سخت‌ ترین و فنی‌ ترین قله‌های ایران

 

ایران کشوری است پر از جاذبه‌های گردشگری! حتماً این جمله را بارها و بارها شنیده‌اید. بعد از شنیدن این جمله ممکن است بلافاصله توجه شما به جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی ایران جلب شود، اما آیا می‌دانید هر سال چندین کوهنورد خارجی برای فتح قله‌های ایران به اینجا سفر می‌کنند؟!

کشور عزیزمان؛ ایران، سرزمین پهناوری است که از شمال تا جنوبش مملو از کوهستان‌هایی با شکل و شمایل متفاوت است. قله‌هایی فنی‌ و حرفه‌ای که در ارتفاعات مختلف در دل کوهستان‌های ایران جا خشک کرده‌اند. در این بلاگ قصد داریم به صورت لیست چندتا از سخت‌ترین قله‌های ایران را برای کوهنوردان و صخره‌نوردهایی که به دنبال چالش بیشتر و کسب تجربه‌های هیجان انگیزتری هستند، معرفی کنیم تا لذت صعود به قلل فنی و حرفه‌ای را بچشند.

هرگاه صحبت از کوه و قله‌های ایران می‌شود، نام دماوند اولین اسمی است که در ذهن هر فرد نقش می‌بندد. قله دماوند با ارتفاع 5610 متر، بلندترین قله‌ ایران به حساب می‌آید. هر کوهنوردی که قصد صعود به این کوه سرفراز را دارد، قبل از هر چیزی باید مطمئن شود که در ارتفاع بالا دچار ضعف، کمبود اکسیژن، حالت تهوع و سردرد نمی‌شوید. ارتفاع‌زدگی را جدی بگیرید، در صورت بروز این عوارض نه تنها از صعود باز می‌مانید، بلکه بقیه‌ی اعضای گروه را درگیر وضعیت جسمی خود می‌کنید.

بنابراین اگر برای اولین بار قصد پیمایش دارید، حتماً قبلش چند کوه مرتفع دیگر را امتحان کرده باشید. دماوند از لحاظ فنی بودن خیلی دشوار نیست، تمام سختی این کوه به دلیل ارتفاع بالا و عدم اکسیژن شکل می‌گیرد.

دومین قله‌ی مرتفع ایران علم کوه است که با ارتفاع 4850 متر، در استان مازندران واقع شده است. علم کوه از آن دسته قله‌هایی است که صعودش بدون ریسک و خطر نخواهد بود، زیرا از لحاظ فنی، علم کوه از فنی‌ترین قله‌ی ایران به حساب می‌آید. همانطور که واضح است برای فتح کوه‌های فنی به طور حتم باید مهارت سنگنوردی و صخره‌نوردی را داشته باشید تا بتوانید پا به مسیر پیمایش و صعود بگذارید.

خیلی از کوهنوردان معتقدند علم کوه برای ایران مانند قله‌ی کی2 برای جهان است! بنابراین با ساده انگاری خودتان را اسیر کوهستان نکنید! در سال‌های زیادی شاهد از دست دادن کوهنوردان در این کوه بودیم. بدون آگاهی کامل عزم صعود را جزم نکنید تا قربانی صخره‌های خشن علم کوه نشوید.

منظور از آگاهی تنها به همراه داشتن تجهیزات مناسب یا بلد بودن نقشه راه نیست؛ شاید فاکتوری که گاهی اوقات پشت گوش می‌اندازید، اصلی‌ترین باشد؛ فاکتور چک کردن آب‌وهوای منطقه در روزهای صعود بسیار حائز اهمیت است.

در سال‌های قبل شاهد از دست دادن کوهنوردان حرفه‌ای در این منطقه بوده‌ایم. کسانی که بارها تجربه‌ی صعود داشتند و در زمستان دچار یخ‌زدگی شدند و پیکر بی جان آن‌ها توسط نیروهای امدادی هلال احمر به پایین آورده شد.لطفاً هیچگاه به تجربه‌ی خود، مغرور نشوید و همیشه تمام جوانب را در نظر را بگیرید.

شرقی‌ترین قله خط الرأس اشترانکوه، قله‌ کول جنون است که به عنوام فنی‌ترین قله‌ی رشته کوه زاگرس شناخته می‌شود. کول جنو بسیار بهمن‌خیز است و هربار با فرو ریختن بهمن، صدای هولناک و مهیبی به وجود می‌آید. افراد بومی و محلی در گذشته معتقد بودند صدای جن و روح است؛ به همین دلیل هم نام این کوه مرتفع کول جنو به معنای “خانه جن‌ها” گذاشته شده است.

کول جنو کوه صخره‌ای است که از جانب شمال غرب به قله شاه تخت و از جانب جنوب شرق مسیر خط الرأس با کاهش تدریجی ارتفاع به جاده شول آباد می‌رسد. البته مسیرهای صعود راحت و غیرفنی نیز دارد. از جمله مسیر شصت خدا که در فصل بهار با حرکت روی برف، مانند خیلی از کوه‌های دیگر، در تابستان از روی پاکوب می توان به نزدیکی تیغه قله رسید. از سمت راست تیغه نیز مسیر معمولی می توان پیش گرفت و در مکان پله ای و مناسب  ، سوار بر تیغه شد و به ۱۵۰ متری قله رسید . پس اصطلاح “فنی ترین قله زاگرس” درست به نظر نمی رسد.

به نظر می رسد عمده دلیل اینکه اغلب کوهنوردان این تیغه را انتخاب می کنند زیبایی و هیجان انگیز بودن این تیغه است. البته اگر در زمستان قصد صعود داشته باشید، حقیقتا یکی از سخت‌ترین قله‌ها برای فتح محسوب می‌شود.

بعد از دماوند و علم کوه، نام سبلان به عنوان سومین کوه مرتفع ایران، می‌درخشد. البته این کوه مانند قله‌ی کول جنو و علم کوه فنی نیست، اما مثل دماوند به دلیل ارتفاع و طولانی بودن مسیر به قدرت جسمی بالایی نیاز دارد. می‌توان گفت صعود به سبلان خیلی دور از دسترس نیست، با تمرین مداوم و بررسی کردن مسیرهای صعود به این قله، می‌توانید با توجه به قدرت و توانایی خودتان و زیر نظر مربیان و کوهنوردان حرفه‌ای، به صعود قله سبلان بپردازید.

عروس قله‌های ایران با ارتفاع 3707 متر در جنوب شهر تبریز، در بین رشته‌ کوه‌های البرز قرار گرفته است. ارتفاع قله سهند نسبت به قلل دیگری که تا الان معرفی کردیم، کمتر است. اما به دلیل قرارگیری سهند در منطقه آذربایجان، دمای آن همیشه تا حد خاصی پایین است و حتی در فصل تابستان نیز برف دارد، بنابراین صعود در زمستان عملاً ریسکی و خطرناک خواهد بود به همین دلیل به عنوان یکی از سخت‌ترین قله‌های ایران در لیست قرار گرفته است. حتماً حواستان باشد برای صعود به این قله، تجهیرات گرمایشی را در اولولیت قرار دهید تا دچار یخ‌زدگی و سوانح بعد از آن نشوید.

در بین مردم جا افتاده که دنا قله است اما این اصلاً درست نیست! دنا نام رشته کوهی در زاگرس است. دنا 52 قله‌ی بالای 4000 متر دارد! که بلندترین آن قله قاش مستان با ارتفاع 4459 می‌باشد. پس از این به بعد حواستان باشد دنا نام یک قله نیست بلکه اسم رشته کوهیست که با چین خوردگی‌هایش در زاگرس نشسته است. از قله‌های معروف رشته کوه دنا می‌توانیم به برج آسمانی، مورگل، قزل قلعه، کل بلبل، حوض دال مرکزی، پن رو، قاش و … اشاره کنیم؛ به همین دلیل است که دنا یکی از مناطق حفاظت شده در کشور محسوب می‌شود.

اشترانکوه از دیگر کوه‌های مرتفع ایران است که طول آن به 50 کیلومتر می‌رسد. این رشته کوه فاصله بسیار نزدیکی با شهرستان ازنا در استان لرستان دارد. بلندترین قله‌ رشته کوه اشترانکوه، قله سنبران با ارتفاع 4150 متر است. از لحاظ سختی با صخره‌نوردی مواجه نخواهید شد، اما قسمتی از سنبران شیب بسیار تندی دارد که به گرده ماهی معروف است. داشتن عضلات قوی از اصلی‌ترین نیازهای صعود به سنبران است؛ در غیر اینصورت قادر به پیمایش مسیرهای طولانی و پرشیب سنبران نخواهید بود.

کوه‌های فنی یا کوه‌های مرتفع؟

اگر بخواهیم مرتفع‌ترین کوه‌های ایران را نام ببریم، نیازمند به لیست و توضیحات مفصل دیگری داریم که در اینجا گنجایش ندارد و اصلاً قصد ما معرفی ارتفاع کوه‌ها نیست! در این بلاگ تلاش شد تا فنی‌ترین کوه‌های ایران مورد بررسی قرار گیرد؛ البته هر کوهی با توجه به موقعیت جغرافیایی و نوع تیغه و پرتگاه‌ها، سختی‌های خاص خودش را دارد و هیچ صعودی را بدون تجربه و راهنما پیشنهاد نمی‌کنیم.

اگر قصد صعود به کوه‌های بالای 4000 متر را دارید، برای اولین بار حتماً در فصل تابستان و در گروه‌های مطمئن پیمایش را شروع کنید تا اول قدرت بدنی و ذهنی خودتان را تست کنید و در عین حال با سختی‌های مسیر آشنا شوید. همیشه یادتان باشد صعود تابستانی با صعودهای زمستانی اصلاً قابل قیاس نیست! سختی‌های مسیر در برف و کولاک مسئله‌ی مهمی است که خیلی از اوقات نادیده انگاشته می‌شود. هر سال شاهد صعود صدها کوهنورد به قله‌ دماوند و علم کوه هستیم؛ اما در زمستان متأسفانه با خبر تأسف برانگیز حوادث صعود در همین دو کوه مرتفع، روبه‌رو می‌شویم.

در دنیای ما ماجراجویی کنید:

پیشنهاد سیاه کمان برای صعود به سخت‌ترین قله‌ها

بیش از هرچیزی انتخاب و خرید تجهیزات کوهنوردی مناسب، در اولویت است. صعود به هر قله‌ای، نیازمند آمادگی جسمی کافی است، سعی کنید شب قبل از صعود به موقع بخوابید. در بین مسیر و در زمان پیمایش حتماً از مغزها و میوه‌های خشک مغذی استفاده کنید تا انرژی بدنتان حفظ شود. یادتان باشد خستگی در کوه اجتناب ناپذیر است؛ اما می‌توان با رعایت کردن اصول درست کوهنوردی و تغذیه‌ی مناسب آن را به تناسب قابل قبولی رساند.

یکی از کارهایی که می‌تواند به کاهش خستگی شما در برنامه‌های کوهنوردی کمک کند، کمپ کردن در نزدیکی قله است؛ یعنی صعود را در یک روز و به صورت فشرده انجام ندهید. اکثر مسیر را در روز اول طی کنید و در فاصله‌ی نزدیک به قله چادر بزنید. صبح زود در روز بعدی پیمایش را از سر بگیرید و فرود را نیز به طور کامل در روز دوم انجام دهید. البته این فقط یک پیشنهاد کلی است، بهتر است با توجه به میزان سختی و مرتفع بودن کوه، بعد از مشورت با افراد با تجربه و برنامه ریزی کوهنوردی تصمیم نهایی را بگیرید.

نکته‌ی حائز اهمیت دیگری که بهتر است در زمام صعود رعایت کنید، اطلاع دادن به هیئت کوهنوردی است تا در زمان بروز حوادث، آن‌ها از موقعیت شما خبر داشته باشند و اقدامات لازم نجات را انجام دهند.

در نهایت، اگر تجربه صعود را داشته باشید، کوه‌های نام برده شده، برای شما پر چالش‌تر و هیجان‌انگیزتر خواهد بود، با تجهیزات کافی و لازم راهی مسیرهای سخت شوید تا صعود موفقیت‌آمیز و لذت بخشی را تجربه کنید.

تصویر خدمات

راهنمای جامع برنامه ریزی کوهنوردی

اخیراً افراد زیادی از ما در مورد کوهنوردی و شروع برنامه‌هایشان می‌پرسند، در واقع بیشتر این سوال مطرح می‌شود که "چگونه می‌توانیم برنامه ریزی کوهنوردی دقیقی داشته باشیم؟"

ادامه مطلب
توضیحات تکمیلی

وقتی صحبت از قله‌های فنی و قله‌های مرتفع می‌کنیم، گاهی اوقات منظورمان دو کوه کاملا متفاوت است. مانند دماوند و سبلان که از بلندترین کوه‌های ایران به حساب می‌آیند اما برای صعود آنها کوهپیمایی لازم است نه کوهنوردی. شاید بگویید فرق بین این دو چیست؟!

کوهنوردی و کوهپیمایی در خیلی چیزها شبیه به یکدیگر هستند، به جز در میزان ریسک و خطر پذیری! کوهنوردی ورزشی است که در لحظات آن، بحث امنیت جانی مطرح است. خطرات این رشته به قدری است که رینهولد مسنر، یکی از بهترین کوهنوردهای شناخته شده در جهان، می‌گوید:

 «بدون خطر مرگ، کوهنوردی دیگر کوهنوردی نیست. اما در کوه من به دنبال زنده ماندن هستم. ولی می‌دانم زنده ماندن بدون خطر مرگ، بسیار آسان است. کوهنوردی هنر زنده ماندن در شرایط سخت است، شرایطی که حتی مرگ را شامل می‌شود. بهترین کوهنورد کسی نیست که یکی دوبار کار احمقانه کند و در نهایت بمیرد. بلکه کوهنورد حرفه‌ای، تلاش می‌کند سخت‌ترین کارها را به نوعی انجام دهد تا زنده بماند!»

به همین دلیل در کوهنوردی از ابزارهایی متفاوتی در جهت رو به رو شدن با خطر استفاده می‌شود. علاوه بر ابزار فنی مناسب، باید مهارت‌های مختلفی نیز بلد باشید. یادگیری تکنیک‌های یخ و سنگ از اصول اولیه محسوب می‌شود.

اما کوهپیمایی به عنوان یک ورزش و فعالیت بدنی ساده تلقی می‌شود که اکثرا به صورت گروهی انجام می‌شود. البته این بدان معنی نیست که به صورت انفرادی کوهپیمایی صورت نمی‌گیرد. اتفاقا افراد بسیاری هستند که در این زمینه solo hiking به مهارت بالایی رسیده‌اند.

در بین ما باب شده است که هرکسی را که به کوه می‌رود، کوهنورد بگوییم. در نحوه‌ی خطاب کردن ورزشکاران، شاید بشود چشم پوشی کرد، اما از ماهیت و فلسفه‌ی جداگانه هرکدام، خیر! این دو شاخه ورزشی با تمام شباهت‌هایی که به یکدیگر دارند، همان یک تفاوت بزرگ در وجودشان، باعث شده است تا فلسفه‌هایی به شدت متفاوت از هم داشته باشند.

کوهپیما ممکن است به دنبال آرامش و لذت بردن از اطرافش باشد، در حالی که کوهنورد به دلیل لمس خطر و هیجان، به این رشته ورزشی روی آورده است.

یک کوهنورد واقعی باید در زمینه‌های یخنوردی، استفاده حرفه‌ای از طناب، مهارت‌های لازم در مواجه شدن با یخچال‌های طبیعی، طرز استفاده از وسایل محافظتی و… سر رشته داشته باشد. اینها چیزی نیست که تنها با گذراندن دوره‌های آموزشی به دست آید، بلکه سالها وقت و تجربه لازم دارد.

کوهپیماها چون در ارتفاعات کمتری هستند و قله‌های پایین‌تر از 6000 متر را معمولا صعود می‌کنند، نیاز به تجهیزات فنی زیادی ندارند. کوهپیمایی به عنوان یک فعالیت غیر فنی، برای سلامت بدن است.

با این توصیفات خودتان مقایسه کنید، در کوهنوردی با مرگ دست و پنجه نرم می‌کنید، در حالی که کوهپیمایی باعث سلامت جسمی و روانی بیشتری می‌شود.

نکته‌ی جالب این است که در تمام طول سال می‌توانید کوهپیمایی کنید ولی در زمستان ممکن است صعود بعضی مناطق به شکل کوهپیمایی ممکن نباشد و نیازمند تجهیزات فنی و مهارت‌های زیادی باشد، که در این صورت دیگر کوهنوردی به حساب می‌آید. مانند قله علم کوه که در تابستان پیمایش ساده‌ای دارد اما در زمستان خطر مرگ را به همراه دارد.

  1. یک دوست

    17 تیر 1402

    سلام. این همه کوه گفتید اما کوه هزار کرمان رو از قلم انداختین با ارتفاع ۴۵۰۱

    1. Sama Doroudi

      9 مرداد 1402

      سلام، ممنون از نظر بسیار مفید شما. ما در این بلاگ سعی کردیم تنها تعدادی از کوه‌های ایران را که از لحاظ فنی و ارتفاع شاخص‌تر هستند را بیان کنیم. قطعا ایران عزیزمان کوه‌های مرتفع بسیاری دارد که معرفی تمام آنها خارج از یک بلاگ خواهد بود. اگر اطلاعات جامع‌تری درباره‌ی کوه هزار کرمان در اختیار دارین، خوشحال می‌شیم اونو مطرح کنید. قطعا پیام شما برای سایر خواننده‌ها به نمایش گذاشته خواهد شد.

  2. مهدی ساکت

    6 مرداد 1402

    قله یافته خرم‌آباد از فنی ترین و سخت ترین قله های ایران هست مطمئنم اگر دیده بشه مطلب این سایت قطعا اصلاح میشه

    1. Sama Doroudi

      9 مرداد 1402

      سلام دوست عزیز، خوشحالیم از اینکه نظرتون رو با ما به اشتراک می‌ذارین. قطعا معرفی تمام کوه‌های ایران در یک بلاگ نخواهد گنجید. اما اگر اطلاعات جامع‌تری درباره قله یافته در اختیار دارین، خوشحال میشیم تا از تجربه‌تون استفاده کتیم و در آپدیت بعدی بلاگ، آن را لحاظ کنیم. ممنون از همراهی شما

  3. هوشنگ کولیوند

    20 دی 1402

    به نظر من نگین کوههای لرستان کوه یافته هست که برای کوهنوردان غیر بومی تا حدود زیادی ناشناخته است ارتفاع قله این کوه ۲۶۴۴متر است و با اینکه ارتفاع زیادی در بین کوهها ندارد ولی با همین ارتفاع کم بسیار جذاب و فنی هست و این کوه نشان میدهد برای اعتبار و جذابیت کوهها فقط ارتفاع تعیین کننده نیست .شخصا بیش از ده ساله کوهنوردی می کنم ولی این کوه رو بیشتر از دیگر کوهها دوست دارم و آرامش بسیاری از این کوه میگیرم .این کوه بسیار مغرور هست برای من و به غرور این کوه افتخار میکنم .

  4. مراد الوندی

    25 دی 1402

    قله سوزان در همدان فنی‌ترین قله‌‌ست ، حتما نیاز به صعود کرده‌ای دارد. از پای دیواره تا نوک قله تنها دو پاگرد خاکی دارد و ۷۰۰ متر طول آن میباشد. این قله متعلق به آخرین دوره‌ی زمین شناسی‌ست و همین چند سال پیش به دلیل ریزش سنگهای اطرافش منفرد و مجزا گشته. اولین بار سوزان اسنو کوهنورد و مدل امریکایی این قله را تنهایی صعود نموده که به همین دلیل به نام وی نام‌گذاری شده‌است. غار کوچکی در زیر سنگ اصلی قله قرار دارد که محلی ها معتقدند زنی با موهای بلند مدتی با مردهای متفاوتی در آنجا همبستر میشده. معروف است که این زن همان خانم سوزان اولین فاتح این قله است.

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط