میخواهیم در ابتدای این بلاگ و قبل از باز کردن مبحث گرم ماندن در کوهنوردی زمستانه، نکته قابل توجهی را برای شما بازگو کنیم. مسأله مهمی در خصوص برنامه زمستانی وجود دارد که کمتر کسی از آن با خبر است. باید بدانید آمار نشان میدهد که بیشتر آسیبهای این فصل برای کوهنوردان متوسط اتفاق میافتد.
زیرا کوهنوردان آماتور ترجیح میدهند کوهنوردی را در همان فصلهای گرم خلاصه کنند و محال است در فصل زمستان از منطقه امن خود خارج شوند که کار بسیار درستی هم میکنند. کوهنوردان حرفهای نیز بیگدار به آب نمیزنند و قبل از برنامه چک می کنند تا تمام شرایط مورد نیاز برای یک کوهنوردی امن را به همراه داشته باشند. در واقع ما نیز قصد داریم اطلاعات شما را از یک کوهنورد متوسط به یک کوهنورد حرفهایتر ارتقا دهیم.
پس با ما همراه باشید و با راهنماییهای این بلاگ از کوهنوردی در فصل زمستان لذت ببرید.
کوهنوردی در زمستان برای چه افرادی مناسب است؟
میدانیم که کوهستان در فصل زمستان تصویری رویایی و شگفت انگیز به خود می گیرد و بسیاری از افراد به عشق این قاب زیبا کوهنوردی زمستانه را آغاز میکنند اما توجه داشته باشید که شاید کوهستان به آن اندازه که شما به او علاقه دارد به شما لطف و محبت نداشته باشد!
در حقیقت پشت این زیبایی وصف ناپذیر یک روی بی رحم از کوهستان وجود دارد که از صمیم قلب امیدواریم هیچگاه به آن برخورد نکنید. پس اگر در فصل تابستان یک مسیر را صعود کردید و با مسیر آشنایی کاملی دارید میتوانید به برنامه زمستانه آن نیز فکر کنید. پس قبل از این که برای کوهنوردی در فصل زمستان برنامهریزی داشته باشید، بررسی کنید که شرایطتان شامل این 3 اصل باشد:
دارای تجهیزات مناسب برای این فصل باشید.
آموزش های کوهنوردی مرتبط با این برنامه را بگذرانید.
با مسیر آشنایی کامل پیدا کنید.
رازهای گرم ماندن در برنامه زمستانه
زمانی که نام فصل زمستان میآید؛ شما هم به روزهای کوتاهتر، آفتاب بیرمق، سپیدی برف وسرمای هوا میافتید. خصوصاً اگر بحث کوهنوردی باشد، قکر سرمای طاقت فرسا ارتفاعات لحظهای شما را رها نمیکند و گرم ماندن در این شرایط حکم حفظ جانتان را دارد. در این قسمت رازهای گرم نگه داشتن را با همراهی شما بررسی میکنیم:
راز اول: لایه لایه لباس پوشیدن را فراموش نکنید!
کافی است اصول صحیح پوشاک کوهنوردی را فراموش نکنید تا سرما گذرش هم به شما نیوفتد. اگر در خصوص اصل لایه لایه پوشیدن در کوهنوردی اطلاعاتی ندارید، کافی است بلاگ “اصول پوشاک کوهنوردی” را بار دیگر مرور کنید. راز راحتی در کوهنوردی زمستانه، گرم و خشک نگه داشتن بدن است.
لایه لایه لباس پوشیدن به شما این امکان را میدهد که در صورت احساس گرما یک لایه را حذف کنید. از این طریق میتوانید از عرق کردن و خیس و مرطوب شدن بدنتان جلوگیری کنید. در لایه بیرونی قسمت بالا و پایین تنه بهتر است از عایق ضدآب استفاده کنید. بهتر است برای گرمایش بیشتر، از پوشاک پلار در لایه میانی بهره بگیرید. بهتر است پوشش لایه اول یا بیس لایر را نیز فراموش نکنید.
قسمتهایی از بدن نیز وجود دارند که محافظت از آنها را باید در اولویت قرار دهید. از جمله این موارد باید به انگشتان دست، پا و سر اشاره کنیم. آنها اولین اندامهایی هستند که در صورت عدم حفاظت، شما را به سرمازدگی مبتلا میکنند.
پس از یک جوراب ضخیم برای حفاظت از انگشتان پاهایتان استفاده کنید و استفاده از یک دستکش ضدآب و کلاهی که سر و گوش را میپوشاند را نیز فراموش نکنید. بهتر است صورت و چشمهایتان را فراموش نکنید! اگر عینک مناسب و حفاظت کافی نداشته باشید؛ ممکن است در معرض خطر برف کوری قرار بگیرید. در آخر توصیه میکنیم پوشاک مناسب برای شرایط اضطراری به همراهتان داشته باشید و استفاده از گتر را فراموش نکنید.
راز دوم: بند کفش کوهنوردی خود را چک کنید
بستن بند کفش کوهنوردی، یک مسألهای کوچک اما بسیار تأثیر گذار است. همانطور که گفتیم گرم نگه داشتن انگشتان پا از اهمیت ویژهای برخوردار است و با خرید یک کفش کوهنوردی زمستانه میتوانید از سلامت پاهایتان آسوده خاطر باشید. لطفاً بستن بند کفش کوهنوردی را به خوبی تمرین کنید؛ زیرا شل یا سفت بسته بودن آن میتواند روی کیفیت برنامه شما تأثیرگذار باشد.
کفشی که محکم به پای شما بسته شده باشد، جریان خون را مختل کرده و موجب سرمازدگی پاهایتان میشود.
پس یک کفش کوهنوردی که پاهایتان را گرم نگه دارد و رویه ضدآب داشته باشد برای شما انتخاب خوبی محسوب میشود. حتماً به عاج و زیره کفش توجه کنید؛ زیرا باید به نحوی طراحی شده باشد که از لیز خوردن شما در برف جلوگیری کند. این مدلهای بوت کوهنوردی مختص به برنامه در برف و یخ مدلسازی میشود و قابلیت نصب یخ شکن یا کرامپون را نیز دارد.
طرز استفاده از آنها بسیار ساده میباشد. کافی است کرامپون را که به شکل قلاب طراحی شده به دور کفش کوهنوردی بپیچید و پاهایتان را صاف بر روی زمین قرار دهید. بهتر است قدمهای خود را کوتاهتر کنید تا کنترل راحتتری داشته باشید.
راز سوم: خودتان را گرم نگه دارید؛ اما نه بیش از حد!
گرمای زیاد در یک برنامه زمستانه میتواند موجب کاهش دمای بدنتان شود! شاید این جمله شما را متعجب کند اما ما از تعریق در اثر گرمای زیاد و یک بدن مرطوب در زیر لباسهایتان صحبت میکنیم. در کوهنوردی خشک ماندن مساوی با گرم ماندن است پس برای حفظ گرما عرق کردن آخرین چیزی است که به آن نیاز دارید.
اگر تازه میخواهید شروع به صعود کنید، توصیه میکنیم با یک دمای متعادل به مسیر ادامه دهید و از این اتفاق نترسید! با شروع فعالیت بدن شروع به تولید حرارت میکند و شما را از گرم ماندن در طول مسیر آسوده خاطر خواهد کرد. پس کمی از لباسهایتان را کم کنید و مسیر کوهپیمایی خود را آغاز کنید. پیشنهاد میکنیم برای جلوگیری از عرق کردن قدم های آهستهتر و پیوسته بردارید. اگر در خصوص گامبرداری صحیح کوهنوردی اطلاعات چندانی ندارید به بلاگ اصول کوهنوردی مراجعه کنید و به آگاهی خود در خصوص این فعالیت لذت بخش بیافزایید.
راز چهارم: بیخیال انتخاب لباسهای نخی و پنبهای شوید!
اگر عرق کردن را به عنوان یک دشمن فرضی در نظر بگیرید؛ پارچههای نخی و پنبهای قطعاً همدست آن هستند!
البته تا زمانی که لباس نخی شما خشک است مشکلی پیش نمیآید اما کافی است لباستان عرق را به خود جذب کند و مرطوب شود که جان شما را به خطر بیاندازد! در واقع پارچه پنبهای رطوبت را از سطح پوست به خود جذب میکند و شما همیشه یک لایه خیس در کنار پوستتان احساس میکنید. پس به انتخاب متریال پوشاک کوهنوردی در فصل زمستان میپوشید، دقت بالایی داشته باشید.
راز پنجم: نقاط فرار گرما را بشناسید
این نقاط همان مسألهای است که اکثر افراد به آنها بیتوجهی میکنند. نقاطی مثل سر، گردن، دست و مچ که پوشش آنها را در زندگی روزمره فراموش میکنیم؛ در برنامه کوهنوردی تبدیل به روزنهای برای فرار گرمای بدنتان میشود پس کش کاپشن کوهنوردی خود در این نقاط را محکم کنید. این مسأله میتواند تأثیر قابل توجهی بر گرم ماندن شما داشته باشد.
راز ششم: نوشیدن مایعات گرم را از یاد نبرید!
شاید فکر کنید توصیه ما برای خوردن مایعات گرم به دلیل حس خوشایندی است که به شما در سرمای هوا القا میکند اما باید بدانید این راهکار بیشتر از یک لذت گذراست و نوشیدن مایعات گرم همچون چای یا قهوه داغ با بالابردن سوخت و ساز بدنتان باعث گرم شدن شما میشود. اما از طرف دیگر، میتواند آب بدن شما را کاهش دهد پس در مصرف آنها احتیاط را رعایت کنید.
یک نوشیدنی گرم به شما انرژی دوباره میده و میتوانید توانتان رو افزایش بدهید تا کیفیت برنامه کوهنوردی خود را دو چندان کنید. گاهی یک نوشیدنی داغ میتواند با گرم کردن بدن شما و جلوگیری از سرمازدگی، مرزی بین مرگ و زندگی ایجاد کند.
توصیه میکنیم برای حمل نوشیدنی گرم خود از یک فلاسک کوهنوردی با کیفیت کمک بگیرید تا برای چند ساعت آینده از داغ بودن نوشیدنی خود اطمینان داشته باشید. بعضی از کوهنوردان با فکر به این که بعداً آب را جوش میآورند از تهیه فلاسک کوهنوردی خودداری میکنند اما باید بدانید همیشه شرایط برای به جوش آوردن آب مناسب نیست پس حضور یک فلاسک میتواند بسیار مفید باشد. میتوانید از یک کاور عایق یا یک جوراب پشمی برای حفظ دمای فلاسک کمک بگیرید تا برای دمای نوشیدنی گرم خود زمان بیشتری بخرید.
راز هفتم : بخورید و بیاشامید تا گرم بمانید!
اگر ناگهان به خودتان آمدید و احساس سرما سر تا پای وجودتان را گرفته بود، باید از خودتان بپرسید آخرین باری که چیزی خوردید یا آب نوشیدید چه زمانی بوده است؟
بسیاری از کوهنوردان به دلیل عدم دسترسی خوب به مواد غذایی از خوردن امتناع میکنند. این افراد مواد غذایی خود را داخل کوله پشتی کوهنوردی خود قرار میدهند. پس زمانی که به آن نیاز پیدا میکنند، باید بایستند و کوله پشتی خود را روی زمین بگذارند. شاید ندانید اما این اتفاق در سرمای سخت ارتفاعات میتواند بسیار طاقت فرسا باشد و عدم فعالیت نیز دمای بدن شما رو به مرور کاهش میدهد. تمام این دلایل دست به دست هم میدهند و بهانهای میشوند تا افراد از خوردن مواد غذایی کافی و آب آشامیدنی غافل شوند.
پس توصیه میکنیم به غیر از مواد غذایی وعدههای اصلی، میانوعدههایی چون شکلات یا آجیل را در دسترستان قرار دهید تا برای استفاده از آنها نیازی به ایستادن و باز کردن کوله پشتی کوهنوردی نداشته باشید. به این صورت بدن خود را تقویت میکنید و انرژی کافی برای ادامه مسیر را به دست میآورید. میتوانید از نوشیدنیهای داغی مثل شیر عسل استفاده کنید که انرژیزا هستند و از کاهش دمای بدنتان جلوگیری میکنند.
درست است که نوشیدن مکرر آب را برای حفظ دمای بدن توصیه میکنیم اما فراموش نکنید که در کنار آن باید از مولتیویتامینها، مواد انرژی زا، قندی و نمکی استفاده کنید تا یک تعادل الکترولیتی در بدن شما برقرار شود.
راز هشتم: همپای خورشید راه بروید!
میدانیم که برای کوهنوردی در فصل تابستان، تمام تلاشتان را کردید که از تابش مستقیم نور خورشید در امان باشید و دچار گرمازدگی و سوختگی نشوید. اما باید بدانید کوهنوردی در فصل زمستان کاملاً بالعکس است. در برنامه زمستانی باید سعی کنید در مسیر با نور خورشید قدم بردارید و همپای گرمای آن برنامه کوهنوردی خود را ادامه دهید. فراموش نکنید که با غروب آفتاب، دمای هوا چند درجه کاهش پیدا میکند و درنتیجه شما در معرض سرمازدگی قرار خواهید گرفت.
اخطار!
کوهنوردی زمستانه بدون تجهیزات مناسب و لوازم مورد نیاز میتواند مثل یک کابوس باشد! پس از سلامت تمام تجهیزاتتان اطمینان حاصل کنید و سپس برای یک کوهنوردی زمستانه برنامهریزی کنید. علاوه براین نیاز است که قواعد کوهنوردی در فصل زمستان را از بَر باشید. کوهنوردی در فصل زمستان مثل امتحان نهایی از علم و آگاهی شماست. شما با کسب این تجربه میتوانید در این حیطه متخصص شوید. اما فراموش نکنید که باید مانند یک کوهنورد حرفهای حواستان را جمع کنید و بیگدار به آب نزنید.
بیشترین آسیب در کوهنوردی زمستانه، معمولا برای کوهنوردان متوسط رخ میدهد. زیرا مبتدیها کلا کوهنوردی تابستانی را ترجیح میدهند و ریسک نمیکنند. حرفهایها آموزش و تجربه کافی دارند، اما متوسطها همیشه در معرض خطرند، اما با آگاهی و آموزش آنها کم کم کسب تجربه میکنند و به یک کوهنورد حرفهای تبدیل میشوند.
اگر تجهیزات کامل کوهنوردی در زمستان را دارید و با مسیر پیمایش آشنایی کامل دارید و آموزش کوهنوردی در زمستان را پشت سر گذاشتهاید، پس میتوانید راهی پیمایشهای زمستانه شوید. فقط همیشه به خاطر بسپارید مسیری که در تابستان پیمایش کردهاید در زمستان به طور کلی متفاوت است. یکی از بارزترین آنها قله علم کوه میباشد که در تابستان صعود آن برای کوهنوردان متوسط راحت است اما در زمستان جان چند تن از حرفهایها را گرفته است!
اما برای گرم ماندن در کوهنوردی زمستان اگر 8 نکته را رعایت کنید، دچار هایپوترمی یا سرمازدگی نخواهید شد. اولین انها پوشیدن لباس لایه لایه است. بارها در بلاگهای مختلف اصول پوشاک کوهنوردی را توضیح دادیم. اما بازم یادآوری میکنیم از لایه بیس تا پلار و کاپشن ادامه دهید. جوراب ضخیم، کلاه، اسکارف و دستکش نیز فراموش نشود. اگر دست و صورت که در معرض باد و سرما قرار دارند را گرم نگهدارید، تا حد زیادی از سرمازدگی جلوگیری کنید. زیرا همیشه از نوک انگشتان و بینی سرمازدگی شروع میشود.
کفش ضد آبی داشته باشید که لایه تنفسی داشته باشد تا در اثر تعریق پاها خیس نشود. بعد از آن مطمئن شوید بند کفش را به درستی بستهاید. اگر خیلی محکم ببندید، جریان خون در پا مختل میشود و خیلی زود نوک انگشتان سرما زده خواهد شد. در صورت نیاز کرامپون به کفش متصل کنید.
مراقب حفظ دما و گرم نگهداشتن خودتان باشید اما نه بیش از حد! تعریق زیاد باعث میشود از درون خیس شوید و به محظ توقف کوتاه سرما به تمام بدنتان نفوذ میکند.
به هیچ عنوان لباس پنبهای و نخی در زمستان استفاده نکنید. زیرا آنها قابلیت جذب کوچکترین رطوبت را دارند. به همین دلیل در زمستان که همه چیز پر از بارش و خیسی احتمالی محیط است، پوشیدن آنها اصلا درست نیست. باعث خیس شدن و خیس ماندن میشود. خوب میدانیم خیسی، شروع سرمازدگی خواهد بود.
باید تا حد ممکن سعی کنید از اتلاف حرارت بدنتان جلوگیری کنید. به همین دلیل نقاط فرار دما را شناسایی کنید. سر، گردن، صورن و نواحی که در معرض هوای آزاد قرار دارند، خیلی زود حرارت از دست میدهند. بنابراین استفاده از اسکارف و کلاه را جدی بگیرید. به هر نحوی میتوانید این نواحی را بپوشانید.
نوشیدن مایعات گرم و غذاهای مقوی را از یاد نبرید. دمای بدن با یک لیوان چای گرم تا حد زیادی افزایش مییابد و لباسها میتوانند این دمای بدست آمده را حفظ کنند. آخرین کاری که میتوانید برای حفظ دمای بدن در کوهنوردی زمستانی انجام دهید، حرکت زیر نور خورشید است. برخلاف تابستان که همیشه به دنبال سایه هستید، در زمستان به دنبال تابش خورشید باشید. البته عینک و کرم ضدآفتاب فراموش نشود تا دچار آفتاب سوختگی نگردید.
علم کوه، فنی ترین قله ایران علم کوه قلهای در منطقه تخت سلیمان است که…
Denounce with righteous indignation and dislike men who are beguiled
and demoralized by the charms pleasure moment so blinded desire that
they cannot foresee the pain and trouble.