شناخت اصولی لباس کوهنوردی

امروزه همه برای رهایی از تنش‌های دنیای دیجیتال، به طبیعت و کوهنوردی روی می‌آورند. شما از دنیای کوهنوردی تا چه اندازه اطلاع دارید؟ حتماً بلاگ کوهنوردی و اصول آن را  در سایت سیاه کمان مطالعه کرده‌اید و با توجه به آن می‌دانید که یکی از مستلزمات ورود به دنیای کوهنوردی پوشاک مناسب است و عدم حضورش تا چه اندازه می‌تواند خطر‌آفرین باشد.

شاید برای بعضی افراد، انتخاب پوشاک کوهنوردی یکی از سخت‌ترین کار‌های دنیا باشد! زیرا همزمان باید پوشاکی انتخاب کنند که در آن امنیت داشته باشند، مناسب آناتومی بدنشان باشد و در هنگام فعالیت موجب سلب آزادی حرکت نشود. داشتن همه‌ی این ویژگی‌ها بدون داشتن اطلاعات و علم این موضوع محال به نظر می‌رسد. اما ما خیلی ساده سعی بر توضیح این اطلاعات و افزایش آگاهی شما در این زمینه داریم. فراموش نکنید پوشاک کوهنوردی مانند تمام تجهیزات آن به اندازه‌ای تأثیر‌گذار است که انتخاب نا‌درست آن می‌تواند بر سلامتی شما تأثیر بسزایی بگذارد.

دسته‌بندی لباس کوهنوردی

به دلیل گستردگی پوشاک کوهنوردی می‌خواهیم آن‌ها را از چند زاویه بررسی کنیم. بررسی کلی و اولیه پوشاک کوهنوردی را به این نحو می‌توانید مشاهده کنید که اکثر افراد به آن آشنایی دارند:

الف) پایین‌تنه

ب) بالا‌تنه

ج) پوشاک جانبی

الف) لباس کوهنوردی پایین‌تنه

پوشاک پایین تنه همان‌طور که از اسمش پیداست؛ پوشاکی می‌باشند که پایین‌تنه و پاهای افراد را می‌پوشانند. از نمونه این محصولات باید به شلوار، شلوارک و حتی دامن‌های کوهنوردی بانوان اشاره کنیم که خود دنیای شلوار کوهنوردی، جهانی گستره با جزئیات و مدل های بسیار است. برای مثال نام شلوار‌های سه فصل که به شلوار ترکینگ معروف هستند را از زبان کوهنوردان زیاد می‌شنوید. این شلوار‌ها را با توجه به برنامه و اقلیم منطقه در بسیاری از روزهای سال می‌توانید بپوشید. البته اهمیت شلوار کوهنوردی زمستانه را نمی‌توان نادیده گرفت، زیرا می‌دانید که کوهستان و ارتفاعات سرمای غیر‌قابل ‌وصفی دارند و در شرایط این چنینی باید حتماً محافظت کامل‌تری به عمل آورید. 

البته در انتخاب پوشاک کوهنوردی پایین‌تنه باید دقت بیشتری داشته باشید، زیرا در انتخاب پوشاک بالاتنه شما مانور بیشتری دارید و لایه‌بندی گسترده‌تری را می‌توانید تجربه کنید؛ اما در پایین‌تنه انتخاب‌ها محدود‌تر است. پس در انتخابتان وسواس به خرج دهید!

ب) لباس کوهنوردی بالا‌تنه

پوشاک کوهنوردی بالا‌تنه که انواع آن بر همه آشکار است از اهمیت زیادی برخوردار می‌باشد. از پیراهن و تیشرت گرفته تا انواع کاپشن‌ها در این دسته قرار می‌گیرند. از پوشاک دیگر بالا‌تنه می‌توان به بادگیر یا وینداستاپر و پانچو‌ها اشاره کرد که حضورشان در مواقع نیاز از اهمیت بالایی برخوردار است و می‌توانند کیفیت برنامه‌هایتان را دگرگون کنند.

ج) پوشاک جانبی

پوشاک جانبی کوهنوردی جزئیات زیادی دارد که هر کدام از آن‌ها در زمان کوهنوردی مسئولیتی برعهده دارند که آن هم محافظت از شماست. از جمله این پوشاک کوهنوردی جانبی به انواع کلاه‌های کوهنوردی اعم از کلاه آفتابی یا کلاه‌های زمستانی، انواع جوراب‌ها، دستمال سر، هدبند و گتر می‌توان اشاره کرد که حضور هر یک می‌تواند برای شما آسایشی به ارمغان آورد.

لایه‌بندی لباس کوهنوردی

زمانی که اسم پوشاک در کوهنوردی می‌آید؛ اولین جرقه‌ای که در ذهن ما زده می‌شود، لایه‌بندی است. این علم معجزه‌گر در  کوهنوردی موجب آسایش شما خواهد شد. در حقیقت حتماً می‌دانید که یک روز عادی در کوهستان می‌تواند درجه حرارت متفاوتی داشته باشد. از دمای صفر درجه صبح زود تا آفتاب‌های گرم و سوزان سر‌ظهر، باد و حتی باران‌های شدید! پس قطعاً لباسی که صبح زود انتخاب می‌کنید را نمی‌توانید در هنگام ظهر نیز بر تن داشته باشید. چون شما را کلافه می‌کند.

پوشش لایه‌لایه این امکان را به شما ارائه می‌دهد که هر زمان به پوشاک کوهنوردی متفاوتی نیاز پیدا کردید به آن لباسی اضافه یا از آن کم کنید تا به دمایی معتدل برای آسایش برسید.

یک سیستم لایه‌بندی مناسب باید کاربردی باشد؛ یعنی هم در زمانی که احساس گرما کردید بتوانید با کم کردن لباس به تعادل برسد و هم زمان که دمای هوا رو به کاهش است با پوشیدن لایه‌ی اضافه به دمای ایده‌‌آل برسید. این استراتژی طی سال‌های متوالی امتحان شده و نتیجه‌ای شگفت‌انگیز داشته است. کافیست به این باور برسید که هر لایه لباس عملکردی منحصربفردی دارد و شما این لایه‌ها را با توجه به شرایط تغییر می‌دهید تا به دمایی مطلوب برسید. 

اما اولین نکته‌ای که نیاز دارید در لایه‌بندی لباس‌ کوهنوردی به آن فکر کنید؛ پیش‌بینی شرایط است و با توجه به شرایط پیش رو، فصل و اقلیم محل برنامه لایه‌بندی لباس خود را انتخاب کنید.

به زبان ساده‌تر باید به شما بگوییم که یک سیستم لایه‌بندی مناسب باید همه کاره باشد. یعنی هم در زمانی که احساس گرما کردید بتوانید با کم کردن لباس به تعادل برسید و هم زمانی که دمای هوا رو به کاهش است با پوشیدن لایه‌ای اضافه به دمای ایده‌آل دست پیدا کنید. اما به یاد داشته باشید که وضعیت جسمانی هر فرد با فرد دیگر متفاوت است پس سیستم‌های لایه‌بندی متفاوتی نیز باید داشته باشند و هر دو فرد نمی‌توانند پوشش یکسانی داشته باشند.

لباس بیس کوهنوردی اولین لایه‌ی لباس کوهنوردی می‌باشد که در تماس مستقیم با پوست شما قرار می‌گیرد و از این نظر باید به متریال آن توجه ویژه‌ای شود. لباس بیس کاملاً جذب بدن هستند و در حقیقت مانند پوست دوم شما عمل می‌کنند. در واقع جذب‌بودن لباس بیس کوهنوردی به این دلیل است که مانع آزادی عمل در فعالیت‌های شما نشوند.

لباس بیس کوهنوردی قرار است پوست شما را گرم و خشک نگه دارد و هم‌زمان حس راحتی را به شما القا کند. یک باره دیگر با هم مرور می‌کنیم که این لایه قرار است به پوست دوم شما تبدیل شود. پس مهم‌ترین نکته، راحتی آن در هنگام پوشش خواهد بود. شاید لباس‌های نخی از نظر شما پوشش راحتی باشند؛ اما به یاد داشته باشید که این دسته از متریال رطوبت را به خود جذب می‌کنند و خیس باقی می‌مانند.

پس باید نوعی متریال در لباس بیس انتخاب کنید که رطوبت را به خوبی به خود جذب کند و خاصیت تبخیر شوندگی عالی داشته باشد. این عوامل در طراحی لباس بیس باعث می‌شود که خشک ماندن شما تضمین شود و احساس راحتی مورد قبولی را تجربه کنید.

البته حتماً باید توجه داشته باشید که لایه بیس باید تنفس‌پذیری کافی داشته باشد تا آسایش شما سلب نشود. خود این نوع لباس کوهنوردی نیز به دو نوع زمستانی و تابستانی دسته‌بندی می شود که با هم تفاوت دارند.

این لایه را روی لایه‌ی اول می پوشند و وظیفه ی آن گرم نگه داشتن بدن است و به همین دلیل به آن لایه‌ی گرمایشی می‌گویند. این لایه از لباس‌ها وظیفه دارند گرمای بدن شما را حفظ کنند. این لایه را از دو جهت بررسی می‌کنیم.

دسته اول آن لایه لباس‌هایی هستند که از پلار و پشم‌های طبیعی یا مصنوعی تولید شده‌اند و به آن ها لایه‌ی فعال (Active Layer) گفته می­‌شود. از این جهت که این لایه تا زمانی که مشغول فعالیت هستید گرمای بدن شما را حفظ می­‌کنند و زمانی که دست از فعالیت بر­می‌­دارید؛ بدن شما شروع به کاهش دما می­‌کند. این فرآیند به دلیل تنفس‌پذیری بالای این محصولات صورت می‌پذیرد و در زمان استراحت درون چادر پر‌رنگ‌تر از همیشه حس می‌شود؛ به همین دلیل لایه میانی را از دو گروه بررسی می‌کنیم و گروه دوم پوشاک میانی را پَر‌های سبک تشکیل می‌دهند.

این دسته از لایه میانی گرمای بدن را حفظ می کنند. شاید برای بعضی افراد عجیب باشد، زیرا همیشه عادت دارند کاپشن‌های پَر را لایه بیرونی محسوب کنند. اما باید بدانید که این دسته از کاپشن‌ها لایه میانی هستند که محافظت چندانی ندارند. به همین دلیل روی آن‌ها گورتکس یا یک لایه‌ی عایق قرار می‌گیرند.

پاور استرج‌های پلار‌دار، محصولات پشمی و … از نمونه‌های لایه میانی هستند که وظیفه گرمایشی شما را بر دوش دارند و این کار را نیز مانند بقیه‌ی محصولات به نحو احسنت انجام می‎‌دهند.

این یک لایه‌ی محافظتی است! در واقع تأثیری بر گرمایش بدن شما ندارد؛ بلکه تنها نقش محافظتی را ایفا می‌کند و از شما در مقابل نفوذ باد و باران حفظ خواهد کرد. برعکس دو لایه‌ی گذشته، این لایه برای راحتی نیست و تنها نقش مراقبتی دارد و عایقی بر لایه‌ی گرمایشی شما خواهد بود. اما فراموش نکنید که در کنار عایق بودن، حتماً باید تنفس‌پذیری عالی داشته باشد تا موجب تعریق شما و خیس ماندن در زمان فعالیت نشوید. حتماً می‌دانید که این اتفاق تا چه اندازه در کوهستان می‌تواند خطرناک باشد؛ پس حتماً به این قضیه توجه کنید. 

اینکه شما به چه مقدار عایق نیاز دارید بستگی زیادی به مکان مورد‌نظر و زمان برنامه کوهنوردی شما دارد. انواع کاپشن‌های پر سنگین، الیاف، گورتکس‌ها در این دسته قرار می‌گیرند و می‌توانید با توجه به برنامه کوهنوردی انتخابی خود، محصول مورد‌نظر را انتخاب کنید.

انتخاب لباس کوهنوردی در فصول مختلف سال

معمولاً سوالاتی از ما می‌پرسند که فرا‌تر از گرفتن راهنمایی در خصوص پوشیدن لایه‌ای لباس کوهنوردی است و می‌خواهند دقیقاً به آن‌ها بگوییم چه بپوشند! اما لطفاً این مسأله را در نظر بگیرید که نحوه‌ی پوشش در همه شرایط یکسان نیست و شما تنها با یاد گرفتن علم این موضوع می‌توانید به این درک برسید که پوشش مناسب در هر شرایطی چیست! که پیشنهاد می‌کنیم از آن غافل نشوید

پوشاک کوهنوردی مناسب برای فصل بهار چیست؟

بهار را با بارش‌های ناگهانی می‌شناسند. پس اگر در فصل بهار قصد کوهنوردی داشتید کفش و لباس‌های ضدآب را هرگز از یاد نبرید! می‌دانید که خشک ماندن اهمیت زیادی در کوهنوردی دارد؛ پس می‌توانید پانچو‌ کوهنوردی خود را همیشه در دسترس‌ترین نقطه‌ی کوله‌پشتی قرار دهید تا با بارش ناگهانی غافلگیر نشوید. تصور کنید پانچو خود را ته کوله پشتی گذاشته‌اید.

حال تا شما پانچو خود را پیدا کنید، به قول معروف تبدیل به یک موش آب کشیده خواهید شد! اگر نسبت به نحوه کوله‌چینی بی اطلاع هستید؛ اصلاً نگران نباشید. می توانید اطلاعات کاملی از آن را در اینجا پیدا کنید.

مهم نیست هوا چقدر خوب به نظر می‌آید. حواستان باشد که سه ماه اول سال هنوز طبع سردی دارد. خصوصاً در ارتفاعات نیاز به لباس‌های گرم‌تری خواهید داشت. پس در لایه‌بندی لباس‌ کوهنوردی خود علاوه بر پوشش برای ساعت های گرم روز یک لایه برای سرمای ناگهانی بهاری نیز در نظر داشته باشید. نیازی نیست کاپشن‌های سنگین به همراه داشته باشید اما حتماً به لایه‌ی گرمایشی نیاز پیدا می‌کنید.

حضور حشرات موذی در بهار را نمی‌توان انکار کرد! پس حتماً دستکش و کلاه‌هایی که می‌توانند از شما محافظت کنند را از یاد نبرید. حتی بعضی از کلاه‌های آفتابی دارای تکنولوژی های ضد‌حشره هستند که آن‌ها را از شما دور می‌کنند. آیا نسبت به این مدل‌ها آگاه بوده‌اید؟ در غیر این صورت، پیشنهاد می‌کنیم بلاگ کلاه آفتابی کوهنوردی را از دست ندهید. در فصل بهار خطرات زیادی وجود دارد که آگاهی از آن‌ها می‌تواند از بروز مشکلات جلوگیری کند. برای افزایش اطلاعات از این خطرات حتماً بلاگ خطرات فصل بهار را مطالعه کنید.

پوشش صحیح پوشاک کوهنوردی در فصل تابستان

شاید فکر می‌کنید فصل زمستان مهم‌ترین فصلی است که پوشاک کوهنوردی در آن اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند؛ اما باید به شما بگوئیم که لباس کوهنوردی در فصل تابستان یکی از مهم‌ترین انتخاب‌های شما خواهد بود که روی سلامتتان تأثیر‌گذار خواهد بود. اگر تا به حال به این مسأله توجه نکردید، باید هشدار بدهیم که آفتاب سوختگی در کوهستان را دست کم نگیرید! 

آفتاب به سلامتی پوست شما آسیب‌هایی جدی وارد می‌کند. کلاه آفتابی، شلوار یا شلوارک، جوراب، عینک آفتابی، تی‌شرت آستین بلند، دستمال گردن، صندل و کرم‌های ضد‌آفتاب از مهم‌ترین عناصری هستند که در فصل گرما باید مورد استفاده قرار بگیرند. پس قبل از حرکت حضور این لوازم را حتماً در کوله‌پشتی خود چک کنید.

حتماً مایل هستین در روز‌های گرم سال از شلوارک یا تی‌شرت استفاده کنید اما به شما پیشنهاد می‌کنیم حتماً از شلوار‌های شلوارک‌شو استفاده کنید تا اگر آفتاب سوزان بود به پوست شما آسیبی نرساند و زمانی که نیاز بود از محافظت شلوار یا یک بلوز آستین بلند برای پوستتان بهره مند شوید.

شاید اهمیت این موضوع دست کم گرفته شود و بسیاری از افراد به دلیل گرمای بدن بیشتر طرفدار بلوز‌های آستین کوتاه و شلوارک می‌روند. اما سلامت پوست شما بیشتر از این حرف‌ها ارزش دارد پس حتماً از آن محافظت کنید. به دلیل فعالیت بدن، شما شروع به تعرق می‌کنید و در ارتفاع امکان وزش باد بسیار است. پس فرقی نمی‌کند چه فصلی از سال است؛ بادگیر خود را همیشه به همراه داشته باشید.

باید و نباید‌های لباس کوهنوردی در فصل پاییز

لباس کوهنوردی در فصل پاییز نیز باید قوانینی داشته باشد؛ اما هنوز بر پایه‌ی قانون اول پوشاک کوهنوردی یعنی تضمین راحتی و آرامش در حین فعالیت استوار است. فصل پاییز هوا رو به سردی می‌رود و باید پوشاک کوهنوردی گرم نیز در لایه‌بندی خود قرار دهید. فراموش نکنید فصل پاییز مثل بهار بارش‌های بسیاری خواهد داشت؛ پس انتخاب‌های ضد آب خود را بیشتر کنید.

فصل پاییز بی‌شباهت به بهار نیست. شما شاهد تغییر ناگهانی جو هوا در این فصل خواهید بود پس لایه‌بندی خود را با دقت انجام دهید تا در زمان احساس گرما پوشش مناسبی داشته باشید و اگر هوا رو به سردی رفت از بدن خود در برابر هجوم سرما محافظت کنید. در فصل‌های بهار و پاییز انتخاب شلوار‌های تبدیل‌شونده انتخاب مناسبی خواهند بود.

این شلوار‌ها معمولاً به وسیله زیپ قابلیت کوتاه شدن قد را دارند و می‌توانند به راحتی به شلوارک تبدیل شوند. به علاوه کلاه‌های آفتابی نیز انتخابی هوشمندانه در این فصول خواهند بود، زیرا علاوه بر جلوگیری از نور مستقیم آفتاب، در هنگام بارش‌های ناگهانی از هجوم باران به صورت شما جلوگیری می‌کنند و مانع کاهش دید شما در اثر باران می‌شود.

فصل زمستان و لباس کوهنوردی مناسب آن

فصل زمستان کاملاً متفاوت از فصل‌های دیگر است و به تجهیزات مناسبی نیاز دارد یک غفلت شما کافی است تا به هایپوترمی دچار شوید و جانتان به خطر بیافتد. اما ارزش آن را دارد که برای لذت بردن از زیبایی‌های طبیعت در زمستان تلاش بیشتری کنید!

زمستان همان طور که از اسمش پیداست فصل سرماست! اما در ارتفاعات این سرما چند برابر می‌شود. اما از آن جایی که تحرک در کوهنوردی باعث گرم‌شدن بدن شما و تعرق می‌شود؛ باید به حجم لباسی که می‌پوشید دقت کنید. لزوماً به خاطر فصل سرما لازم نیست همه ی لباس‌هایتان را روی هم بپوشید!

باید بدانید انتخاب درست پوشش باعث می‌شود با پوشش تعداد کمی لباس کوهنوردی به بهترین نتیجه دلخواه برسید. اما تعداد لباس‌های بالا علاوه بر ایجاد گرمای مضاعف و تعرق، موجب عدم آزادی شما در حرکت، سنگینی لباس‌ کوهنوردی و خستگی دو چندان شما در ضمن فعالیت می‌شود. پس لباس‌های خود را در زمستان با دقت انتخاب کنید!

برای مثال به متریال انتخابی خود حتماً توجه ویژه‌ای کنید. محصولاتی با متریال پشم مرینوس علاوه بر تنفس‌پذیری عالی که دارند؛ با عایق بودن و وجود هوا در بین منافذ، از هدر رفتن گرمای بدن جلوگیری می‌کنند و همین مسأله موجب گرم‌ماندن شما در سرما‌های طاقت‌فرسا خواهد بود. این تنها یک نمونه است و پوشاک کوهنوردی در فصل سرما دنیایی گسترده‌تر از گفتن مثال‌ها دارد!

ضد‌آب‌بودن تجهیزاتتان در زمستان از اهمیت بالایی برخوردار می‌شود. لطفاً از آن غافل نشوید حتماً پوشاک ضد‌آب تهیه کنید و اگر کفش شما قابلیت ضد‌آب بودن کمی دارد، دست کم به وسیله اسپری‌های ضدآب این قابلیت را برای مدتی به آن ببخشید تا در این فاصله در امان بمانید.

سیستم سه لایه را که به خوبی می‌شناسید؛ اما پیشنهاد می‌کنیم در فصل زمستان این سیستم را به چهار لایه تغییر دهید تا خیالی آسوده در هنگام فعالیت داشته باشید. یعنی بعد از لایه‌ی گرمایشی، لایه‌ی عایق گرمایشی قرار می‌گیرد و در آخر لایه عایق قوی مانند گورتکس وجود دارد. لایه‌ی عایق گرمایشی باید به گونه‌ای باشد که لایه‌های زیرین را بپوشاند. این دسته از پوشاک معمولاً از جنس پر یا الیاف مصنوعی هستند.

گر چه الیاف مصنوعی سنگین‌تر و حجیم‌تر هستند و قدرت عایق پر بیشتر از الیاف است اما این موضوع را فراموش نکنید که در فعالیت‌هایی که امکان خیس شدن وجود دارد، انتخاب الیاف منطقی‌تر خواهد بود چرا که عایق پر در حالت خیس عایق بودن خود را از دست می‌دهد. لایه آخر یک لایه عایق قوی است که با انتخاب جنس‏های گورتکس یا مشابه آن خیال شما در برابر محافظت در برابر عوامل خارجی آسوده خواهد بود.

این یک سیستم لایه‌بندی ایده‌آل برای فصل زمستان است و به شما امکان آن را می‌دهد که هر زمان احساس گرما کردید لایه‌هایتان را کم کنید و اگر نیاز به عایق خیلی قوی نداشتید؛ لایه‌هایتان را تغییر دهید. فراموش نکنید مهم‌ترین اصل در کوهنوردی حفظ سلامتی و بازگشت به خانه است. آن زمان است که می توانید موفقیت خود را جشن بگیرید.

در آخر، ضد‌آفتاب خود را در این فصل از یاد نبرید! زیرا آفتاب فصل زمستان دست کمی از آفتاب‌های سوزان تابستانی نخواهد داشت!

استراتژی‌های خرید لباس کوهنوردی

گاهی یک لباس کوهنوردی دل شما را آنچنان می‌برد که به هیچ نکته‌ای توجه نمی‌کنید. اگر چه خوش‌پوشی و داشتن یه ظاهر خوب خواسته‌ی همه‌ی افراد است. اما قبل از خرید حتماً باید مسائلی را مد‌نظر قرار دهید. در غیر این صورت لباس کوهنوردی شما چندان کاربردی نخواهد بود!

چه انتظاراتی باید از پوشاک کوهنوردی داشته باشیم؟ در واقع لباس کوهنوردی باید به گونه‌ای باشد که از پوشش آن لذت ببرید و خواسته‌هایی که از لباس کوهنوردی دارید را بتوانید در آن بیابید. آن زمان است که هر بار به پوشاک کوهنوردی خود نگاه کنید در دلتان می گوئید این لباس کوهنوردی شایسته ستایش است.

ایمنی که لباس کوهنوردی شما می‌تواند برایتان تعیین کند تا حد زیادی به محیطی که در آن قصد فعالیت دارید و شرایط آب و هوایی احتمالی و اقلیم آن بستگی دارد. به غیر از شرایط هوایی فصلی، بعضی از مناطق آب و هوای متفاوتی دارند یا به طور ناگهانی دچار افت دما یا افزایش دما شود پس قبل از شروع برنامه اطلاعات خود را تکمیل کنید تا با آمادگی کامل آن را شروع کنید. به غیر از شرایط آب‌و‌هوایی فصلی که تعیین‌کننده نوع پوشش شما می‌شود.

موارد اقلیمی مانند حضور حشرات مؤذی می‌توانند دردسر‌ساز باشد. پس در هنگام ورود به این مناطق از پوشاکی با تکنولوژی ضد‌حشرات استفاده کنید. البته شما اهمیت یک پانچو ضد‌آب کوهنوردی را تا زمانی که در یک منطقه‌ی باران‌خیز باشید؛ درک نخواهید کرد!

سطح راحتی پوشاک کوهنوردی انتخابی شما بسته به چند عامل است. این عوامل به ظاهر ساده هستند اما تأثیر هنگفتی بر میزان راحتی شما خواهند داشت. مهم‌ترین این عوامل انتخاب سایز ایده‌آل و متریال مناسب است. تنظیم درجه حرارت هنگام فعالیت از اهمیت بالایی برخوردار است و متریال پوشاک کوهنوردی نقش پررنگی در این زمینه ایفا می‌کنند. با به‌هم‌ریختن این تنظیمات دمایی، آسایش شما نیز سلب می‌شود. پس توجه ویژه‌ای به متریال انتخابی و تناسب آن با برنامه‌هایتان داشته باشید.

از موارد دیگری که تعیین‌کننده میزان راحتی شما خواهد بود سایز مناسب پوشاک شماست. متفاوت از بقیه‌ی لباس‌ها، برای پوشاک کوهنوردی نباید سایز معینی تعیین کرد بلکه با توجه به مدل لباس کوهنوردی، سایز متناسب را انتخاب کرد. به نوعی که لباس بیس کوهنوردی باید کاملاً فیکس تن و مانند پوست دوم بدن شما باشد و کاپشن‌های لایه بیرونی باید با سایز بزرگ‌تر از شما انتخاب شود، زیرا در کوهستان تعداد لایه‌ها افزایش می‌یابد و حجیم‌تر می شود پس حتماً به این نکات در خرید پوشاک کوهنوردی توجه کنید.

بعضی از بانوان در اولین روز‌های کوهنوردی مانند همیشه به فکر زیبایی و خوش‌پوشی هستند و با انتخاب لباس‌های تنگ‌تر به دنبال آن می‌گردند. اما این انتخاب به معنای حرکات محدود‌تر و کم شدن آزادی حرکات خواهد بود و قطعاً شما را در طول مسیر کلافه خواهد کرد. بیایید اعتراف کنیم که هرکسی وقتی کلافه، خسته و ناراحت به نظر می‌آید دیگر نمی‌تواند زیبا باشد! پس این گزینه را همیشه مد نظر داشته باشید.

پوشاک کوهنوردی چند منظوره

حقیقتاً همه می‌دانیم که خرید پوشاک کوهنوردی هزینه سنگینی بر می‌دارد و خرید لباس کوهنوردی علاوه بر دلتان کیف پول شما را نیز برده و آن را حسابی خالی می‌کند. پس چه بهتر که در هنگام خرید لباس کوهنوردی به چند منظوره بودن آن نیز توجه کنید. برای مثال شلوار‌های شلوارک شو می‌توانند یک شلوار کوهنوردی با کیفیت باشند اما با گرم شدن هوا تبدیل به شلوارکی مناسب گردند.

تکنولوژی‌های مورد نیاز پوشاک کوهنوردی

برند‌های مطرح دنیا هر روزه در حال آپدیت تکنولوژی‌های خود هستند و تنها به آسایش شما در طول فعالیت‌هایتان فکر می کنند. با توجه به خواسته‌هایتان می‌توانید تکنولوژی دلخواه خود انتخاب کنید. تکنولوژی‌های تنفس‌پذیری، ضد حشره، محافظت در برابر اشعه‌های مضر خورشید و … می‌باشند که می‌توانید با توجه به نیازتان از آن‌ها بهره بگیرید.

جزئیات طراحی لباس کوهنوردی

این مورد از آن دسته عواملی است که معمولاً توجهی به آن نمی‌شود و وقتی متوجه می‌شوند که وسط برنامه کمبود مسأله‌ای را احساس می‌کنند. برای شروع به تعداد جیب‌ها اشاره می‌کنیم که تعداد کافی آن از فردی تا فرد دیگر متفاوت است و برای بعضی افراد تعدّد آن می‌تواند مهم باشد.

زیپ‌های طراحی شده در پوشاک کوهنوردی که به کیفیت آن‌ها اهمیتی نمی دهیم. اما فرض کنید یک کاپشن ضد‌آب گران‌قیمت دارید که به ضد‌آب بودن جیب‌های آن فکر نشده باشد! به نظر ما نپوشیدن آن کاپشن مناسب‌تر است تا پوشیدن و خیس‌شدن عذاب‌آوری که تنها از قسمت زیپ‌ها نصیب شما می‌شود.

جالب اینجاست که بسیاری از افراد در هنگام خرید لباس کوهنوردی مانند کاپشن و بادگیر به حضور کلاه در آن اهمیت خاصی نشان نمی‌دهد اما در وسط شرایط اضطراری برنامه‌های کوهنوردی یک آن آرزو می‌کردند کاش کلاه‌دار بود یا کلاه مناسبی داشت! به کاربردی بودن کلاه نیز باید توجه کنید. دقت کنید شما چه انتظاری از یک کلاه کوهنوردی دارید؟

برای مثال بعضی افراد نیاز دارند کلاه کاپشن کوهنوردی خود را روی کلاه ایمنی بکشند تا محافظت کاملی داشته باشند. پس لزوماً این کلاه باید دارای بند های تنظیم کننده باشد یا حضور یک سایه‌بان در این کلاه‌ها برای بعضی افراد اهمیت خاصی پیدا می‌کند پس شما هم به نیاز‌هایتان توجه کنید. اگر اطلاعات بیشتری در این زمینه خواستید بلاگ کاپشن کوهنوردی را از یاد نبرید!

نکته دیگری که بسیاری از مدل‌های لباس کوهنوردی از برند‌های معتبر به آن توجه شده است؛ حضور پارچه ضد‌سایش در قسمت‌های پُر‌اصطکاک خواهد بود که حضورش خالی از لطف نیست و از آسیب به محصولات با ارزش شما جلوگیری می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم یک لیست از نیازها و خواسته‌هایتان در ذهن خود ثبت نمایید تا در زمان خرید لباس کوهنوردی همه‌ی چک‌لیست خود را حاضر و در نتیجه خرید پوشاک کوهنوردی را به شکل لذت‌بخشی تجربه کنید.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:
مروری بر مطالب ذکر شده

خلاصه بلاگ شناخت اصولی لباس کوهنوردی

پوشش مناسب برای کوهنوردی، نکته‌ای است که باید آن را یاد بگیرید. زیرا یک انتخاب نامناسب نه تنها می‌تواند کیفیت برنامه را پایین بیاورد، بلکه حتی ممکن است فرد را دچار بیماری‌هایی مثل سرمازدگی یا گرمازدگی کند. به همین دلیل باید بدانید در هر مکان و موقعیت، از چه جنس‌ لباس‌هایی استفاده کنید. برای اینکه بهتر متوجه شوید، پوشاک را به سه دسته‌ی پایین تنه، بالا تنه و لباس‌های جانبی، تقسیم می‌کنیم.

پوشاک پایین تنه همانطور که از نامشان پیداست، برای پاها تعیین می‌شود. ممکن است بگویید پاها نیاز به شلوار دارد و تمام! حق با شماست. اما اینکه چه شلواری در چه محیطی پوشیده شود، مطرح است. مثلا برای زمستان حتما باید شلوارهای پلار و یا شلوارهای ضدآب استفاده کنید. در صورتی که در فصل گرم بهتر است انواع شلوار ترکینگ را بشناسید و یکی را انتخاب کنید. برای تابستان می‌توانید از شلوارهایی که قابلیت شلوارک شدن دارند، بهره ببرید. حتی برای خانم‌ها انواع دامن کوهنوردی موجود است.

در مورد لباس بالا تنه به انواع کاپشن، پانچو، بادگیر، بلوز پلار و بلوزهای دیگر می‌توانیم اشاره کنیم. این لباس‌ها متناسب با فصل انتخاب می‌شوند. اما بلوز بیس چیزی است که هم در زمستان و هم در تابستان می‌تواند همراهتان باشد.

وقتی صحبت از پوشاک جانبی می‌شود؛ بلافاصله جوراب، اسکارف، هدبند، دستمال سر، انواع کلاه آفتابی و زمستانی یادمان می‌آید. شاید این پوشاک در دسته لوازم جانبی باشند، اما همه خوب می‌دانیم چه نقش مهمی در کیفیت برنامه دارند. جوراب نامناسب می‌تواند باعث تاول شود. نبودن کلاه باعث آفتاب سوختگی می‌گردد و دستمال گردن که پرکاربردترین پوشاک کوهنوردی است!

حالا که این سه دسته را شناختید، باید اصول لایه لایه پوشیدن را بیاموزید. لایه لایه لباس پوشیدن همان نکته‌ی طلایی است که در کوهنوردی باید رعایت کنید. در این نوع پوشش شما می‌توانید اگر احساس گرما کردید، سریع با کم کردن یک لایه به دمای متعادل برسید، و یا بالعکس! با اضافه کردن یک لایه از باران و سرما در امان بمانید.

اولین لایه را پوشاک بیس می‌گویند، چون در تماس مستقیم با پوست قرار دارد، پس باید جنسی داشته باشد که باعث حساسیت نشود و از همه مهم‌تر قابلیت تنفسی داشته باشد تا دچار تعریق زیاد نشوید. از طرف دیگر باید انغطاف پذیری داشته باشد تا احساس راحتی و آزاد عمل داشته باشید. لباس‌های بیس تابستان و زمستان باهم دیگر متفاوت است.

بعد از بیس، نوبت به لایه میانی می‌رسد که وظیفه گرم نگهداشتن فرد را دارد. لایه‌های میانی معمولا از جنس پلار و یا پشم مصنوعی هستند، زیرا گرمای بدن را به خوبی حفظ می‌کنند و مانع از هدر رفتن دما می‌شوند. لازم است این نکته را یاداوری کنم که کاپشن پر به عنوان یک لایه میانی کاربرد بیشتری دارد. زیرا در برابر خیسی اصلا مقاوم نیست و نیاز به یک لایه بیرونی به عنوان عایق دارد.

لایه بیرونی باید در برابر نفوذ آب و باد مقاوم باشد تا فرد کوهنورد خیس نشود و یا باد اذیتش نکند. این لایه نقش بسیار مهمی در گرم ماندن بدن دارد. زیرا اگر پوشاک میانی خیس شوند عملا دیگر امکان حفظ دما را ندارند. به همین دلیل بهتر است از گورتکس برای لایه بیرونی استفاده کنید.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط