کوهنوردی + اصول تأثیرگذار بر آن

یکی از رایج‌ترین سئوالات در بین مردم، این است که تعریفی جامع و ساده در مورد کوهنوردی وجود دارد؟ در جواب باید بگوییم که بله اما به دلیل تعداد زیادی ورزشکار و علاقه‌مند به این رشته باعث شده تا از دیدگاه های مختلف، تعاریف متفاوتی از کوهنوردی داشته باشیم.

به طور کلی به کوچک‌ترین صعود حتی طبیعت‌گردی در دامنه ها گرفته تا صعود‌های زمستانی مرتفع، کوهنوردی می‌گویند. اما تعریف دقیق کوهنوردی چیست؟ یکی از درست‌ترین جواب‌ها به این سوال این است: می‌توان کوهنوردی را یک تحرک پر هیجان و تلاش برای رسیدن به نقاط مرتفع در کوهستان دانست و همین طور اگر پایه اصلی تمام فعالیت‌ها همراه با لذت صورت بگیرد را کوهنوردی می‌گویند.

اما برای استفاده از این منابع شگفت‌انگیز و لذت بردن از آن، کسب مهارت و تجربه الزامی می‌باشد که در عین حال با رعایت نکردن نکات ضروری و بدون تجربه این لذت، جایش را با حادثه ناگوار می‌تواند عوض کند!

کوهنوردی و چالش‌های پیش رو

مسلماً در طول این مسیر پر فراز و نشیب، چالش‌ها و موانعی بر سر راهتان قرار می‌گیرد، می دانید که تنها راه برای عبور کردن از این عوامل داشتن اطلاعات مفید است که در ادامه به بررسی انواع آنها می‌پردازیم.

از زمان پیدایش کوه‌ها همیشه عظمت و شکوهِ بزرگش همه را مجذوب خود کرده، که بر خلاف این همه زیبایی بی‌نظیر به همان اندازه می‌تواند خطر آفرین و تهدید آمیز باشد، زیرا ارزش واقعی در همین استقامت و استواری کوه‌ها و صخره‌هایش نهفته است و می‌تواند به عنوان بهترین الگو برای رسیدن به هدف‌های بزرگ برای شما باشد.

همین‌طور این امر بر هیچکس پوشیده نیست که هدف همه، رسیدن به سلامتی، نشاط و در نهایت رشد می‌باشد، در واقع برخی هم آن را تشبیه به یک سبک جدید یا نگاهی متفاوت به زندگی کرده‌اند. اما زمانی که با چالش‌ها و مشکلات مواجه شدید، مهم‌ترین عواملی که در مرحله نخست در کوهنوردی پیش می‌آید، به وجود آمدن چالش های درونی و ذهنی در خود است که می‌توان آن را به عنوان بزرگ‌ترین سد برای رسیدن به هدف دانست؛ به عبارتی چالش‌های واقعی درون خودمان رخ می‌دهند!

در واقع تمام افراد درون خود یک کوه مقاوم دارند که با پشت سر گذاشتن آن می‌توانند بهترین آمادگی را برای مواجه شدن با مشکلات بیرونی پیدا کنند و همین‌طور در تمام مسیر زندگی  از این روش استفاده می‌توان استفاده کرد و سختی‌ها را پشت سر گداشت.

برای یک کوهنوردی ایمن چه تجهیزاتی نیاز است؟

کوهنوردی این روزها طرفداران بسیاری پیدا کرده است،  به همین دلیل داشتن برنامه کوهنوردی برای یک صعود موفق، یکی از اصول اولیه کوهنوردی است و بیش از پیش مهم تلقی می‌شود. با استفاده از آگاهي‌هايي كه به دست آورده‌ايد و مشورت با افراد با تجربه طراحي ابتدايي برنامه را انجام دهيد و پیشنهاد می‌کنیم حتماً قبل از شروع، بلاگ برنامه‌ریزی کوهنوردی ما را مصالعه کنید تا با آگاهی بیشتر به برنامه‌ریزی بپردازید.

همچنین کوهنوردی از ورزش‌ها یا تفریحاتی است که برای پرداختن به آن نیاز به لوازم و تجهیزات دارد، در واقع برای یک صعود خوب و استاندارد، نیاز به ابزار‌های متفاوتی است. حتماً همه‌ی شما می‌دانید که هر صعود وابسته به موقعیت مکانی و زمانی نیازمند لوازم متفاتی است که برای داشتن یک سفر امن به لوازمی نیاز دارید. ما در این بخش به چند مورد مهم و کلی می‌پردازیم:

لوازم انفرادی

به تجهيزاتی می‌گویند كه كاربرد مستقيمي با كل افراد گروه نداشته باشد و بيشتر جهت رفع احتياجات شخصي و به شكل انفـرادي مورد استفاده قرار مي‌گيرد، مانند كوله پشتي، كفش، ظرف آب، چراغ پيشاني، زير انداز، دستكش، كلاه آفتابی، عينك، گتر، پوشـاك (پـلار ، پـر ، گـورتكس)، پانچو (شنل باران)، چراغ خوراك پزي، كتري، فلاكس، ظرف غذا، باتوم، طنابچه انفرادی، همچنین داشتن لوازم انفرادي علاوه بر بالا بردن توان انفرادي در بالا بردن توان و روحيه گروهي تيم تاثير بسزائي دارد.

برای خرید تجهیرات کوهنوردی و هرآنچه که در کوه نیاز دارید کافیست اینجا کلیک کنید.

پوشاک مناسب

تا به حال در مورد این که برای کوهنوردی چه بپوشید، حساسیت به خرج داده‌اید؟ یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های کوهنوردان پوشیدن لباسی است که علاوه بر آزادی حرکت، گرمای مناسبی هم ارائه دهد، اما ابن عمل با یک لباس امکان‌پذیر نیست زیرا اگر لباس زیاد بپوشید، بعد از کمی فعالیت مجبور به کم کردن لباس‌ها می‌شوید. در مقابل با کم پوشیدن به سرعت سردتان خواهد شد، بنابراین چاره کار قانون طلایی لایه‌ای لباس پوشیدن است که به طور معمول از 4 لایه برای پوشش کوهنوردی استفاده می‌شود و هر کدام دارای کارایی متفاوت و مکمل هم می‌باشند.

به همین منظور سیاه‌کمان با انواع پوشاک کوهنوردی در کنار شماست تا هیچ نگرانی از بابت پوششتان در طبیعت نداشته باشید. برای خرید پوشاک کوهنوردی اینجا کلیک کنید.

کوله پشتی کوهنوردی

کوله پشتی کوهنوردی یکی از آن تجهیزات مهمی است که هر کوهنوردی اهمیتش را می‌داند. کوهنوردی مانند تمام رشته‌های دیگر کوله پشتی مخصوص به خودش را می‌خواهد. قطعاً برای حمل کردن لوازم خود، به کوله نیاز پیدا خواهید کرد که می‌توانید متناسب با شرایط خود از کوله‌های یک روزه سبک تا  کوله با ظرفیت و لیتر  بالا جهت اقامت بیشتر از دو  روز انتخاب کنید. اگر تا به الان کوله پشتی کوهنوردی مناسب برنامه یتان را پیدا نکرده اید، پیشنهاد می کنیم حتماً از قسمت کوله های کوهنوردی ما دیدن کنید.

کفش کوهنوردی

به دلیل این که در تمام طول فعالیت، بیش‌ترین وزن وارده به قسمت انتهای بدن که پاها است منتقل می‌شود، داشتن کفش مناسب می تواند نقش مهمی در حفظ سلامتی و بالا بردن سطح کیفی فعالیت‌هایتان داشته باشد، که با در نظر گرفتن نوع فعالیت و شرایط جوی می‌توانید کفش‌های مناسب که راحتی شما را برای رسیدن به هدف فراهم می‌کند را انتخاب و به صعود بپردازید.

باتوم کوهنوردی

یکی دیگر از وسایل ضروری که هر کوهنورد در هر شرایطی باید به همراه خود داشته باشد باتوم کوهنوردی است که با انتخاب درست می‌توانید از آن به عنوان دست دوم و کمکی استفاده کنید تا بهترین همراه در صعود‌ها باشد. به همین منظور جهت اطلاعات دقیق‌تر از این محصول کاربردی می‌توانید با مطالعه بلاگ باتوم کوهنوردی ما، به بهترین شکل از این محصول استفاده کنید.

سه اصل مهم در کوهنوردی 

کوهنوردی یک ورزش ماجراجویانه و مهیج است که بدون شک نیازمند آموزش و مهارت می‌باشد، در واقع کوهنوردی از فعالیت‌های پرطرفدار در جهان است، زیرا نقش بسیار مهمی در ایجاد سلامتی، شادابی و رسیدن به اوج لذت دارد. لازم به ذکر است این رشته با همه زیبایی‌ها و جذابیت‌هایی که دارد، در عین حال می‌تواند بسیار خطرناک و آسیب‌پذیر باشد، بنابراین برای لذت بردن و رسیدن به هدف باید اصول و نکاتی را رعایت کنید که در ادامه به چند نمونه از این موارد می‌پردازیم:

1.گام‌برداری صحیح در صعود و فرود

اولین و مهم‌ترین عضو هر کوهنورد در رشته کوهنوردی، پاها هستند و اگر بتوانید از این عضو حیاتی به درستی استفاده کنید، کمتر دچار خستگی و آسیب می‌شوید. گاهی اوقات این آسیب‌ها آنقدر جدی می‌شوند که ممکن است زندگی روزمره شما را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین بهتر است با داشتن اطلاعات کافی از این آسیب‌ها و خواندن بلاگ ما در این‌ باره بیشتر بدانید.

در واقع گام‌برداری درست و اصولی است که شما را به نفس نفس نیاندازد و این عمل، اصولی دارد که به صورت مختصر آن‌ها را بیان می‌کنیم:

– پیش از هر چیز باید قلب دوم خود که همان کفش مناسب است را فراهم کنید.

– در فعالیت‌هایتان تمام انرژی خود را از دست ندهید و انرژی لازم را ذخیره کنید.

– بدن در هر حالتی، ایستاده و صاف باشد تا فشار به عضلات وارد نشود.

– نحوه درست قدم برداشتن به این صورت است که پنجه و بعد پاشنه پا روی زمین قرار گیرد.

– در هر گامی که بر می‌دارید بهتر است، بعد از ثابت گذاشتن پای تکیه‌گاه، پای بعدی را از زمین بردارید. (با زانوی خم صعود کردن باعث آسیب می‌شود)

– گام‌برداری درست، از قدم‌های یکسان با ریتم منظم تشکیل شده است.

– برگرداندن عضله به حالت اولیه بسیار مهم است، زیرا به هر اندازه که عضلاتتان فشرده‌تر باشد انرژی بیشتری از شما می‌گیرد.

– با تنظیم تنفس و گام خود، از بالا رفتن ضربان قلب و در نهایت خستگی زودرس جلوگیری کنید. در حالت عادی هردو گام، یک دم و بازدم را انجام دهید. همچنین تنفس باید به وسیله بینی و کامل صورت گیرد. (در اصطلاح دیافراگمی باشد)

– تنفس از دهان باعث خشگی گلو، تشنگی و در هوای سرد سرماخوردگی و عفونت گلو می‌شود.

– پس از هر یک ساعت فعالیت، پنج دقیقه استراحت کنید.

– در هنگام حرکت، فاصله پاها را تنظیم نگه دارید و توصیه می‌کنیم پاها‌یتان را به اندازه عرض شانه‌ها باز کنید.

– اولین مرحله آمادگی هنگام حرکت در سرازیری این است که داخل پوتین جوراب ضخیم و نرم دیگری پوشیده و با شُل بستن قسمت بالایی بند کفش از فشار وارد شده به غوزک پا جلوگیری کنید. 

– قدم‌های برداشته شده در سرازیری باید متعادل تر از قدم‌هایی باشد که بر اثر نیروی جاذبه بی‌اختیار برداشته می‌شود.

– پاها در هر قدم بهتر است با زانوی شکسته بر روی زمین قرار بگیرند و به طور مرتب و در کنار یکدیگر حرکت کنند.

– در سرازیری بر روی سرعت قدم ‌ها دقت کنید؛ نیروی جاذبه با فشار وارده ممکن است خراش و آسیب‌های مفصلی برای شما به وجود آورد.

– در سرازیری‌ها گام‌های خود را با اختیار و کنترل شده بردارید تا بتوانید سرعت خود را کنترل کنید. 

– به استراحت در سرازیری به اندازه استراحت در سربالایی اهمیت دهید.

2.انرژی خود را تقسیم کنید

باید انرژی خود را به سه قسمت انرژی صعود، انرژی فرود و انرژی ذخیره تقسیم کنید و هنگام حرکت قدم‌های پیوسته و یکنواخت بردارید، به طوری که بتوانید مدت طولانی آن را حفظ کنید به صورتی که نه توقفی داشته باشید و نه بدنتان عرق کند.

هیچ موقع تندروی نکنید که باعث خستگی شما می‌شود! در سر بالایی از تند رفتن خودداری کنید، در شیب‌های تند هنگام بالا رفتن و حتی پایین آمدن با قدم‌های کوتاه و به صورت مارپیچ حرکت کنید. در حرکت، باید ضربان قلب و برداشتن پاها با هم هماهنگ باشد و می‌توانید خودتان این هماهنگی را به دست آورید و حواستان باشد تمام انرژی خود را تخلیه نکنید.

3.تنفس صحیح در کوه

تنفس باید عمیق و به صورت درست انجام شود، در واقع آهسته و پیوسته باشد، زیرا نباید شش‌ها پُر شوند و قفسه سینه احساس سنگین شدن نکند. در تنفس صحیح، حجم شش‌ها از قسمت انتهایی افزایش می‌یابد که این عمل باعث افزایش حجم شکم می‌شود و می‌توانید به صورت ضربان در قسمت شکم مشاهده کنید.

به شما پیشنهاد می‌کنیم هیچ وقت کمرتان را محکم با کمربند کوله پشتی یا کمربندهای دیگر نبندید. کمربند باید در پایین‌ترین حد ممکن بسته شود. در این روش باید سعی کنید از طریق نفس کشیدن به صورت دم هوای لازم را به ریه‌ها برسانید و بعد از مکثی کوتاه در حد چند ثانیه می‌توانید عمل بازدم را انجام دهید تا هوای قسمت انتهای ریه‌ها به سرعت خارج ‌شود. با انجام این عمل می توانید با شرایط ایده‌آل تری به کوهنوردی بپردازید. 

البته نحوه تنفس در فعالیت‌هایی نظیر کوهنوردی، نیاز به اطلاعات دقیق و جامعی دارد، به همین دلیل توصیه می‌کنیم بلاگ تاکتیک‌های تنفس صحیح در کوهنوردی را باد دقت بخوانید.

سبک‌های مختلف کوهنوردی

به طور کلی کوهنوردی دارای دو سبک متفاوت برای صعود و فرود دارد که با نام‌های اکسپدیشن و آلپی شناخته می‌شوند، این دو سبک هدف و مسیر‌شان با هم یکی هستند؛ اما در نحوه صعود و فعالیت‌هایشان تفاوت هایی با هم دارند.

سبک کوهنوردی اکسپدیشن (محاصره‌ای)

یکی از رایج‌ترین سبک‌های این رشته اکسپدیشن نام دارد که به با نام (محاصره‌ای) هم نیز شناخته می‌شود، زیرا در این سبک از کوهنوردی هدف اصلی راه‌اندازی یک کمپ اقامتی در کوه است تا در سریع‌ترین زمان امکان دسترسی به آن را داشته باشید. به عبارتی در این استایل، همه چیز سازمان دهی شده و به طور گروهی پیش می‌رود. همچنین در این کمپ‌ها یا اردوگاه‌های محاصره‌ای با وصل کردن طناب‌هایی بین چادر‌ها، کوهنوردان با راحتی بیشتری به صعود و فرود می‌پردازند.

سبک کوهنوردی آلپی

این سبک بیشتر به عنوان روش جایگزین استفاده می‌شود. مهم‌ترین عوامل در این مدل سرعت، ظرافت و مهارت برای صعود و برگشت به کمپ اصلی می‌باشد، به همین دلیل در این سبک از تعداد افراد و زمان کمتری استفاده می‌شود که در نهایت از منابع و انرژی کمتری در گروه و افراد صرف می‌شود.

تفاوت این دو سبک در این است که اغلب افراد در سبک اکسپدیشن بیشتر به تجهیزات و امکانات گروهی خود اعتماد می‌کنند، اما در صعود‌های آلپی اکثراً بر پایه اعتماد به ویژگی‌های شخصی خود انجام می‌شود که هرکدام دارای معایب و مزایایی هم می‌باشند.

تفاوت کوهنوردی با کوهپیمایی

امروزه با پیشرفت فعالیت‌های کوهستانی، اکثر رشته‌های ورزشی سمت و سوی تخصصی به خود گرفتند که نمونه ای از این مسائل را می توانید در تفاوت بین کوهنوردی و کوهپیمایی مشاهده کنید. در واقع کوهنوردی یک ورزش طاقت فرسا و دارای خطرات بسیار زیادی است که فقط با داشتن تجهیزات مناسب و آموزش صحیح می‌توانید به خوبی از پس آن بر بیایید. اما در مقابل، کوهپیمایی یک فعالیت بدنی ساده است که می‌تواند بین چند ساعت تا چند روز با گروهی از افراد یا حتی به صورت تنهایی انجام گیرد.

در مجموع کوهنوردی و کوهپیمایی شباهت‌های زیادی با هم دارند؛ اما تفاوت اصلی آن ها با یکدیگر فاکتور‌های خطر و ریسک در آن‌ها است، در واقع سبک کوهپیمایی ریسک گریز است اما کوهنوردی ورزشی بسیار پر خطر محسوب می‌شود. این دو عامل مهم می‌تواند به خوبی مرز بین این دو که یکی ساده‌ترین و دیگری دشوارترین ورزش‌ها است را مشخص کند.

حتماً این جمله‌ی معروف را شنیده‌اید: “کوهنوردی هنر زنده ماندن در شرایط دشوار است”. به عبارتی کوهنوردی را می‌توان ورزشی به همراه چالش دانست که با داشتن تجهیزات می‌توانید لحظات این چالش جذاب را شیرین کنید؛ اما کوهپیمایی ورزشی برای سلامتی و لذت بردن از منابع طبیعی می‌باشد که با داشتن حداقل تجهیزات می‌توانید یک فعالیت مفرح داشته باشید.

بنابراین کوهنوردی یک ورزش کاملاً تخصصی با احتمال خطرات زیادی می‌باشد که فقط با داشتن تجهیزات امکان‌پذیر است، اما کوهپیمایی یک پیاده‌روی قدرتی در کوه است که بدون محدودیت زمانی در هر فصلی می‌توانید به آن بپردازید.

10 دلیل برای اینکه کوهنوردی می‌تواند زندگی شما را غنی کند

– باعث سلامت جسمی و تناسب اندام  می‌شود.

– می‌توانید مکان‌های جدید را کشف کنید و جاهایی را بروید که افراد کمی از آن‌ها دیدن کرده‌اند.

– با شگفت‌ انگیز‌ترین افرادی که بعداً آن‌ها را دوست می‌نامید، ملاقات می‌کنید.

– کوهنوردی صبر، استقامت و قدر شناسی را به شما می‌آموزد.

– حفاظت از محیط زیست و حتی نحوه زندگی را به شما یاد می‌دهد.

– کوهنوردی به شما می‌آموزد که چگونه مثبت باشید.

– یاد می‌گیرید که از تجملات کوچک زندگی لذت ببرید.

– به بهترین شکل شما را برای تغییر آماده می‌کند.

– هر کوهی چیز جدیدی به شما یاد می‌دهد.

– کوه و کوهنوردی باعث افزایش اعتماد به نفس شما می‌شود.

در آخر

کوهنوردی صرفاً یک سرگرمی نیست؛ بلکه یک فلسفه مادام العمر است.

مهم‌ترین ویژگی کوه و کوهنوردی این است که چه به شما یاد بدهند یا مجبور به یاد‌گیری شوید، با هر بار سفر همیشه یک چیز جدید یاد می‌گیرید. کوهنوردی می‌تواند بزرگترین کاری باشد که در زندگی انجام داد‌ه اید، اما در پایان همه شما بدون توجه به آنچه که در نظر دارید بیشتر به آن علاقه مند می‌شوید. در واقع با قرار گرفتن در این فلسفه طولانی می‌توانید هر لحظه را به عنوان یک تجربه و خاطره بعد‌ها به یاد بیاورید.

با زندگی کردن در طبیعت و دست و پنجه نرم کردن با کوه‌های سخت، تجربیات تلخ و شیرینی را برایتان به وجود می‌آورد که بهترین راه برای ثبت این لحظات طلایی، نوشتن وقایع و اتفاق‌ها است . البته می‌توانید با داشتن دفتر یادداشت سفرچه، تمامی اتفاقات و خاطرات سفر خود برای همیشه نگه‌داری کنید.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:
مروری بر مطالب ذکر شده

مرور اصول تاثیر گذار بر کوهنوردی

تحرک پر از هیجان و تلاش برای رسیدن به نقلط مرتفع یک کوه را کوهنوردی می‌نامیم. اما برای کوهنوردی سالم داشتن، لازم است یک سری اصول و قواعد را رعایت کنیم تا چالش‌های پیش رو بتوانیم به سلامتی پشت سر بگذاریم. نتیجه یک کوهنوردی سالم، شادابی و سلامت و در نهایت رشد فردی است.

اصل کوهنوردی این است که ایمن سفر کنید و برای ایمن بودن باید به تجهیزات خاصی داشت که البته در هر موقعیت متفاوت است، اما به طور کلی می‌توانیم به چند دسته زیر تقسیم کنیم؛

تمام تجهیزات انفرادی مورد نیاز، مانند کفش، کوله، قمقمه آب، ظرف غذا، چراغ پیشانی، لباس مناسب و… اینها علاوه بر بالا بردن توان فردی، باعث افزایش روحیه‌ی تیمی نیز می‌شود.

پوشاک مورد استفاده خود را بشناسید. در بلاگ اصول لباس کوهنوردی، کامل به این مبحث پرداختیم اما علاوه بر این خوب است بدانید به جنس خاصی حساسیت دارید یا نه، و در راستای آب و هوای منطقه اقدام به جمع کردن لباس کنید. شاید در تابستان به مکانی بروید که پر از برف و یخ باشد! پس منطقه مهم‌تر از فصل است.

حتما کوله پشتی‌ای تهیه کنید که با آرگونومی بدنتان هماهنگ باشد و در عین حال حجم آن توان جاگیری تمام تجهیزات شما را داشته باشد. کوله‌ی نامناسب ممکن است مانع از ادامه پیمایش شما شود.

از اهمیت کفش کوهنوردی چه می‌توان گفت که تا حالا نگفته باشیم. پس حتما کفش مناسب انتخاب کنید. داشتن لایه‌ی ضد آب و در عین حال تنفسی، باعث بالا رفتن کیفیت پیمایش خواهد شد. این را به یاد داشته باشید.

باتوم کوهنوردی مانند یک جفت دست و پای اضافه است که به کمک شما می‌آید. فواید باتوم به قدری است که در یک بلاگ آن را به طور مفصل تشریح کردیم. می‌توانید در قسمت بلاگ‌ها آن را جست و جو و مطالعه کنید.

وقتی خیالتان از تجهیزات مناسب راحت شد، می‌رسیم به سه اصل مهم کوهنوردی که باید رعایت کنید تا کوهنوردی سالمی داشته باشید و دچار آسیب نشوید. مهم‌ترین آنها، تکنیک گام برداری صحیح است. گام برداری در صعود و فرود باهم متفاوت است. حتی در زمستان نوع گامبرداری به کلی متفاوت است. پس تفاوت آنها را به خوبی در نظر بگیرید. گام برداری در حالت کلی در بالا توضیح داده شده و اصول گام برداری در زمستان در بلاگی به صورت جداگانه شرح داده شده است.

دومین نکته؛ تقسیم انرژی به سه قسمت صعود، فرود و ذخیره است. پس به یکباره انرژی خود را تخلیه نکنید تا در مراحل مختلف توان لازم داشته باشید.

آخرین اصل مهم، تنفس درست است که باید به صورت عمیق و آهسته و پیوسته باشد. یادتان باشد نباید شش‌ها پر شوند و قفسه سینه احساس احساس سنگینی کند. تنفس صحیح باعث بالا آمدن شکم می‌شود در لحظه، به همین دلیل حواستان به بند کمری کوله پشتی باشد که در جای مناسب قرار گرفته باشد.

می‌بینید در کوهنوردی چطور یک چیز کوچک می‌تواند بر بقیه فاکتورها تاثیر بگذارد؟! پس همه چیز را به درستی بررسی و انتخاب کنید. ما در مجموعه سیاه کمان، به عنوان حامی کوهنوردان در کنار شما هستیم تا بهترین و مناسب‌ترین را انتخاب کنید.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط