کمک های اولیه برای سرمازدگی در کوهستان

سرمازدگی در کوهنوردی یک معضل جدی است و بهتر است بدون کامل کردن اطلاعات خود در این باره، پا در دل کوهستان نگذارید! خصوصاً در برنامه های زمستانی که سرمای کوهستان طاقت فرسا‌تر از همیشه میزبان شماست.

اگر کمی به کوهنوردی به صورت تخصصی علاقه مند شده باشید؛ حتماً با خطر سرمازدگی در کوهستان آشنایی دارید. اما اگر نیاز به اطلاعات جامعی در این خصوص دارید، پیشنهاد می‌کنیم بلاگ سرمازدگی در کوهنوردی + راهکارهای نجات آن را از دست ندهید، زیرا یک بلاگ جامع و کامل در خصوص این خطر کوهنوردی محسوب می‌شود و می‌تواند راهنمای راهتان شود تا سرمازدگی در کوهنوردی را به خوبی بشناسید و از آن جان سالم به در ببرید.

سرمازدگی در کوهنوردی چطور اتفاق می‌افتد؟

زمانی که بدن توانایی تولید حرارت لازم و مقابله با سرمای محیط را ندارد، ما دچار هیپوترمی می‌شویم. در واقع در این شرایط هیپوتالاموس مغز نمی‌تواند عملکرد مناسبی داشته باشد و در نتیجه دمای مرکزی بدن به شدت افت پیدا می‌کند. به زبان ساده باید بگوییم زمانی که تعادل بین گرمای تولید شده در بدن و گرمای خارج شده از آن به هم بخورد، کوهنورد مستعد هیپوترمی می‌شود. یعنی در این حالت فرد بیشتر از حرارت تولید شده بدن، گرما از دست می‌دهد.

اما اگر اصول صحیح در پوشش لباس کوهنوردی را رعایت کنید، خطر این اتفاق به شدت برایتان کاهش پیدا می‌کند. پس برای پیدا کردن تخصص در این حوزه، به بلاگ اصول پوشاک کوهنوردی سری بزنید. اما برای جلوگیری از خطر هیپوترمی راه‌های دیگری نیز وجود دارد که در ادامه با هم بررسی می‌کنیم. باید بدانید سرمازدگی در کوهنوردی می‌تواند به عوامل دیگری چون رطوبت، باد، دمای هوا، وضعیت جسمی یا سلامت بدنی فرد وابسته باشد.

چگونه از سرمازدگی در کوهستان جلوگیری کنیم؟

خطر سرمازدگی در کوهنوردی را نباید به هیچ عنوان نادیده گرفت! در این راه، قطعاً پیشگیری بهتر از درمان است و داشتن آگاهی لازم از سرمازدگی در برنامه های زمستانی، می‌تواند حافظ جانتان باشد. در ادامه برایتان راه‌های پیشگیری از سرمازدگی در کوهنوردی را لیست کردیم. فکر می‌کنید کدام یک از این روش‌های پیشگیری، بازدهی بیشتری در برنامه های زمستانی دارد؟

همان‌طور که گفتیم پوشش اصولی لباس کوهنوردی اهمیت قابل توجهی در پیشگیری از سرمازدگی در کوهنوردی دارد. در واقع خشک ماندن هنگام فعالیت در کوهستان، خصوصاً برنامه های زمستانی یک اصل ضروری است. بلاگ نگاهی تخصصی به کاپشن کوهنوردی می‌تواند راهنمای خوبی در این باره باشد. پس برای خشک ماندن در کوهستان، از کم یا زیاد لباس پوشیدن خودداری کنید. کافی است به اندازه و درست لباس انتخاب کنید تا برنامه های زمستانی را با امنیت کامل سپری کنید. خصوصیاتی مثل ضدباد و ضدآب بودن را هنگام انتخاب پوشاک کوهنوردی از یاد نبرید!

باید حواستان باشد که فعالیت در کوهستان را به اندازه‌ای ادامه ندهید که بدنتان تمام انرژی خود را خرج کند و دچار تخلیه انرژی شوید؛ پس در برنامه های زمستانی زمانی را برای استراحت و تجدید قوا در نظر بگیرید. یک بدن خسته و بی انرژی سریع‌تر از بقیه دچار سرمازدگی در کوهنوردی می‌شود.

تغذیه مناسب در کیفیت برنامه های زمستانی نقش پررنگی را ایفا می‌کند. شما با تغذیه صحیح انرژی لازم را برای ادامه فعالیت به دست می‌آورید و پشت گوش انداختن این مسأله می‌تواند شما را در معرض خطر سرمازدگی در کوهنوردی قرار دهد. نوشیدن آب و هیدراته نگه داشتن بدن را نیز فراموش نکنید. بلاگ قواعد مهم کوهنوردی در زمستان می‌تواند یادآور خوبی برای این اصل باشد.

برنامه ریزی در کوهنوردی یک اصل ابتدایی و ضروری می‌باشد که اهمیت خود را در هر زمینه اثبات کرده است! با برنامه ریزی کوهنوردی نه تنها از سرمازدگی در کوهستان، بلکه از هر خطری در برنامه های زمستانی تا حد قابل توجهی پیشگیری می‌کنید. کافی است برنامه را با توجه به تجربه، تجهیزات، مهارت و آمادگی جسمانی تمام افراد گروه پایه ریزی کنید تا از بروز هر گونه مشکلی در این راه جلوگیری شود.

اگر فردی دچار هیپوترمی شد، چه اقداماتی انجام دهیم؟

کمک های اولیه همیشه ارزش والایی داشته اما برای سرمازدگی در کوهنوردی این اهمیت دوچندان می‌شود. در واقع هرکسی که برای برنامه های زمستانی پا در دل کوهستان می‌گذارد باید از کمک های اولیه برای سرمازدگی در کوهنوردی اطلاع داشته باشد؛ پس اگر اصول پیشگیری را رعایت کردید و باز هم فرد را در خطر هیپوترمی دیدید؛ دستورالعمل‌های زیر را دنبال کنید. یادتان باشد که فرد صدمه دیده به کمک پزشکی نیاز دارد اما تا رسیدن نیرو مراقبت این دستورالعمل‌ها می‌تواند جان فرد را نجات دهد.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:

ابتدایی‌ترین کاری که باید انجام دهید، دور کردن فرد از محیط سرد و پیدا کردن محلی خشک و دور از باد در کوهستان است. اگر توانایی جابه جایی به محیط امن را ندارید از تمام توانتان استفاده کنید تا فرد صدمه دیده در معرض مستقیم باد و سرما قرار نگیرد. بهتر است فرد را از زمین سرد جدا کنید و او را روی پتو یا سطح دیگری بخوابانید.

اگر لباس‌های فرد خیس است، حتماً آن‌ها را از تن خارج کنید، زیرا حضور آن‌ها باعث وخامت وضعیت می‌شود. بعد از در آوردن لباس‌های فرد صدمه دیده، بدن او را خشک کنید و لباس‌ خشک به او بپوشانید. در طی این مراحل سعی کنید فرد مصدوم را زیاد حرکت ندهید، زیرا به دلیل کاهش شدید دمای مرکزی بدن، در سیستم قلبی اختلال به وجود می‌آید و هر ضربه ناگهانی می‌تواند شوک بزرگی به فلب فرد سرمازده باشد. پس باید این مرحله را با احتیاط زیادی به اتمام برسانید. اگر برایتان دشوار بود برای تعویض لباس‌ها می‌توانید آن‌ها را قیچی کنید.

افرادی که به هیپوترمی دچار می‌شوند ممکن است تا مرز بیهوشی بروند و علائم واضحی از ضربان یا تنفس نداشته باشند. بعضی به اشتباه فرض می‌کنند که مصدوم از دست رفته اما باید بدانید تنفس کم و سطحی شده است پس اگر صلاح می‌دانید احیاء قلبی را آغاز کنید. در نتیجه کنار فرد سرمازده بمانید و تنفس او را به صورت مداوم بررسی کنید. توصیه می‌کنیم برای کنترل نبض فرد سرمازده، حدود 30 تا 45 ثانیه صبر کنید.

بهتر است وضعیت بیمار را با دقت بررسی کنید. سطح پوست و رنگ آن را به دقت چک کنید. در هنگام سرمازدگی فرد ممکن است یخ‌زدگی اندام را تجربه کند. اندام یخ‌زده اگر تحت فشار قرار بگیرد بافت آن نابود شده و راه‌های درمانی را برای شما بن‌بست میکند. پس از این جهت، مراقب یخ‌زدگی اندام‌های بدن باشید.

می‌توانید به همراه فرد مصدوم درون کیسه خواب یا کیسه نجات قرار بگیرید. باید بدانید که روش پوست به پوست برای انتقال گرما به فرد مصدوم بهترین بازدهی را دارد. شما می‌توانید با کمک گرمای وجودتان جان یک فرد را نجات دهید.

البته می‌توانید به کمک کیسه‌های آب گرم یا پدهای گرم‌کننده خصوصاً در زیر بغل، قفسه سینه و بالای کمر به بالا رفتن دمای فرد سرمازده کمک کنید. اما باید در نظر داشته باشید که گرم کردن هنگام سرمازدگی در کوهنوردی باید به تدریج انجام شود. پس ابتدا او را در یک پتو بپیچانید.

در واقع گرم کردن عضو طی چند ساعت انجام می‌شود پس بهتر است هر چه زودتر مصدوم را به به درمانگاه برسانید. اما اگر امکان رساندن فرد سرمازده به مراقبت پزشکی را ندارید بهتر است از سر پناهی که برای او به وجود آوردید اطمینان داشته باشید تا طی چند ساعت مراحل گرم کردن در این منطقه به اتمام برسد.

اگر فردی که دچار سرمازدگی در کوهنوردی شده هوشیار است؛ اجازه بدهید بر روی یک سطح دراز بکشد. به خاطر بسپارید که فرد سرمازده هرگز نباید راه برود یا بایستد. پس اگر نیاز است که مصدوم را حرکت دهید، از یک برانکارد یا وسیله‌ای برای جابه جایی استفاده کنید.

بهتر است به او غذاهای پر کالری و مایعاتی گرم و شیرین بدهید. هضم این غذاها بدن را ناچار به فعالیت و تولید گرمای مضاعف می‌کند که در این رایط کاملاً به نفع شما تمام می‌شود. توصیه می‌کنیم از مصرف کافئین دوری کنید.

باید‌ها و نباید‌های کمک های اولیه در سرمازدگی

اقدامات اشتباه در کمک های اولیه هنگام سرمازدگی در کوهنوردی را بشناسید. این بایدها و نبایدها یک دستورالعمل تکمیلی برای برنامه های زمستانی است. پس این قسمت را با دقت بخوانید تا اطلاعاتتان در خصوص کمک های اولیه هنگام سرمازدگی در کوهنوردی تکمیل شود.

  • نباید از حرارت مستقیم برای گرم کردن مصدوم استفاده کرد.
  • باید به علائم سرمازدگی توجه ویژه‌ای داشته باشید، زیرا این بیماری به تدریج پیشرفت می‌کند و توجه به نشانه‌ها می‌تواند خطرات سرمازدگی در کوهستان را به شدت کاهش دهد.
  • نباید تلاش کنید به فردی که بیهوش است و هوشیاری خود را از دست داده غذا یا نوشیدنی بخورانید.
  • نباید لباس‌های تنگ به تن فرد سرمازده با تپش قلب پایین یا مشکل تنگی نفس کرد.
  • نباید به هر قیمتی صعود را در برنامه های زمستانی ادامه دهید. اگر احساس کمبود انرژی داشتید ادامه صعود را متوقف کنید.
  • باید عضوی که دچار سرمازدگی در کوهنوردی گشته را با آتل ببندید و تمام تلاشتان را کنید تا آن را از سرما حفظ کند. فراموش نکنید آن را به هیچ وجه ماساژ ندهید تا به بافت آن آسیبی نرسد.
  • نباید هنگام سرمازدگی در کوهنوردی، دخانیات، نوشیدنی‌های الکلی یا کافئین‌دار مصرف کنید.

اقدامات بیشتر از این، مرتبط با کادر پزشکی می‌باشد و بهتر است یک متخصص روند درمان را زیر نظر داشته باشد. حساسیت این مرحله به حدی است که کوچک‌ترین اشتباهی می‌تواند جبران ناپذیر باشد، پس این مراحل را به یاد بسپارید و برای مراقبت‌های ویژه به کادر درمان مراجعه کنید.

سرمازدگی در کوهنوردی تجربه خوشایندی نیست و امیدواریم به هیچ عنوان آن را تجربه نکنید؛ اما این بلاگ می‌تواند راهنمای خوبی باشد تا اگر در مقابله با این تجربه تلخ قرار گرفتید، بهترین عملکرد را داشته باشید. فکر می‌کنید چه عواملی موجب تشدید سرمازدگی در کوهنوردی می‌شود؟

تصویر خدمات

وسایل مورد نیاز برای کوهنوردی زمستانی

بهتر است در همین اول کار، بدانید برای اینکه یک کوهنوردی زمستانی لذت بخش داشته باشید؛ باید حواستان به ۳ نکته مهم اما ساده باشد؛

ادامه مطلب
مروری بر مطالب ذکر شده

خلاصه کمک‌های اولیه در هنگام سرمازدگی

بهتر است قبل از هرچیزی بدانید سرمازدگی چیست؟ اگر فرد بیشتر از حرارت تولید شده بدن، گرما از دست بدهد، دچار سرمازدگی شده است. یعنی تعادل بین گرمای تولید شده و گرمای خارج شده، بهم بخورد. برای جلوگیری از این اتفاق چند نکته بهتان پشنهاد می‌کنیم؛

پوشش مناسب داشته باشید. مهم‌ترین نکته در کوهنوردی زمستانی خشک ماندن است. نه تنها از باران بلکه از تعریق، به همین دلیل باید لباس‌های تنفسی و ضد آب از جنس گورتکس داشته باشید.

انرژی خودتان را یکباره تخلیه نکنید و به اندازه فعالیت کنید، تا بدن بتواند انرژی داشته باشد.

تغذیه نقش بسیار مهمی در حفظ دمای بدن دارد، پس سعی کنید اصول درست تغذیه را بشناسید و از اشتباهات رایج آن جلوگیری کنید.

اهمیت برنامه ریزی کوهنوردی را جدی بگیرید. برنامه ریزی نه فقط برای جلوگیری از سرمازدگی، بلکه در تمام مسیر می‌تواند از مشکلات احتمالی جلوگیری کند.

اما اگر به هر دلیل فردی در کوه دچار سرمازدگی شد، بهتر است با توجه به نکات زیر به کمک بپردازید؛

فرد را از سرما و محیط سرد دور کنید. اگر لباس خیسی بر تن دارد، حتما آن را با لباس خشک عوض کنید. علائم حیاتی مصدوم را چک کنید و نبضش را هر 30 ثانیه چک کنید تا از حال عمومی آن به صورت مداوم باخبر باشید.

اگر دمای بدن مصدوم با لباس و پتو، بالا نیامد، توصیه می‌کنیم از دمای بدن خودتان مایه بزارید. تماس پوست به پوست می‌تواند تاثیر زیادی داشته باشد. البته کیسه‌های آبگرم نیز بسیار موثرند.

یادتان باشد فرد سرمازده اصلا نباید راه برود، حتما اجازه دهید دراز بکشد. اگر نیاز به جا به جایی بود از برانکارد استفاده کنید. (با باتوم می‌توانید برنکارید درست کنید)

غذاهای پرکالری و گرم را بخاطر بسپارید. اما توصیه می‌کنیم نوشیدنی‌های کافئین دار به فرد مصدوم ندهید.

همیشه یادتان باشد نباید به فرد مصدوم گرمای مستقیم بدهید. بهتر است همانطور که اشاره کردیم از لباس و کیسه آبگرم کمک بگیرید.

به کوچکترین علائم توجه کنید، سرمازدگی هم می‌تواند مهار شود و هم خدای نکرده به سرعت پیشرفت کند. پس هر علامتی در بدن ظاهر می‌شود در حال هشدار دادن به شما است.

اگر فرد سرمازده بی‌هوش است نباید به زور به آن غذا یا نوشیدنی بدهید. این کار بسیار خطرناک است.

از پوشاندن لباس‌های تنگ که باعث مشکل در تنفس بشود جدا خودداری کنید. یادتان باشد عضو سرمازده بدن را ماساژ ندهید، آن را با آتل بندید تا حرکت اضافی نداشته باشد.

مصرف نوشیدنی‌های الکلی، کافئین‌دار و یا دخانیات در سرمازدگی مثل سم رفتار می‌کند. از انجام آنها پرهیز کنید.

اگر فرد سرمازدگی حاد دارد، همانطور که گفتیم او را با برانکارد به صورتی که خودش حرکتی نکند به نزدیک‌ترین مرکز درمانی انتقال دهید تا زیر نظر پزشک متخصص باشد.

سرمازدگی در کوهستان را جدی بگیرید، اولین قدم این است پوشاک مناسب داشته باشید که سیاه کمان برای همه‌ی افراد، لباس مناسب آنها چه از نظر قیمت و چه از نظر کیفیت را دارید. حتما سری به فروشگاه حضوری و یا آنلاین ما بزنید تا با اطمینان خرید کنید.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط