروع کنید. در این بازه زمانی بهتر است با مصرف متناوب مواد غذایی حاوی انرژی (چربی، پروتئین و کربوهیدرات)، انرژی را در بافتهای ماهیچهای و کبد به صورت ترکیبی به نام گلیکوژن ذخیره کنید.
این گروه شامل دو گروه چربیهای گیاهی و حیوانی میشود. حیوانی مانند کره و چربیهای بافتهای حیوانی و گیاهی مانند دانههای روغنی چون زیتون، تخمه، پسته، گردو، بادام زمینی، بادام و از این قبیل.
پیشگیری از اشتباه رایج غذایی در کوه با تبدیل تغذیه به انرژی
غذایی که میل میکنید، برای تبدیل شدن به انرژی به آب و اکسیژن نیاز دارد. دقیقاً دو فاکتور مهمی که کوهنوردان به آن نیاز فراوان دارند. مخصوصاً وقتی که در ارتفاع بیشتر از 4000 متر قرار میگیرند. اینجاست که باید یک دید علمی دربارهی غذاهای مصرفی داشته باشید. اصلاً نمیخواهیم قضیه را پیچیده کنیم. به همین دلیل با مثال به شما توضیح میدهیم که کدام منبع انرژی بهتر است.
حتماً میدانید جهت تبدیل ماده غذایی که میخوریم به انرژی قابل استفاده برای بدن باید فرایندی در دستگاه گوارشی ما انجام شود. این فرایند زمانبر است و برای ۳ گروه غذایی یکسان نیست.
چربی و پروتئین به اصطلاح خودمان، دیر هضم هستند و مدت زمان زیادی طول میکشد تا در دستگاه گوارش ما تبدیل به انرژی شوند. در این مدت قالب توانایی بدن صرف دستگاه گوارش میشود. در این مدت، فعالیت برای ما سخت خواهد شد و یک اشتباه رایج غذایی در کوه را مرتکب شدهایم. درست مثل زمانی که بعد از خوردن غذاهایی مثل کلهپاچه یا چلوکباب سنگین و خواب آلود میشویم؛ حتی تا مدت زمان زیادی احساس گرسنگی نمیکنیم.
از طرفی بعد از خوردن غذاهایی مثل ماکارونی یا غذاهای برنجی یا نانی احساس سبکی و نشاط بیشتری داریم. هرچند در مدت زمان کمتری مجدداً احساس گرسنگی میکنیم. با یک تحلیل ساده شما به این نتیجه میرسید که کربوهیدرات نسبت به چربی و پروتئین به کمترین آب و اکسیژن جهت تبدیل به انرژی در فرایند هضم نیاز دارد.
به همین دلیل توصیه میشود برای جلوگیری از اشتباه رایج غذایی در کوه قبل از اجرای برنامه برای سوختگیری؛ از وعدههای غذایی دارای کربوهیدرات استفاده کنید. حتماً میدانید ماکارونی و سیب زمینی بیشترین منبع کربوهیدرات به شمار میروند. در کنار مصرف این ماده، حواستان به دهیتراته نشدن نیز باشد تا به میزان کافی آب دریافت کنید. برای دریافت منبع غنی سرشار از کربودهیدات و مواد غذایی مغذی، پیشنهاد میکنیم غذای Off Cook را حتماً امتحان کنید.
همیشه یادتان باشد، مواد غذایی که قرار است در کوله پشتی شما جا شود، علاوه بر حجم، وزن زیادی نیز دارد. بنابراین در جمع کردن و انتخاب آنها بیشترین دقت را انجام دهید. اکثر کوهنوردان در اولین برنامه، مقدار زیادی سالاد ماکارونی، سیب زمینی آبپز، تعداد زیادی نان و کره بادام زمینی بر میدارند. به این ترتیب وزن کوله بالا میرود و حمل آن واقعاً مشکل میشود. شاید برای اولین برنامه کمی قابل پذیرش باشد، اما برای برنامههای بعدی بهتر است از تجربه قبلی استفاده کنید و فقط به میزان لازم مواد غذایی ببرید و از اولین اشتباه رایج غذایی در کوه، صرف نظر کنید!
2. سنگین کردن بار
یک اشتباه رایج غذایی در کوه که اکثر کوهنوردان مبتدی به آن گرفتار میشوند، این است که فکر میکنند چون در کوهستان غذای آماده پیدا نمیشود، قرار است از گشنگی تلف شوند! پس برای جلوگیری از این موضوع تا میشود کنسرو و مواد غذایی برمیدارند و حجم و وزن زیادی از کوله پشتی خود را اشغال میکنند. نیاز نیست دچار استرس شوید؛ فقط به اندازه نیاز مواد غذایی بردارید.
در ضمن همیشه به میزان نگهداری مواد غذایی توجه کنید و تا جای ممکن از حمل مواد گوشتی که قابل فساد هستند؛ جلوگیری کنید. بعید میدانیم مسموم شدن در کوه امر دلپذیری باشد! پس بهترین راه، همان غذای آماده آف کوک هست که بالاتر به آن اشاره کردیم!
3.بیش از حد سبک کردن بار
از آن سمت بوم نیافتید! برای جلوگیری از سنگین نشدن بار و انجام ندادن اشتباه رایج غذایی در کوه، نیاز نیست از وعدههای اصلی کم کنید. تصور کنید، هنوز کلی راه در پیش دارید، اما تمام چیزی که برایتان باقی مانده، کمی میان وعده مانند آجیل است. بنابراین بهترین کار این است که برنامه غذایی هر روز را مشخص کنید. برای هر روز یک صبحانه، نهار و شام به علاوه دو میان وعده که حداقل یک کدامش قندی باشد، در نظر بگیرید تا منجر به اشتباه غذایی در کوه نشوید.
در مورد حجم غذا با خودتان رو راست باشید! بعد از یک کوهپیمایی سخت، به چقدر غذا احتیاج دارید؟!
با توجه به تعداد وعدهها، شروع به جمع کردن مواد غذایی میکنید؛ اما میبینید حجم آن بسیار زیاد شده است، چند عدد نان می تواند به اندازه یک کیسه خواب فضا اشغال کند! رعایت کردن تعادل میان حجم و وزن نکته ای است که سفر شما را لذتبخشتر می کند. به همین دلیل توصیه میشود از غذاهای خشک آماده و فیریز شده مثل آفک کوک استفاده کنید.
5. عدم رعایت تنوع مواد غذایی
کوهنوردی خیلی با غذاهای گرم و لذیذ همراه نیست؛ اما با این حال، اگر هر روز بعد از کوهنوردیهای طولانی یک غذای ثابت بخورید، بعد از چند روز بی روحیه و کسل میشوید. علاوه بر تأثیر روی شرایط روانی شما، باعث میشود مواد مغذی مختلف، مانند پروتئین، ویتامین و… به اندازه کافی جذب بدنتان نشود که یک اشتباه غذایی در کوه محسوب میشود، حتی میتوانید به غذاهای وکیوم شده، ادویه اضافه کنید تا طعم نزدیک به سلیقه خودتان را میل کنید.
7. مصرف شکر بیش از اندازه؛ یک اشتباه رایج غذایی در کوه!
گفتیم مواد قندی استفاده کنید، اما در مصرف شکلات و شیرینی زیادهروی نکنید! زیادهروی در مصرف شیرینی باعث میشود تا چند ساعت بعد از مصرف، دچار افت شدید شوید. شما باید منابع غذایی حاوی کربوهیدارت و چربیهای خوب را پیدا کنید تا در تمام طول روز انرژی داشته باشید. با مصرف زیاد شکر، بعد از چند ساعت که سطح قند خون پایین میآید، به شدت احساس خستگی و کرختی میکنید؛ به همین دلیل حفظ تعادل بین تمام وعدههای غذایی از مهمترین فاکتورهایی است که باید به آن توجه کنید.
8. کمبود مواد مغذی در وعدههای غذایی
توضیح دادیم در هنگام کوهنوردی بهتر است از غذاهای سبک استفاده کنید که چربی مضر کمتری داشته باشند تا باعث سستی در بدن شما نشوند. اما بیایید رو راست باشیم! همیشه راحتی و سبکی به معنی مناسب بودن نیست. صادقانه بخواهیم بگوییم نودلی که دو دقیقهای آماده میشود، نمیتواند مواد مغزی بدن را تأمین کند و اصلاً مناسب برنامههای کوهپیمایی و کوهنوردی نیست. شما مشغول انجام فعالیت بسیار سخت و مهم هستید، بدنتان هر لحظه کلی کالری میسوزاند و فشار زیادی را تحمل میکند؛ پس باید با بدن خودتان مهربان باشید و غذای مقوی مصرف کنید.
9. برنامه ریزی برای طبخ غذاهایی با دستور پخت پیچیده!
تصور کنید ساعتهای زیادی، بیشتر از نصف روز کوهپیمایی کردهاید؛ آیا توان آشپزی بعد از این همه فعالیت را دارید؟! بهتر است صادق باشیم، در آن شرایط فقط دلتان میخواهد سریعتر چیزی میل کنید تا بیشتر استراحت کنید. پس بیخیال درست کردن بشقابهای رنگی شوید و تمرکزتان را بر روی غذاهای نیمه آماده و منجمد بگذارید. بهعلاوه اینکه کاهش فشار هوا در ارتفاعات بالاتر، سبب میشود تا غذاها با سرعت کندتری پخته شوند.
10. آگاهی نداشتن به مزاج و نیاز غذایی
همانطور که نمیشود یک نسخه را برای هر بیمار تجویز کرد، نمیتوان یک رژیم واحد را به همه پیشنهاد داد. ممکن است چیزهای معمول حتی با بدن شما سازگار نباشد، یا دچار بیماری خاصی باشید که رژیم مختص به خود را دارد. خلاصه هیچ کس به اندازه خودتان شناخت کافی از وضعیت و ذائقه شما ندارد.
در برنامههای کوهپیمایی و کوهنوردی، باید به موقع بخوابید و بیدار شوید. بر اساس تایم استراحت و زمان فعالیت، برنامه دقیق برای مصرف مواد غذایی داشته باشید. حتماً برای میان وعدهها زمان بگذارید و از کنارشان ساده گذر نکنید. از همه مهمتر، مصرف مایعات است. آب فراوان به هضم غذا کمک میکند و مانع دهیتراته شدن بدن میشود.
اولین و بهترین راه، مصرف غذاهای آماده و منجمد با ارزش غذایی بالا است که در عرض چند دقیقه آماده شود و طعمهای مختلفی نیز داشته باشد. مانند غذاهای آف کوک که حتی تنقلات مختلفی دارد.
02
گزینه بعدی مصرف میوه است. اگر برای بیشتر از سه روز در کوه میمانید، باید آگاه باشید که میوهها ممکن است پوسیده شوند. بنابراین بهتر است از کمپوت یا میوه خشک شده استفاده کنید.
03
کنسروها همیشه همراه کوهنوردان بودهاند اما وزن زیاد آنها کمی حملشان را سخت میکند. با این حال، تن ماهی هم مغذی است و هم شکم سیر کن! حتماً همراه خود داشته باشید.
04
برای میان وعدهها بهتر است، بیسکوییتهایی با روکش شکلاتی یا دراژه همراه داشته باشید. البته از آجیل و اهمیت خشکبار هیچگاه غافل نشوید.
سخن آخر درباره اشتباه رایج غذایی در کوه!
حالا با آگاهی کامل از تغذیه سالم تا اشتباهات رایجی که تکرار میشوند، میتوانید بهترین وعدههای غذایی را برای برنامههای کوهنوردی خود بچینید. یادتان باشد، لذت آشپزی در طبیعت مناسب کمپینگهای یکی دو روزه است. برای مسیر سختتر و مدت زمان بیشتر، بهتر است غذاهای آماده را جایگزین آشپزی کنید.
یادتان نرود؛ ریزهخواری انجام دهید؛ یعنی با مصرف تنقلات حین اجرای برنامه، انرژی خود را در ساعتهای آینده حفظ کنید.
تغذیه در کوه مساله بسیاری مهمی است که به عوامل و فاکتورهای زیادی مرتبط میشود. یکی از فاکتورهای مهم، توجه به ارتفاع و آب و هوای محیطی است که در آن قصد کوهنوردی دارید. برای مثال تصور کنید در مکان گرم و خشک، شما نیز از غذاهایی با طبع گرم استفاده کنید، اینکار باعث افزایش سوخت و ساز بدن میشود و در نهایت حتی میتواند منجر به حال بد گردد.
پس هیچوقت نمیشود نسخهی واحدی را برای تغذیه در کوهستان مطرح کرد. قبل از آن باید نوع محیط بررسی شود. اما در حالت کلی، باید بدانید؛ بدن برای اینکه قوی بماند و در کوه دچار ضعف نشود، نیاز به بارگیری مواد معدنی از 48 ساعت قبل از شروع برنامه دارد! پس نه تنها تغذیه در حین کوهنوردی مهم است، بلکه روزهای قبل آن تاثیر بیشتری دارد.
بارگیری باعث میشود املاح و مواد معدنی در بدن ذخیره شود، تا انرژی لازم برای انجام فعالیت بدست آید. اما باید حواستان باشد از مواد غذایی درستی این کار را انجام دهید. مثلا کربوهیدرات که در نان و سیب زمینی موجود است، هضم راحتتری نسبت به چربیها دارد. بنابراین تا جای ممکن از خوردن چربی پرهیز کنید.
زمانی که متوجه گشتید چه چیزی لازم دارد، حواستان باشد با برداشتن مواد غذایی اضافی، کوله خود را سنگین نکنید. یا از طرفی انقدر کم بردارید که مواد غذایی کم بیاورید. برای جلوگیری از این اشتباهات؛ بهتر است برای هر وعده غذای مشخصی تهیه کنید، صبحانه، نهار، شام و دو میان وعده، برای هر روز در نظر بگیرید.
درست است باید کوله بار سبک داشته باشید و از مواد غذایی فاسد نشدنی استفاده کنید، اما این بدان معنی نیست که باید یک مدل غذا مصرف کنید. عدم نبودن تنوع در وعدههای غذایی باعث بیمیلی میشود و در نهایت اشتها را از دست میدهید و تغذیه خوبی نخواهید داشت که منجر به بروز مشکلات گوارشی میشود. علاوه بر آن، بدن به مواد معدنی مختلفی نیاز دارد که باید از طریق غذاهای متنوع جذب شوند.
استفاده از مواد قندی تا حدی برای کوهنوردی لازم است، اما نباید در خوردن شیرینی و شکلات افراط کنید. زیرا دقیقا نتیجه عکس دارد و باعث افت انرژی میشود و احساس خستگی و بیحالی بهتان دست میدهد. مواد قندی در میوهها نیز موجود است که بهتر است از این طریق به جذب آنها بپردازید.
به همراه داشتن مواد مغذی واقعا مهم است، قرار نیست فقط سیر شوید؛ بلکه باید انرژی بدست آورید؛ پس غذاهایی مثل نودل خیلی نمیتوانند منبع خوبی برای دریافت مواد مغذی باشند. استفاده از غذاهای خشک مخصوص کوهنوردی به مراتب گزینه بهتری خواهد بود. برای مثال برند آف کوک، غذاهای متنوعی دارند که علاوه بر طعمهای مختلف، از مواد مغذی خوبی نیز برخوردار هستند.
تمام اینها ذکر شد، اما اگر از مزاج خودتان باخبر نباشید، ممکن است دچار مشکل شوید، هرکسی خودش را بهتر میشناسد، پس با توجه به شناخت ذائقه خودتان اقدام به جمع آوری مواد غذایی کنید. ممکن است در این بلاگ به مواردی اشاره کرده باشیم که شما به آن حساسیت داشته باشید یا بالعکس! پس شرایط را در نظر بگیرید.
علم کوه، فنی ترین قله ایران علم کوه قلهای در منطقه تخت سلیمان است که…
Denounce with righteous indignation and dislike men who are beguiled
and demoralized by the charms pleasure moment so blinded desire that
they cannot foresee the pain and trouble.